Колеги, не знам дали на мен ми се струва, но тази година забелязвам доста сериозно увеличение на велосипедистите в София. Това на пръв поглед е хубаво, но причината я знаем всички. Наясно съм, че да пресечеш дори и 5 км. в София с колело е доста сериозно преживяване, но за съжаление наблюдавам и една негативна тенденция - част от велосипедистите се движат в разрез с елементарни правила за движение по пътищата. Примери колкото щеш - например пред министерски съвет се движи един симпатяга бавно бавно и тъкмо да го заобиколя, свива рязко наляво и пресича към ЦУМ без сигнал, без нищо. И после ще пишат "джип прегази велосипедист". Така, че внимавайте за такива елементи - те най-често се познават по няколко признака - странно поведение на пътното платно, липса на елементарна екипировка и не особено оборудвани двуколесни превозни средства - преди време ни се случи през нощта да застигнем един без светлоотразители и добре, че човека който караше успя да реагира.
Сещам се поне за три елементарни елементи от оборудването - жилетка, челник, светлоотражатели. Дали не е време да започне да се проверява и за такива неща, а още по-добре - да се въведе категория, елементарно безплатно обучение (докато не направят алеи) за тези, които се движат по натоварените булеварди.
С една дума - внимателно, умната и ако случайно карате велосипед - помнете, че правилата за движение по пътищата важат и за Вас. Аз внимавам винаги когато пред/до мен се движи двуколесно ППС, внимавайте и вие.
Сещам се поне за три елементарни елементи от оборудването - жилетка, челник, светлоотражатели. Дали не е време да започне да се проверява и за такива неща, а още по-добре - да се въведе категория, елементарно безплатно обучение (докато не направят алеи) за тези, които се движат по натоварените булеварди.
С една дума - внимателно, умната и ако случайно карате велосипед - помнете, че правилата за движение по пътищата важат и за Вас. Аз внимавам винаги когато пред/до мен се движи двуколесно ППС, внимавайте и вие.
Коментар