Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Оцеляване в български природни условия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Оцеляване в български природни условия

Правихме го .Със zlatoto_zd. Още първата нощ лисица отнесе пържолите,а каквото остана пръснато по поляната го изяде лабрадора-Дора. ООООО-ХХХХХХХХХХХ,НЕ ИСКАМ ДА СИ СПОМНЯМ !

Коментар

Първоначално публикуван от G_P_S Преглед на мнение
      Правихме го .Със zlatoto_zd. Още първата нощ лисица отнесе пържолите,а каквото остана пръснато по поляната го изяде лабрадора-Дора. ООООО-ХХХХХХХХХХХ,НЕ ИСКАМ ДА СИ СПОМНЯМ !
      Нарушил си правилата.Носил си месо и си водил куче. Отпадаш от играта.Хахахаха.

Коментар

Първоначално публикуван от markan Преглед на мнение
        Това в БГ ли е правено или другаде. Че 300км. само с нож ми е интересно.
        Колко км. на ден може да се минат че аз повече от 18-20 в наша планина не мога да мина даже да насочат пушка срещу мене.(камо ли без пътека)
        Зависи от планината и маршрута.

Х. Осогово - в. Руен - Х. Осогово -> 32 километра. Правят го дори ученически групи.

Майка ми е минавала Ком-Емине за 11 дена. Е, вярно с осигурена храна и спане по хижите.

2007-ма се проведе едно състезание - 300 км от Родопите до Рила, около 3000 м денивелация, победителите го взеха за около 68 часа общо (освен ходене имаше и каякинг и колоездене)
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Нарушил си правилата.Носил си месо и си водил куче. Отпадаш от играта.Хахахаха.
          Ако нямаше хляб и маргарин сигурно шях да се върна без куче........
          Последно редактирано от G_P_S; 14-01-10, 20:17.

Коментар

Зависи от планината и маршрута.
            Много точно казано.

Х. Осогово - в. Руен - Х. Осогово -> 32 километра. Правят го дори ученически групи.
            Говоря за 2000м. +

Майка ми е минавала Ком-Емине за 11 дена. Е, вярно с осигурена храна и спане по хижите.
            И с предварително ясен маршрут +.... Заобикалянето на едно яко дере/сипей или отвестна стена коства часове и само добавяш умора и време.

2007-ма се проведе едно състезание - 300 км от Родопите до Рила, около 3000 м денивелация, победителите го взеха за около 68 часа общо (освен ходене имаше и каякинг и колоездене)
            Мисля че това мероприятие не е минало без лекарски надзор който доста успокоява участващите + нормална храна.

И още един важен фактор-никой не е бил сам от горе споменатите.

Но всичко казано до тук не е от особено значение. Аз съм никой в оцеляването на открито и където и да било.
            Последно редактирано от markan; 14-01-10, 21:18.

Коментар

Това в БГ ли е правено или другаде. Че 300км. само с нож ми е интересно.
              Колко км. на ден може да се минат че аз повече от 18-20 в наша планина не мога да мина даже да насочат пушка срещу мене.(камо ли без пътека)
              А за 15 дена си мисля че дрехите ще са на конци.(това при идеално време).Ако е лошо нЕам идея.
              За храната не го мисля. Ама вечер и сутрин температурите падат до 3-4градуса и има роса. Та ще е интересно изживяване. А това за всичките сезони нали не го мислиш сериозно.Че зимата 300км. може и да ги минеш при условията дадени от теб ама в някой друг живот.Да не говорим за храната през зимата.А за спането не ми се мисли.Как се прави иглу зимата само с нож.И как се спи зимата само с дрехите на гърба и без примус примерно в иглу .И то не една вечер.Не се заяждам.Просто ми го обясни да се науча и аз. Поздрави.
              А и през лятото да караш само на корени и охлюви..... последните 50км. трябва да ги лазиш ако от начало си тръгнал за време.(Не знам дали знаеш ама животно-демек месо само с нож не можеш да добиеш дори в ловен резерват в днешно време).
              Ей хора ще пре...е нЕкой да реве У гората с тия изказвания.
              Като за начало, не всички планини са Рила и Пирин . Относно храната през зимата - снегът си има и предимствата и недостатуъците - който е ловец знае , а освен това проблемът с водата ти е почти никакъв. Шишарки на супа заедно с още мнооооооого други неща се намират навсякъде, стига да го знаеш. Освен това, естествено маршрутите се съобразяват с нивото на играчите и със сезона. Относно иглуто Ами това е най-лесната част, особено ако има сняг - клони, клони напреки и попълваш със сняг - изолира от вятъра и студа и като запалиш огън отпред, нещата стават малко по-розови. Естествено, рискът от "бялата смърт" е налице, но и там си има хватки - грееш камъни и спиш по-малко ...
              За карането на корени и охлюви, баш през лятото .... не ти разбирам въпроса? Този сезон е пълен с гущери, змии, жаби, насекоми, плодове от всякакъв вид, житни треви и т.н. - просто вървиш и ядеш и в никой случай не оставаш гладен. Относно месото .... хайде помисли пак какво можеш да направиш с един нож.
              На мен лично, зимните игри ми бяха най-любими.
              Ако не свършва добре, значи не е свършило!
              0888 315 794
              LZ1UPI
              A1 (Rh+)

