Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Серум срещу ухапване от змии?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Серум срещу ухапване от змии?

Първоначално публикуван от n960 Преглед на мнение
    ...какво му трябва на човек-,,един клинично здрав кон'' и ,,отровна змия''...

...добра идея за бизнес в тая криза, ама кво става с коня и... змията...
    и една кофа - да наточи готовия серум.
    ВСИЧКО Е НА НЕРВНА ПОЧВА
    LZ1YBB

Коментар

Според Планинската Спасителна Служба:

УХАПВАНЕ ОТ ЗМИИ

1. Общи положения

В света са познати около 3000 вида змии, от които отровни са около 120 (вкл. и някои морски змии). В България няма естествено разпространени представители на силно-отровните тропически змии. Отровните змии у нас са Усойницата и разновидностите на пепелянката.
      Усойницата е с дължина до 35-40 см, с тъмно синя или черена окраска, с характерна „Х“ образна шарка по гърба, изключително бърза, напада само при самозащита. Среща се по гористи и обрасли с храсталаци хълмове до около 2000м н.в.
      Пепелянката е сивокафява до тъмнокафява, с точки на гърба, с триъгълна глава и характерно рогче на горната челюст. Дълга е до 45-50см. Среща се по открити и сухи, пясъчни и каменисти терени, до около 1500м н.в. Понякога напада спонтанно около края на деня, когато тръгва на лов.

2. Последствия от змийското ухапване
      При здрави хора, ухапването на змиите в България предизвиква предимно тъканна реакция - болка на мястото на ухапването, бързо прогресиращ оток и инфекция на ухапаното място след известно време. Допълнителни симптоми:
      • промяна на цвета на кожата на по-голяма площ около мястото на ухапването
      • рядко, при алергични хора е възможно да има и обща реакция след ухапването (повръщане, гадене, до краткотраен припадък)
      3. Какво не трябва да се прави - не се поставя турникет и не се пристяга тъканта над мястото на ухапването - би предизвикало туканна реАкция с оток
      • не се разрязва тъканта с режещи инструменти и не се изсмуква раната - опасност от вкарване на отровата направо в кръвоносната система
      • не се поставя противозмийски серум, освен при специални случаи и само в болнично заведение
      4. Първа помощ
      • сваля се всичко което пристяга тъканта в близост до засегнатото място
      • измива се ухапаното място със студена вода и сапун за дезинфекция
      • при уплаха или обща реакция на пострадалия, да се транспортира до лечебно заведение легнал при леко обездвижване на засегнатия крайник
      • при наличие на медицинско лице и медикаменти в групата, да се постави 40 - 80 мг Урбазон мускулно или венозно, или да се включи система с физиологичен серум венозно
      • по време на транспорта се наблюдава пострадалия и се допуска поставяне на охлаждащи компреси на мястото на ухапването. Допуска се и даването на обезболяващи медикаменти, при липса на противопоказания.
      5. Лечение в болница
      • Обикновено, при правилна първа помощ, в болничното заведение се прилага антибиотикотерапия, ТАП, венозни вливания и по изключение - серум.
      6. Профилактика при пребиваване в районите, типични за змиите
      • носене на дълги панталони, здрави обувки и чорапи
      • да не се прави опит за хващане и убиване на забелязани змии
      LZ1DWW

Коментар

Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
        Жалко за загубата ! Жалко ....
        Все пак - поучително .
        Първа точка от указанията за змиите - научете се да ги различавате ! ( 3-4 вида са )
        Втора точка - не се заигравайте с отровните змии!

Нарушаването на тези две простички правила - води до ухапванията !

Дали жената си е играла на господ - и е решавала кой да живее и кой да умре ???....
        ( цитат :"....село Табачка към 15 ч. Жената първо мислела, че е смок, но като убила влечугото, разбрала, че е най-отровната змия у нас ".)

