Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

    Пътувах вчера към обяд за Враца. По средата на пистата до Ботевград гледам в огледалото в далечината два единични фара. Тръпка ми е от малък. Следях моторите с поглед и им завиждах мъничко. Един от тях мина покрай мен. Чак му се ядосах, че на такова място кара толкова бавно. Вдигнах поглед да проследя и втория и ... Виждал съм такива сцени и на живо и по интернет... Мотора сякаш се беше взривил. Навсякъде хвърчаха отломки, части... Докато изчаквах за да направя обратен завой потърсих с поглед тялото на моториста. Недоумявах какво е станало на тоя хубав и широк път... Хвърлих телефона на сестра ми да звъни в бърза помощ...Спрях почти до него. Младо момче, без каска с къса коса,кожено яке и дънки лежеше в малко неестествена поза неподвижно на шосето. Видях, че има и спрели ударени коли. Явно се беше ударил в тях. Шофьорите им бяха заети да се тюхкат и да си оглеждат щетите. Попитах момчето как е. Не помръдна и не отговори. Със замъглен поглед сякаш ме погледна и притвори очи. Изпадна в безсъзнание. Проверих пулса. За щастие имаше. Дишаше трудно, задавено,но дишаше. Имаше няколко не много големи рани по главата и от носа и устата му капеше кръв. За щастие главата му беше настрани и за сега нямаше опасност да се задави и реших да не го мърдам. Дясната му ръка видимо беше счупена над лакътя. Останах до него. Дойдоха и другите. Линейката беше на път. Слава Богу,че Ботевград беше съвсем близо. Преди по-малко от година и аз катастрофирах в този регион и знам,че имат опит... Реакцията наистина беше бърза, но няколкото минути ми се струваха прекалено много време...Патрулката дойде може би на петата минута, линейката една две минути по-късно. Посрещнах лекаря-жена на средна възраст декламирайки какво му е състоянието, за да не губим време. Надвесвайки се над него тя заключи-тежка черепно мозъчна травма. Изкомандва: "Дайте якА и дъската!". Другата жена от линейката погледна сконфузено и смотолеви нещо като: "Ми ние нямаме тука яка..." Представяте ли си!? Аз дето се замислям дали да не си сложа в джипа за всеки случай те в линейка на спешна помощ, в участък дето всеки ден стават тежки катастрофи нямат твърда яка! Нямам думи...
    Лекарката от момента на пристигането си държеше с два пръста неподвижно главата на момчето. Сложихме го на твърдата дъска и после на носилката, качихме го в линейката и заминаха. Огледах наоколо. Мотора,каската, другите коли... Направих снимки. Докато чакахме линейката един от шофьорите разпалено разказваше,че мотора е карал на задна гума, че той му бил дал мигач отдавна ама как не го бил видял... Гледах и отбивката за която бил тръгнал шофьора на колата... Няма да обсъждам кой е бил виновен. Има си хора дето това им е работата. Дано я свършат както трябва.
    Загледах се в каската. Беше далеч от тялото и явно е паднала твърде рано. Ако му е била на главата определено не е била закопчана под брадата, защото си беше закопчана, но каишката стоеше навътре в каската. може би просто си я е бил нахлупил като шапка. Ако е била както трябва състоянието му щеше да е друго. Събраха се хора. Върна се и първия моторист. Естествено не беше видял какво става зад него. Предложих съдействието си на полицайте, но те казаха, че няма да е необходимо и продължих.
    Мотора беше сива Хонда ЦБР 1000 с врачанска регистрация. Доколкото разбрах и момчето е от Враца. Някой ако знае нещо повече как е момчето ще съм му благодарен ако ми пише.

    И ЗА БОГА ХОРА! КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО!!!






























