Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за категория

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Въпрос за категория

Порових насам натам, не попаднах на информация и се реших да пусна една тема.

Въпроса ми е следния: Имам категория Б. Бих искал да мога да тегля каравана, а и ако някой път се наложи, платформа с автомобил. Та, каква категория ми трябва за подобна композиция? Б+Е? Демек, сега да се запиша за Е категория.

Известно ми е, че с Б може да се влачи до 750кг. Каравани и тем подобни са естествено повече.

Вторият ми въпрос е, ако изкарам сега Е, ще имам Б+Е. В бъдеще, ако реша да карам С, ще имам ли автоматично С+Е, или тогава пак трябва да карам Е за С-то? По моята логика, не би трябвало да е необходимо, защото Е си е Е, ремарке или там каквото е с общо тегло над 750кг. А с какво ще го дърпам, не би трябвало да има значение, до толкова, доколкото имам свидетелство за управление на дърпащото средсво.

И основно въпроса, каква категория е необходима, за каравана?

Благодаря предварително.

До: Въпрос за категория

Ако сега изкараш Е ще имаш Б+Е и после , ако изкараш с ще имаш Б+Е и С отделно без Ц+Е , но ако изкараш директно Ц+Е ще имаш и Б+Е .
    0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Чл. 149 Моторните превозни средства се делят на следните категории, означени с латински букви:

Категория
      Моторни превозни средства
      А
      мотоциклети
      М
      мотопеди
      B
      автомобили, чиято максимално допустима маса не надвишава 3500 кг и броят на местата им за сядане, без мястото на водача, не превишава 8; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг; допустимата максимална маса на ремаркето не може да надвишава масата без товар на теглещото превозно средство
      C
      товарни автомобили, чиято допустима максимална маса надвишава 3500 кг; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг
      D
      автомобили, с изключение на тролейбусите, предназначени за превоз на пътници, с над 8 места за сядане, без мястото на водача; към тях може да се прикачва ремарке с допустима максимална маса не повече от 750 кг; към тази категория се отнасят и съчленените автобуси; прикачването на ремарке към тях е забранено
      B + E
      състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория В и ремарке, когато:
      а) допустимата максимална маса на ремаркето надвишава 750 кг;
      б) допустимата максимална маса на ремаркето надвишава масата без товар на теглещото превозно средство
      C + E
      състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория С и ремарке с допустима максимална маса над 750 кг
      D + E
      състав от пътни превозни средства с теглещо моторно превозно средство от категория О и ремарке с допустима максимална маса над 750 кг
      T
      TКТ
      колесни трактори
      TТБ
      тролейбуси
      TТМ
      трамвайните мотриси
      Hyundai TERRACAN 2003 2.9 CRDi 150 автомат
      VW T4 Multivan 1993 2.4D AAB

Коментар

Така се разбира по добре!
        Прикачени файлове

Коментар

Благодаря, значи за каравана теглена от кола/джип - Б+Е. Понеделник се записвам, за заинтересованите, в Пловдив е 350лв.

Коментар

Първоначално публикуван от panaira Преглед на мнение
            Благодаря, значи за каравана теглена от кола/джип - Б+Е. Понеделник се записвам, за заинтересованите, в Пловдив е 350лв.
            Виж първо колко тежи караваната. Има и под 750кг.

Коментар

Правоспособност на водачите!
              Прикачени файлове

Коментар

В тази връзка спорим с приятел, който твърди ,че може да си кара по черните пътища мотор без да има категория А.
                Моля знаещите да пояснят възможно ли е това.
                Последно редактирано от Георги Крумов; 29-07-09, 20:19.

Коментар

Може естествено, но нелегално. То и кола може да си кара по черните пътища без Б категория - същото е.

Коментар

законите важат за пътищата отворени за обществено ползване
                    на всички останали пътища можеш да караш каквото пожелаеш - легално

Коментар

Има черни пътища, които влизат в републиканската пътна мрежа, но са малко. По тези, които не са част от нея, може да се кара без книжка, че дори и без регистрация на превозното средство. Трябва да се има предвид, че естествено и гражданската отговорност не важи... тя също е само за републиканската пътна мрежа.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

И какво ще стане, ако в гората ме нацепи някой без книжка и без ГО?!
                        Или сгази турист, гъбар и пр. ?! Нещо не ви вервам!

Коментар

съдиш го и той ти поема щетите лично ако съда реши, че някой е виновен
                          Иначе ако искаш вярвай веднъж покрай една лада нива полицейска минах с една волга от която беше останал здрав само предния капак, с доста висока скорост, позавъртях се и спрях.Следмалко полицайте дойдоха до мен и тъкмо се бях приготвил за разправии, когато единия се изцепи "лелееее страшна машина " и разговора продължи в съвсем друга посока

Коментар

Първоначално публикуван от lama69 Преглед на мнение
                            И какво ще стане, ако в гората ме нацепи някой без книжка и без ГО?!
                            Или сгази турист, гъбар и пр. ?! Нещо не ви вервам!
                            Щом си излязал от Републиканската пътна мрежа, сам си носиш всички рискове. Ако стане нещо, то си е само между засегнатите страни и си е тяхна работа как да го разрешат. Евентуално в съда, но правилникът за движение по пътищата също не действа, просто защото не си на път. Така че забравете и за правото на дясностоящия, не даде мигач, не съобразена скорост и т.н. Закона за движение на пътищата просто не засяга нищо, което не е част от Републиканската пътна мрежа.
                            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор (Zaarin) Преглед на мнение
                              Има черни пътища, които влизат в републиканската пътна мрежа, но са малко. По тези, които не са част от нея, може да се кара без книжка, че дори и без регистрация на превозното средство. Трябва да се има предвид, че естествено и гражданската отговорност не важи... тя също е само за републиканската пътна мрежа.
                              От преходни и заключителни разпоредби:

§ 6. По смисъла на този закон:
                              1. "Път" е всяка земна площ или съоръжение, предназначени или
                              обикновено използвани за движение на пътни превозни средства или на
                              пешеходци. Към пътищата се приравняват и улиците.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X