Да мислиш , че е смок и да имаш желание да убиеш животното .... си е заигравка ..... със смъртта ! Знам , че звучи гадно и грубо !
        Казвам го само с поучителна цел - не се заигравайте !
        По лошото е ( това е били фаталното , а не ухапването ), че жената мислела - с ракиика ще се оправи .......
        Ако има инцидент със змия - има характерните две точки от зъбите по кожата , на мястото на ухапването .
        Две точки на 1 см разстояние !
        Видите ли тези точки - веднага при доктора ! Без заигравки !
        Жалко за жената ...... мълчание .....
        А дали убиването на ОТРОВНА змия е заиграване с нея?Или пък е защита на себе си и семейството ти.Защото утре змията може да не усети вибрациите на детето ти,и да реши,че трябва да се зщитава.
        Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Първоначално публикуван от Константин Преглед на мнение
          А дали убиването на ОТРОВНА змия е заиграване с нея?Или пък е защита на себе си и семейството ти.Защото утре змията може да не усети вибрациите на детето ти,и да реши,че трябва да се зщитава.
          Вилното ни място е оградено от 2 пустеещи такива - змии бол! Обаче в двора не влизат - факт! За над 30г. съм виждал един заблуден смок и няколко слепока, ама последния дори не е змия. Така че, шанса да ухапе дете не е никак голям....но го има, не отричам. Аз се пазя от малки змии - такива по 40-50см. - това са горе-долу размерите на пепелянката и усойницата - видиш ли я по-голяма, не и се притеснявай много - смок ще да е.
          А иначе, да убиеш змия защото БИ могла да ухапе някога някой, за мен не е водеща мотивация - вярвай ми, минавал си покрай такива многократно, но винаги са успявали да се скрият от теб.
          За страха - да, страх ме е, по-скоро съм предпазлив. И от тока ме е страх, въпреки, че работя с него.

Коментар

За толкова години ходене в гората - една и съща змия два пъти не съм виждал ! "Лама 69" е прав в поста си !.....
            Да отидеш за риба ( какъвто е случая ) и да се опитваш да убиеш змия - според мен е заиграване на играта "Аз съм Господ "....
            Да те ухапе ( клъвне , одраска ) змия , а ти да не отидеш на доктор да те види - е доиграване на започнатата игра " Аз съм Господ "...
            Резултата е .... знаем го , трагичен ! Съдба !
            Дори да убиеш една змия ( в твоя двор ) - какво ти гарантира , че утре извън двора няма да има друга ( новодошла ) змия.......
            Не може да живеем в този страх - детето ми ще го ухапе змия .
            Как го пускаш на улицата да пресича ?
            Много повече са жертвите на колите . Как ги убиваш тях .....( колите )
            По добре е да възпитаваме децата - да живеят в хармония със змиите и гущерите . А не да умират от Ужас !
            В България сме пощадени - нямаме смъртоносно отровни змии ! Разберете го !
            Дори ( в най-лошият ) случай ) да има ухапване - след намеса на доктор ( до 2-3 часа ) всичко се разминава без последствия за пострадалия .
            А за 2-3 часа ще стигнеш до някоя болница , или до обхват да се обадиш да дойде доктор .
            Просто - ние сме в РАЯ , но сами си го превръщаме в АД !
            Защото не вярваме в действителността , а искаме нещо друго - непознато и ....... може би по-добро ....( а може би НЕ )
            Учете децата - да са спокойни и уверени !
            Другото - те сами ще го научат ! Успех !

Коментар

За толкова години ходене в гората - една и съща змия два пъти не съм виждал ! "Лама 69" е прав в поста си !.....
              Да отидеш за риба ( какъвто е случая ) и да се опитваш да убиеш змия - според мен е заиграване на играта "Аз съм Господ "....
              Да те ухапе ( клъвне , одраска ) змия , а ти да не отидеш на доктор да те види - е доиграване на започнатата игра " Аз съм Господ "...
              Резултата е .... знаем го , трагичен ! Съдба !
              Дори да убиеш една змия ( в твоя двор ) - какво ти гарантира , че утре извън двора няма да има друга ( новодошла ) змия.......
              Не може да живеем в този страх - детето ми ще го ухапе змия .
              Как го пускаш на улицата да пресича ?
              Много повече са жертвите на колите . Как ги убиваш тях .....( колите )
              По добре е да възпитаваме децата - да живеят в хармония със змиите и гущерите . А не да умират от Ужас !
              В България сме пощадени - нямаме смъртоносно отровни змии ! Разберете го !
              Дори ( в най-лошият ) случай ) да има ухапване - след намеса на доктор ( до 2-3 часа ) всичко се разминава без последствия за пострадалия .
              А за 2-3 часа ще стигнеш до някоя болница , или до обхват да се обадиш да дойде доктор .
              Просто - ние сме в РАЯ , но сами си го превръщаме в АД !
              Защото не вярваме в действителността , а искаме нещо друго - непознато и ....... може би по-добро ....( а може би НЕ )
              Учете децата - да са спокойни и уверени !
              Другото - те сами ще го научат ! Успех !
              Може би си прав.Но как даги научим децата,като самите нас ни е страх.Трябва първо ние да се преборим с този страх.
              Прости мя Господи,че чух вся премудрости твои,но бидох простак и невозползвaхся.

