Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Работата на КАТ-София или Абсурдистан в действие

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Работата на КАТ-София или Абсурдистан в действие

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
    Защо германци могат да карат с книжки от ГДР, а у нас искат нови и нови талони

В братска Германия от падането на Берлинската стена и обединението на страната до ден днешен книжките не са подменяни.
    Дори повече - гражданите на Германската демократична република карат днес мерцедесите с книжките, с които преди 30 г. караха трабантчета и вартбурзи. Няма лъжа! Въпреки че Източна Германия не съществува като държава от 25 г.

Първо, там книжките на любителите шофьори са безсрочни, т.е. до края на живота. Второ, Германия, която е икономическият гръбнак на Европа, щади и се отнася с уважение към своите граждани.

Обратният пример сме българите с нашата повсеместна балканска хитрост - никаква толерантност на държавата към хората. Никакво разбиране за бедния ни хал.

Пет пъти досега са сменяли регистрационните табели, покрай тях се сдобихме с нови книжки и талони. Първо бяха бели с черни цифри и букви, после обратно. После, уж ЕС ни нареждал, ги сменихме задължително с жълти табели. През 1998 г. заради появата на герба на трикольора ни и предприсъединяването към ЕС отново се бъркахме за нови ламарини и за нови книжки с талони. През 2005 г. приключи уж последната промяна, но през 2008 г. трябваше да слагаме на табелите синьото знаме на ЕС със звездите. Само тогава държавата взе от хората над 60 млн. лева.

А шофьорските книжки и талони у нас се подменят задължително на всеки 10 г. независимо дали си любител шофьор, или не. Но и преди да изтече този индивидуален срок, ни казваха, че видите ли, въвеждаме все по-яки защитни холограми в интерес на всички български шофьори. Ами да кръстосваш Европа с шофьорска книжка от 1984 г., издадена в бившата ГДР?

Не че нещо, ама на колко германци им минава през главата да карат без да си платят ГО, данъка или без да минат ГТП... то не че и техния "ГТП" има нещо общо с нашия ама това е друга бира.
    До колкото помня, като странична причина за смяната на табелите посочиха и големият брой МПС без сключена ГО ( а пък уж гонехме някакъв % за пред европата ).
    Бтв, по талянско и гръцко също си карат със стари табели.

А за подмяната на свидтелествата.. ами пак не че нещо.. ама как ли ще реагира някой милиционер извън германско, когато 60 годишния Ханс му покаже книжка с 18 годишен пъпчив тийнейджър на нея? Аз лично не мога да си представя документ за легитимация ( какъвто се води книжката у нашИ село ) с неактуална снимка... просто се губи смисъла. Друг е въпроса, че цялата процедура по подмяна е излишно затруднена. По английско, мисля, че и документите за книжка се подаваха по пощата.. а китапа пак в пощенската кутия го чакаш.
    Хмм.. сега на едно бързо търсене ми излезе този докИмент http://europa.eu/youreurope/citizens...ional_data.pdf според който най-дългата валидност на книжка в ЕУ е 15 години... а отвъд голямата локва - 5 години.

Коментар

Първоначално публикуван от _kalata_ Преглед на мнение
      Хмм.. сега на едно бързо търсене ми излезе този докИмент http://europa.eu/youreurope/citizens...ional_data.pdf според който най-дългата валидност на книжка в ЕУ е 15 години... а отвъд голямата локва - 5 години.
      Да - влиза в сила от 2033 г. Дотогава всички книжки трябва да се сменят.
      България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

Това изречение от статията в линка на Бого май казват всичко:
        "... Германия, която е икономическият гръбнак на Европа, щади и се отнася с уважение към своите граждани."

Коментар

Първоначално публикуван от гоше Преглед на мнение
          Това изречение от статията в линка на Бого май казват всичко:
          "... Германия, която е икономическият гръбнак на Европа, щади и се отнася с уважение към своите граждани."

