Предполагам на мнозина моторджии от форума им е познато това чувство да приближаваш някой превал под бушуваща буря и да се чудиш дали ще те тресне или не?! Гледам този словак е оцелял, но пишат благодарение на това, че бил стъпил с единия крак на земята и мълнията минала през него без щети! Аз в такива ситуации си слизам от мотора и се отдалечавам по-далечко за всеки случай - да не би да е по-правилно да стоя с единия крак на земята без да слизам?! Моля оцелелите да споделят!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Моторист ударен от мълния на Дакар 2017
Свий
X
-
От: Моторист ударен от мълния на Дакар 2017
При гръмотевици по-добре стой далече от мотора и от дървета, щото повечето ударени от светкавици са били на земята с двата си крака. Ако си стъпил с един крак едва ли е по-различно.ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"
-
Той Ония горе ако е решил да те прибира,ще намери начин та мълнията ще е последен кахър..,аз не съм чувал да е поразен досега някой на движещ се мотоциклет.
LZ1BEL "Mud Angels" Stara Zagora
Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.
Коментар
-
Когато си под дървото не си ли почти защитен?
Нали дървото е доста по-високо от теб, и го играе по-добър проводник, отколкото ти, със своите метър и нещо.
Та светкавицата ще си мине през дървото, на човка какво ще му е?
Това в смисъл за единия или двата крака.
Не споря де, питам.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
От пряко попадение си защитен под дървото. Но има други неприятни възможности.Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнениеКогато си под дървото не си ли почти защитен?
Нали дървото е доста по-високо от теб, и го играе по-добър проводник, отколкото ти, със своите метър и нещо.
Та светкавицата ще си мине през дървото, на човка какво ще му е?
Това в смисъл за единия или двата крака.
Не споря де, питам.
Едната е да ти скочи искра от някой нисък клон към главата. Падът на напрежение в дънера е доволно голям (десетки хиляди волтове от земята до долните клони).
Другата е да прихванеш от тока, разпространяващ се от дървото в земята. Той предизвиква пад на напрежение в съпротивлението на земята и между краката си можеш да прихванеш разлика 200-1000 волта, за бодрост.
Теорията и практиката са единодушни че под дървото се седи със събрани крака или на един крак, по възможност далече от клоните, т.е. клекнал.
Коментар
-
Клекнал на един крак малко ще е трудно...
Ама аз почти винаги когато съм сред гората или полето съм с кафез, та Фарадей ще ме пази.
Иначе благодаря за разяснението, долу-горе схванах.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Демек го е спасило това, че се е подпрял само на единия крак, а не на двата? А ако изобщо не допираш земята и си караш, като те тресне какво става?Honda XL600LM, 1987
Honda HR-V, 1.6, 3 drs, 4WD, 1999
Jeep Renegade Trailhawk, 2.0 Multijet 2, 2016
Коментар
-
Ами той не е опирал земята и си е карал. И явно не е пряк удар от основния канал на мълнията, защото иначе нямаше да завърши следващия етап.Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнениеДемек го е спасило това, че се е подпрял само на единия крак, а не на двата? А ако изобщо не допираш земята и си караш, като те тресне какво става?
Коментар
-
В смисъл, че се е подпрял в земята след удара? Това не го уточняват?!Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнениеАми той не е опирал земята и си е карал. И явно не е пряк удар от основния канал на мълнията, защото иначе нямаше да завърши следващия етап.Honda XL600LM, 1987
Коментар
-
Тя изобщо новината не се намира лесно от източник който не я е взел от ТАСС. Та кой знае.Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнениеВ смисъл, че се е подпрял в земята след удара? Това не го уточняват?!
Това което си представям е да го е ударило разклонение или даже не мълния, а по-силна искра от статично електричество от прашния облак (тя и мълнията е това де ама чак от дъждовния облак). Евентуално е минал ток по каската, по повърхността на мокрия ръкав и оттам кормилото и надолу. Затова го боли и ръката. Заземил се е през искри по повърхността на гумите.
После е спрял и като е пуснал крак е доразредил заряда си към земята.
Коментар
-
Така по-бива, че не ми беше ясно как се е направил на перфектен гръмоотвод и се е спасил по този начин!Honda XL600LM, 1987
Коментар
-
Всъщност има и гръмозащитни облекла. Не знам как са устроени екипите на мотористите, нищо чудно и в тях да има по някоя и друга тел.Първоначално публикуван от Edo Преглед на мнениеТака по-бива, че не ми беше ясно как се е направил на перфектен гръмоотвод и се е спасил по този начин!
Коментар
-
Миналото лято намерих баща си паднал на около 1.5 - 2 метра от черешово дърво, лекарите казаха мълния го е ударило. Държеше ръчна коса, за косене на трева, а в основата на дървото кутия с пирони и чук, явно е решил да си закове дръжката на вилата за събиране на окосената трева. И тя беше в основата на дървото- със разцепена дръжка и цъфнала като роза- на 1,5 - 2 метра от него. Дървото беше разцепено от върха си до земята на 2 части.Така че с мълния шега не бива- бягайте бързо и далече още преди да е почнало да гърми, щото някой като мене после ще остане бе роднина!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар