Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Без смърт по пътищата!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Без смърт по пътищата!

    Колеги,

    Нарочно избрах този форум защото в неговото име се съдържа думата "Оцеляване". Днес чух по радиото, че футболисти, рокери, СБА и доста други видни и невидни организации са организирали инициативата "Без смърт по пътищата!"

    Сигурен съм, че ВСИЧКИ офф-роудци ще се включат в тази инициатива чрез внимателно и толерантно - европейско каране!

    Ние всички много често сме зад волана и всички сме виждали всякакви "простотии" по пътя. Всеки си мисли, че неговата/нейната кола е най-, най-; той/тя са най-добрите шофьори и само тях ги подминават нещастията.

    И всички знаем колко малко е необходимо да се предотвратят нещастията - спокойствие и толерантност.

    Пожелавам на всички вас успехи и късмет

    Т.
    8
    спокойно и сигурно, без проблеми
    62.50%
    5
    слаломирам, но все пак пазя другите
    37.50%
    3
    хич не ме интересува, важно да стигна!
    0.00%
    0
    Good guys drive Land Rovers!

  • #2
    Инициатива!

    Едно огромно БРАВО на теб, колега!

    Целият екип на списание OFF-road BG също има желание да се включи в тази инициатива.
    За целта подготвяме специална поредица от карета, които смятаме да публикуваме във всеки брой. Някои ще са дори прекалено силни за читателите, но нямаме намерение да спестим нищо.
    Наистина, писнало ни е от камикадзета и терористи по родните пътища. Смятаме,че е безумно тъпо да отидеш до магазина и да не се върнеш защото някакъв пиян малоумник е седнал зад волана. Или когато на междуселски път баба и дядо умират на място в старата си "Жигула" защото някакъв селски тарикат е решил да се прави на Шумахер.
    И също апелираме за повече разум по пътищата и естествено извън тях!

    Коментар


    • #3
      Управление

      От моя опит и от всичко което съм виждал мога да кажа че най-лошите шофьори са тези които си мислят че са най-добри, изживяват се като състезатели но не там където се доказват състезателите а за съжаление по пътищата.

      Към можещите или тези които така си мислят: Който смята, че е много добър да заповяда, редовно ще организираме състезания и ако може там да се докаже, а на пътя да внимава за себе си и за останалите...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #4
        Движейки се по пътя никога не трябва да забравяме, че това не е състезателно трасе и място за изява на псевдоспортни амбиции.
        Много точен в това отношение е отговор даден от легендата Ники Лауда на въпроса - "Вие как карате когато сте на пътя, а не на пистата? ", отговора гласи " Винаги когато съм на пътя карам максимално спокойно и внимавайки да не нарушавам правилата за движение, а по край мен профучават и ме задминават шофьори които си мислят, че карат като Ники Лауда. "
        Нека наистина се движим като него.

        Коментар


        • #5
          diavol koleda

          евалата на колегата за това което направи голямо браво и нека всички фенове на off-roada се присъединят към тази инициатива защо не е нормално млади хора да си отиват от този сват заради безумието на някой дето като е пиинал малко си мисли че е господ на пътя и нека всеки първо помисли преди да седне пил зад волана аз имам книжка от две години вече до сега заклевам се не съм карал пил никога ама никога ще ви кажа защо когато започнахме кормуване в софия се случи следното отивахме за софия това ми беше пярвото каране до там сам карахме учебната кола на техникума ми уаз 469 това случаино или не ми беше учебен автомобил но както и да е та отивахме за софия валеше леко пътя беше хлъзгав е тува уазката не го усещаше но явно друг го беше усетил на долно камрци имаше катастрофа един беще излетял през мантинелата не видиахме добре колата но водача го видяхме твърде добре защото беше мъртав на пътя не за прав пат виждах катастрофа но за праъв път виждах такава със смъртен случеи е след това в последствие от инструктора разбрахме че човека бил карал пил изгубил управление и това е една секунда не е мислил качил се е пил и сега какъв е смисала мъртав е всеки ден по улици и пътища умират много хора много повече от колкото на воина за това нека мислим преди да седнем зад волана пожелавам успех на тази кампания ЕДНАСЕКУНДА НЕВНИМАНИЕ ЦЯЛ ЖИВОТ СТАРДАНИЕ ВНИМАВАИТЕ
          ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
          тел.088четири 9едно9 4нула4
          -------------------------------------------------------