    Последно редактирано от gere; 25-08-08, 08:45.
    LZ1GYY
    0898 436 956

  • #2
    До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

    Дано оживее момчето!
    Катастрофата е била яка. Като съдя по спирачния път, колата се е двишила с 60 - 70 километра в момента на удара, а по щетите по колата, се вижда, че моторът е бил с два пъти по голяма скорост, най малко.
    Дано има късмет .
    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

    Коментар


    • #3
      До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

      Нормално е в Ботевградска линейка да няма необходимото оборудване а човека ако не са го дигнали за София тук не го очаква нищо хубаво.....
      [B]Mercedes Benz w123 [/B]
      [B]Ford Escort xr3 [/B]
      [B]Aro 10 [/B]
      Плачи! Там близо край град София
      стърчи, аз видях, черно бесило,
      и твой един син, Българийо,
      виси на него със страшна сила.
      0896042536

      Коментар


      • #4
        До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

        Здравей Гере,

        не съм активен участник тук (то май никъде не съм) поради простата причина, че не карам 4Х4, а мотоциклета ми не е кросов/ендуро. Тъй като тази тема е малко в страни от тази тематика и това е втори пост на човек от този форум, отзовал се на помощ на хора, искам да изкажа благодарност на теб и на момчето, което се бори за живота на моториста в Асеноградската област. Благодарност за това, че сте постъпили човечно. Без хора като вас трудно се оцелява на пътя, когато той преждевременно свърши понякога.


        Пожелавам си повече да вземт пример от вас.

        С уважение,

        Атанас Динков (Ати)

        Коментар


        • #5
          До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

          Благодаря ти, вниманието ти ме трогва, но реално аз не съм направил нищо. Ситуацията беше такава, че не можеше да се направи повече.
          Много мисля за това тези дни. Въпросът е много сложен. Не е само до народопсихология, самосъзнание или смелост. Хората инстинктивно се страхуват от смъртта, отвръщат глава при вида на кръв, гледат да стоят далече от размирици, бедствия, пожари, катастрофи, болести и други подобни, които могат да ги наранят физически или психически.
          Това че някой не помага не го прави лош, безотговорен или страхлив. Не можем да очакваме намеса и помощ от хора, които не знаят какво да правят. Некомпетентната намеса понякога може да бъде по-опасна от бездействието. На мястото на катастрофта хората наизвадиха аптечки, но не знаеха какво има в тях и кое какво и защо е и ми ги подаваха на мен... Не смееха да погледнат, камо ли ли да доближат и да докоснат момчето. Сякаш беше прокажен. Много е сложно... Ако не бяха лекциите на МСС, ако нямах никаква представа за основните неща, които са важни в такъв момент, ако не се бях сблъсквал неведнъж със смъртта на пътя сигурно и аз щях да обърна глава и да продължа пътя си или просто да спра да погледам сеир. Войната на пътя е жестока и всеки ден някой си отива. Влязох в моторджииските форуми да потърся информация за катастрофиралото момче и се потресох от черната хроника в тях. През ден през два катастрофа с мотор, много често с фатален край. Гробищата ни се пълнят с млади хора. Народа твърде безотговорно се самоизтребва. Това е геноцид...
          За себе си и за близките си, съм решил, че е добре да бъда колкото се може по-подготвен като знания за адекватно поведение в подобни ситуации. Като знания - да, но за съжаление психически трудно можеш да се подготвиш без да се сблъскаш с тях...
          Понякога е нужно съвсем мъничко. Но трябва да си наясно...

          За съжаление повечето хора са абсолютно неподготвени за подобни неща, а според професионалистите живота твърде често се крепи на точно тези няколко минути до идването на линейката...
          Последно редактирано от gere; 26-08-08, 11:52.
          LZ1GYY
          0898 436 956

          Коментар


          • #6
            До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

            Е, аз като карах курсовете си симаше обучение за това. Доктор водеше лекция кое-кога-как и защо. При това беше чишит и го правеше интересно. И показваше, и сухи тренировки имаше. Не знам сега как е, но от тогава все ми е останало нещо в главата.

            Бедата е и че в 99% от аптечките няма почти нищо.

            Иначе за геноцида си прав. Въпроса е какви мерки са възможни, освен дежурните глоби (нека не отваряме темата за катаджиите, че е дъвкано много). Аз поне не виждам. Личен избор на всеки е какво и как кара. Лошото е че често има и "странични" пострадали.

