Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правила при оказване на първа помощ.

Свий
X
 
 • Филтър
 • Час
 • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

 • Правила при оказване на първа помощ.

  За всички които не са имали възможност да присъстват на курса по оказване на първа помощ публикувам тук някои основни правила. По-късно тук ще бъде публикувана и редакция от Доктора, но поради големия интерес ето версия 1 нередактирана...
  Основни правила при оказване на първа помощ.  ГЛАВНО ПРАВИЛО:

  АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ДА ПРАВИТЕ НЕ ПРАВЕТЕ НИЩО!


  Преди да предприемете каквото и да е, ако имате възможност се консултирайте с медицинско лице. Дори и съвет по телефона или радиостанцията може да бъде животоспасяващ. Винаги, когато има възможност се обръщайте към квалифициран медицински персонал. Предприемайте действия само ако няма никаква възможност да повикате бърза помощ или през времето докато тя дойде и то само ако сте уверени, че знаете добре какво правите. При шокови състояния и сериозни травми първо осигурете пострадалия и премахнете непосредствената опасност, осигурете въздух и започнете третиране като не забравяте за обезболяването, което е непосредствена грижа, за да не изпадне в шок пострадалия.


  Първата помощ не е точна наука. То е непосредствената грижа, следваща какъвто и да е вид медицинско извънредно положение. Ако сте уверени, че болестта или нараняването заплашват живота на пострадалия, незабавно извикайте бърза помощ. Не трябва да отлагате търсенето на спешна медицинска помощ. Ако ви се наложи да поддържате живота на пострадалия докато пристигне медицинска помощ, следвайте следните основни правила:

  Позиция на пострадалия:

  Ако имате подозрения, че пострадалия е наранен в областта на главата, шията или гръбнака, не го местете, без да е наложително, при положение, че диша свободно. Ако пострадалия диша и е в безсъзнание, а вие сте сами и трябва да търсите помощ, поставете го на една страна, като го осигурете стабилно. Обръщайте пострадалия на другата му страна на всеки 30 минути.

  Дишане:

  Ако човек престане да диша поради каквато и да е причина, той трябва да получи кислород в белите дробове в рамките на четири минути, за да се избегне увреждане на мозъка. Ако човекът не е претърпял травма, например падане или автомобилна катастрофа, започнете чрез освобождаване на дишането като повдигнете брадичката и наклоните главата назад. Направете две пълно изкуствени вдишвания като се съобразите с възрастта на пострадалия. Ако пострадалия е дете на възраст между 1 и 8, направете две по-малки вдишвания. Ако пострадалия е бебе, направете едно кратко вдишване. Ако човекът е с травма, не наклонявайте брадичката; преместете долната челюст напред и направете изкуствено дишане. За възрастен, правете 1 вдишване на всеки 5 сек. За деца под осем години и за бебета правете 1 вдишване на всеки 3 секунди. Нормалния ритъм на дишане е от 20 до 12 пъти на минута за възрастен, и 20 пъти на минута за деца и новородени.

  Задушаване:

  Ако пострадалия не може да кашля, говори или диша, но е все още в съзнание, увийте ръцете си около кръста му откъм гърба, поставете едната си ръка над пъпа и под ребрата му, поставете другата си ръка над първата и притиснете коремната област навътре и нагоре докато пострадалия започне да диша.
  Ако жертвата е в безсъзнание, опитайте горе описаната процедура два пъти. Ако пострадалия не поеме въздух, наклонете отново назад и опитайте отново. Ако отново не диша, започнете изкуствено дишане. (Скоростта е 15 компресии на 2 вдишвания за възрастен и 5:1 за деца на възраст от 1 до 8 години) Всеки път, когато правите вдишване оглеждайте устата на пострадалия за възможни предмети и ги отстранете преди да приложите следващо вдишване. Повтаряйте процедурата докато дишането се възобнови.

  Спиране на сърцето:


  При спиране на сърцето първото, което можете да направите е силен удар с юмрук в областта на сърдечния мускул. Да се отстранят веднага всички стягащи дрехи и да се осигури свеж въздух.
  Ако пострадалия няма пулс и вие знаете как се прави сърдечно-белодробна реанимация, веднага започнете сърдечен масаж. Ритъма за възрастен е на 15:2, а за дете и новородено 5:1. Ако не можете да направите сърдечно-белодробен масаж прилагайте изкуствено дишане докато помощта пристигне. Сърдечния масаж и изкуственото дишане да се продължат до идването на помощ без прекъсване.

