Дявола, като си няма работа и си ръси оная работа с пепел, та и аз така. Имах един „пенсиониран“ филтър СХГ от 1985 г. и реших вместо да го хвърлям, първо да го резна за да видя какво има вътре.

Отделих долния запечатващ пръстен.
Като отстраниш горния капак има някаква навита на геврек филтърна хартия.

За да продължим е необходимо да изрежем и следващия „фланец“
Така изглежда въпросната хартия (не съм сигурен, че е точно хартия).

Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Какво съдържа филтър за противогаз СХГ
Свий
X
-
После следва самия активен въглен, който заема горната половина на филтъра и е затворен между две предпазни метални мрежи покрити с тъкан.
Състоянието на въглена изглежда добро, предвид годината на производство.
Количеството като грамаж не съм го мерил, но като обем заема половин буркан от течен шоколад (400 гр.)
В момента нямам под ръка „Дрегерски“ филтър за да резна и него за сравнение.
Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
-
Коментар
-
Знам ли!Предполагам, че нашите може да нямат просто защото е по евтино да сложиш обикновен, но разбира се не съм сигурен. Чудя се къде ли може да се види техническата спецификация на българското СХГ.
-
в ония години няма евтино и скъпо а се изпълнява повелята на партията, усвояваме производството на съветските противогази и съответно филтри. В съветския филтър ГП-5 има 7,5% азбест, а в ГП-7 вече няма , така че зависи този твоя на кой съветски филтър е аналог.Последно редактирано от IvanIvanovi; 22-04-20, 20:56.
-
При първа възможност "че я горим тая книга" да видим какво ще остане. Имам и едно БСС, което е също преклонно старо и мога и него да жертвам "в името на нАуката", макар че май още ме е жал. Ще видим.
Между другото виждат ли ми се снимките в респираторната тема, че го качвах с "Десетка" и бяха екстра, а сега с вехто ХП не ги видя?
-
-
Коментар
-
Интересно!
Чудя се защо въглена е гранулиран, то активния въглен е ефективен заради голямата си контактна повърхност когато е във вид на пудра а тук са направили точно обратното...
Коментар
-
Ако беше пудра - още щях да пърдя черно, колега!
До колкото знам, по тези филтри трябва да има химикал, който окислява ЦО до ЦО2. Има го и във филтрите на водолазните компресори, особено в тези, които са с ДВГ.Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
Най-добрите ми спомени са предстоящите!
Коментар
-
Преди няколко години бях пуснал и тема за тези филтри и дали имат азбест в тях. Поради естеството на работата, всяка есен се налага да работя по една седмица със нещо за защита от химически пари. Четири години ползвах същите филтри от снимката със по-съвременния граждански противогаз (черната маска с разговорно устройство), после си купих от моделите с двата дихателя на бузите, даже имам още цели комплекти от тях както са в торбите и случайно прочетох за азбеста в тях. Като се наплаших толкова, че и до ден днешен съжелявам, че съм ги носил. Отидох и броих 150 лева за полумаска Sundstrom с абек1 филтри, предфилтри и филтър за прах. Това са може би едни от най-добре похарчените ми пари. Ползвам я основно когато ще има испарения от химикали, за прах ползвам нашумелите сега ффп2 и ффп3 с клапанче на тях. През тази зелената кутия на противогаза СХГ1 никога не съм усещал миризмите на химиите, но през другия модел с малките дихатели на бузите след 10-15 минути филтрите стават негодни и миризмата се усеща през тях, сякаш им е съвсем малък капацитета. Пални картончето като можеш да видим какво ще стане, въпреки че е сигурно, че в картона има 7,5% примес на азбест. Поне като гледам на снимката ми се струва, че картона е първи и след него е активния въглен което поне малко ме успокоява, че не може да се вдиша толкова лесно.
- 1 like
Коментар
-
Да продължа.
Първо за така наречения противодимен филтър (хартията под активния въглен, навита на руло). Реших да резна и БСС-М4У за да мога да сравня вътрешностите му.
Хартията на БСС (наричан по долу руския) е с около 30 % по голяма като площ в сравнение със СХГ (наричан по доло българския). Освен това хартията на руския е бяла „като сняг“ въпреки годината на производство 1966г. За сметка на това хартията на българския е „лайняно жълта“ год. на пороизв. 1985.
Не зная дали ще се види добре разликата на снимките, макар че са с голяма резолюция.
При запалване с газова горелка и двете горят по един и същи начин и остава едно и също след това.
Малкото жълтеникаво парче е от българския, а снежнобялото от руския.
Така изглеждат след изгаряне. Без задълбочен химически анализ (сигурно Ясен може да удари едно рамо) според мен няма как да се разбере има ли „страшен азбест“ и къде. На базата на най-левашкия визуален оглед мога да кажа, че има разлика в цвета и текстурата на руския (доказан азбест) е българския.
Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
Коментар
-
Сега сравнението между българския и руския.
На пръв поглед личи, че руския е една идея по добре изработен. Вложено е малко повече старание и може би малко по качествени материали. Не зная дали годините на производство или по строгите изисквания, но руския като го рязах едва му надрах боята, докато на българския доста се обели. При руския, противодимния филтър е залепен на 2 места, а при нашия на едно (вярно формата им е различна).В руския има допълнителна пластина с пружини между противодимния и активния въглен.
Като обеми на причистващите елементи, руския има с около 30% повече въглен и по голям противодимен.
Качеството на гранулите и при двата е отлично за годините им.Това обаче може и нищо да не значи защото при мен не са попаднали нови и не зная какво се е случвало с тях преди това.
Качвам снимки на рязането на руския в хронология.Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
Коментар
-
Някой да каже виждат ли се снимките?Трите О-та на неудачниците: Оплакване, Оправдаване, Обвиняване.
Коментар
-
Коментар
-
Палил си азбест, ама друг път. Най- много да го стопиш можеш.
https://en.wikipedia.org/wiki/Asbestos
-
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар