Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Серум срещу ухапване от змии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Серум срещу ухапване от змии?

Идеята е добра, не знам какво биха казали докторите за нея но съм сигурен че и да действа ще е необходимо мълниеносна реакция... Кръвта много бързо разпространява отровата...
    VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
      Идеята е добра, не знам какво биха казали докторите за нея но съм сигурен че и да действа ще е необходимо мълниеносна реакция... Кръвта много бързо разпространява отровата...
      Именно, ако не си я носиш в ръката с готовност да я ползваш...

Между другото към превантивните мерки(за българските змии) може да се спомене и високото съдържание на алкохол в кръвта Ама да тръгнеш да пиеш след ухапването вече няма голяма полза...
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Това последното не го знаех. И защо?
        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          Това последното не го знаех. И защо?
          Отровата им е паралитична. Алкохола пък разширява кръвоносните съдове... за нещастие не действа толкова бързо, ако почнеш да го приемаш след ухапването.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ей, не се бъзикайте с тая "алкохолна панацея" откъм змийските ухапвания, че някой ще се върже и ще пострада излишно. А отровата на нашенската пепелянка е не само паралитична, но и протеолитична, хемотоксична, хеморагична и каквато още си искате...
            Я скивайте тука кво пише:

Do not give the patient anything to eat or drink. This is especially important with consumable alcohol, a known vasodilator (точно разширява кръвоносните съдове, демек) which will speedup the absorption of venom. Do not administer stimulants or pain medications to the victim, unless specifically directed to do so by a physician.

И още нещо интересно - ухапванията често се случват баш на почерпилите се, чудно защо ли... Може би щото по поведенчески реакции заприличват на животните ))

Pet owners of domestic animals and/or snakes should be wary that a snake is capable of causing injury and that is necessary to always act with caution - approximately 65% of snakebites occur to the victims’ hands or fingers. When handling snakes it is never wise to consume alcoholic beverages. In the United States more than 40% of snakebite victims intentionally put themselves in harms way by attempting to capture wild snakes or by carelessly handling their dangerous pets - 40% of that number had a blood alcohol level of 0.1 percent or more.

Ето цялата статия - http://en.wikipedia.org/wiki/Snakebite

А, един друг вид опасност, при която предварително почерпилият се наистина има предимство пред трезвения - това е облъчването с невисоки дози йонизиращи лъчения. Тогава наличието на етанол в кръвта може да предотврати някои щети. Ама това е друг случай...
            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Абе, не знам... Смърта от паралитична отрова настъпва при блокиране на дишането и/или кръвоносната система, т.н. от свиване на квъвоносните съдове. При нещо което ги разширява от една страна отровата ще пълзи по-бързо, но от друга няма да им позволява да се свиват...

Коментар

Нервните отрови са бързи и ако блокира дишането, или по-точно - инервацията на дишането, макар самите дробове да са здрави (ама без стимул да се издуват), тогава го пиши бегал човека, и трезвен, и на кирка. Щом не влиза кислород в дробовете, няма да го има и в кръвта, па ако ще и бясно да бушува из вените. Ефектите на такива паралитични отрови са много бързи, понякога мигновени. Жертвата спира и се свлича без възможност да мърда, при все че на мускулите й нищо им няма.

Но за нашенските Пепелянка & Сие като че ли са по-характерни хемотоксичните компоненти в отровата. Тези отрови са по-бавни, жертвата се опитва да бяга надалеч. Нервите работят и подават импулси към мускулите. Ако спреш и паднеш, то ще е от болката, която може да е много силна при сериозните ухапвания и просто чак да ти замъгли разсъдъка. В това време отровата те яде отвътре. Прави съсиреци по артериите, разгражда кръвните клетки и прочие неприятни работи. Ако си се надрънкал и кръвта ти се вихри яко, ще стане само по-лошо...

Баш т.нар. Vipera ammodytes - тази пепелянка, която и у нас се среща - си има и от двата вида в слюнчицата. Кофти...

Абе, който реши да се прави на водещ от Animal Planet (не оня, дето скатът го утрепа безпощадно, ами другият, змияджията), да свикне с мисълта че ще си носи последствията. А освен тях да си носи и некъв kit, не самоделно производство, с нужните противоотрови и да знае как да ги използва. И да ги държи под ръка, буквално, таман до вената си. За българските змии бързата и правилна реакция 99% ще помогне, само със страх ще минеш. Аре па с'я, да не сме в джунглата...