  Кръвотечение:

  Сложете си латексови ръкавици (желателно стерилни). Правете следното в указания ред:
  1. Притиснете раната с най-чистия ви достъпен материал (най-подходящи са стерилни ленти марля).
  2. Ако кръвотечението се забавя, но не спира, приложете още превръзки отгоре.
  3. Ако кръвотечението не спира, повдигнете крайникът.
  4. Ако кръвотечението все още не спира, наложете превръзка с натиск, вържете превръзката здраво, но без да спирате кръвообращението. Поддържайте крайникът издигнат.
  5. Ако кръвотечението въпреки горните действия не спира, натиснете на артерията в горната част на ръката или бедрената артерия в слабините. Никога не прилагайте стегнат турникет.
  Ако раната е малка, след като кръвотечението спре, измийте областта и приложете един бинт или стерилна превръзка. Опитайте да не пипате раната директно, за да я предпазите от инфекция. Никога не трийте (търкате) по раната.

  Удар:

  Първо отстранете предмета, който е причинил травмата. Ударът може да бъде смъртоносен дори ако нараняването на вид е незначително. Веднага потърсете медицинска помощ. Симптомите са: охлаждане, студена и влажна кожа, плитко дишане, повдигане, безпокойство. Поставете пострадалия по гръб и повдигнете краката му на височина около 25-30см. Покрийте тялото и го поддържайте топло. Ако пострадалия е в съзнание и е способен да гълта, дайте му течности. Ако е необходимо приложете изкуствено дишане.


  Отравяне:

  Ако пострадалия е глътнал отрова, поддържайте дишането и третирайте като за удар. Веднага потърсете медицинска помощ. Не давайте течности, причинете повръщане, или давайте противоотрова, за която не са необходими специфични инструкции от доктор.
  Ако отровата е вдишана, закарайте незабавно пострадалия на чист въздух. Позвънете веднага на бърза помощ. Поддържайте свежия въздух в помещението и дишането на пострадалия. Поддържайте го спокоен и загрят. Ако можете запазете от погълната течност за консултация с токсиколог.

  Изгаряния:


  ВАЖНО: изгарянията могат да бъдат смъртоносни! Вашият първи приоритет е да осигурите достъп на свеж въздух и да поддържате въздушния поток. Третирайте пострадалия като за удар. Веднага извикайте специализирана медицинска помощ.
  Топлинни изгаряния на кожата: Облейте веднага с хладка течаща вода (не ледена) за около 15 минути. Ако изгарянето е първа степен (зачервено) или втора степен (с мехури) и е по-малко от 5% от тялото, покрийте със суха стерилна превръзка. Ако изгарянето е трета степен (овъглено) или е над 5% от обема на кожата, третирайте пострадалия като след удар и незабавно го транспортирайте към специализирано болнично заведение.
  Химически изгаряния по кожата: Започнете веднага да обливате мястото с обилно количество хладка (не ледена) вода за не по-малко от 15 минути. Покрийте със стерилна превръзка, и транспортирайте пострадалия до специализирана медицинска помощ. Не използвайте мехлеми или каквито и да е лекарства.•
  Изгаряния на очите: Мокрете очите с хладка, течаща вода в продължение поне на 15 минути. Сложете върху затвореното око превръзка и транспортирайте пострадалия до болнично заведение по най-бързия начин.

  Електрически изгаряния: Уверете се, че мястото на произшествието е безопасно. Спрете електрическото захранване преди да пристъпите към първа помощ. Окажете живото спасяваща помощ и се обадете незабавно на бърза медицинска помощ. Огледайте пострадалия за отворени рани. Ако няма пулс е наложително да започнете сърдечно-белодробен масаж или изкуствено дишане.


  Счупвания, навяхвания и размествания:


  Симптоми: Болка или подутина в областта на нараняването, деформации на костта, значителни подутини, промяна в цвета на кожата поради вътрешни кръвоизливи. Ако подозирате травма в областта на шията или гръбнака не местете пострадалия освен, ако не е в опасност. Придържайте главата му неподвижна и не я пускайте докато не пристигне медицинската помощ.

  Наранявания на горните крайници: Контролирайте кръвотечението, ако има такова. Поддържайте пострадалата ръка в позицията в която е, като използване подръчните ви материали.Използвайте ластик и шалче (дълги, кожени ленти) за да предотвратите движението. Потърсете медицинска помощ. Използвайте лед за да спрете кръвотечения и подувания.