            На мен ми се е случвало да не видя в огледалата настигащ ме моторист, в градски условия. Не че не гледах, а попадна точно в "оная" зона. За щастие го видях в последния момент. Неприятно и опасно е. И трябва и двете страни да имат някаква подготовка за това. Ама за съжаление при днешната реалност тук, не виждам как ще стане.
            Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

            Коментар


            • #7
              До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

              По следите си личи, че сеата се е готвил за ляв завой без да се огледа дали не е изпреварван, маневтата е започната рязко с висока скорост към отбивката и явно шофьора е бързал да изпревари моториста и да не намалява. По щетите на мотора и удара ниско в сеата мотора НЕ СЕ Е движел на задна гума и това е извинение измислено от шофьора на колата.

              Коментар


              • #8
                До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

                Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                Е, аз като карах курсовете си симаше обучение за това. Доктор водеше лекция кое-кога-как и защо. При това беше чишит и го правеше интересно. И показваше, и сухи тренировки имаше. Не знам сега как е, но от тогава все ми е останало нещо в главата.

                Бедата е и че в 99% от аптечките няма почти нищо.

                Иначе за геноцида си прав. Въпроса е какви мерки са възможни, освен дежурните глоби (нека не отваряме темата за катаджиите, че е дъвкано много). Аз поне не виждам. Личен избор на всеки е какво и как кара. Лошото е че често има и "странични" пострадали.

                На мен ми се е случвало да не видя в огледалата настигащ ме моторист, в градски условия. Не че не гледах, а попадна точно в "оная" зона. За щастие го видях в последния момент. Неприятно и опасно е. И трябва и двете страни да имат някаква подготовка за това. Ама за съжаление при днешната реалност тук, не виждам как ще стане.
                И сега има такива лекции, задължителни. Но за съжаление няма абсолютно никаква заинтересованост от слушателите. Отиват на тях само за кетапа. После излизат на улицата...
                Бедата с аптечките е същата. Никой не гледа какво имаш в нея. Гледат кутията. И ние си купуваме и си возим кутии. За да не ни глобят. Другото не е наша работа...
                Нямам рецепта за оправяне на нещата. Със сигурност глобите не са начина. Българина е невероятно изобретателен да лъкатуши между нормативите, разпоредбите и ограниченията... Винаги гледаме да намерим пролуката, втория начин, изплъзването. Не може да има полицаи на всеки километър. А и понеже темата е такава мога да ви кажа че съм минавал неведнъж с мотор покрай полицай с радар с многократно превишена скорост и те дори не ми обръщаха внимание. Като легенда се разказва и случая за един такъв дето карал с 200, ченгето махнало с палката и моториста набил спирачките и се върнал. Оня го гледал много учудено-"Що спираш бе? Ти си първия такъв дето ми спира..."
                А и като съм си говорил с униформените обикновено вдигат безпомощно рамене: "Нищо не можем да направим, да си се избиват..."
                Не ми е приятно да си го призная, но много пъти съм хулил шофьорите на колите, че не гледат,не виждат и т.н., но в повечето случаи вината е на мотористите. Да, може протокола друго да каже. Отнемане на предимство или нещо такова, но ако някой стреля с пистолет около теб и ти решиш да завиеш и куршума се забие в теб ти ли си виновен, че не си го видял? Не може на места където максималната разрешена скорост е 60 някой да очаква че друг ще лети със 180 или повече...
                Карам мотор от втори клас. Нека не изопачаваме нещата. Моторите са страхотно нещо. Не са моторите това което убива. Нито пистолетите.
                За мен най големия проблем е мисленето и после скоростта...
                Не исках да повдигам въпроса, но ако погледнете номера на по-горния мотор ще видите, че е изкривен навътре и налепен с тиксо...
                Можеш да избягаш от полицията, но от себе си или съдбата...
                LZ1GYY
                0898 436 956

                Коментар


                • #9
                  До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

                  Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение

                  ...На мен ми се е случвало да не видя в огледалата настигащ ме моторист, в градски условия. Не че не гледах, а попадна точно в "оная" зона. За щастие го видях в последния момент. Неприятно и опасно е. И трябва и двете страни да имат някаква подготовка за това. Ама за съжаление при днешната реалност тук, не виждам как ще стане.

