Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спасителна акция - като по учебник

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Спасителна акция - като по учебник

Темата произлиза от тук Понеже там не е място за дискусии пускам темата тук.Хронологията на събитията е доста обучителна особено за 4x4 новобранци и кандидат спасители към МСС
    Нашият съотборник Светльо Деведжиев познат на повечето от нас от участията си в РШЕ закъса в дълбок коловоз и използва жокера обади се на приятел.
    Обаче аз със моя паркетник и скромен 4x4 опит не можах да направя нищо друго освен да запиша кординатите и да потърся помощ от МСС.
    На сутринта телефона ми звънна и после пак и пак...
    Не е истина как форума се е превърнал в толкова ефективна,полезна,необходима част от нашето общесво ...

и Така
    в 9,30 в хотела на Еди се събрахме Жоро Танев,Стефан,Павката и Андрей Боянов - пихме по кафе и в 10,30 бяхме при Паджерото

Пристигнахме на ход до закъсалото Паджеро .
    Позиционирахме се. Ферозата мина отгоре,и се намести зад две дървета -нейната лебедка бе основния играч.
    Нисана бе натоварен с Хай Джака и аксесоарите към него,кирка,въжета,полиспаси....
    Тойотата беше неотлъчно зад нас ,оборудвана с лебедка и един куп други инструменти

Второто нещо което направихе след като се позиционирахме е да повдигнем Паджерото с Джака и да запълним коловоза с камъни и дървета. (няколко кубика)
    Важно е Джака да се укрепи добре за да не изплесне,трябва да се пазиш от дръжката защото може да прескочи и да те нарани.
    Захващането за джантата за джантата е доста удобно,но може да прични леки щети по калниците например.
    Сами ще видите че без този крик нямаше да се оправим, 100% е задължителен за всеки оффроудажия и то само най-дългия.

Вече сме на трета фаза - издърпване с лебедката от коловоза.
    Изтеглихе го успешно, но след това подценихме ситуацията и без допълнително осигуряване решихме да го пуснем на долу.
    Последва около два метра безконтролно пързаляне, господ го спря 30-40 см преди голямата дупка,а от там можеше да го извадим само на части с флекса.

Жив и здрав да е Стефан. Даде идея да направим топло под думите с клечки и борови иглички. Вижте ефекта.
    Важно беше и задното подсигуряване

И естествено след намесата на МСС тази история нямаше как да не е със щастлив край. Хапнахме и шкембе чорба,раздувки...
    Благодарности и адмирации към всички отзовали се членове на offroad-bulgaria.com

От: Спасителна акция - като по учебник

Перфектна спасителна акция!Поздравления.
    0осем9осем7шест0осем7едно
    Миро

Коментар

Какво прави, подобен(неподготвен) джип в балкана, по това време!!!
      Eвгени Филчев
      Всичко което не ме убива, ме прави по-силен!

Коментар

Погледнах нагоре, той всъщност е минал много труден маршрут. Като се турят в сметката изтритите шосейни цвички - съвсем.
        Работата всъщност беше много по-лоша, отколкото се вижда на киното. Колата е без гуми, но пък с автомат. Не може и да я разклати. Няма компресор, и не може да изпусне гумите. И главното - не беше в коловоза, там от години няма коловоз, беше паднал в пороището. Да не падне в истинския трап отпред, го беше хванал задния диф, за една последна бабуна.
        Отвсякъде пластмаси и декоративни прагове - няма за къде да го хванеш. И за джантите почти не може, понеже и те дискотечни, с някви немислимо дълбоки красоти по изрезите, демек художествени. Само с бримка от късо въже.
        За капак снега утъпкан, а температурата - около нулата. И лед не ти трябва, на това цивилните гуми се пързалят бетер шейна.
        Момчетата се оказаха читави - ни един не се пищиса, а можеше. Хич да не е - виждат ме за пръв път, защо трябва да ми вярват че знам какво правя. Добри момчета.
        А по резултатите от изпитанията, и ферозата отива на бръснар. Да и теглят две контри на муцуната с флекса, и да и оформят модна сред горските, нова брада)

Коментар

Ако с това си изкарвахте хляба,щяхте да умрете от глад.Какви са тези обезопасителни колани какво беше това чудо,ако хората който работят по-цял ден в гората,имаха проблеми с такива вади ,никога не биха вързали месеца.този джип си е за пред кафето къде го завирате в гората.

Коментар

Боже Боже .. много мъка има по този свят ... няма смисъл.
            Георги Танев (0+)
            Land Rover Discovery 1 300 TDi
            Land Rover Club Bulgaria
            0887 930 238, 0878 797 768

Коментар

Стефане - с автомат можеш да разклатиш колата и то по-ефикасно отколкото с ръчката - правя го непрекъснато. В гората автоматът си е много арен.
              "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                Ако с това си изкарвахте хляба,щяхте да умрете от глад.
                Вардаров е страшен сладур - от хората, които надигат главица точно тогава, когато най-малко има нужда от тях... то си е до манталитет.
                На мен ми беше изключително интересно да видя цялата акция и се радвам искрено на отзивчивостта на спасителите.
                Ферозата на Жоро Танев е чудесно тигърче, а той самия е стабилен пич - гордост за подфорума.
                Поздрави на всички.
                Георги Тонев

Коментар

Поздравления за успешната унагледена акция .
                  Наистина от видеото не добиваш реална представа за ситуацията, но все пак сте се постарали. На една от видео-частите като решихте да го пускате лееекичко, а как се сурна , не ми се виждаше голям наклон, ама както казва Стефан, явно гумите са били доста зле.
                  А и къде са се забили из тия пущинаци . Затова е добре ако ще е единствена кола да се подготвят с инвентара и да се вземат мерки навреме.

Всичко е добре когато свършва добре
                  Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                  И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                  вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от VECTOR Преглед на мнение
                    Вардаров е страшен сладур - от хората, които надигат главица точно тогава, когато най-малко има нужда от тях... то си е до манталитет.
                    На мен ми беше изключително интересно да видя цялата акция и се радвам искрено на отзивчивостта на спасителите.
                    Ферозата на Жоро Танев е чудесно тигърче, а той самия е стабилен пич - гордост за подфорума.
                    Поздрави на всички.
                    Колега не говори така Румбата е цел живот в коловозите.Той не ходи за кеф из гората а по работа .Прости му по острия език за такива неща.Просто гледа от друг ъгъл.Поздрави
                    К мирной жизни не пригоден.
                    Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                    ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Имам собствено мнение по въпроса, но не това е мястото да коментираме.
                      Георги Тонев

Коментар

Ето затова хората не се е*ат на улицата.
                        Все ще се намери някой да дава акъл.

Браво Краси, много добро отразяване и на Светльо браво, и на Стефан.
                        Изобщо много интересно сте го показали, а кой какво и къде го прави си е личен избор.

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                          Ето затова хората не се е*ат на улицата.
                          Все ще се намери някой да дава акъл.

Браво Краси, много добро отразяване и на Светльо браво, и на Стефан.
                          Изобщо много интересно сте го показали, а кой какво и къде го прави си е личен избор.
                          +1.Браво на всички отзовали се!

Коментар

Клипа е с телефона и не си личи добре, колко всъщност е гадна ситуацията.
                            Но спокойно може да ме прекръстите на чичо Манчо, в клипчетата се чува колко пъти натиснах бутона на Никона , направих уникални снимки, но картата с памет останала в компютъра на жена ми...
                            Добре,че бръмча на два стана та поне видеото е налично.

Коментар

Най-сетне едно видео за спасителна акция.Благодарности за оператора и
                              поздравления за екипа.
                              На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X