Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

    Първоначално публикуван от mihov_1969 Преглед на мнение
    Къде е разликата между първа,спешна и неотложна помощ.Кой я констатира и дефинира,кога и как.
    Ето това е един много съществен въпрос, който има ясен отговор. Преди другите дискусии, намирам за много нужно да му се отговори, чак тогава, да се развият нататък нещата. Сашо, моля!
    VPetrov.photography

  • #2
    От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

    Докато се включат другите, ще напиша аз няколко думи.

    Първа помощ е тази помощ, която се оказва от хора намиращи се най-близко до пострадалият. Първата помощ не предполага специализирани медицински познания, апаратура, медикаменти и инструменти. Задачата на Първата помощ е максимална защита на пострадалият от продължаващо увреждащо въздействие и помощ за запазване на неговият жизнен потенциал, което аз определям като организирането за пострадалия на максимално неутрална среда и възможност за максимално разгръщане на неговите собствени защитни механизми. Всеки човешки организъм е добре проектиран и максимално защитен. В такава ситуация трябва да помагаме на собствените му възможности за оцеляване.

    Спешната помощ се оказва от СПЕЦИАЛНО ОБУЧЕН ПЕРСОНАЛ със СПЕЦИАЛНА АПАРАТУРА и МЕТОДИ. В България това се прави от доктори, в почти всички останали развити страни от ПАРАМЕДИЦИ. Задачата на СПЕШНАТА ПОМОЩ е, да стабилизира и в повечето случаи да транспортира пострадалият до МЕДИЦИНСКО ЗАВЕДЕНИЕ. С няколко думи, СПЕШНАТА ПОМОЩ трябва да закара пациента ЖИВ до болницата, където случаят се поема от доктори с различни специалности и съвършено различни методи.

    Неотложната медицинска помощ се осъществява само и единствено във Медицински заведения и се регламентира с:
    НАРЕДБА № 10 ОТ 31 МАЙ 1994 Г. ЗА НЕОТЛОЖНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ

    Това, съвсем накратко от мен, понеже тук най-вече става въпрос за Първа помощ, която касае всички без изключения, ще се радвам да бъде написано повече и подробно за това какъв е нейният обхват, кой и как го регламентира и защо.
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #3
      От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

      Ами според мен (нямам претенциите да съм прав, а няма да е коректно да ползвам Гугъла) - "Първа помощ" и "Неотложна помощ" касаят т. нар. "Златен час" - времето след инцидент, злополука и т.н. в което е от първостепенно значение какво и как се прави! Адекватните действия в този "златен час" увеличават оптимално шансовете на пострадалия и минимизират до колкото е възможно евентуални трайни увреждания в следствие на получена травма или шок.

      "Първа помощ" - това са действия с максимално висок приоритет и пряко свързани с безопасността и стабилизирането на състоянието на пострадалия в полеви условия, които могат да се извършат и от неспециалист, със съответните знания и опит- прекратяване на силни кръвотечения, обездвижване, освобождаване на дихателните пътища, както и реанимиране на пострадалия посредством изкуствено дишане, сърдечен масаж и т.н.

      "Неотложна помощ" - това са действия с максимално висок приоритет и общо взето се покриват с "Първа помощ", но могат да се извършат единствено от медицинско лице със съответната подготовка, екипировка и оборудване - т.е. изисква се задължителна и максимално бърза хоспитализация на пострадалия. Това са случай в които имаме масирани вътрешни и външни кръвоизливи, тежки изгаряния и електрически удари, сърдечни удари, инсулти, загуба на крайници, ухапване от силно отровни влечуги, акари и насекоми, силни алергични реакции и т.н.

      "Спешна помощ" - това са действия с висок приоритет и са свързани преди всичко със стабилизирането на състоянието на пострадалия, което позволява пострадалия да получи специализирана медицинска помощ на по-късен етап. Касае травми и увреждания, които могат да бъдат обработени и в полеви или мобилни условия (линейка), а след това пострадалия да получи по-квалифицирана и подробна помощ извън т.нар. "златен час".

      Мисля, че общо взето е това..?!

      П.П. С Венци сме писали едновременно и като гледам общо-взето сме 100% на едно мнение.

      Коментар


      • #4
        От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

        Аз да се включа със диагнозите с които са длъжни да се занимават спешните центрове-деца до 1 год.възраст независимо от оплакванията,бременни и родилки,инсулти и инфаркти,открити фрактури и луксации,ампутации,катастрофи и приозводствени аварии,едем на Квинке,статус астматикус и статус епилептикус и долу горе това е което се сещам.Да и всички безсъзнателни състояния до изясняването им.
        Спешната психиатрична помощ е друга опера.
        МБ124 200Д седан 5 скорости 88 год. МБ 124 Е300Д Т 24 в 93 год. ОПЕЛ ФРОНТЕРА А ДБ 2,8ТДИ 95год. Не е проблем че човек е смъртен,проблема е че е внезапно смъртен!

        Коментар


        • #5
          От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

          Марто, има някои незначителни отлики, които обаче правят значителни разлики... В България законово са регламентирани СПЕШНАТА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНАТА ПОМОЩ. И двете са конкретизирани като обхват, професионална квалификация и обем на извършваните дейности... Виж сега къде е проблемът. Той и колегата Михов ясно го подхвана с въпросът си. За ПЪРВАТА ПОМОЩ, регламентация няма... Освен ако не броим за това монополът на БЧК върху курсовете за шофьори... И това е съществена празнота. Тя довежда и до цялата тази дискусия и пречи на адекватните мерки за ограмотяване на населението. Може би и задължително, ако зависеше от мен, бих регламентирал изучаването като задължителен елемент от образованието.

          Това, в което подкрепям Сашо (icerunner) и за което съм готов на всякаква помощ, е нуждата от масово ограмотяване по тематиката. Защото искам всеки от Вас, да си даде сметка, че колкото и да не ни се иска, винаги може да дойде момент, в който (Не давай Господи) да попаднем в ситуация, при която дали ще живеем и ако живеем то как, ще се определи само от това дали случайният минувач който тогава е на мястото, има някакво понятие от Първа помощ.

          Всичките ми знания по темата и екипировка, с която обичайно съм, до момента никога не са ми трябвали на мен... За сметка на това, свършиха "отлична" работа на други хора, които не съм познавал и не съм предполагал, че ще срещна...
          VPetrov.photography

          Коментар


          • #6
            От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

            Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
            Какво е Първа помощ?

            Първата помощ обхваща действията и мерките, с които може да се помогне на пострадал в първите минути след инцидента, преди пристигане на специализиран екип (СМП или друг). В много случаи първите 10 минути са решаващи за оцеляването на тежко пострадал човек. Прости мерки, които свидетел може да окаже на място с минимални средства или дори с импровизирани такива, са от изключителна важност. Ако спиране на силно кръвотечение, отваряне на дихателните пътища на човек в безсъзнание или обездвижване на основата на черепа се забавят дори с няколко минути, може да бъде фатално. Ако бъде направено веднага, пострадалият има голям шанс да оцелее и да се възстанови напълно. Първата помощ не отменя, нито отлага медицинската помощ, напротив, навременното повикване на специализиран екип е сред най-важните мерки в Първата помощ.

