Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Вълна или памук?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Вълна или памук?

Ползвам ръкавици Уиндстопър - "две мнения няма"!

Необяснимо ефективни!

Коментар

Първоначално публикуван от Volk Преглед на мнение
      Ползвам ръкавици Уиндстопър - "две мнения няма"!

Необяснимо ефективни!
      Да не ставам "на всяка манджа мерудия", ама и това е обяснимо . За терморегулацията на ръцете от най голямо значение е да са в постоянно свободно движение, за да не се задруднява периферното кръвообръщение. Леките и меки уиндстопър-ови ръкавици позволяват това, като същевременно осигуряват изолация от студа и вятъра. В това отношение, обаче и до сега са ненадминати плетените ръкавици от тепана вълна. Няма по-добри. За сметка на това, едни екстремни ръкавици от найсе слоя защити, мембрани, изолации и... и... наистина осигуряват отлична защита, но много затормозяват постоянните малки движения на пръстите и част от ефекта се губи. Разбира се, ако ще катериш лед 10 часа на -20 друго решение няма...
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
        Да не ставам "на всяка манджа мерудия", ама и това е обяснимо . За терморегулацията на ръцете от най голямо значение е да са в постоянно свободно движение, за да не се задруднява периферното кръвообръщение. Леките и меки уиндстопър-ови ръкавици позволяват това, като същевременно осигуряват изолация от студа и вятъра. В това отношение, обаче и до сега са ненадминати плетените ръкавици от тепана вълна. Няма по-добри. За сметка на това, едни екстремни ръкавици от найсе слоя защити, мембрани, изолации и... и... наистина осигуряват отлична защита, но много затормозяват постоянните малки движения на пръстите и част от ефекта се губи. Разбира се, ако ще катериш лед 10 часа на -20 друго решение няма...

Ти ме подсети за НАЙ–Добрите ръкавици (карл съм ски при минус 27 с вятър - Кожа с космите навътре, а отвън брезент, Но с един пръст, раздаваха ги на работниците в Коми ( намира се доста на север в Съюза), сигурно още се въргалят някъде, но найстина за финна дейност не стават

Коментар

Е, то ако е за въпрос - и габините в казармата се потях в тях при температури по-високи от минус пет-шест градуса и ми бяха удобно топли при минус петнайсет, но нещо не се виждам да тръгна да ги нося за друго приложение освен да кибича на пост и да чакам да мине времето...
          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Интересен практически извод бях направил с габините - ако облечеш габината върхи шинела - мръзнеш, ако я облечеш директно върху куртката - топло... гот... е, колкото може да бъде гот на пост, де... ха,ха,ха
            "Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."

Коментар

Ръкавиците с два пръста са съвсем друга бира.
              Technical Rescue Direct - life lies in courage
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Моите са с изрязани пръсти, а отгоре имат капак..

Получава се, все едно си с ръкавица с един пръст, а като вдигнеш пушката, буташ капака и ставаш все едно с велосипедни...

