Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Международна Книжка

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Международна Книжка

Здравейте,

Скоро ще замина за САЩ да уча там (поне 5 години) и се чудя трябва ли ми нова книжка от там или международна? И въобще не мога ли да си карам с българската? Ако ми трябва международна - ако може инфо откъде и как се взима и какви изпити има...

Благодаря предварително
    "That is not dead which can eternal lie,
    And with strange aeons even death may die."
    ~H. P. Lovecraft

До: Международна Книжка

Колега може да си караш с бьлгарската поне преди година можеше ако няма изменениа може.
    [SIZE=4][COLOR=red]Искам България чиста[/COLOR][/SIZE]

Коментар

Българската международна ти важи там за 6 месеца, след това се явяваш на изпит и си вземаш тяхна.Поне така беше допреди години.

Коментар

Приятно изкарване там!
        Тъй като не знам каква е ситуацията там ще споделя моя опит: Там живях 4 месеца (work & travel) в 2-3 щата. Нямах проблеми да си карам. Наемал съм си и кола няколко пъти. Имах и международна, седеше си в шкафчето. Ако се прибираш до тук не съм много сигурен, че има нужда да си вадиш книжка, нали все пак си студен(Т). Аз като учих в Гърция и преди това си карах с нашата и не ми е имало и грам проблем (а полицаи са ме спирали ).
        Къде можеш да си извадиш м/ународна шоф. книжка: от СБА. Офиса им се намира на ул. св. неделя, малката уличка където беше Гуудис, с/у църквата. Книжката е голям ташак, в буквалния смисъл е книжка. Пише ти е една лелка на пишеща машина. Аз като си я вадих преди 4 (леле, колко много) години отидох с мойта книжка в ръка и 12 лв. в другата и за 5 минути стана.

Преди години можеше да бутнеш и 10-20 лв и получаваш една категория бонус )
        Георги Гатев

Коментар

Зависи от щата, от гледна точка на закони, такова понятие като САЩ няма . Само конституцията им е обща. Някъде искат задължително международна(ама обикновено си затварят очите, ако си турист или командировка, за учещ/работещ не знам), другаде може първите 90 дни до година и само с българска(от както на тях всичко е дублирано и на английски). Никъде обаче не може 5 години без дълги отсъствия от страната(6 месеца), нито само с българска, нито дори с международна. Дори в щата, в който си да нямаш проблеми, ако тръгнеш на разходка към друг ще се налага първо да се ровиш по неговите закони(всеки е с различни). Като отидеш там ще е най-добре да се явиш на изпит. Ако българската ти книжка е на над година само на теория, ако е на по-малко от година и на кормуване. В този ред на мисли, ако още нямаш година като шофьор, си карай с българската и междурадна докато я направиш и после се яви на теория.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Няма никакъв проблем с нашенска книжка. Принципно важи 6 месеца и се явяваш на "изпит" (ако искаш). Реално не се заяждат за това...
            Преди години си вадих международна по начина описан от колегата
            Където и да съм ходил никой при никакви обстоятелства не ми я е искал. Задоволяваха се с българската и синьото талонче даже не искаха.
            Проблем се оказва да караш тук с американска книжка
            "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение
              Няма никакъв проблем с нашенска книжка. Принципно важи 6 месеца и се явяваш на "изпит" (ако искаш). Реално не се заяждат за това...
              Абе, аз съм чувал за глобени, ако си там отдавна... В случая в Ню Джърси, където имаш право да шофираш с чужда книжка само 90 дни. В Масачузец например е една година. Всеки щат си е различно.
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Не е важно кой какво ти казва, важно е какво ще ти кажат в посолството.
                Моят съвет е да попиташ първо там.
                Поздрави
                Йордан

Коментар

Еми очевидно ще трябва да си изкарам там книжка, ама чак втората година, че от университета не ми дават паркомясто за първата година ( а за какъв х@й ми е книжка без кола)...

Мерси за съветите...

П.С. Ще ходя в Бъфало в щата Ню Йорк - на Канадската граница и имам вече американска и канадска виза
                  ~H. P. Lovecraft

Коментар

Международна не изкарвай, няма да ти послужи за нищо друго освен за тоалетна хартия, ако те хване зорът докато караш. Щом ще си там толкова време си изкарай американска. Изпита е елементарен, а кормуването е смехурия, с твоя кола (препоръчвам ти да бъде с ръчни скорости, просто гледат на теб с други очи) и изпитващият ти е обикновен полицай. Задължително си вземи и българската книжка и личната карта, и паспорта, и още колкото се може повече документи със името и снимката ти. В много щати искат на Руснаците и на Българите по 5 "пикчър ИД-та" за да те допуснат до изпит. А какво ще стане ако те спрът и им покажеш българска книжка? - всеки случай е различен, един го пускат, друг го проверяват много време, а имам познат на който му взеха българската книжка и го пратиха на съд. Съдът му призна книжката и му я върнаха, но разправията си остава.
                    Затова си изкарай амерканска и мирна ти глава.

ПП: Приятно прекарване и успешно учение. Наистина човек си заслужава да поживее малко там, просто красота. Успех!
                    99 WJ V8, 5" lift long arm, 35"...
                    It's a Jeep thing - you wouldn't understand..!

