Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да живее кръговото движение, стига някой да го спазва :(

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Да живее кръговото движение, стига някой да го спазва :(

Привет,

днес наближавайки работата и спокойно изчаквайки реда си на кръговото, направено на бул. Христофор Колумб (стария път за летището) и Неделчо Бончев (пътя през циганската махала) до летище София.
    Забелязох наколко странни елементи който продължаваха с цялата си наглост да нарушават движението, цепейки по диагонала напук на всякаква логика. Даже един с работно камионче и няколко работници вътре, най-чинно изчакваше да се разреди движението, че да може и той да наруши . Това при условие, че ако си мине през кръговото както си му е реда, вече да е на три светофара от там.

Направо съм потресен, изпаднах в амок и даже се олях със сутрешното кафе на прания панталон .
    От както някой реши да направи кръгово, вместо светофар на това място (светофара е по добър, ама и повече пари) катастрофите обичайно явление през ден два, намаляха драстично. И то не благодарение на тези индивиди нарушаващи всякакви разумни принципи на безопасност, преминавайки както им падне.

Та както казах:

Кръговото умря, да живее кръговото движение!!!
    LZ1VWW

До: Да живее кръговото движение, стига някой да го спазва

Светофарът рядко е по-скъп от едно кръгово. Само че, малко шофьори гледат знаците. Ако бяха сложили в центъра една внушителна, тежка саксия, може би щеше да помогне. Е, някой щеше да се блъсне в саксията, но поне щеше да пострада само той.

Коментар

В доста европейски градове кръговите движения с доста повече от светофарите. С тях доста се облекчава трафика, ефекта е поразителен. Друг въпроса, че хората там спазват много повече от нас правилата и всичко е далеч по в реда на нещата. Е, нали се опитваме да станем европейци, управниците може да се опитват да ни доближат до развитите цивилизации, но без се превъзпитаме няма да успеем......
      LZ1PER

Коментар

В Шумен на най-натовареното кръстовище (естествено кръгово) по средата е направена градинка, издигната с бордюр, на около 50 см.
        С кола не може да се пресече през нея. И щеш-не щеш си чакаш реда. И скоро не съм виждал там да става макар и лека катастрофа.
        Да живеят кръстовищата с кръгово движение
        Има ли желание-има и начин!

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
          Светофарът рядко е по-скъп от едно кръгово.
          Като първоначална цена да, но в рамките на подържане за 2-3 години сфетофара се изравнява като цена с кръговото, а от там нататък става по-скъп. Доказават го безчет кръговите по света, има ги всякакви с бордюр, със саксии, с градинки, с абстрактно изкуство и какво ли не. Ако няма достатъчно място са си просто едно търкало, но са малко тия дето за по-напряко цепят през средата. Обичайно мустакати лица с голям нос управляващи мерцедеси или голфове озвучаващи 3 преки с лепа мрена.
          Последно редактирано от yossarian; 07-07-09, 07:17.

Коментар

Ами то градинка си има.

Бордюрите са почти изровени от преминаващите тирове .

А и напоследък полицаите почти всеки ден висят под моста. Ама това не спира пак да си го нарушават .

Платната са доста широки, но и минават бая тирове поради близките логистични бази и просто не виждам как да се стеснят. Или поне да се направят разграничители, знам ли.
            LZ1VWW

Коментар

Хората не случайно ги слагат навсякъде. Това е саморегулиращо се кръстовище, на което никога не те е яд, че там където свети зелено няма никой и обратно. На големите кръстовища се изисква много място за изграждане, а и не са най-ефективни при многолентови движения, но на по малките кръстовища са направо задължителни. Имат още един голям +, можеш да се бъркаш колкото си искаш или да търсиш място за паркиране и да правиш обратни завои от едното кръгово до другото без никакви проблеми. В България все още се оказва със знаци кръговото, кой е с предимство и за потрес има и такива, които в кръговото са без предимство. Това никъде го няма. Навсякъде кръговото е с предимство.
              OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Кръговото движение е едно от най-практичните.Доказало се е по света от много време и е излишно да се умува по темата.
                Жалко е нивото на самосъзнанието на българският шофьор.
                В Европа сме само географски,а в главите див запад(изток).

