Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бинокли(обща информация)

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Бинокли(обща информация)

    Преди известно време колебаеики се какъв бинокъл да избера за себе си попаданха на един страшно интересен сайт в които е беше описанo почти всичко което ми трябваше да знам и което ме накара да избера даден тип бинокъл смята че би бил полезен на хората тук за това ето това БИНОКЛИТЕ е сайта надявам се да ви е полезен
    ДИМИТЪР ДОРОСИЕВ(Дявол Коледа)Хард Suzuki Samurai 1.6(каквото е останало от него),и паркетен Samurai 1.3.
    тел.088четири 9едно9 4нула4
    -------------------------------------------------------

  • #2
    До: Бинокли(обща информация)

    Ето още полезна информация която е добре да знаете когато избирате бинокъл

    -----------------------

    Койбинокъл е подходящ за Вас?
    Celestron предлага бинокли, подходящи за много различни цели като наблюдение на птици, за моряци, за кампингуване, лов, за спортни събития, концерти, наблюдение, астрономия, туризъм и др. Каквaтo и нужда от оптика да имате, Celestron предлага стила и размер бинокъл, който е подходящ за Вас.
    Да се определи кой бинокъл е най-подходящ, за което и да е използване или ситуация, зависи от неща като околната среда, лично предпочитание, активното му използване и от множеството различни обстоятелства на наблюдение, в които ще бъде използван. Който и бинокъл на Celestron да изберете, може да сте сигурни, че ще получите най-доброто качество за направена от Вас инвестиция.

    Как да оценя качеството на оптиката?
    Яркостта и контрастта на образа, който виждате през определен бинокъл, се определя от няколко различни фактора. Увеличението, покритията върху оптиката и диаметърът на лещите са само някои от факторите, който влияят на качествата на бинокъла. Обаче, единсвеният най-важен критерий на качеството винаги ще бъде качеството на оптиката. Celestron предлага отлична оптика като внимателно следи за качеството на стъклото и на покритията на лещите, които се използват, за прецизните производствени процеси и безкомпромисен контрол за качество.

    Фактори, които трябва да имате в предвид, когато избирате бинокъл

    Увеличение
    Увеличението е увеличение на градусът, под който гледаме обекта. Например с бинокъл 7х42, числото 7 е "мощността на бинокъла". Бинокъл с мощност 7 увеличава размера на образа седем пъти спрямо размера, който бихме видяли нормално, с невъоръжено око. Нивото на мощност влияе на яркостта на образа т.е. колкото по-малка мощност има един бинокъл, толкова по-ярък ще бъде образът. В обобщение увеличавайки мощността ще се намали зрителното поле и фокусното разстояние от окуляра до очите (очното разстояние).


    Диаметър (Лещи на обектива)
    Лещите на обективите на биноклите са най-големите лещи в предната част на бинокъла, през които влиза светлината. Диаметърът на една от тези лещи, даден в милиметри (мм), е второто число, което описва даден бинокъл. Следователно бинокъл 7х42 има лещи на обективите с диаметър 42мм. Диаметърът на лещите определя способността на бинокъла да събира светлина (светлосъбирателна сила), като по-голямата способност да се събира светлина от по-големите лещи води до по-детайлно и ярко изображение. Това е особено подходящо при условия на слабо осветление или през нощта. Например 7х50 бинокъл има два пъти по-голяма светлосъбираема способност от 7х35 бинокъл. Това може да Ви наведе на мисълта, че по-голямото е по-добро, когато се говори до размер на диаметър на лещите на обектива, но в действителност размерът на лещите трябва да се съобразява с изходната зеница и с евентуалното използване на бинокъла, за да се определи най-подходящият за Вас бинокъл.