Коментар

Бях повече от месец в Чикаго, Илинойс. Карах с българската без проблеми, но реших, че трябва да си извадя US. Парите бяха смешни - 20 USD. Изпита : Листовка с 40 въпроса, от които ти се "падат" 20.
                      Преглед на очите - на място (на гишето) диктуваш цифрите от редичка No..., която ти посочат. Попълваш листовката и чакаш. Изпита е с твоя (или на приятел) кола. Изпитващият не беше полицай, а една 70 год. баба. Карах кола с ръчни скорости, което им прави впечатление. Скъса ме. Каза "Караш страхотно, но не си чел законите на щата Илинойс", което си беше вярно. Направих една грешка. След ляв завой се престроих в дясната лента , за да направя път на бързащите зад мен. Не трябвало - трябвало да си седя там - пак в лявата, нищо ,че са три празни. Ок. Подари ми закона + пътна карта и след 2 дни пак. Карах, снимаха ме (пак там) и ми връчиха driver license. A , носи си паспорта (BG).
                      Mеждудр. при смяна на щата, книжката от друг щат важи само определено време 1,3,6 м. различно е.

П.П.
                      Тази хартиената книга (международната книжка) съм я носил години и никога, никой, никъде (списъка с държавите в Европа е дълъг..) не е искал да я гледа. Днес обаче четох, че май в Русия ще я искат...
                      ______2
                      Е = MZ

Коментар

От международната книжка има някакъв смисъл, защото благодарение на нея не ми се наложи да кормувам в NJ USA. Трябваше само да мина листовки и взех us книжка. Всеки си решава сам
                        Y260

Коментар

Първоначално публикуван от Васил_Стоев Преглед на мнение
                          От международната книжка има някакъв смисъл, защото благодарение на нея не ми се наложи да кормувам в NJ USA. Трябваше само да мина листовки и взех us книжка. Всеки си решава сам
                          То и това май зависи от щата. На доста места, ако чуждестранната ти книжка(в случай българската) е на повече от една година, се държи само изпит по теория. Ама явно някъде искат и кормуване.

Коментар

Eto какво ми написаха роднините при които ще отседна в Бъфало:

Here is information about NY state drivers license and international driving permits: http://www.nydmv.state.ny.us/sitemap.htm

Drivers From Other Nations

A valid driver license from another country is also valid in NYS. You do not need to apply for a NYS driver license unless you become a resident of NYS.

According to NYS law, a resident of another country can get a NYS driver license. The DMV does not recommend this because:

* NYS recognizes your foreign driver license if you remain a resident of the nation that issued the license. You do not need to have a NYS driver license to drive in NYS unless you become a resident of NYS.
                            * If you have a driver license from any nation except Canada, you must pass a written test, complete a 5-hour pre-licensing course and pass a road test to qualify for a NYS driver license. See "New Drivers - How to Apply".
                            * You must show a Social Security Card. If you are not eligible for a Social Security Card, you must provide a letter or form SSA-L676 from the US Social Security Administration (SSA) that states that you are not eligible. The SSA Letter or form must have been issued no more than 30 days before the date of your application. You must also show the U.S. Citizenship and Immigration Services (USCIS) documents that the SSA used to determine that you are not eligible for a Social Security Card. The USCIS was formerly known as the Immigration and Naturalization Service (INS). Read the specific requirements on the identification requirements page.
                            * When you receive your NYS driver license, you must surrender your foreign driver license to the DMV road test examiner. The local DMV office keeps your foreign driver license, and then destroys the license after 60 days. If you plan to return to your home country and use your foreign driver license, ask the road test examiner how to make sure that your foreign driver license is not destroyed. If you need to get your foreign driver license, go to the local DMV office where you applied for your NYS driver license.

International Driving Permit: An International Driving Permit is not a driver license. The permit only verifies that you hold a valid driver license in your home country. Your foreign driver license, not the International Driving Permit, allows you to drive in NYS. Contact the authorities in your home country to get an International Driving Permit. If you are not a resident of the US, you cannot apply for an International Driving Permit in the US.

You are not required to have an International Driving Permit to drive in NYS, but the permit has value. The permit verifies, in several languages, that you have a valid foreign driver license. A police officer who cannot read the language on your foreign driver license can read the permit.

Note for US residents: The DMV does not issue International Driving Permits. Contact an automobile club that is a member of the American Automobile Association (AAA).

Доколкото схванах, не ми трябва Международна книжка, защото тя е само препоръчителна за да се разбере за какво става въпрос и дали въобще е книжка. Но тъй като са ни и на английски език написани книжките, предолагам, че нямам анужда от международна.
                            ~H. P. Lovecraft

Коментар

Има един проблем с "английски написаните ни книжки":
                              Няма обяснение на точките от стр.1 на ДРУГ ЕЗИК ОСВЕН НА БЪЛГАРСКИ, т.е. не се разбира какво означават данните от книжката!!!
                              Оттам можеш да имаш сериозни проблеми, имай го предвид! Казвам го, защото мой познат плати солена глоба преди години, тъй като нямал "важеща международна книжка". Случаят беше в Испания през 2000 или 2001 година-малко след като взехме новите документи.
                              Сега за ЕС няма проблем, но в САЩ не знам дали може.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X