  Наранявания на долните крайници: могат да причинят сериозни вътрешни кръвоизливи, както и външни кръвотечения. Потърсете медицинска помощ. Контролирайте кръвотечението и третирайте пострадалия за удар. Шинирайте крайникът с наличните материали, без да местите крайника. Не позволявайте на пострадалия да носи тежест на крайника, тъй като там може да има счупвания.


  Топлинно изтощение и топлинен удар:

  Топлинно изтощение: Кожата е с нормална температура, кожата е влажна и бледа. Пострадалия може да има главоболие, да му се повдига и да е изтощен. Веднага охладете човека. Давайте му малки количества течности. Закарайте го при първа възможност до медицинска помощ.

  Топлинен удар: Това е извънредно положение заплашващо живота. Кожата е гореща и суха. Телесната температура може да бъде 41 градуса С. Поддържайте приток на въздух и дишането на пострадалия. Охладете пострадалия възможно най-бързо като използвате хладни, влажни кърпи и чаршафи.


  Преохлаждане (хипотермия):

  Симптоми: треперене, вцепененост на пръстите на крайниците, намаляване на нивото на съзнание, лоша координация, затруднен говор.

  Третиране: махнете каквото и да е мокро облекло. Дръжте се с пострадалия много внимателно, тъй като каквото и да е преместване може да доведе до промяна в пулса на сърцето. Покрийте пострадалия с топли одеяла. В никакъв случай не търкайте или разтривайте ръцете и краката му, за да избегнете допълнителни наранявания.

  Припадъци:

  Ако жертвата има апоплектични припадъци, не удържайте човека и не поставяйте каквото и да е в устата му. Предпазете главата и крайниците на страдащия от удар в околните предмети като използвате възглавници. След преминаване на припадъка завъртете човека на една страна, за да избегнете задушаване. Извикайте медицинска помощ.

  Диабет

  Диабетът е болест, при която тялото не произвежда достатъчно инсулин. При диабетичен инцидент, болния има понижено съзнание, учестено дишане и пулс, и усещане за болестно състояние. Болния може би носи медицински картон. Ако е в съзнание и може да преглъща, давайте захар под формата от плодов сок, бонбон, или не-диетична безалкохолна напитка. Ако жертвата е в безсъзнание, не давайте каквото и да е през устата и се обадете на бърза помощ.
  VPetrov.photography

 • #2
  За някои неща не съм напълно съгласен, но ще изчакам редактираната версия. За кръвотеченията: турникетът /правилно поставен/ понякога може да бъде единственото животоспасяващо средство при артериални кръвотечения от крайниците, и то точно с прекъсване на артериалния кръвоток, а не само на венозния отток/тогава почва да кърви по обилно/. Съответно при спазване стриктно на правилата за работа с турникет. Другият начин е клампиране/защипване/ на наранения съд в раната. Но все пак ще изчакам редакцията.

  Коментар


  • #3
   Скоро се надявам да е готова и редактираната от др. Мирчев версия но това не значи никой да не взема отношение Много се радвам че сте написали мнението си, нали затова е този форум, да може повече хора да помислят и по-добър резултат да се получи...
   VPetrov.photography

   Коментар


   • #4
    Редакция 1


    Основни правила при оказване на първа помощ.    ГЛАВНО ПРАВИЛО:

    АКО НЕ ЗНАЕТЕ КАКВО ДА ПРАВИТЕ НЕ ПРАВЕТЕ НИЩО!

    Преди да предприемете каквото и да е, ако имате възможност се консултирайте с медицинско лице. Дори и съвет по телефона или радиостанцията може да бъде животоспасяващ. Винаги, когато има възможност се обръщайте към квалифициран медицински персонал. Предприемайте действия само ако няма никаква възможност да повикате бърза помощ или през времето докато тя дойде и то само ако сте уверени, че знаете добре какво правите.    Първата помощ не е точна наука. Това е непосредствената грижа, следваща какъвто и да е вид медицинско извънредно положение. Дори и да не сте уверени, че болестта или нараняването заплашват живота на пострадалия, незабавно извикайте бърза помощ. Не отлагайте търсенето на спешна медицинска помощ. Ако ви се наложи да поддържате живота на пострадалия докато пристигне медицинска помощ, следвайте следните основни правила:

    Позиция на пострадалия:
    Ако имате подозрения, че пострадалия е наранен в областта на главата, шията или гръбнака, не го местете, без да е наложително, при положение, че диша свободно и не е непосредствено застрашен. Ако пострадалия диша и е в безсъзнание, а вие сте сами и трябва да търсите помощ, поставете го на една страна, като го осигурете в стабилно положение. Обръщайте пострадалия на другата му страна на всеки 30 минути.