          Коментар


          • #6
            дано да има успех тая инациатива,а мнението ми за нея ще запазя за себе си.
            само ще кажа две неща,всъщност едно и един въпрос.
            колко от катастрофите са станали заради самият път,и колко са жертвите в ПТТ за година???
            В Испания само за месеците юни,юли и авгист са почти 1000за другите месеци са значително по-малко.в Испания по магистралите дори и бабичките и старците не карат под 120,а ако караш под тая скорост дори и градските рейсове те изпреварват,ако няма задръстване.а тия дето се трепат се трепат от неграмотност...а като тукашните неграмотници не съм виждал никъде,само тираджийте им съм ги признал.
            та това е.успех още веднъш на инациативата.
            БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти
            (това е българска дума) ситуация (която пък не е българска дума).

            Коментар


            • #7
              сега погледнах резултатите от гласуването...
              може ли някой от гласувалите за пурвият отговор да каже какво значи СПОКОЙНО...
              винаги ли карате с максимално разрешената скорост?
              защото за някой СПОКОЙНО означава 120-130
              БЕЗДРУМ-Но тълкувайки българския език, безпътието по-скоро е унило състояние на духа, когато просто се чудши какво да направиш в кофти
              (това е българска дума) ситуация (която пък не е българска дума).

              Коментар


              • #8
                Напоследък (около 2 години) спокоино за мен е 80-90км/ч, а в населени места 50-60 (малко нарушавам ама съм най-бавният). не ме питаи как стигнах до този резултат, преди летях като самолет (веднъж съм си засичал от Трявна до София, едни хора бързаха за летището, стигнах при Средна скорост >120км/ч), сега ми е кеф, карам си спокоино, катаджийте не са ме спирали последната година и нещо (само веднъж да си поговорим че им беше скучно, и веднъж на кръстовище ме видяха без колан но тъи като всичко друго си спазвах ми се размина). Има само една рецепта за това и тя е да си спокоен (смешно звучи но е истина) като се успокоиш и разбереш че и да бързаш и да не бързаш пак за толкова ще стигнеш... помага и по-спокоина музика , ама най-вече бързо или бавно трябва МНОГО да се внимава на пътя и да се мисли 1-2 хода напред и пак не всичко е в твоите ръце, но ти направи каквото можеш пък другото е съдба.

                Коментар


                • #9
                  За мен "СПОКОЙНО" не означава толкова бавно, че да създавам задръстване. Може би точната дума е "РАЗУМНО".

                  Моят призив е с нашето поведение по пътищата и извън пътищата да съдействаме максимално за намаляване на нещастията!

                  Когато виждам разни джигити, които летят към местата около Орландовци се сещам само за една картина - Лично аз съм помагал да извадят човек от катастрофа, за съжаление вече умрял. Някаква ГАЗ-ка решила, че не трябва да спазва предимство, излязла с мръсна газ зад железопътен прелез и ударила нищо не подозиращ друг камион. Много тъжна картина!

                  А по отношение на дупките си позволявам да не се съглася. Вярно е, че това са най-гадната напаст по пътищата - изскачат от всякъде. Но тук на помощ може да дойде и нашето разумно шофиране. Като шофирате "разумно" шанса да преминете внезапно появилата се дупка е несравнимо по-голям отколкото да се "тряснете" в нея със страшна скорост!

                  На всички успех!

                  Т.
                  Good guys drive Land Rovers!

                  Коментар


                  • #10
                    Първоначално публикуван от alex_markov
                    Напоследък (около 2 години) спокоино за мен е 80-90км/ч, а в населени места 50-60
                    голяма заблуда е да се смята високата скорост за единствена причина за катастрофите... пример: карам по столичен булевард с 80кмч, малко преди светофара настигам бракма движеща се с 45кмч... светва червено, спирам и виждам как бракмата невъзмутимо си минава на червено, а колите от напречната улица скачат на спирачките...
                    Във всяка "нормална" държава минаването на червено е по-голямо нарушение от превишената скорост... у нас почти не се контролира...
                    затова пък КАТаджиите си избират някой храсталак на най-широките и прави участъци, където просто няма никаква опасност и всеки "гони"... а аз не знам съвременна кола която може нормално да се движи с 50кмч- значи да караме по няколко км на 3-та???