Коментар

Може би си прав.Но как даги научим децата,като самите нас ни е страх.Трябва първо ние да се преборим с този страх.
                Ами вече сте започнали - нали си говорим точно за това .
                Щом споделям личен опит - от единия полюс( паника ) съм вече на другия - заигравам се с всяка змия която видя ( те и за това се крият от мен ) - значи всеки може да се пребори със страхът.
                Не е нужно да хващате змии - просто ги приемете за животинки като бръмбарите и пчелите .
                От пчели са умряли повече хора , от колкото от змии !
                Въпрос на размисъл и ..... заемане на правилна позиция .
                Нищо различно.... , освен в нашите глави !

Коментар

... от писаното по-горе да разбирам ли , че ампула урбазон, спринзовка и игла до голяма степен решава проблема със змиите или поне увеличава времето за достигане до болница , където пък така или иначе серум се използва само по изключение?
                  Пироните и чалга певиците си приличат по това, че ако не ги чукат, няма да пробият.
                  Пиронът, който стърчи за награда получава... чук, чук, чук!

Коментар

Първоначално публикуван от JI_GIT Преглед на мнение
                    ... от писаното по-горе да разбирам ли , че ампула урбазон, спринзовка и игла до голяма степен решава проблема със змиите или поне увеличава времето за достигане до болница , където пък така или иначе серум се използва само по изключение?
                    Бз да споделям конкретни примери - отговорът е ДА !
                    Ампула урбазон се използва когато има нужда .
                    Не само при ухапване от змии , а при ужилване от пчела, оса,натравяне с гъби и още куп случаи!
                    Тя ( нуждата ) се усеща от пострадалия :
                    1. Започват странни болки във задната част на главата( тила )
                    2. Зачервява се тялото от кръста нагоре и особено около шията.( без значение къде е ухапването или ужилването )
                    Още при тези симптоми е ясна нуждата от Урбазон . Чакането на следващите симптоми само усложнява положението .
                    А следващите симптоми са :
                    - виене на свят
                    - промяна на погледа - разфокусира се и става мъглив
                    - изтръпване на крайниците
                    - загуба на сила и възможност да си помогнете сами ( обездвижване )
                    това вече е опасната зона - не можех сам да си изкарам лекарството ( Алергозан ) и го изпуснах на земята.Не знаех още , че Урбазон е по-доброто . Добре , че жената беше с мен и проведе нататък акцията - лекарство , транспортиране до Болницата и ..... липсата на Урбазон ( търсене на аптека - в неделя в Чепеларе ..... е трудна работа ) ..... отклоних се .
                    - след загубата на сила - следва ПРИПАДЪК . Остават ви около 15 минути ( при късметлиите - до 1 час ) .
                    Това е общо взето картинката при лошата реакция на организма при ухапване от змия или ужилване с алергична реакция ........

Обаче
                    ,
                    ако организмът ви не реагира по този лошият начин - а просто получите само сърбежи около мястото на ухапване ( ужилване ) - няма нужда да хабите Урбазона - това е по-добрия вариант !Просто за успокоение идете на Доктор - имате 3-4 часа спокойно да си обърнете внимание на здравето ! И запалете една свещичка !
                    Хубаво е да се знае ! И си носете Урбазон или Антиалергични хапчета ( Антиалерзин , Алергозан , Клемастин ) - всичките помагат !
                    Дано не опирате до тях !

Коментар

Само да добавя, че при ухапване от влечуго, било то и не отровно (смок, гущер и т.н.), поради бактериите, които живеят в устите им, съществува риск от сериозна и неприятна инфекция, така че доброто почистване на раната в болница винаги е добра идея.
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Бз да споделям конкретни примери - отговорът е ДА !
                        Ампула урбазон се използва когато има нужда .
                        Не само при ухапване от змии , а при ужилване от пчела, оса,натравяне с гъби и още куп случаи!
                        Тя ( нуждата ) се усеща от пострадалия :
                        1. Започват странни болки във задната част на главата( тила )
                        2. Зачервява се тялото от кръста нагоре и особено около шията.( без значение къде е ухапването или ужилването )
                        Още при тези симптоми е ясна нуждата от Урбазон . Чакането на следващите симптоми само усложнява положението .
                        А следващите симптоми са :
                        - виене на свят
                        - промяна на погледа - разфокусира се и става мъглив
                        - изтръпване на крайниците
                        - загуба на сила и възможност да си помогнете сами ( обездвижване )
                        това вече е опасната зона - не можех сам да си изкарам лекарството ( Алергозан ) и го изпуснах на земята.Не знаех още , че Урбазон е по-доброто . Добре , че жената беше с мен и проведе нататък акцията - лекарство , транспортиране до Болницата и ..... липсата на Урбазон ( търсене на аптека - в неделя в Чепеларе ..... е трудна работа ) ..... отклоних се .
                        - след загубата на сила - следва ПРИПАДЪК . Остават ви около 15 минути ( при късметлиите - до 1 час ) .
                        Това е общо взето картинката при лошата реакция на организма при ухапване от змия или ужилване с алергична реакция ........