    Дишане:
    Ако пострадалия престане да диша поради каквато и да е причина, той трябва да получи кислород в белите дробове в рамките на четири минути, за да се избегне увреждане на мозъка. Ако пострадалия не е претърпял травма, например след падане или автомобилна катастрофа, започнете с освобождаване на дихателните пътища като повдигнете брадичката и наклоните главата назад. Направете две пълни изкуствени вдишвания като се съобразите с възрастта на пострадалия. Ако е дете на възраст между 1 и 8год., направете две по-малки вдишвания. Ако пострадалия е бебе, направете едно кратко вдишване.
    Ако пострадалия е с травма, не наклонявайте брадичката; преместете долната челюст напред и направете изкуствено дишане. Не се опитвайте да разтваряте челюстите с каквито и да са механични предмети!
    За възрастен, правете 1 вдишване на всеки 5 сек. За деца под осем години и за бебета правете 1 вдишване на всеки 3 секунди. Нормалния ритъм на дишане е от 20 до 12 пъти на минута за възрастен, и 20 пъти на минута за деца и новородени.

    Задушаване, тежко задавяне и попадане на чуждо тяло в дихателните пътища:
    Ако пострадалия не може да кашля, говори или диша, но е все още в съзнание:
    1. Увийте ръцете си около кръста му откъм гърба.
    2. Поставете едната си ръка над пъпа и под ребрата му, като палеца ви е свит и е насочен навътре под неговата гръдна кост.
    3. Поставете другата си ръка над първата и притиснете коремната област силно навътре и нагоре докато пострадалия започне да диша.
    Ако жертвата е в безсъзнание, опитайте горе описаната процедура два пъти. Ако пострадалия не поеме въздух, наклонете отново назад и опитайте отново. Ако отново не започне да диша, започнете изкуствено дишане със сърдечен масаж. (Скоростта е 15 сърдечни компресии на 2 вдишвания за възрастен и 5:1 за деца на възраст от 1 до 8 години) Всеки път, когато правите вдишване оглеждайте устата на пострадалия за възможни предмети и ги отстранете преди да приложите следващо вдишване. Повтаряйте процедурата докато дишането се възобнови.

    Спиране на сърцето:
    При спиране на сърцето първото, което можете да направите е силен удар с юмрук в областта на сърдечния мускул. Веднага отстранете всички стягащи дрехи и осигурете достъп на свеж въздух.
    Ако пострадалия няма пулс веднага започнете сърдечен масаж с изкуствено дишане. Ритъма за възрастен е на 15:2, а за дете и новородено 5:1. Не спирайте до идването на помощ!

    Кръвотечение:
    Сложете си латексови ръкавици (желателно стерилни). Правете следното в указания ред:
    1. Притиснете раната с най-чистия ви достъпен материал (най-подходящи са стерилни марли).
    2. Ако кръвотечението се забавя, но не спира, приложете още превръзки отгоре.
    3. Ако кръвотечението не спира, повдигнете крайникът.
    4. Ако кръвотечението все още не спира, наложете превръзка с натиск, вържете превръзката здраво, но без да спирате кръвообращението. Поддържайте крайникът издигнат.
    5. Ако кръвотечението въпреки горните действия не спира, натиснете на артерията в горната част на ръката или бедрената артерия в слабините.
    Ако раната е малка, след като кръвотечението спре, измийте областта и превържете с бинт или стерилна превръзка. Опитайте да не пипате раната директно, за да я предпазите от инфекция. Никога не трийте или търкайте по раната.
    При силно кръвотечение можете да приложите стегнат турникет, който да блокира разкъсана артерия или вена или и двете. Прилагайте стегнатия турникет особено внимателно, ако има разкъсване и на артерията и на вената. Неумело поставен турникет може да влоши положението. Използване на стегнат турникет е допустимо само и единствено, ако сте добре запознати с техниката на използване и сте в състояние да прецените как, къде и за колко време да го поставите.

    Шок:
    Дори и при незначителни наранявания, изгаряния или други причини довели до шок той може да бъде живото-застрашаващ. Веднага потърсете медицинска помощ. Симптомите са: охлаждане, студена и влажна кожа, плитко дишане, повдигане, безпокойство. Поставете пострадалия по гръб и повдигнете краката му на височина около 25-30см. Покрийте тялото и го поддържайте топло. Ако пострадалия е в съзнание и е способен да гълта, дайте му течности. Ако е необходимо третирайте като при спиране на сърце или дишане.