            Целите на първата помощ са:

            • Да спасим живот
            • Да предпазим от допълнителни наранявания
            • Да облекчим болката
            • Да подпомогнем възстановяването
            Това написах аз в другата тема и оставан зад него. Моя е грешката, че не започнах с това, а го пуснах в потока информация покрай други неща.
            Technical Rescue Direct - life lies in courage
            http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

            Коментар


            • #7
              От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

              Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              Всеки човешки организъм е добре проектиран и максимално защитен.
              С цялото ми уважение, ще си позволя да не се съглася. Ако приемем за вярна теорията за еволюцията, то точната дума е частично адаптиран, а не проектиран. Защо частично? Защото човешкията организъм не е адаптиран към всички възможни обстоятелства с естествен произход, а на практика не е никак адаптиран към остоятествата с "човешки" произход. За разлика от животните ние не можем да съществуваме в природата без допълнителна защита (примерно дрехи, допълнителни източници на топлина), независимо от нивото ни на подготовка и тренираност. Аз по-скоро бих казал, че в човешкия организъм съществува известна степен на адаптация и защита, като организмът има възможности за допълнителна кратковременна мобилизация на сили и ресурси при възникване на екстремна ситуация. Тази мобилизация обикновено е несъзнтелна и автоматизирана. Би могла да бъде подпомогната съзнателно.
              Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

              Коментар


              • #8
                От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

                Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                ..... За ПЪРВАТА ПОМОЩ, регламентация няма... ...
                Венци, извинявай, че ти вадя 3 думи от контекста, но те са изключително важни и представляват основния проблем в неразбирането. Това е много широка заблуда и именно тя става повод много хора да разглеждат Първата помощ като олекотена, непълна и недефинирана част от Спешната медицинска помощ. Всъщност Първата помощ е строго регламентирана дисциплина с ясни и точни, приети от съответните отговорни институции правила. Да, в България законодателството е кошмарно изостанало в това отношение и изобщо думите Първа помощ се срещат на 1-2 места, при това далеч не ясно регламентирани. Но това не е повод за притеснение, нито за различно отношение към Първата помощ от нас, тъй като, както знаем, за всичко, което не е регламентирано в нашето законодателство се използва Европейското такова. Така, че на който му е важно да се занимава с първа помощ - има си достатъчно добра регламентация по въпроса. На който му се занимава със законодателство - ето му поле за изява. Аз не съм от вторите.
                Technical Rescue Direct - life lies in courage
                http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

                Коментар


                • #9
                  От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

                  Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                  Венци, извинявай, че ти вадя 3 думи от контекста, но те са изключително важни и представляват основния проблем в неразбирането. Това е много широка заблуда и именно тя става повод много хора да разглеждат Първата помощ като олекотена, непълна и недефинирана част от Спешната медицинска помощ. Всъщност Първата помощ е строго регламентирана дисциплина с ясни и точни, приети от съответните отговорни институции правила. Да, в България законодателството е кошмарно изостанало в това отношение и изобщо думите Първа помощ се срещат на 1-2 места, при това далеч не ясно регламентирани. Но това не е повод за притеснение, нито за различно отношение към Първата помощ от нас, тъй като, както знаем, за всичко, което не е регламентирано в нашето законодателство се използва Европейското такова. Така, че на който му е важно да се занимава с първа помощ - има си достатъчно добра регламентация по въпроса. На който му се занимава със законодателство - ето му поле за изява. Аз не съм от вторите.
                  Така е Сашо, разбира се имам предвид България и пълната неяснота тук. И да, прав си за евродирективите и тяхната валидност, даже те коригирам, защото според присъединителният ни договор и Конституцията, когато има липса на законова регламентация в нашата страна или законът тук противоречи на подписан от нас друг наднационален регламент се прилага той (евродирективата или друг регламент). В случая е просто въпрос на време, някой заинтересован да повдигне темата пред компетентният съд и БЧК да се раздели с монополното си положение. Но нас като общество много повече мисля ни интересува, собствените ни знания и умения. Нека ние сме подготвени, пък капка по капка вир става...