А може би именно заради това е икономическият гръбнак на Европа.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

... Ами да кръстосваш Европа с шофьорска книжка от 1984 г., издадена в бившата ГДР?
            Една "дребна" корекция:
            Могат да карат в Германия. Тези книжки не са валидни за останалата част от ЕС.
            Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Коментар

Първоначално публикуван от Alexfield Преглед на мнение
              Една "дребна" корекция:
              Могат да карат в Германия. Тези книжки не са валидни за останалата част от ЕС.
              В горепосочената статия пише съвсем друго нещо

Германия защитава правото
              на избор със стара или нова
              книжка да се кара
              и зад пределите на страната. Федералното министерство за транспорт и дигитална инфраструктура препоръчва на всички, които не са сметнали за необходимо да си извадят електронно читаеми шофьорски книжки от пластика, да имат подръка решенията на Европейската комисия, ако в страна извън Германия ги спрат и подложат на съмнение документа им. И в никакъв случай да не плащат глоба! Както се е случвало например в съседен Люксембург по отношение на немски шофьори с ГДР книжки с мотива, че данните не могат да бъдат разчетени. Защото картонените им книжки и лични документи са абсолютно валидни. В сайта на същото това министерство изрично е посочено: “Всички редовни шофьорски книжки, включително и тези, издадени от бившата ГДР, са валидни и се признават във всички страни - членки на ЕС и европейската икономическа общност. ”

Онзи,който не слуша съвети е обречен да слуша упреци.

Коментар

Аз съм карал с книжка, издадена в НРБ през 1989 г. (картон с ламинат) във Франция. Голямата дЕлавера беше, че в старите български шоф. книжки и задгранични паспорти пишеше на български и на... френски , ако си спомняте, а не на английски, както е сега. Спирали са ме полицаЙ, гледали са ми книжката, доста рядко се е случвало да питат: "какво е това ?" "Международна шоф. книжка, издадена в България !" бодро им отговарях, един път полицаят поклати глава: "Не, това определено не е международна книжка, но щом е от хм-м-м... европейска страна - карайте !".
                България е единствената страна на тая плоска земя, която има цели СЕДЕМ рилски езера!

Коментар

СБА на ул. Св. София издаваше международна не ламинирана на картон, писана на ръка и снимката щракната с телбод.
                  А тези простотии се правят от името на всички ни.
                  Даника
                  Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
                    СБА на ул. Св. София издаваше международна не ламинирана на картон, писана на ръка и снимката щракната с телбод.
                    Да и то без ограничения в бройката. Само таксите да си платиш. Познати си вадеха по три-четири такива, та като им отнемат книжката в чужбина, за да си платят глоба, просто вадеха следващата и продължаваха да зулумстват по тамошните пътища.

Коментар

Да и то без ограничения в бройката. Само таксите да си платиш. Познати си вадеха по три-четири такива, та като им отнемат книжката в чужбина, за да си платят глоба, просто вадеха следващата и продължаваха да зулумстват по тамошните пътища.
                      Колко такива са ми вземали в Русия и Украйна и го мислят за документ
                      К мирной жизни не пригоден.
                      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Здравейте колеги! Незнам дали тази тема е мястото за моя въпрос, но все пак ще го задам. Имам Паджеро което закупих преди около 5 години от София. Регистрационният номер му е СА...... Имам договор за покупко-продажбс а в който пише старият ми адрес в провинцията. Сега вече съм с нов адрес в личната карта, който е в София. Искам да пререгистрирам Паджерото на мое име в кат София. Има ли някакъв проблем, че адреса по договора и по лична карта са различни и къде трябва да направя пререгистрацията, в София или в провинцията както пише в договора? Благодаря предварително!

Коментар

Да напомня, че "това наш'то" не е държава...

КАТ към момента няма нито временни, нито "нормални" регистрационни табели и НЕ регистрира нови коли/ремаркета!!!
                          Доколкото имам информация, проблемът е в цялата "територия" /не върви да напиша "държава"/!
                          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Проблема е ясен,какви решения предлагат?
                            Дали може по съдебен път да се търсят правата,за безхаберие на държавата?

Коментар

Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
                              Дали може по съдебен път да се търсят правата,за безхаберие на държавата?
                              Може. Всъщност има си закон за целта.

Но всичко това е отражение на един по-дълбок проблем: защо въобще регистрацията е работа на КАТ.

Коментар

Напрактика всеки един продавач на нови /или нов внос/ МПС в момента е поставен на колене и не може да извършва дейността си...
                                помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X