Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Влияние на алкохолът върху способността за управление на МПС

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Влияние на алкохолът върху способността за управление на МПС

Добре де, при предложеният от мен тест всеки ще се сравнява първо със себе си, после с еталон (професионален състезател) и накрая с останалите участници... къде виждате проблемът...?

Нека да определим един сложен и достатъчно представителен тест и да видим точно как стоят нещата... защото и аз съм виждал няколко теста но първо бяха много профански направени и второ си бяха направо агитации а не тестове... Не съм съгласен с iceruner за влиянието на малките дози алкохол но не твърдя че не е прав ами предлагам да тестваме и видим как всъщност стоят нещата...
    VPetrov.photography

Коментар

Ето какво измислих... за да е по реален теста както желае Zaarin... :

При всеки отделен водач ще седи доктор психолог който по време на теста ще му задава списък въпроси ще ще си отразява адекватността и реакцията... същевременно ще има включена станция по която на водача ще му бъдат диктувани някакви тестове... междувременно покрай трасето ще се наредят помощници които в избран момент (известен само на тях) ще хвърлят кашон пред автомобила... и ще се премери за колко точно секунди е спрял...

Ако имате други идеи за затормозване на "процесорите" казвайте...
      VPetrov.photography

Коментар

Ами аз нямам нищо против да го направим Да стане само хубаво времето и кой ще откаже едно барбекю Иначе и опита с линийката е достатъчен за илюстрация, ама що трябва да е просто, като може и сложно .
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Я кажи за опита с линийката?
          VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            Я кажи за опита с линийката?
            Ето:
            Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
            Един от най-простите тестове е с една по-дълга ученическа линийка. Някой я затиска с пръст към стената в горния край, тестващия рефлексите си седи с пръст на нивото на долния й край на примерно 5 сантиметра от стената. Държащият я води разговор с тестващия се и внезапно без предупреждение я пуска. Целта е да бъде хваната към стената. Гледа се на колко сантиметра е спряла... а всеки милиметър от линийката се равнява на няколко метра при скорост от 50 и повече км/ч...
            Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
              Ами аз нямам нищо против да го направим Да стане само хубаво времето и кой ще откаже едно барбекю Иначе и опита с линийката е достатъчен за илюстрация, ама що трябва да е просто, като може и сложно .
              не става шофирането е висша нервна дейност. зависи от повече неща отколкото само рефлексите. пробвал ли си да хванеш линийката напр. на амфетамин?
              А би ли шофирал на същото?
              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

ОК, този тест ми изглежда добре, ще взема го пробвам... Какво ще кажете да вземем всички които имаме желание да пробваме този тест на трезва глава и на 50 и после 100 грама... След това събираме резултатите тук и решаваме дали ще правим нещо в повече или вече сме наясно... Какво ще кажете...?
                VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                  не става шофирането е висша нервна дейност. зависи от повече неща отколкото само рефлексите. пробвал ли си да хванеш линийката напр. на амфетамин?
                  Вземам си думите назад... явно ще трябва да е по-сложният начин... Деян право дума...
                  VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                    Имах предвид, че щом рефлексите са се влошили, то и това е достатъчно, за да се приеме, че проблем с пиенето и карането има... Самото й бързо хващане не означава, че няма други проблеми, но по-бавното със сигурност .

Теста с въпросите и хвърлянето на кашони ми звучи добре. Само че за участнице в него никакви пържоли, преди да са приключили!

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                      Добре де, при предложеният от мен тест всеки ще се сравнява първо със себе си, после с еталон (професионален състезател) и накрая с останалите участници... къде виждате проблемът...?

