Кольо, имаме загинали кучета от ухапване от змия, отделно хапани кози и ярета. А по сукаците противоотрова няма под ръка. Отделно че си трябва активно лечение с антибиотик и кортизон при козите. Та не е въпроса само до кой жив и кой умрял. Едно ухапване ни струва и време, и енергия, и икономически загуби.
За загиналите кучета пък няма смисъл и да коментирам.
Щом е така, явно ще трябва да разучите и змиите.
Ако няма мишки, но пък има жаби, това също би докарало някой смок.
И аз го изчетох. То си и знаех, че е рядкост да умре човек от змия в нашата страна, но това е обяснено от явно умен човек, на достъпен език, и вдъхва доверие.
Сега вече мога да споря подкован с научни аргументи.
Danika, и аз не знам. Но тука, в Гърция, фермерите казват същото. Че млякото ги привлича и хапели животните по виметата. От там става мастит и ето ти един хубав проблем. Но тук и за краставата жаба казват същото.
И на мене ми е интересно дали е истина.
Смока не е проблем за това че пиел мляко.
Проблема е че една инфектирана рана от ухапване, може да доведе до висока температура. А оттам да спре или поне да намали лактацията.
Миналата година 3 животни ни умряха от инфектирани рани. Е нищо не помогна.
Не е лесно когато се работи с "жив материал".
Малко да повдигнем темата, някъде из руските сайтове за в тайгата показваха интересен метод за отблъскване на пълзящи, на няколко места заровиха парцалчета напоени с нафта , накой има ли инфо дали това е достоверно.
Коментар