Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Изисквания за скривалище за ЯХБЗ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Изисквания за скривалище за ЯХБЗ

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
    Аз ако имах отговори на всички въпроси, нямаше да питам тук.
    Разбира се, че климатичната система е едно от най-важните неща в този случай и то трябва да поддържа (или поТдържа не знам как точно е правилно) малко-по високо налягане в помещението от околното, като вкарвания въздух трябва да се филтрира и обработи (ама точно как не ми е ясно). Възникват хиляди други въпроси като ел. захранване и неговата автономност, водоснабдяване и т.н. и т.н. Ама едно по едно...
    Ел-захранване с агрегат. Водоснабдяване с водоем. Ама другото....по лесно ще си вдигнеш хотел на Златните, ако успееш да се спазариш с Марин първо за терен

Коментар

Първоначално публикуван от bodo Преглед на мнение
      Съжалявам....
      ПП. Има под целия площад на президентството, т.е. под целия център на София. Иди и виж.
      Привет,

аз съм ходил там като малък, водеха ни от училище и се слизаше няколко етажа под земята. Имаха си даже и малък музей и киносалон в който прожектираха филми за БОМБАТА .
      Сега незнам дали може да се влезе ама що не питаш гражданска защита, те би трябвало да го подържат.

По принцип мазетата на панелките бяха проектирани за скривалища от ядрено нападение. Ако си спомняте големите черни капаци, които изчезнаха веднага след демокрацията. Даже в тях имаше и запас от вода и противогази и ФВУ(А) -50 (филтър вентилационно устройство(агрегат) - цифрите след това указват колко м3 въздух пречиства за час), които трябваше да се подържат от гражданска защита.
      Идеята беше да са на нивото на земята та като го издуха блока удърната вълна, това да остане. След това чакаш малко слагаш противогаза и беж към планината или далече от епицентъра. Основното е да си изложен на радиация и химикали възможно най малко.
      Рециклиращи въздуха системи са недостижими за простосмъртните. Освен че са скъпи но и капацитета им се изчерпва много бързо. Рано или късно трябва да се разкараш от скривалището. За това е по добре да имаш по добра екипировка за придвижване през заразен участък, отколкото да правиш скъпо и сложно съоръжение. Просто няма как да останеш вътре вечно. Радиацията се разкарва след години, бактериите и вирусите след месеци (поне през зимата има шанс да се измъкнеш) а химикалите държат и те няколко месеца(зарин, зоман и особенно VX газовете). Май се оказва, че трябва да си имаш и радио та да успееш да разбереш на къде да бягаш след патакламата.
      Последно редактирано от vesowarworld; 08-06-09, 18:58.
      LZ1VWW

Коментар

Ел-захранване с агрегат. Водоснабдяване с водоем. Ама другото....по лесно ще си вдигнеш хотел на Златните, ако успееш да се спазариш с Марин първо за терен
        На мен идеята ми е не да го правя, а да знам как се прави.
        Е каквото мога ще направя в къщата, но бункер няма да правя със сигурност. Но много от нещата могат да се предвидят в мазето ...
        (Вече виждам че някои ме смятат за ненормален, но на мен не ми пречи )
        Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
        LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
        Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Първоначално публикуван от Радослав Райчев Преглед на мнение
          На мен идеята ми е не да го правя, а да знам как се прави.
          Е каквото мога ще направя в къщата, но бункер няма да правя със сигурност. Но много от нещата могат да се предвидят в мазето ...
          (Вече виждам че някои ме смятат за ненормален, но на мен не ми пречи )
          Чак пък ненормален....ама си те хапе кучето де. ЯХБЗ е сложна и доста неточна наука....някъде из поделението ми се моташе учебник, ама кой ли ти чете... Ако имаш средства, купувай къща в някое затънтено планинско селце и усетиш ли, че става напечено - беж там. Никой няма да удря далеч от големите промишлени центрове.