    Изходна зеница
    Диаметърът, в милиметри (мм), на лъча от светлина, който напуска окуляра на бинокъла, се нарича "изходна зеница". Колкото е по-голяма изходната зеница, толкова по-ярък ще е наблюдаваният образ (с изключение на случаите на ярка дневна светлина, когато зеницата на окото Ви се свива). Да имате голяма изходна зеница е предимство при условия на слаба светлина и през нощта. За астрономически приложения и цели изходната зеница на бинокъла трябва да съответства на мудността на зеницата на окото Ви след като то се е адаптирало към тъмнината. За да изчислите изходната зеница разделете размера на лещите на обектива на увеличенито на бинокъла. Например изходната зеница на 7х42 бинокъл се изчислява като 42/7=6мм.


    Зрително поле (Field of View - FOV)
    Размерът на площта, която може да се наблюдава докато гледате през бинокъла, се нарича зрително поле. Ъгловото зрително поле се измерва извън бинокъла в градуси. Линейното зрително поле е площта, която може да се наблюдава на 1000 ярда и се измерва във футове (1 фут = 30,48 см). По-голямото зрително поле означава, че по-голяма площ се вижда през бинокъла. Зрителното поле е свързано с увеличението, като по-голямото увеличение дава по-малко зрително поле. Също така по-голямото зрително поле намалява очното разстояние. По-голямото зрително поле е особено желателно в ситуации, където наблюдаваният обект се очаква да се придвижва или когато наблюдаващият ще се придвижва. Може да използвате ъгловото зрително поле, за да изчислите приблизително линейното зрително поле като умножите ъгловото зрително поле по 52,5. Например, ако ъгловото зрително поле на даден бинокъл е 8 градуса, тогава линейното зрително поле ще е 420 фута (8х52.5).


    Очно разстояние
    Това е дистанцията, в милиметри (мм), на която бинокъла може да бъде държан от окото и зрителното поле може комфортно да бъде наблюдавано. Хората, които носят очила, трябва да търсят бинокъл с дълго очно разстояние.

    Близък фокус
    Разстоянието между бинокъла и най-близкият обект, който може да се фокусира, като се постига добър образ и рязък фокус, определя близкият фокус на бинокъла.

    Яркост
    Способността на бинокъла да събира и предава достатъчно от наличната светлина, за да даде достатъчно ярки и резки образи, определя неговата яркост. Яркостта на бинокъла също подобрява разграничаването на цветовете в наблюдавания обект. Индексът на относителна яркост (Relative Brithness Index - R.B.I.), Факторът на Полумрак и Относителната Светлинна Ефективност (Relative Light Efficiency - R.L.E.) са основни индекси, които се използват в индустрията за производство на бинокли, но всички са невалидни в използвания дизайн и често нямат смисъл. Яркостта е един критерий, който трябва да се отчита, когато се купува бинокъл, но не е най-важният фактор. Яркостта се влияе от няколко фактора, включително диаметъра на лещите на обективите, увеличението, типа и качеството на стъклото на лещите на обективите, типа на антирефлексните покрития на лещите и типа на използваните призми. В най-общи линии това, за което най-много трябва да се следи, е голям диаметър на лещите на обективите, ниско увеличение и напълно многослойно покритие на лещите.

    Призми
    Призмите на бинокъла служат, за да се обърне образа и са главно в един или два основни дизайна: roof призми и porro призми. По дизайн roof призмите са по-леки и компактни и оттам и самите бинокли са по-преносими. Призмите са проектирани по два начина - BK7 (boro-silicate) или BAK-4 (barium crown). И двата дизайна са икономични и ефективни. По-тънкото стъкло в BAK-4 дизайна е с по-голяма плътност и буквално елиминира вътрешното разсейване на светлината, като дава остри, добре дефинирани образи.


    Контраст
    Контрастът е степента, до която се различават едновременно един от друг слаби и ярки обекти, както и от фона на образа. Големият контраст помага при наблюдаването на слаби, бледи образи, както и да се различават едва доловими визуални детайли. Контрастът като такъв се влияе от резолюцията. Колкото е по-голяма резолюцията, толкова е по-добър контрастът. Оптичните покрития от високо качество дават по-добър контраст на образа. Други фактори, които влияят на контрастта, са колимирането (точното оптично подреждане), въздушната турбуленция, лещите на обективите, призмите и качеството на окулярите.