                    някой да е виждал верижна катастрофа на Цариградско преди МЕТРО? но КАТ-овете стоят там... а около Плиска каскадьорите минават ненаказани в в "BUS"- платното със 100-120кмч Но как да се сложи радар-снимачка, като от него няма далавера... той деца не храни! "бил много скъп"... ама друг път... само от глобите ще се изплати за 3 дни... да не говорим, че ще се озаптят каскадьорите... Щом е сложен знак "60" или"80" значи с толкова трябва да се движат ВСИЧКИ, а не всеки със своя философия - един трабант с 45 вдясно, Пасат с 65 вляво и БМВ със 110 по средата... как няма да стане катастрофа???
                    помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

                    Коментар


                    • #11
                      Хора аз мисля че най-важно е зад курмилното устройство.Защото всеки знае какво значи добар карач.Такъв който не застрашава живота и спокойствието на сички с него в колата и извън нея.В софия такива са прекалено малко.Не само в софия.Спорет мен най опасни си остават маршутките и великите БЕГАЧКИ!Защото не може една хлапе сега взело книжка с помоща на 200лв без да кара курс и каквато и да е подготовка кара машина с поне 150 коня под карака.Такива индивиди се забелязват лесно.Или по свирене на гумите по светофарите или по ужасно силната музика която се чува от вътре.Не знам как мислят тия хора но за мен това си е селска газария.За това ако сте забелязали най-често те са виновни за катастрофите.Преди няколко месеца джип се преобърна на
                      "Бул.България" защото двама решили да се състезават.Щом са решили да се състезават има Божурище!!Не по сфетофарите
                      https://www.youtube.com/watch?v=xvZ7xkufXn4 HEAVY BONE RACING TEAM

                      Коментар


                      • #12
                        Виж, най-опасни са неадекватните. В колона със 120 убиецът е тоя с 80. В кварталния кьорсокак и тоя с разрешените 40 е убиец, примерно топката на ей ония дечица се е изтъркулила... А освен това в разните градове карат в различен стил. Няма как да сравниш движението в Пловдив и Варна, да кажем. А по шосетата в Южна България най - зле карат тия от Пазарджик, Перник, София, Пловдив, по реда на класирането. А в Северна - Ловеч, Плевен, Русе, Враца, Монтана ... Е, те да кажем са по- малко
                        Да, в мойта класация вече възниква и Благоевград...

                        Коментар


                        • #13
                          аз много често съм се замислял как да карам по пътищата. и аз като видя 'простотия' на улицата се възмущавам.
                          въпреки това, не вярвам (колкото и да ми се иска), че лично ние бихме могли да променим нещата. знам, че ще си получа критиката за това изказване, но съм реалисто-песимист

                          в българия ги няма условията, за да караш законово. по повечето улици няма маркировка. няма значение какъв си - млад или стар шофьор, просто не знаеш къде да застанеш на пътя, колкото и голямо желание да имаш. а където има маркировка, то в една лента могат да се вместят със сигурност поне 2 превозни средства; и като резултат - пак се чудиш къде да се позиционираш. off-road ако може по някакъв начин да измери ширината в испания. там ми се стори, че лентите са с широчината на един автобус. дори аз се притеснявах да карам, но хората си караха добре в колонки.

                          престрояването е също ужасно. ако не си минавал поне няколко пъти по определен път, много трудно ще успееш да се престроиш навреме. тук пък да похваля французите. винаги успявях да се престроя, макар че беше голямо задръстване - навреме те предупреждават и информират за предстоящите разклонения и ти предлагат да се престроиш.

                          на кръстовището няма стоп линия. къде да спреш? хубаво е, когато се вижда стара маркировка на пешеходна пътека.

                          не искам да описвам още доста неприятни факти от действителността в софия. накратко, дори и да искаш, трудно можеш да караш по правилата. пробвал съм - през ноща на някои улици става.

                          веднъж жена ми ми направи забележка, че карам с 80, а не с позволените 50 по пътя над метрото (един от малкото хубави). намалих до 50. на третия светофар, гледайки всички останали участници в движението, тя каза "я карай както си знаеш, че трябва да се прибираме".