    Отравяне:

    Ако пострадалия е глътнал отрова, поддържайте дишането и третирайте като за шок. Веднага потърсете медицинска помощ. Не давайте течности! Причинете повръщане, или давайте противоотрова, за която не са необходими специфични инструкции от доктор.
    Ако отровата е вдишана, закарайте незабавно пострадалия на чист въздух. Позвънете веднага на бърза помощ. Поддържайте свежия въздух в помещението и дишането на пострадалия. Поддържайте го спокоен и загрят. Ако можете запазете от погълнатото за информация на токсиколога.

    Изгаряния:
    Изгарянията могат да бъдат смъртоносни! Вашият първи приоритет е да осигурите достъп на свеж въздух и да поддържате въздушния поток. Третирайте пострадалия като за шок! Веднага извикайте специализирана медицинска помощ.
    Топлинни изгаряния на кожата: Облейте веднага с хладка течаща вода (не ледена) за около 15 минути. Ако изгарянето е първа степен (зачервено) или втора степен (с мехури) и е по-малко от 5% от тялото, покрийте със суха стерилна превръзка. Ако изгарянето е трета степен (овъглено) или е над 5% от обема на кожата, третирайте пострадалия като при шок и незабавно го транспортирайте към специализирано болнично заведение. Преценете площта на изгарянето като имате в предвид, че дланта на пострадалия заедно с пръстите е ~1% от общата площ на кожата му.
    Химически изгаряния по кожата: Започнете веднага да обливате мястото с обилно количество хладка (не ледена) вода за не по-малко от 15 минути. Покрийте със стерилна превръзка, и транспортирайте пострадалия до специализирана медицинска помощ. Не използвайте мехлеми или каквито и да е лекарства.•
    Изгаряния на очите: Мокрете очите с хладка, течаща вода в продължение поне на 15 минути. Сложете върху затвореното око превръзка и транспортирайте пострадалия до болнично заведение по най-бързия начин.
    Електрически изгаряния: Уверете се, че мястото на произшествието е безопасно. Спрете електрическото захранване преди да пристъпите към първа помощ. Огледайте пострадалия за отворени рани. Ако няма пулс започнете сърдечен масаж и изкуствено дишане. Веднага повикайте специализирана медицинска помощ.

    Счупвания, навяхвания и размествания:
    Симптоми: Болка или подутина в областта на нараняването, деформации на костта, значителни подутини, промяна в цвета на кожата поради вътрешни кръвоизливи.

    Не местете пострадалия освен, ако не е в пряка опасност. Ако се наложи преместване се стремете положението на тялото, крайниците и главата да бъде естествено и го дръжте по гръб.Не се опитвайте да намествате счупване или друго механично нараняване. Шинирайте съответния крайник като се стремите да не променяте положението му и не позволявайте неговото движение. Контролирайте кръвотечението, ако има такова. Можете да приложите лед върху подутината. Третирайте за като за шок! Пострадалия е възможно да има сериозни вътрешни наранявания и/или кръвоизливи. Потърсете спешна медицинска помощ.

    При подозрение за травма в областта на шията или гръбнака: Не позволявайте разместване, прегъване или каквито и да са движения в областта на шията и гръбначния стълб. Придържайте главата му неподвижна и не позволявайте никакво движение докато не пристигне медицинската помощ.

    Топлинно изтощение и топлинен удар:
    Топлинно изтощение: Кожата е с нормална температура, кожата е влажна и бледа. Пострадалия може да има главоболие, да му се повдига и да е изтощен. Веднага охладете човека. Давайте му малки количества течности. Закарайте го при първа възможност до медицинска помощ.

    Топлинен удар: Това е живото-застрашаващо! Кожата е гореща и суха. Телесната температура може да бъде 41 градуса С. Поддържайте приток на свеж въздух и дишането на пострадалия. Охладете пострадалия възможно най-бързо като използвате хладни влажни кърпи и чаршафи.

    Преохлаждане (хипотермия):
    Симптоми: треперене, вцепененост на пръстите на крайниците, частична загуба на съзнание, лоша координация, затруднен говор.