                  Ако ти караш със 50км/ч, а някой те застига със 150км/ч - какво значи "онази" зона на огледалата, та той изобщо може да не е бил в обзора на огледалата, в момента, в който си започвал маневрата, а докато я правиш вече е "върху теб"?!
                  Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                  Коментар


                  • #10
                    До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

                    Много трудно се забелязва мотор, който кара със 180 - 240 километра в час. Често ме стряскат, когато карам по магистралата, просто разликата в скоростта е огромна. Но в Германия и Франция, каквито простотии съм видял от мотористи, нашите са ангелчета предпазливи.
                    Добре че колегите Ендураджий са в по - друг ресор, да са живи и здрави ! Падат по 2 до 20 пъти на сезон, ама се отъркалят по поляната и хайде пак )). А тия с пистарките, падат по веднъж
                    Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

                    Коментар


                    • #11
                      До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

                      дано се оправи тц,тц, не знам но аз като видя моторист направо настръхва , имам страх от моторите казвам го с доро чувство
                      sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

                      Коментар


                      • #12
                        До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

                        Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                        Много трудно се забелязва мотор, който кара със 180 - 240 километра в час. Често ме стряскат, когато карам по магистралата, просто разликата в скоростта е огромна. Но в Германия и Франция, каквито простотии съм видял от мотористи, нашите са ангелчета предпазливи.
                        Добре че колегите Ендураджий са в по - друг ресор, да са живи и здрави ! Падат по2 до 20 пъти на сезон, ама се отъркалят по поляната и хайде пак )). А тия с пистарките, падат по веднъж
                        По точно е на излизане...или поне така се случва при нашите излизания. Даже сами си ги търсим, опитвайки се да преодолеем нещо, което преди не сме опитвали. Но обикновено щетите по нас и по мотора опират до...пералнята.
                        Случай като този определено засилва още повече моето убеждение, че съм взел правилното решение за сина ми, "вкарвайки го в гората".
                        Mitsubishi L200 DobbleCab

                        KTM XC 450 RW 2009
                        KTM 350 SX 2011

                        Коментар


                        • #13
                          До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

                          Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                          Ако ти караш със 50км/ч, а някой те застига със 150км/ч - какво значи "онази" зона на огледалата, та той изобщо може да не е бил в обзора на огледалата, в момента, в който си започвал маневрата, а докато я правиш вече е "върху теб"?!
                          Намаляване преди светофар за десен завой. За десния завой си има отделно отклонение (става въпрос за светофара до ТехноЛукс в София, а аз идвах от посока центъра, по продължението на Сливница.). При това скоростта ми е била не повече от 30-40км/ч. Даден десен мигач. В последния момент видях хайманата да кара от дясната ми страна зад мен, нямайки никакво намерение да намалява или да завива. Караше не бързо - може би с около 50-60. Но ми беше точно в сляпата зона и го видях в последния момент, когато излезе от нея. А се побираше целия в сляпата зона, понеже е по тесен от кола. Инцидента надали щеше да е фатален за него. Може би щеше да се поотаркяля и да получи някоя и друга синина и охлузване, но това няма значение. Преживяването нямаше да е приятно нито за мен, нито за него. Ламарини се изправят. Други неща са непоправими.

                          Сега, ако е моторист на място, най-малкото нямаше да кара точно там, след като няма да завива, и щеше да намали до мойта скорост и по-малка дори, предвид дадения от мен десен мигач. Това имах в предвид под "подготовка". Такава явно няма достатъчна. Ама като знам как се изкарват книжки в днешно време, то работата е от ясна по-ясна.
                          Интернет експлорър: Безплатно предоставян от Майкрософт тул за сваляне на браузер по избор.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

                            Здр Гере,
                            аз съм шофиора на първия мотор от онзи ден на пистата край Ботевград,искам да ти благодаря за бързата и адекватна реакция,аз не сам видял какво става отзад в последствие разбрах че нешто не е наред когато Мартин(катастрофиралия) не беше по мен.Той не е мн добре потрошена е дясната му ръка,десния крак в коляното и горе в таза,лявата ръка,но най– лошото е ,че е със спукан череп и доколкото сам запознат има оток на мозъка.В момента е в софия в окръжна болница направени са му няколко операции и оште 3-4 дни положението е критично,но тои е млад и би трябвало да се оправи.Надявам се условията в окръжна да са по добри от тези в ботевградската,защото там беше мн зле.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Вчера: Катастрофа с мотор на пистата край Ботевград.

                              Шибана работа.
                              Можем ли да направим нещо?

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X