Коментар

Ще ме извините, че не е по темата, ама и това е важен въпрос. Аз съм алергичен към ухапване от насекоми. Наскоро един приятел бе ужилен- той не е алергичен- не изпадна в шоково състояние поду се, затруднено дишане и т.н.- почти си беше отишъл човека но веднага в болница и е ОК. Оказва се че дори да си жилен и да не ти се отразява така лошо в даден момент всеки може да получи алергичен шок от ужилване и трябва да си подготвен. Той си купи някаква готова спринцовка с незнам какво, която да се инжектира в случай на нужда.
                  А за змиите задължително знам, че трябва да се обездвижи крайника, за да не се разпространява отрова бързо в организма и по най-бързия начин в болницата.
                  Още веднъж ме извинете, че излязох от темата.
                  Борислав Русенов - 0889593977

Коментар

До: Re: Серум срещу ухапване от змии?

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                    Не разбирам нищо нито от змии, нито от медицина, но понеже живея в чужбина да питам - тези неща не се ли продават в България ? :
                    http://www.sawyerproducts.com/images/B4openf.gif

Представлява спринцовка с накрайник, с обратно действие - при натискане смуче. Не е перфектно, но за първа помощ става, и може да се ползва с една ръка, тоест може и сам човек да си го приложи.
                    В Европа ги прави френска фирма, казва се Aspivenin, и естествено са два пъти по-скъпи отколкото щатския вариант. По принцип се продават в аптеките. По това което съм забелязал българските аптеки са добре снабдени, дали няма да се намери там ?

Имам такова нещо, купено ми е преди доста години от Франция, от обикновена аптека. (Не заради оф-роуд, тогава си умирах да ходя по баирите.) Не е скъпо. И наистина помпичката е много силна, с нея можеш да си изкараш синьо (вътрешно кръвоизливче) на кожата. Надявам се до 2-3 дни да го снимам, за да видите как изглежда.

Използвал съм два го пъти - единия след ухапване от як, космат паяк, другия - от оса. Има накрайници и за дребни дупчици, има и за змии. Не съм сигурен дали помогна много, но в единия случай от мястото на ухапването излезе миниатюрна кръгла бистра капчица.

Мисля, че нещото е хубаво, полезно и отстранява знаменития въпрос защо не бива да смучем с уста змийска отрова.

За съжаление никъде у нас не съм го виждал. И пак за съжаление, като кача снимката, тя ще е само свидетелство, че има в света такова приспособление. Пък и някой като пътува навън - да си го потърси.

Поздрави!
                    Искам България чиста!

Коментар

До: Серум срещу ухапване от змии?

по чести проблеми съм имал със стършелите , е и с пепелянки съм имал проблем , за стършелите трябва повече да се внимава те не са хич безопасни имах случеи колегата едва го спасиха , бе да има алергия , наи често се срещат в дъбовите гори , и внашия случеи как брулиме клоните на дарветата , кагато се возим по горрите , е добре да караме на затворени прозорци , за змите особено пепелянката , ми се е случвало да я вида изпълзяла на клон ,но около 40,50 сантиметра от земята,
                      горе долу на височината на коляното.

затова от опит знам че, наи добрата противо отрова е човек да внимава , в гората нямаш други ангажимети освем да се пазиш , и потходящо облечен

има някакъв стабилизатор но това не е противо отрова , дава се на две части една апула и шишенце със някъкъв прах , и трябва да ги смесваш сам на място, и сам да си направиш инжекцията замен е доста гадно това нещо но от зор ще го правиш , за съжаление му забравих името
                      Последно редактирано от Юли; 17-08-07, 00:46.
                      sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Първоначално публикуван от dimy Преглед на мнение
                        1-во се стяга на 15-20 см по-нагоре от ухапаното място

2-ро отровата на пепелянката е не да убива а да парализира жертвата

3-то не се препоръчва мястото на ухапването да се разрязва и да се изсмуква кръвта от раната с уста

4-то отровата на змите е пряко пропорционална на топлината на въздуха, тоест колкото е по-топло времето толкова е по-силна отровата им

http://pramed.com/uhapvane.html#q1
                        бих добавил
                        5- като вървите се стремете да вдигате шум , за да не изненадвате

6-във никъкъв случеи при излизане вприродата не ползваите аромати за тяло
                        sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Първоначално публикуван от Юли Преглед на мнение
                          бих добавил
                          5- като вървите се стремете да вдигате шум , за да не изненадвате

6-във никъкъв случеи при излизане вприродата не ползваите аромати за тяло
                          Аз само бих доуточнил по точка 5:
                          Не е въпрос на шум, щото они са глухи, а е въпрос на вибрации. (Сега само да не се заяде някой физик как било същото ) Така че потропвайте по-стабилно с краче от време на време. Пеенето на "Бял Мерцедес ме преследва в живота" няма да помогне...