                  Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                  С цялото ми уважение, ще си позволя да не се съглася. Ако приемем за вярна теорията за еволюцията, то точната дума е частично адаптиран, а не проектиран. Защо частично? Защото човешкията организъм не е адаптиран към всички възможни обстоятелства с естествен произход, а на практика не е никак адаптиран към остоятествата с "човешки" произход. За разлика от животните ние не можем да съществуваме в природата без допълнителна защита (примерно дрехи, допълнителни източници на топлина), независимо от нивото ни на подготовка и тренираност. Аз по-скоро бих казал, че в човешкия организъм съществува известна степен на адаптация и защита, като организмът има възможности за допълнителна кратковременна мобилизация на сили и ресурси при възникване на екстремна ситуация. Тази мобилизация обикновено е несъзнтелна и автоматизирана. Би могла да бъде подпомогната съзнателно.
                  Е, уважаеми колега, ако ми покажете някой по-добре "проектиран" (забравил съм кавичките в по-горната публикация) ще Ви повярвам..., но и да има горе-долу същите функции Шегувам се, разбира се. Но нека не забравяме, че все още няма нито едно животно, способно да покрие условията в които човек може да бъде..., да иде и да се върне... даже и вездесъщите хлебарки... Няма ги на Еверест да речем... и не могат да плуват... Да оставим шегата настрана, но в тежки ситуации, никога не бива да се подценяват възможностите на всеки един организъм, както и стремежът му към живот. Имайте предвид, бил съм достатъчно в реанимация, не можете да си представите колко жилаво нещо е животът... и колко е крехък от друга страна... Затова, стремете се, ако се наложи, да му помогнете... понякога трябва съвсем малко... и точно това съвсем малко определя всичко!

                  И да добавя и още няколко думи. Кой каквото ще да знае и умее, трябва да работи и върху психиката си и вътрешната си увереност и спокойствие... Не съм виждал досега, паникьосан човек да може да е полезен с каквото и да е. От друга страна, един по-спокоен човек, дори и не с толкова знания и умения, може да окаже неоценима помощ.
                  VPetrov.photography

                  Коментар


                  • #10
                    От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

                    Здравейте, ето и моите две стотинки по темата. А каква е разликата между ПАРАМЕДИК и ФЕЛДШЕР(хуманен)? И коя от трите вида помощи може да извършва? Коя от трите вида помощи може да бъде извършвана от длъжността Медицинска Сестра(мъж или жена). Въпросите лично ме касаят и за мен е малко мътна тази тематика според БГ законите. разбирания и т.н. Вече и в БГ има термина Парамедик, има поне такава регламентирана специалност, НЕ мисля, че все още има завършили и сертифицирани ПАРАМЕДИЦИ произведени в БГ институциите но интересно ми е какви ще са им обхвата на дейности и т.н. в БГ? Предварително благодаря.
                    Бъдете живи и здрави!

                    Коментар


                    • #11
                      От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

                      Фелдшер и медицинска сестра са медицински кадри, които работят на територията на медицинско заведение или извън него в рамките на законово уредена дейност за здравеопазване, например в Спешна помощ. Предлагам да не се задълбаваме в законово регламентираните дейности извършвани от медицински учреждения, защото първо не ни е работа, второ не виждам нито нашата роля, нито участие там.

                      Парамедиците, са хора които имат СПЕЦИАЛНО образование, което покрива само точно определени действия и процедури, които са животоспасяващи и животоподдържащи. В България, все още дейностите за които трябва да се използват парамедици, се извършват от лекари. Което е твърде странно и при това скъпо и неефективно. Парамедиците обаче за разлика от един доктор са/трябва да са обучени до автоматизъм да извършват конкретни процедури. Там мислене няма, търсят се максимална скорост и ефективност, неща доказано водещи до най-голям ефект. В нещата които един парамедик може да прави за разлика от оказването на ПЪРВА ПОМОЩ влизат, интубиране да речем, употреба на медикаменти, поставяне на системи и вливания, кардиостимулация и прочие. И максимално бързо доставяне на пациента до болнично заведение, където доктори ще се заемат с неговото ЛЕЧЕНИЕ.
                      VPetrov.photography

                      Коментар


                      • #12
                        От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