    Резолюция
    Резолюцията е способността на бинокъла да различава финни детайли и да дава остър образ. По-добрата резолюция дава по-наситени цветове. Резолюцията е свързана директно с диаметъра на лещите на обективите на бинокъла. В общи линии по-големи лещи на обективите на бинокъла ще дадат повече детайли за окото отколкото по-малките лещи на обективите, независимо от увеличението на бинокъла. Точната резолюция се определя от качеството на оптичните компоненти, от типа и качеството на антирефлексните покрития, атмосферните условия, колимирането (точното оптично подреждане) и визуалната острота на наблюдателя.

    Колимиране
    Колимирането е подреждането на оптичните елементи в бинокъла към механичната ос. Доброто колимиране предотвратява напрежение в очите, главоболие, лошо качество на образа и двойни образи, като подобрява резолюцията.

    Междуочно разстояние
    Тъй като разстоянието между очите е различно то и двата окуляра трябва да се нагласят за индивидуална употреба. Повечето бинокли са проектирани с еластична връзка, която позволява на потребителя да премести окулярите по-близко или по-далеч. Това се нарича "нагласяване на междуочното разстояние" ("adjusting the inperpupillary distance"- IPD).

    Фокусиране
    Фокусиращият механизъм Ви позволява да получите остър фокус на обектите на различно разстояние. Повечето бинокли имат централен фокус или индивидуални фокусиращи механизми.
    Централен фокус: Този фокусиращ механизъм използва единично колело, за да мести и двата окуляра навътре и навън, за да се фокусира. Обаче, тъй като зрението на човек се различава малко на едното и на другото око, биноклите с централен фокус използват диоптрично настройване, за да се компенсира разликата. Диоптрично настройване позволява един от окулярите (обикновено десният) да бъде индивидуално "финно фокусиран" спрямо нуждите на окото на всеки човек.
    Индивидуален фокус: Позволява допълнителна настройка за точно фокусиране, за да се постигне острота и яснота на образа. Биноклите с индивидуален фокус позволяват всеки окуляр да бъде въртян и фокусиран индивидуално, като се елиминира нуждата от диоптрична настройка.

    Оптични покрития (антирефлексни покрития)
    Оптичните елементи (10 до 18 стъклени повърхности) на бинокъла имат антирефлексни покрития, за да се намалят вътрешните загуби на светлина и отблясъци, като осигуряват разномерно преминаване на светлината, което води до образ с по-голям контраст и острота. Избирайки бинокъл с добри антирефлексни покрития Вие си гарантирате по-добра задоволеност от качеството на продукта, който сте избрали. Покритията на лещите се степенуват по качество както е описано по-долу от такива с ниско качество към покрития с най-високо качество:

    Без покритие (Uncoated) - Нито една стъклена повърхност няма покритие. По-малко от 50% от светлината преминава през бинокъла, което дава образи с много нисък контраст с много отблясъци, което ги прави неизползваеми.

    С покритие (Coated) - Една или няколко повърхности имат покритие. Като цяло качеството е лошо.

    Изцяло с покритие (Fully Coated) - Всички повърхности въздух-стъкло имат покритие с един слой антирефлексно магнезий флуорид покритие (MgF2).

    Многослойно покритие (Multi-Coated) - Една или повече повърхности имат покритие от няколко слоя химическо вещество (multi-coated), а останалите повърхности са изцяло с покритие (fullu coated). Многослойните покрития увеличават преминаване на светлината, което дава по ярки и остри образи с по-добри нива на контраст.

    Напълно многослойно покритие (Fully Multi-Coated) - Всички повърхности въздух-стъкло имат покритие от няколко слоя химическо вещество (multi-coated). Биноклите с напълно многослойно покритие пропускат максимално светлината на 90-95%. Резултатът е изключително ярък и остър образ с максимален контраст.