                          работил съм с много чужденци. от най-различни големи или малки екзотични държави. говорил съм и с други познати. общото ни мнение е, че всеки чужденец в софия след 2-месечно каране го докарва до шофьор-софиянец. приказвали сме си. те там на пешеходната пътека не спират, защото безкрайно много уважават и ценят човека, който се кани след малко да пресече. не, те просто не искат да се разделят с определена сума от джоба си. същотото важи за всяко една нарушение.

                          следният пример е малко по-различен, но добре илюстрира това, което искам да кажа: веднъж чух по телевизията, че щели да глобяват родители по 1000 лева за непослушно дете на улицата, например, ако в парка си вдигне крака на пейката. абе то закона да гласи, че и двата крака ще ми одрежат, нали няма кой да го следи, контролира и привежда в действие. имали сме европейски закони. затова пък си имаме аборигенски полицаи и ще издържим и на космически закони за пътищата.

                          стана дълго.

                          като за последно:
                          започнах всеки месец да спазвам още нещо от правилника за движение. до момента:
                          1. винаги подавам светлинен сигнал при завой, изпреварване, и др. случаи.
                          2. спирам на пешеходна пътека или давам път на хора, пресичащи улицата. обикновено автомобилите зад мен ме поздравяват със звуков сигнал за това.
                          3. не пресичам на червено. все още пресичам на жълто. понякога това е единственият начин да завиеш - за справка кръстовището пред 'кошарите' от черни връх към яворов в 8:30 сутринта.
                          4. когато съм с децата в колата, ако те ме хванат да карам с повече от 20 км/ч над ограничението, получават допълнително един час на компютъра.

                          за 15 години шофьорлък миналия петък претърпях първата си 'катастрофа'. накратко, трима пияни полицаи, от които караше най-пияния ми влязоха в багажника, докато бях спрял на червен светофар. казаха ми: 'ако не бяхме толкова пияни, щяхме теб да изкараме виновен, бъди сигурен'. и изчезнаха. извикаха подставено лице да каже, че е шофирало, за да не ги накажат. пристигналата патрулка ми се накара. все пак геройски си мълчах и акта не беше за моя сметка.

                          та ... сега имам проблем. какъв закон да спазвам от следващият месец, но така, че да мога да се движа по пътищата и да стигам в рамките на същия ден от едно място до друго, а не както го има лафа "пътуване от люлин до дружба с преспиване в центъра"

                          иначе не съм лош шсфьор. може да си разменим координатите на ппс-тата, за да се самоконтролираме.


                          хайде, който издържа да дочете дотук - успех по пътищата (на останалите - също)

                          Коментар


                          • #14
                            как мога да отговоря на анкетата горе? не си спомням да съм отговарял, но то на тази възраст кой знае ...

                            виждам само статистиката.

                            Коментар


                            • #15
                              Oбразование

                              Здравейте момчета,

                              Шофирам нон стоп от 9 години. Правя средно по 1200км на седмица основно градско във Варна. Живея във Варна, но Бургас и Балчик са ми като махала. Всичко, което казвате по-горе е почти 100% вярно. Или както се изразяват политиците: "Причините са комплекси".

                              Нещо сшецифично за Варна е сезонноста. Както е спокойно през зимата, през лятото изведнъж става Лас Вегас. Населението от около 400 000 скача на 1 200 000 и то повечето идват от градове с "една главна". Аз си признавам, че като идвам в София си оставям колата на една бензиностанция на Ботевградско шосе и оттам - ТАХI.

                              Та както казах няма какво да Ви споделя освен все познати неща. Подкрепям "озаптяването" по пътищата. Прилича малко на Дон кихотивщина, но какво е характерно за живия живот - НАДЕЖДАТА. Нали всички имаме близки и причтели, а нелепата смърт или осакатяване са пример за безсмислие.

                              Това, което правя аз са постоянни забележки: свиря, карам се по светофарите и с полицията, подпитвам строителите дали качествено ще запълнят дупките около строежите, уча баба си да ползва троарите. И се извинявам когато съм виновен.

                              Известно време си бях сложил тел. номера на стъклото за да могат да ме търсят за доизясняване.

                              Ужасите по пътищата са наша грижа и там никой не ни е виновен когато не изискваме - политици, митничари - НЕ. Само ние
                              Човек е умен за дълго, но глупав за цял живот.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X