                        Саше, уит ол май респект, ама кое от двете е вярно:
                        1.
                        Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                        Всъщност Първата помощ е строго регламентирана дисциплина с ясни и точни, приети от съответните отговорни институции правила.
                        2.
                        Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                        Да, в България законодателството е кошмарно изостанало в това отношение и изобщо думите Първа помощ се срещат на 1-2 места, при това далеч не ясно регламентирани.
                        При прочитането на първото се втурнах да търся, но повече от една Наредба, издадена от МЗХ, и то за разботното място , не открих.
                        За човек, който е лицензиран за оказване на Долекарска помощ, живо ме е интересувал и правния момент, но освен два члена в Наказателния ни кодекс, друго не съм намирал.
                        LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

                        Коментар


                        • #13
                          От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

                          Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          Фелдшер и медицинска сестра са медицински кадри, които работят на територията на медицинско заведение или извън него в рамките на законово уредена дейност за здравеопазване, например в Спешна помощ. Предлагам да не се задълбаваме в законово регламентираните дейности извършвани от медицински учреждения, защото първо не ни е работа, второ не виждам нито нашата роля, нито участие там.
                          .
                          Само ще допълня че без познаване на съответната законодателна уредба, няма как да се се изясни какво влиза в спешната и какво в неотложната помощ.Защото в края на краищата ще стигнем до финанси-застраховки, осигуровки, допълнителни заплащания.

                          Относно -Първа помощ, определенията от преди 30-40 години не вършат работа, по простата причина че днес се акцентира основно и изключително сериозно върху превенцията от инциденти - Safety First. First Aid се свежда основно на кого да се обадим и какво да направим по възможност за да не пострадат други вследствие на първият инцидент.

                          Разбира се говоря за страни с изградена желязна процедура и практика по темата.
                          В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
                          В. Иванов

                          Коментар


                          • #14
                            От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

                            Първоначално публикуван от Жоро Байкушев Преглед на мнение
                            ......Относно -Първа помощ, определенията от преди 30-40 години не вършат работа, по простата причина че днес се акцентира основно и изключително сериозно върху превенцията от инциденти - Safety First. First Aid се свежда основно на кого да се обадим и какво да направим по възможност за да не пострадат други вследствие на първият инцидент. ...
                            .... и как да помогнем на пострадалите в него.
                            LR Discovery I, 300 TDI+Grigri+велосипед и кънки+Nitrox+Icom ID-51

                            Коментар


                            • #15
                              От: Какво е ПЪРВА ПОМОЩ, СПЕШНА ПОМОЩ и НЕОТЛОЖНА ПОМОЩ?

                              Първоначално публикуван от Жоро Байкушев Преглед на мнение
                              Относно -Първа помощ, определенията от преди 30-40 години не вършат работа, по простата причина че днес се акцентира основно и изключително сериозно върху превенцията от инциденти - Safety First. First Aid се свежда основно на кого да се обадим и какво да направим по възможност за да не пострадат други вследствие на първият инцидент.

                              Разбира се говоря за страни с изградена желязна процедура и практика по темата.
                              Може ли да помоля да уточните за кои страни става дума? Занимавам се с първа помощ от повече от 15 години и се опитвам да следя тенденциите в различни страни - САЩ, Канада, Австралия и др., но по ред причини най-вече в Европа, и определението, което е дадено от Сашо по-горе, според мен е доста актуално. Safety First е задължителен принцип в първата помощ, но далеч не смятам, че съвременните доктрини се заключават предимно в него. За справка могат да се видят редовно обновяваните насоки на Европейския съвет по ресусцитация, доста изчерпателните, подробни и постоянно обновявани ръководства по първа помощ на Британския Червен кръст (от порядъка на 300 стр.), нивото на Европейската конвенция по първа помощ (във формат на ежегодно състезание) и др. Дори в елементарно няколкочасово обучение по първа помощ се включват доста повече неща от безопасността (без да отричам, че самата тя може да отнеме многоневно обучение, просто въпрос на баланс). Говоря само за първа помощ - от немедицински лица, без специални задължения да оказват такава и пр.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X