Нека да определим един сложен и достатъчно представителен тест и да видим точно как стоят нещата... защото и аз съм виждал няколко теста но първо бяха много профански направени и второ си бяха направо агитации а не тестове... Не съм съгласен с iceruner за влиянието на малките дози алкохол но не твърдя че не е прав ами предлагам да тестваме и видим как всъщност стоят нещата...
                      Това си звучи като сериозно планиран и изпълнен експеримент. Ако наистина е така съм съгласен, че ще е много интересно. Не съм съгласен, че ще интересно просто да отидем на един полигон аз и ти, аз трезвен ти на 2 водки и да сравняваме кой кара по-добре. В общия случай това няма да има никаква достоверна връзка с алкохола и никаква стойност. Така обаче както си загатнал идеята звучи сериозно - професионално подготвен полигон, еталонни шофьори, психолози и т.н. Само трябва да вземеш и статистик - абсолютно задължително за каквито и да е резултати. Аз не ставам - може да съм физик ама хич не обичам матматиката Ама така на око - еталонните щофьори сигурно ще трябва да са поне 10 (ако приемем, че ще са с прилично уеднаквени способности спрямо тези на опитните зайчета). А пък тези дето ще пият и карат ще трябва да са поне 100 (и то ако не претендираш за точни резултати), ако искаш истинска статистика от 400 нагоре. С други думи сериозна работа. Иначе единственото което ще видим ще е, че един кара по-добре, друг по зле и, че един пие повече, друг по-малко. Това си го знаем и без да пробваме. Всеки който се опита да направи допълнителни изводи които не са статистически издържани си е измамник.
                      Technical Rescue Direct - life lies in courage
                      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

значи алкохолът има разни ефекти (copy/paste from wikipedia) за по-бързо ето:
                        Положителни [редактиране]
                        • общо отпускане на тялото
                        • повдигане на настроението, чувство за щастие, замайване
                        • разговорливост
                        • смекчаване на задръжките / понижаване на социалните притеснения
                        • аналгетичен ефект (болкоуспокояващо)

Неутрални [редактиране]
                        • завален, неясен говор
                        • зачервяване на кожата, особено на лицето
                        • сънливост
                        • нистагмус (затруднено фокусиране на погледа)
                        • развиване на физиологичен толеранс при редовна употреба (в рамките на няколко дни)
                        • промяна на естетическите критерии (грозните неща изглеждат красиви а красивите - грозни)
                        • изкривяване на визуалното възприятие при тежки дози

Негативни [редактиране]
                        • затруднена координация
                        • гадене и повръщане (повръщането в безсъзнание е потенциално смъртоносно)
                        • трудно се подтискат импулсивните действия
                        • емоционално непостоянство, избухливост, агресивност, тъга
                        • диуретичен ефект
                        • замаяност и объркване
                        • загуба на памет при тежки дози
                        • кома и смърт при особено тежки дози
                        • увреждане на мозъка и черния дроб (цироза) при редовна тежка употреба
                        • отпадналите задръжки, объркването и агресивността могат да доведат до нежелани и негативни сексуални контакти, често изнасилване
                        • махмурлук, продължаващ 12 до 36 часа след тежка употреба
                        • при бременни - увреждане на ембриона/зародиша при тежка или честа употреба
                        в общи линии всички те са дозозависими.
                        Освен това засягат различни части на нервната (а и други) система.

Сумарният ефект е нещо по-сложно, особено върху дейност като шофирането.

някои от тях като отпускането и намаляването на задръжките могат и да помогнат.

други като нарушаването на координацията пречат, но при ниски дози алкохол могат да се компенсират за известно време (примерно със по-голямо съсредоточаване върху конкретната задача).
                        Затова може да се очаква подобрение в шофирането, но съсредоточаването пък пречи на успоредно обработване на инфо. т.е.
                        намалява броят задачи, които могат да се изпълнят. и т.н.

При увеличаване на дозата мисля, че всичко е ясно.

Коментар

Десетина човека, мисля че са достатъчни за някаква статистика. Професионални състезатели ще е интересно да се пробват отделно, но не и като част от статистиката. Тогава тежеста на резултатите, е друга и става много сложно за сметки...

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                            Това си звучи като сериозно планиран и изпълнен експеримент. Ако наистина е така съм съгласен, че ще е много интересно. Не съм съгласен, че ще интересно просто да отидем на един полигон аз и ти, аз трезвен ти на 2 водки и да сравняваме кой кара по-добре. В общия случай това няма да има никаква достоверна връзка с алкохола и никаква стойност. Така обаче както си загатнал идеята звучи сериозно - професионално подготвен полигон, еталонни шофьори, психолози и т.н. Само трябва да вземеш и статистик - абсолютно задължително за каквито и да е резултати. Аз не ставам - може да съм физик ама хич не обичам матматиката Ама така на око - еталонните щофьори сигурно ще трябва да са поне 10 (ако приемем, че ще са с прилично уеднаквени способности спрямо тези на опитните зайчета). А пък тези дето ще пият и карат ще трябва да са поне 100 (и то ако не претендираш за точни резултати), ако искаш истинска статистика от 400 нагоре. С други думи сериозна работа. Иначе единственото което ще видим ще е, че един кара по-добре, друг по зле и, че един пие повече, друг по-малко. Това си го знаем и без да пробваме. Всеки който се опита да направи допълнителни изводи които не са статистически издържани си е измамник.
                            Е не си прав приятелю... все пак най-важното сравнение е на всеки... със самият него... въобще не е важно дали аз карам по-зле от теб... има значение само дали аз ще карам по-зле от мен самия след еди колко си алкохол... Това което ти загатваш е ако искаме да правим тест касаещ всички хора... то тогава ще трябва и китайци и негри да включим... Остави ги всичките хора, дай да видим как стоят нещата за нас... Освен това изводите си остават също за нас... пържолите и водката също...
                            VPetrov.photography