Обаче
                        ,
                        ако организмът ви не реагира по този лошият начин - а просто получите само сърбежи около мястото на ухапване ( ужилване ) - няма нужда да хабите Урбазона - това е по-добрия вариант !Просто за успокоение идете на Доктор - имате 3-4 часа спокойно да си обърнете внимание на здравето ! И запалете една свещичка !
                        Хубаво е да се знае ! И си носете Урбазон или Антиалергични хапчета ( Антиалерзин , Алергозан , Клемастин ) - всичките помагат !
                        Дано не опирате до тях !
                        Браво! Много точно, ясно и полезно описание на симптомите на алергична реакция!
                        Що се отнася до заразата от неотровни змии и т.н. - така е, дори и от шипок е възможно... Демонизирането на змиите, наистина е прекалено. Всичко е опасно... и дори да се скриеш от опасностите пак умираш... Първо от страх...

Коментар

Много интересна тема. На мен ми е много интересно до каква надморска височина виреят отровните змий. От четири години подред ходя за по 1 месец в Родопите на Голям Беглик и Широка поляна. Колкото и да съм се взирал змия там не съм видял. Много ми е любопитно дали надморската височина там не е по- висока и въпросните влечуги да не виреят там?

Коментар

Основните отровни змии за България са т.нар. пепелянка и усойница. И двете можеш да ги срещнеш в която и да е наша планина, тъй като те не са чак толкова високи, че да не позволяват виреенето на тези двете. Е, пепелянката е малко по на ниско, да речем 1500 м надморска височина, макар че и тя се среща докъм 2000 м при по-топлите ширини, но у нас май не.
                            За усойницата пък е нормално да катери до близо 3 км, така че теоретично и на Мусала може да отиде през лятото. Ако вие ходите на по-ниско, там може и да я няма изобщо.

Тъй като и двете не са особено агресивни, гледат да се скатаят като се дотътри някой, например банда туристи. И да ги е имало в района, вероятно са зачезнали още като сте се придвижвали към мястото. Това не е повод за лекомислено газене в шубраците, защото може просто да са "замръзнали" неподвижно в околния храсталак, в очакване да си ходите след купона. Обаче евентуалното настъпване ще породи съответната реакция. В общи линии, ако се ходи бавно и шумно, давайки време на животното да реагира и да се изтегли, то почти винаги ще предпочете именно това. Ако пък ходите на място, което по принцип е "урбанизирано", демек с постоянно човешко присъствие или често идващи туристи, нормално е въобще да няма никакви змии.
                            Volk: Уж мъжки форума, ала-бала, ама до 10 секунди темата ще е изтрита!

Коментар

Това че не ги виждаш, не значи, че не са там. И аз въобще не ги забелязвам докато ходя, но досат често ми се е случвало по-наблюдателни от мен хора, да ми казват, че минавам покрай змия... и чак тогава, след внимателно оглеждане, да я видя замръзнала на 2-3 метра от мен.
                              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Нямам нищо против тия животинки с които не веднъж и дваж съм се срещал, но моля, не пишете, че в България няма смъртно отровни змии, защото просто не е вярно. Още повече че човек обикновено има контакт с тях по верме на поход или излет през лятото, което предполага дълго изморително ходене и общо отслабване на имунната система и съпротивителните сили на организма. Обезводняването и изтощаването, които съпътсват летните походи, плюс по-голямата надморска височина, понякога са предпоставка, иначе напълно здрави хора, да получават алергичен шок, дори от ухапване от комар. И друго, най-близо до ухапване от змия съм бил, когато се катеря по стръмна пътека или скали, и ми се е налагало да си помагам с ръце. Едно че пълзейки, човек не създава такива вибрации, и второ, че направо си поднася голата ръка в устата на змията. Важно при ухапване от змия е, непременно да се потърси медицинска помощ, защото дори и да минете с леко възпаление и да решите, че ви няма нищо, отровата може да нанесе сериозни поражения на черния дроб или други вътрешни органи. Чисто статистически, досега съм срещал змия над сто пъти и нито веднъж не ме е хапала. Три пъти съм имал ситуация с ръката (която описах) и два-три пъти съм си местил крака в посления момент.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X