    Какво е Фазови покрития?
    Тези покрития са относително нова технология. Тези покрития се прилагат само на бинокли с roof призми. Фазовите покрития се прилагат, за да коригират фазовото отместване на roof призмите, които причиняват влошаване на образа. В миналото дори най-добрите бинокли с roof призми са страдали от загуба на контраст, резолюция и острота, въпреки че е било в малка степен. При roof призмите светлинните лъчи се отразяват от ъглите на призмите, като са различно фазово отместени (1/2 дължината на светлината) през всеки цилиндър на бинокъла. Фазовото отместване на светлинните лъчи причинява намаляване на оптичното качество. След като фазовото покритие се приложи на повърхността на roof призмите отразената светлина от roof призмите е фазово правилна (подобна) през всеки цилиндър на бинокъла. Следователно максимална резолюция може да се постигне за отделни апертури (диаметри на обективите) и контрастът и остротата да се подобрят значително.

    Източник: http://astronom-bg.com/main_files/Iz...%20binokul.htm

    Коментар


    • #3
      До: Бинокли(обща информация)

      Здравейте,имам руски бинокъл от който бях много доволен но вече вижда всичко двойно ако някой знае къде могат да го оправят моля да сподели.

      Коментар


      • #4
        До: Бинокли(обща информация)

        Как се казва?

        Коментар


        • #5
          До: Бинокли(обща информация)

          Ако на бинокъла ти е черен на цвят и на него пише "БПЦ", значи нищо не става от него и ще ти кажа къде да ми го дадеш за да не се мъчиш повече с него.
          Вероято са разместени оптичните оси. Може и сам да си го поправиш:
          http://geocities.com/f_gallerries/Just_binokli.htm
          There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
          No wahalla.

          Коментар


          • #6
            До: Бинокли(обща информация)

            По тези инструкции го пробвах общо два дни и при затягане на пръстените същата работа,а главата ме болеше като от махмурлук за малко да го разрежа и да стане на монокли поне като го нося няма да се разстройва но ако ще може да се спаси добре, ще си търся някакъв друг за носене.

            Коментар


            • #7
              До: Бинокли(обща информация)

              Tramp,бинокъла e точно такъв кажи само къде да ти го донеса.

              Коментар


              • #8
                До: Бинокли(обща информация)

                За съжаление още нямаш право на лични съобщения и ще трябва да пиша направо в темата.
                Това е хубав бинокъл с истинска оптика. Опитай да намериш къде да ти го ремонтират. Колегите от форума също могат да помогнат със съвет къде могат да го поправят. От кой град си?
                Ако наистина не искаш да се занимаваш повече с този бинокъл, телефона ми е 0888928626.
                There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                No wahalla.

                Коментар


                • #9
                  До: Бинокли(обща информация)

                  Няма да се разделям, защото по-добра видимост съм виждал само на никон и някаква американска оптика на пушка, ще опитвам да го настроя.

                  Коментар


                  • #10
                    От: До: Бинокли(обща информация)

                    Здравейте, да попитам на пазара у нас предлагат ли се руски бинокли, всичко що видях е спройсход Китай, някъде написано с големи на друго място с най малки букви?
                    "Джипът започва да върви, като спре да ти е жал за него"УАЗ 469ТЕРАНО 2,7ТДПЕЖО 307 1,6хди

                    Коментар


                    • #11
                      От: До: Бинокли(обща информация)

                      Здравейте,търся помощ от Вас...искам да си купя бинокъл,не разбирам много и искам да кажа на първо място за каква цел и после ако някой може да помогне като марка ,параметри и т.н. Навигатор съм по корабите и искам бинокъл който да е еднакво ефективен както денем така и нощем.Основно ще се използва за откриване на лодки и кораби в далечината,насочват ме към 7х50 или 8х56,но като марка нямам и идея.Ако някой може да помогне,ще съм много благодарен!!!!

