Преди време бях на семинар за пътната безопасност, организиран от Европейската комисия и Министерство на транспорта. Едно от нещата, които ми направи най-голямо впечатление е цената, която Европейските страни калкулират като загуба от всеки човешки живот, загубен на пътя. Естествено това е много субективно но много показателно за отношението към този проблем.
В повечето страни последните актуализации са, че една жертва на катастрофа струва на държавата 1.5млн. евро. В Швеция са приели числото 2млн. евро.
Самото калкулиране се прави след много сериозни изследвания и анализи на престижни научни институти.
Тук разбира се нямаме такива изследвания. То анализ на безопасността на пътищата нямаме пък какво остава за такова нещо. Румънците и тук са ни задминали.Тяхната цифра обаче е 600 000 евро.
В България на година умират над 1000 души. Сметката е лесна.
Ясно е, че човешкия живот е безценен, но това е чисто икономическа гледна точка.
Ще ми е интересно да дискутираме тази надявам се интересна и за вас тема!
В повечето страни последните актуализации са, че една жертва на катастрофа струва на държавата 1.5млн. евро. В Швеция са приели числото 2млн. евро.
Самото калкулиране се прави след много сериозни изследвания и анализи на престижни научни институти.
Тук разбира се нямаме такива изследвания. То анализ на безопасността на пътищата нямаме пък какво остава за такова нещо. Румънците и тук са ни задминали.Тяхната цифра обаче е 600 000 евро.
В България на година умират над 1000 души. Сметката е лесна.
Ясно е, че човешкия живот е безценен, но това е чисто икономическа гледна точка.
Ще ми е интересно да дискутираме тази надявам се интересна и за вас тема!
Коментар