Коментар

+1
                            Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

Коментар

(противо)змийският серум е опасен защото съдържа конски протеин.
                              поради възможната (и доста честа) реакция е препоръчително прилагането му от лекар. ако няма наблизо и болницата е много далече поне направете според мен скарификационен тест за поносимост и ако след 5 мин няма особено голяма реакция можете да се бодете.

добре е да си носите и амп. от някакъв кортикостероид за всеки случай.

серум би трябвало да се продава в центъра по заразни и паразитни болести или всяка аптека би трябвало да ви намери.
                              съхранява се на студено, но БЕЗ да замръзва. ако течността в амп. е мътна също не трябва да се използва.

p.s. това го пиша в тази тема, но беше провокирано от мнение в темата за змиите.
                              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

Коментар

Здравейте!

Както обещах вчера, ви представям моя "смукач за змийска отрова", за какъвто пръв съобщи в тази тема Goblin. (Това в кавичките само отчасти е майтап. Aspivenin доста добре се превежда от френски като "засмуко-отров".)

Goblin е прав: това нещо не може да те спаси, ако работата е допряла да спасяване. Но съм сигурен, че може да ти даде време, т.е значително да ти увеличи шансовете.

Пояснения към снимките:

1. Накрайника, който смятам, че е за змии, съм извадил до кутийката - долу вдясно. Но за тях вероятно е подходящ и големият кръгъл накрайник най-вляво в кутийката.

2. Как се използва? Слагате на "спринцовката" подходящия накрайник и (след като се изтеглили буталото до отказ) го прилепяте плътно до кожата около поразеното място. Държите така и бавно натискате буталото. (В оригиналното упътване пише, че преди това трябва да намажете мястото с памуче със спирт, но аз не бих се подписал под тази дезинфекционна препоръка. Струва ми се, че в разглеждания случай имаш интерес дупчицата от ухапването по-дълго да остане в естествен вид, т.е. по-отворена.)

3. Нещо хитроумно, което е вътре в пластмасовата спринцовка, прави така, че натискането на буталото не дава налягане, а напротив - чувствителен вакуум. Това е целият номер. В случая вакуумът личи по кръгчето на кожата и явно "разтревожените" капиляри отдолу.

Не съм им рекламен агент, но ако у нас се продават такива приспособления, бих си купил още едно-две. И едното винаги щеше да стои в торбата, с която обикновено пътувам.

- - -

Прочетох внимателно цялата много интересна (освен че е много полезна) тема. Ще си позволя да добавя следното:
                                Змийската отрова и всичките тези подобни неща са много-много-много индивидуални и много-много-много зависят от конкретния случай и обстановка.

Може да е статистическа истина, че пепелянката не е чак толкова опасна за здрав възрастен човек. Само че не е разумно да се лежи на тая кълка.

Преди време моят брат - пред очите ми - много бързо и много лошо загази от оса, която го жилна в апартамент в София. А и двамата сме в голяма степен селски момчета, хапало ни е какво ли не и често даже не сме усещали. И в никой случай не сме алергични.

Така или иначе гледката беше страшна и му казах: "Братле, стига се чесал, вдигаш се и отиваме в болница!". (Първа градска в София, около 10-11 ч вечерта.)

Там - инжекции, хапове и т.н. Но най-ясно запомних какво каза дежурният доктор: "Какво става днес! Ти си осмият за един ден, който е пред алергичен шок заради оса. А двама директно ги пратихме в "Пирогов"."

Впрочем доста хора могат да ви разкажат драматични ситуации, предизвикани от една нищо и никаква буболечка.

Искам да кажа, че и организмите на усойници, стършели, паяци и т.н. също са много индивидуални. И техните особености също много зависят от жега, влага и кой знае какво още.

Значи който иска да се радва на майката Природа, която си има и меда и жилото, е по-добре да бъде що-годе подготвен даже за непредвидими случки.

Поздрави!
                                Прикачени файлове
                                Искам България чиста!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X