    Третиране: махнете каквото и да е мокро облекло. Дръжте се с пострадалия много внимателно. Покрийте го с топли одеяла. В никакъв случай не търкайте или разтривайте ръцете и краката му, за да избегнете допълнителни наранявания.

    Припадъци:
    Ако жертвата има апоплектични припадъци, не удържайте човека и не поставяйте каквото и да е в устата му. Предпазете главата и крайниците на страдащия от удар в околните предмети като използвате възглавници. След преминаване на припадъка завъртете човека на една страна, за да избегнете задушаване. Извикайте медицинска помощ.

    Диабет
    Диабетът е болест, при която тялото не произвежда достатъчно инсулин. При диабетичен инцидент, болния има понижено съзнание, учестено дишане и пулс, и усещане за болестно състояние. Болния може би носи медицински картон. Ако е в съзнание и може да преглъща, давайте захар под формата от плодов сок, бонбон, или не-диетична безалкохолна напитка. Ако жертвата е в безсъзнание, не давайте каквото и да е през устата и се обадете на бърза помощ.
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #5
     Благодарим на Венци за резюмираната врсия на курса!
     Нека всеки прочете написаното и се помъчи да остане в главата му
     Ендурото и сексът не са шега работа !
     -------------
     Животът се измерва с броят на издишванията !

     http://sixdayscrazyjob.com
     http://crazy-job.com

     Коментар


     • #6
      Поздравления за д-р Мирчев.
      Доста добре написано и практически вярно.
      Колкото до диабета - трудно са различими двете състояния едно от друго за не-медик (хипер и хипогликемията), за това най-добре да се изчака лекар или друго медицинско лице и да не се дава друго, освен вода.

      Коментар


      • #7
       Не знам за вас, ама аз разбрах само едно - НЕ прави нищо като не разбираш" (пък и като съм припаднал при вида на кръв)

       А сега майтапа на страна участвал съм в много спасителни операций (главно като хамалин при изнасянето на пациента от планината) и мога да кажа че гледката не е приятна и първото за което трябва да е подготвен човек е - гледката и мъката и дано има доктор наблизо...

       Коментар


       • #8
        аз също мислия, че оказващия помощ трябва да е подготвен, в противен сличай ако оказващия помощ се паникьоса едва ли ще приложи теорията стриктно

        Коментар


        • #9
         Живота е странен - получаваме без пари образователна помощ, която може да ни помогне да спасим нещо, което пък не можем да си купим!

         Благодарност за това на всички, които са положили усилия в тази посока, а другото ще си го купим...

         Коментар


         • #10
          Ели сякаш не си съвсем права. Хипогликемията е по-опасна от хипергликемията. Тук съм съгласен с д-р Мирчев - ако болният е в съзнание и може да преглъща, по-добре да му се даде нещо сладко през устата. В дадения случай ползата ще по-голяма от вредата/ако е в хипергликемия/.

          Коментар


          • #11
           Първоначално публикуван от Eli
           Поздравления за д-р Мирчев.
           Доста добре написано и практически вярно.
           Колкото до диабета - трудно са различими двете състояния едно от друго за не-медик (хипер и хипогликемията), за това най-добре да се изчака лекар или друго медицинско лице и да не се дава друго, освен вода.
           ако "пациента" е в съзнание /и не е малко дете/, ще знае какво му е /дали да яде сладко или е не/...
           помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

           Коментар


           • #12
            Всъщност си прав! Първата помощ ще бъде, ако той няма нищо сладко, а ти имаш да му го дадеш ('')

            Коментар


            • #13
             Аз разбира се обсъдих с д-р. Мирчев дилемата за сладкото. Той смята че понеже не може да се разчита на точна преценка (все пак става въпрос за първа помощ от хора без медицински познания) предложения метод е с най-малък шанс да навреди и по-голям шанс да помогне. Две на едно: приема се
             VPetrov.photography

             Коментар


             • #14
              мисля, че това би могло да бъде полезно някому (не дай Боже!)

              Коментар


              • #15
               Мисля че е пропуснато нещо много важно:Когато пострадалият
               не диша ,преди да предприемете изкуствено дишане проверете
               ЕЗИКА,изтеглете го напред и тогава гореописаната процедура
               изкуствено дишане.Това не отменя другите начини на отпушване
               на дихателните пътища ,но е най-бързият и ефикасен метод за
               отпушване на същите,а не го видях споменат по-горе.
               Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
               Селска фурна аспух нема. Пак същият.
               В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

               Коментар

               Активност за темата

               Свий

               В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

               Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

               Зареждам...
               X