Коментар

Аз мисля че където и да ме пуснан в българските планини ще се оправя.Само да ми кажат в коя планина съм един копас и вода и добра екипировка ако е през зимата.Винаги слизам надолу по планината винаги ще стигнеш до някъде кадето можеш да получиш помощ.Можеби само в Родопите ще по-трудно но пак ще се оправя.
                И това при положени че ме пуснат някъде,а ако се изгубя някак си ще знам за къде съм тръгнал каде се намирам горе долу и накаде да вървя зада стигна до някъде.Би ми било много интересно да се тествам така някой ден.

Коментар

В природата на България 3-4 дни може да се оцелее. Даже ако не е мокро си е направо кеф. Храната не е проблем, дори и без нея за 4 дни здрав човек може най-много да поотслабне малко, но вода трябва да се пие. Трябва да се внимава, при открити източници водата трябва да се обеззарази (ако няма друго, 2-3 кристалчета калиев перманганат се разтварят в 1 литър докато леко порозовее и се чака 10 мин.). Веднъж в алпийската зона на Пирин (над Тевното) пих вода от кристално чист поток и щях да пукна от амебна дизентерия, беше много смешно, добре че бях сам.
                  Мисля, че най-важни за оцеляването са екипировката и доброто настроение. Важно е човек да спи със сухи дрехи. Когато се спи на открито през зимата, алпийската палатка и спалните чували са задължителни, а във високите части на планините - винаги. Обувките се прибират в палатката, колкото и да са смрадливи (кучетата, лисиците и чакалите много ги обичат, сигурно им миришат на луканка), ако е под 0-та се пъхат в чувалите, иначе на заранта не могат да се обуят.
                  Ако има интерес, може би ще споделя някои случаи от детството ми до сега.
                  ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                    В природата на България 3-4 дни може да се оцелее. Даже ако не е мокро си е направо кеф. Храната не е проблем, дори и без нея за 4 дни здрав човек може най-много да поотслабне малко, но вода трябва да се пие. Трябва да се внимава, при открити източници водата трябва да се обеззарази (ако няма друго, 2-3 кристалчета калиев перманганат се разтварят в 1 литър докато леко порозовее и се чака 10 мин.). Веднъж в алпийската зона на Пирин (над Тевното) пих вода от кристално чист поток и щях да пукна от амебна дизентерия, беше много смешно, добре че бях сам.
                    Мисля, че най-важни за оцеляването са екипировката и доброто настроение. Важно е човек да спи със сухи дрехи. Когато се спи на открито през зимата, алпийската палатка и спалните чували са задължителни, а във високите части на планините - винаги. Обувките се прибират в палатката, колкото и да са смрадливи (кучетата, лисиците и чакалите много ги обичат, сигурно им миришат на луканка), ако е под 0-та се пъхат в чувалите, иначе на заранта не могат да се обуят.
                    Ако има интерес, може би ще споделя някои случаи от детството ми до сега.
                    Интерес със сигурност ще има така че споделяй

Коментар

И аз няма да откажа някои друг разказ.