Коментар

Чак пък ненормален....ама си те хапе кучето де. ЯХБЗ е сложна и доста неточна наука....някъде из поделението ми се моташе учебник, ама кой ли ти чете... Ако имаш средства, купувай къща в някое затънтено планинско селце и усетиш ли, че става напечено - беж там. Никой няма да удря далеч от големите промишлени центрове.
            Добре, че спряха газа на КРЕМИКОВЦИ

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
              Добре, че спряха газа на КРЕМИКОВЦИ
              Хм, не се надявай да пропуснат София. При една война си отиват на първо четене петте големи (София, Пловдив, Варна, Русе, Бургас), после по-малките градчета, дето има някаква индустрия и стратегическо производство (Перник, Радомир, Казанлък, Сопот и т.н.) Знаят къде са предприятията от бившия военно-промишлен комплекс, армейски складове и прочие. Затова в най-затънтените селца и махали шанса за оцеляване е най-голям...все пак зависи накъде ще задуха вятъра след взривовете.....радиационни облаци и прочие.....сега що трябва да пиша глупости....Я Наздраве

Коментар

За филтърната инсталация не се разчита на акумулатор !
                Помня, че филтърните системи за скривалищата бяха с ..... ръчка !
                Въртиш едната и нагнетяваш през филтъра .......... после ..... като почне да те боли главата ...... въртиш другата да изкараш въздуха. Тя може и да е без филтър.
                Във всички случаи обаче въздуховодите и перките са две - входящи и изходящи.
                Действително в помещението трябва да има надналягане. Това беше свързано с оразмеряването на турбините. Според мене, ако няма БОВ и един елементарен прахов филтър ще свърши работа !!!

Коментар

До колкото съм чувал, в разцвета на соца всяка къща е трябвало да включва ПАУ(ПротивоАтомно Убежище) по проект. А една седмица изкарана там без излизане сред радиацията давала не лош шанс за оцеляване
                  Най-общо: купувай противогази и филтри за тях и копай дълбоко мазе
                  Истинный ариец. Характер - нордический, отважный, твердый. С друзьями и коллегами по работе открыт, общителен, дружелюбен. Связей, порочащих его, не имел.

Коментар

Ей го докъде води съвременното кино - Терминатори разни, Резидънт ивъл-и... И се шашка младежта как да оцелява при атомна война.

Make love, not war! (докле е младост!) :-)
                    Nissan NP 300 '10, Honda Transalp '94, а сега и TLC 90 '97

Коментар

Първоначално публикуван от Little Joe Преглед на мнение
                      Ей го докъде води съвременното кино - Терминатори разни, Резидънт ивъл-и... И се шашка младежта как да оцелява при атомна война.

Make love, not war! (докле е младост!) :-)
                      Е, все пак не карам никой да прави такова.
                      А знанията по определена тема никога не са излишни. Никога.

ПП: Отивам да правя любов, че жената ме чака ... от сутринта, а аз копая дупка за ЯХБЗ
                      Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                      LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                      Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

В училище имахме такова убежище.Пълно с плъхове.Абсолютно както в жилищен блок,както го описа колегата.Помня че имаше изключително дебели стоманени врати,установка за пречистване на въздуха,противогази и дизел агрегат 150 КВт.То по-скоро си беше за последна среща и молитва отколкото да те спаси...
                        Над Каблешково има един хълм - Голямата Биберна, от там скачат с
                        парапланери.Та през войната там е бил голям свързочен център на
                        германците - подземен бункер построен по всички правила.Няколко
                        пъти съм ходил ама така и не открих от къде се влиза и може ли да се
                        влезе изобщо.Местни са ми казвали че е било внушително съоръжение
                        със всички удобства и голяма автономност.
                        Намери някой от Гражданска Защита, ще ти даде най точни сведения за изискванията.
                        На старта на КВ състезание се чувствам като комар на нудистки плаж - знам какво да правя,ама не знам от къде да започна.

Коментар

Я някой да качи материали за схема на военен бункер. Аз уча в строителен техникум, бих могъл да си изготвя проект и да си го изпълня. (rofl)
                          Ако е машина, нека бъде немска!
                          XJR 1200
                          ETZ 150
                          Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Ето две книжки на руски език:
                            "Убежища гражданской обороны: Конструкций и расчет"
                            "Эксплуатация убежищ гражданской обороны"

Линк към rapidshare.de

Коментар

Във Варненска област има доста военни бункери. Ако се тръгне от Варна към Добрич, вляво и вдясно по височините се виждат няколко.

Знам три бункера дори на варненския плаж-единият в момента е превърнат в склад за бутилки газ на един ресторант, другият доскоро служеше за първи етаж на едно заведение.

Представляват едни цилиндрични,вкопани в земята постройки от бетонни стени дебели около метър. Имат характерни конусни амбразури за стрелба отвътре. Общо взето не са много комфортни.

Мисля че не са устроени за оцеляване при ядрена атака, защото не са херметични.

Коментар

С бункери едно време беше пълно и в района на селата Лефка и Мустрак, свиленградско.
                                Но те са си едни такива кръглички, плитки, не са противоядрени.
                                Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X