Коментар

Имаше специална тема за кръговите
                  Но и тук ще си кажа мнението: Кръговото е Прекрасно за НЕ Голям трафик, Увеличи ли се трафика - става повече проблем. На мен дори ми се струва че във Франция - Алфата и Омегата на Кръговите напоследък започват да ги сменат със сфетофари, а най-добре си е с естакади

Коментар

Първоначално публикуван от alex_markov Преглед на мнение
                    ... Кръговото е Прекрасно за НЕ Голям трафик, Увеличи ли се трафика - става повече проблем ...
                    Май има такова нещо. Добър пример е кръговото на бул. "Рожен" и "Ломско шосе". Когато тръгне повече трафик - направо няма минаване.
                    На 2 пъти единственият начин да мина беше с леко прилазване напред и издебване на момента, в който отляво се появи някой по-дребен от мен, който се движи малко по-бавно, та да може да спре навреме. Иначе едно девойче с малка колица, което беше на 2-3 коли отпред си отседя доста време в очакване потокът коли в посока "Надежда" да оредее ...
                    Ние не сме неутрални!

Коментар

Кръговото е супер, само да е с предимство. Руски паметник ме шокира всеки път, особено когато последно за мен спря тролей и 5 леки автомобила, а аз едва се показвах от локалното... Много объркващо. В центъра на паметника Левски пък редовно ме засичат и ми отнемат предимството, еднаж дори една ладичка се издра в предната ми броня сечейки ме по диагонал, а бях притиснат плътно към вътрешната страна и нямаше мърдане. Тръгвайки на 4ти км участвах в любопитно ПТП. Пред мен дядо с малка колица се куми да кара ли или не, все пак реши да тръгне, но се стресна от идващите на 150 метра коли и спря рязко. Това след метър. И аз спрях. Обаче зад мен явно бързаха и хич след кратко оглеждане напред, че тръгваме с поглед вперен в идващите автомобили следва пропуск на информация, а именно, че сме спряли рязко, в диското се врязва малко ситроенчо, ново. На 1-ва предавка. Смаза си цялата дясна част на предницата.

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                        Май има такова нещо. Добър пример е кръговото на бул. "Рожен" и "Ломско шосе". Когато тръгне повече трафик - направо няма минаване.
                        На 2 пъти единственият начин да мина беше с леко прилазване напред и издебване на момента, в който отляво се появи някой по-дребен от мен, който се движи малко по-бавно, та да може да спре навреме. Иначе едно девойче с малка колица, което беше на 2-3 коли отпред си отседя доста време в очакване потокът коли в посока "Надежда" да оредее ...
                        Аз това го твърдя от опит последните няколко години обикалям из европа и все ме влече към Франция, а там Кръгови бол, че и трафика в Париж е Ужасен. С Мишо последният път си говорим по станциите, той: "виж тая ударената отстрани кола", аз "коя? Пежото ли?", той "не, ситроена", а аз се заглеждам - ВСИЧКИ Ударени леко от страни - Всички - Кръгови, трафик, ЛАБАВИ Нерви....

Коментар

Кръговото по принцип е добро и практично решение.Става и за места с по-голям трафик.Зависи от големината на кръговото кръстовище /диаметъра/.
                          Има обаче и много според мен абсурдно регулирани кръстовища.Давам примери:
                          Бургас на влизане откъм магистралата /Карнобат/.Миналата година точно в разгара на сезона го регулираха наобратно.Тоест ако си бил с предимство като влизаш в кръстовището,те го обърнаха...
                          Първия път малко остана да се ударя.

Търговище - кръговото на ОМВ.Половината е регулирано така,че си с предимство вътре в него,другата половина си с предимство като влизаш в него.Според мен не е добре така и е опасно.

Коментар

Първоначално публикуван от Насов Преглед на мнение
                            ... Тръгвайки на 4ти км участвах в любопитно ПТП. Пред мен дядо с малка колица се куми да кара ли или не, все пак реши да тръгне, но се стресна от идващите на 150 метра коли и спря рязко. Това след метър. И аз спрях. Обаче зад мен явно бързаха и хич след кратко оглеждане напред, че тръгваме с поглед вперен в идващите автомобили следва пропуск на информация, а именно, че сме спряли рязко, в диското се врязва малко ситроенчо ...
                            Там това не е "любопитно", а банално стандартна процедура за протичане на ПТП. Колкото катастрофи съм виждал на това място, все са били по тази причина - предният тръгва, но вижда засилена кола от ляво и спира, задният вече го е "отметнал" като тръгнал и подкарва, като гледа наляво, а не напред и готово!
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Точно това ми е любопитното, защо се повтаря една и съща банална ситуация. Докато чакахме КАТ станаха още 2 катастрофи и имаше поне 30 избегнати на косъм ситуации. За около час кесене /поне/. Липсата на достатъчно кръгови води до липса на култура за ползването им. Във Франция са толкова много, че свикваш. Освен това има много различни размери, а и дневно за примерно 50тина км минаваш през десетки кръгови. Останалите участници в движението също. Та всичко си става рутинно и съвсем естествено. Тук са кът, повечето са големи и/или неправилно регулирани и т.н. Накратко, няма да е зле да се направят няколко стотин кръгови спешно

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X