                      Коментар


                      • #12
                        От: До: Бинокли(обща информация)

                        Първоначално публикуван от daivar3 Преглед на мнение
                        Здравейте,търся помощ от Вас...искам да си купя бинокъл,не разбирам много и искам да кажа на първо място за каква цел и после ако някой може да помогне като марка ,параметри и т.н. Навигатор съм по корабите и искам бинокъл който да е еднакво ефективен както денем така и нощем.Основно ще се използва за откриване на лодки и кораби в далечината,насочват ме към 7х50 или 8х56,но като марка нямам и идея.Ако някой може да помогне,ще съм много благодарен!!!!
                        Имам добри наблюдения от марката Yukon. В lovni.bg предлагат един много хубав бинокъл на тази фирма с до 24-кратно оптично увеличение, но не знам за какви парички търсиш точно. Дай малко насоки, за да можем да ти помогнем.

                        Коментар


                        • #13
                          От: До: Бинокли(обща информация)

                          Първоначално публикуван от daivar3 Преглед на мнение
                          Здравейте,търся помощ от Вас...искам да си купя бинокъл,не разбирам много и искам да кажа на първо място за каква цел и после ако някой може да помогне като марка ,параметри и т.н. Навигатор съм по корабите и искам бинокъл който да е еднакво ефективен както денем така и нощем.Основно ще се използва за откриване на лодки и кораби в далечината,насочват ме към 7х50 или 8х56,но като марка нямам и идея.Ако някой може да помогне,ще съм много благодарен!!!!
                          Стесни малко крьга,че така без таван на парите ммммммьлиииий,пьлен сьм с идеи.

                          7-8 увеличение за морето е добре,макс 10 ма ако малко клати и ниюо няма да видиш,десятките принципно са сьс стабилизатор.
                          50 или 56 позволява да гледкаш и при намалена светлина,повечко лупа вкарва повечко светлина вьтре най-тьпо казано.

                          Стейньр правят добри,УестМарина имат серия Стейньр сьс сменено име,Фуджинон и Никон добри сьм ползвал сьс стабилизация.

                          Дай парите колко са та да го мислим,то верно,че на лодка парите за бинокьл са ти най-малкия проблем и принципно не трябва да те интересува цената му / а дай Боже така да е / ма си питам аз

                          http://www.boats.com/resources/the-b...inon-vs-nikon/

                          Канон ИС 15 или 18 Х 50 си заслужават 1300-1500 долара ако цената не е проблем.
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

                          Коментар


                          • TeodorIK
                            TeodorIK коментира
                            Редактиране на коментар
                            Здравейте!
                            Включвам се тук, за да не "изригвам" отделно като поредния който търси по-аматьорски бинокъл по аматьорски начин и с нова тема! ))
                            Та...имам бюджет 250...до 300лв. и искам да имам нещо, с което да гледам(от ръка) природа(отсрещни баири) напр.
                            Почетох малко, преди да пиша и ми излиза питане за Celestron-ите и NIKON(там обаче не знам каква е разликата м/у ACTION и ACULON, кой е за предпочитане и дали на тях въобще да обръщам внимание).
                            Като цяло, вероятно търся нещо с 10 до 12 оптично увеличение и 50 до 56 лупа(за повече светлина в сумрак, напр.)
                            Моля, за мнения и препоръки!
                            БЛАГОДАРЯ в аванс!
                            Т.К.

                        • #14
                          От: Бинокли(обща информация)

                          Здравейте,
                          Имам бинокъл Yukon, но "предава" двоен образ ;-)
                          Къде мога да го занеса за ремонт?

                          Благодаря.
                          Нула 8 Седем 8 500 225 Ogi Lazarov
                          Nissan Terrano II 2.7TDi '01 (дълга база)
                          Opel Campo 3,1 TD '99
                          Надпис в каменоломна: "Повече камъни за народа"

                          Коментар


                          • #15
                            От: Бинокли(обща информация)

                            Първоначално публикуван от ogimaster Преглед на мнение
                            Здравейте,
                            Имам бинокъл Yukon, но "предава" двоен образ ;-)
                            Къде мога да го занеса за ремонт?

                            Благодаря.
                            Преди години имаше майстори,един в Ямбол и един във Варна.
                            Нямам координати.
                            .Карам бавно стигам бързо. А...ма не всеки път.
                            Киа спортаж2000тди 98г
                            Ауди А3 1.9ТДИ
                            Каравана Аdria 390Q

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X