Коментар

За разкази и преживявания тип "Оцеляване" може би е добре да се пусне друга тема , но да е в подфорум Оцеляване в екстремни условия , а не в Пътувания (или както се води там). Аз смятам, че трябва да се създаде подфорум ,но нека някой модератор да прецени.

Коментар

Първоначално публикуван от PERITOL Преглед на мнение
                          И аз няма да откажа някои друг разказ.
                          Преди много години, с един приятел и колега (и двамата пишман-туристи), тръгнахме към Родопите да търсим някакво изоставено село (информация относно нахождението му - мъгляви (от вино и суджуци) устни описания от друг колега, който неблагоразумно ни се беше похвалил, че е получил колет от дядо и баба, от Родопите), за да снимаме оригинална местна архитектура. След един ден на "авто-стоп" се добрахме до покрайнините на Доспат, а времето от топъл есенен ден се смръчка до студена, дъждовна и ветровита вечер. В ония години "студент" и "пари" бяха несъвместими понятия, така че за хотел не сме си и помислили. Тръгнахме в най-вероятната към селото посока, а като мръкна толкова, че и пътя не се виждаше, а и двете ни фенерчета дадоха фира, се спряхме под самотно кичесто дърво, а на пипане под короната му земята беше почти суха и топла. Заспах веднага, а цяла нощ сънувах, че ме лазят буболечки. На заранта установих, че сънищата наистина се сбъдват - бяхме избрали за спане дърво, под което пладнуват крави - сухо (почти), топло ... и с буболечки.
                          Извод: Ако тръгнеш на поход, направи го с младо маце - и да те налазят буболечки, поне ще е по-приятно.

Коментар

Преди години с един колега проучвахме биологията на лисицата в България. В планините през зимата вечер монтирахме на терена необходимите прибори, а рано на следващата сутрин отивахме да ги приберем. В един район обаче материалите започнаха да изчезват - явно някой ги крадеше. Решихме, че единственият сигурен и икономичен начин да продължим работата си, е да спим на терена. Колегата реши да спи в колата, а аз предпочетох алпийска палатка. И двамата бяхме с вълнени дрехи и ползвахме по 2 спални чувала. Легнахме около 20 ч. Аз заспах веднага. Събудих се бодър и в отлично здраве към 5 ч. Колегата в колата беше жив, но така вдървен от студ, че го извадих от там с доста усилия. Мах-мин термометърът беше отчел през нощта -18С ! Аз не бях усетил студ, а единственият ми проблем беше отварянето на палатката, защото беше обледена със слой 5-10 мм., който вероятно е послужил и за изолация.
                            Препоръки: За спане на открито през зимата най-подходяща е малка алпийска палатка. При нужда може да се затопли дори със свещ. Входът да е шприц с връв, а не с цип. Да се опъва на заветни места. Ако има вятър, може да се укрепи с клони, а наоколо може да направи зид от сняг.

Коментар

От: До: Оцеляване в български природни условия

Да се чуди човек хайдутите в Под игото що са рискували да ги хванат като са слизали в селата от Балкана умрели от глад. Като се замисля че и жена ми не е яла нищо друго освен купено от магазина набрано от баба дядо от градината и редките случай когато съм ходил на успешен риболов, и не е присъствала на последните часове на Гошко по коледа изобщо не искам да си представя кво би правила сама в планината без провизии дори и два дена , иначе е много добра в кухнята където има печка, електричество и вода в чошмата както и пълен хладилник .

Коментар

От: Оцеляване в български природни условия

Привет,
                                малко късно видях темата, но пък се радвам, че все още е активна.
                                От доста години се събираме група 'съказарменици' и си правим двудневни преходи с елемент на оцеляване, ако така може да се нарече неизползването на никакви бивачни приспособления.
                                Основната идея е преходите и нощуването да са в неприятни атмосферни условия и на височина около и над 1 500м.
                                С течение на времето се оптимизира екипировката, храната и начините за лагеруване.
                                Вече започнахме да правим и тридневни преходи с по две нощувания под небето. Добре се поучава.
                                Най-хард беше миналата година над с. Гостун на около -14 градуса. Добре, че дърва бяхме подготвили достатъчно
                                Та така.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X