Коментар

ето един що-годе коректен протокол.

събират се 15 човека + 1 психолог за теста в колата + 5 човека да хвърлят кашони +1 да чете гатанки по радиото + 1 да засича време + колкото искте профи пилоти за кодош. може и те да са включени в теста.
                              + 3-ма да следят за спазване на протокола.

сипват се 40 чашки по 100мл. водка.

Първо всички се пускат трезви за опознаване на трасето.
                              после пак трезви за контрола.
                              после 15-те влизат някъде където ги виждат само 3-мата от "етичната комисия" и 10 от тях удрят по една водка.
                              след 10 мин. карат пак всички.
                              след това пак така- влизат 15-те в кръчмата, 10-те късметлии удрят по още едно и след 10 мин. - ГАЗ
                              и така докато свърши пиенето.
                              През цялото време всички дъвчат дъвка.

резултатите се обработват и се кръщават примерно
                              "Пилотно сляпо рAндомиЗирано проучване на влИянието на конСумацията на водкА в/ху шофирането"

Коментар

Това е което е писал Деян е вярно и при всеки един от случаите на употреба на алкохол въздействието му върху всеки един отделен човек е различно.
                                При употребата на малки количества алкохол същия разширява кръвоносните съдове и от там се увеличава и притока на кръв към мозъка и се създава чувството на комфорт,т.н. "избистряне" на картината.При изминаването на определено време обаче започва обратния процес и състоянието на човека се влошава.Особенно при употребата на по-големи количества алкохол.
                                Венци е прав,че не може при такъв тест и с толкова хора да се направят някаки генерални изводи,освен за самите участници.
                                При определянето на количеството на алкохол в кръвта се ползват уреди които установяват точно вида и колко е етиловия алкохол.При така наречените "дрегери" това показание не е абсолютно вярно и е наистина относително за всеки отделен човек.
                                Освен това се ползва и формула в която е включено времето когато е употребен алкохола,количеството,килограмите на човека/телесната маса/,а има и значение и дали е пит домашен или фабричен алкохол-с това може да се изчисли колко си изгъкал преди да ти направят изследването на кръвната проба и лесно да те хванат ,че си излъгал.
                                Както писахте шофирането е един много сложен психофизически процес,ако приемем ,че при необходимостта от спиране/аварийно/ има минимум четири действия свързани с водача и автомобила-забелязване на опасността,достигането на сигнала до мозъка,вземането на решение за реакция и самата реакция за натискането на педала на спирачката и действието на самия спирачен механизъм до пълното спиране на автомобила минават няколко секунди.При употребата на алокохол и наличието на последващите вследствие на него затормозявания по отношение на волевите и физическите възможности на човека/пак казвам те са строго индивидуални/ това време се увеличава и както казваше един мой познат,"натиснеш спирачките и спираш ама 50 м. след него".
                                Дали веднага или след повече време, но употребата на алкохол винаги оказва влияние върху управлението на автомобила/не говорим за минимални количества алкохол/.Най -погрешно е да се смята,че след ,като си спал си по-добре.По стара българска традиция при празник или повод можем да останама на масата доста дълго време и да поемем алкохол в значително количество.
                                Правилото за осемте часа е за 100 гр алкохол,от там на-горе се качва до порядъка на денонощия докато организма се изчисти.Затова и много хора ,като са пили до малките часове и легнат и се наспят,тръгват и при проверка след това се оказва,че в кръвта им има алкохол даже и над 1.2 промила.Просто той си е там и не си е отишъл.
                                Май много писах,ама едно предложение направете теста и с преспиване и на другия ден пак,мисля ,че ще има и влошени резултати.
                                Поздрави.
                                Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
                                "Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
                                "Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X