Коментар

И при ръкавиците, важи правилото за няколкото слоя, макар и по други причини. Наистина най-добре пазят леките и меки ръкавици от вълна, полар, уинстопър и т.н. Обаче, а си докоснал снега с тях, а са се намокрили и станали некомфортни. Точно за това вълнените имат извистно предимство, че топлят и мокри... ама пак не е като със сухи. Та идеята е да имаш и едни по-екстремни за върху тях, които обаче да слагаш само когато има нужда. С подобна на описаната от Волк кройка има и от по-водоустойчиви материали. В комбинация с по-леки ръкавици отдолу е много добре. Даже може да си ги носиш със сложена лапа и да я махаш, само когато имаш нужда от пръстите.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Много хубава тема!
                    Памукът е за лятото само.
                    От 3-4 години и аз съм фен на мериното!
                    Да, не мога да отрека, че като го облека ми боде 1-2 минути, но после свиквам и забравям. Разбира се, на някои хора им боде повече, но повечето го понасят отлично, само цената му не се понася лесно Но си струва! Може би най-добрата ми инвестиция.
                    Ползвам главно Ортовокс, немска фирма, просто защото това се намира тук, ако се намери размер обаче.
                    Вълната също отвежда потта далече от кожата и създава приятен сух микроклимат около нея, новите технологични материи, включително поларите са заимствали много от свойствата на вълната. Да, при потене, вълната задържа повече течност в себе си от искуствените материи, но това не пречи горният слой на кожата да се чувства сух и оттам идва и усещането, че вълната топли и мокра.
                    По отношение на дебелината на материята - Мерино 130 на Ортовокс - за мен това е най-универсалното, ползвам го и зима и лято. Редовно правя пешеходни зимни преходи в планината и определено мерино 130 ми е екстра за изкачване, без да се потя, ако духа вятър, слагам и една пертексова ветровка и си свиркам - леко, сухо, топло. Ако е по-студено - едно поларче над мериното решава проблема, също и на спускане. Хардшел/мембрана само ако духа много силно или вали. Мерино 185 също е ОК за по-чувствителните на студ хора или пък за скиорите може би дори то е по-доброто, но по-дебелите разновидности за нашия климат не бих ги пробвал със сигурност.

А за вмирисването - бях скептичен в началото, обаче факт - вълната се вмирисва ужасно трудно, което компенсира в много по-голяма степен малко по-деликатното пране и сушене. "Рекордът" ми без да пера мериносово термобельо беше миналото лято - 55 дни, лято в 20 европейски държави, всекидневно по 115 км с експедиционно колело и 6300 км общо, като поне половината време мериното беше носено поради северноевропейския климат и дъжда най-вече. Да, накрая вече миришише, но предишните 3 годни никога не бях успявал да го постигна и се чудех дали въобще е възможно да замирише и на мен, а не само на овца.

Като производители доста положителни отзиви има за:

http://www.brynje.no/public/index.ph...product_grp1=2

Ако разгледате цялата им гама, ще видите, че всъщност акцентират не толкова върху самото мерино, а върху един много тънък изкуствен мрежест слой под него, направен от мераклон, който изобщо не задържа потта, но задържа въздух и като втори слой вече препоръчват мерино, като тази комбинация е изпитана от доста алпинисти, спортисти, пожарникари, работници по нефтени сонди. Но докато си го намеря, ще разчитам на мериното. Нямам нищо против полиестерите, Капилени и тем-подобни, но просто в повечето случаи мериното ми пасва по-добре за нещата, които правя.

Коментар

До: Някои мисли относно долния слой на обличане

А пък евреите направили войнишки чорапи, които могат да се носят без пране две седмици. Без да запарват, смърдят и развъждат гъбички. Тая година щели да ги приемат на въоръжение.
                      Всичко което пишеше, е че в тъканта имало метал. Подозирам, че вкарват в нишките атомарно сребро. Само по себе си то намирисва, но се свиква. Ако наистина може всичко останало, тия ще променят света още толкова, колкото го промениха елечетата с много джобове.

Коментар

Според "Господари на ефира" тази новина си била чиста партенка
                        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

И аз да хвърля 5 ст.

Екипировка - зимна - за динамични натоварвания (ски, туризъм, дейности с физическо натоварване)
                          Правило №1 - повече на брой, по тънки пластове. Една от най-често правените грешки е три пласта дрехи, трябва да са поне 5. Дебелите пуловери и полари не са подходящи
                          Правило №2 - Естествени материали - вълна. Вълната е единственият материал, който топли дори когато е мокър. Естествен е и не предизвиква алергични реакции. В над 50% от използвалите продължително време бельо от изкуствени материали, се наблюдават кожни обриви и алергии. Вълната има отлични "дишащи" свойства, не задържа влага и се суши бързо. Тези и свойства я правят най-подходящият материал за бельо, в т.ч. и чорапи. Грубообработената вълна пощипва ("хапе") кожата. Доказано е, че по този начин тя възбужда нервната система и помага на човек да не заспи!!! Хитрост - дори и да ви се струва странно, пробвайте дебели вълнени чорапи на летен поход. След тях, няма да искате да обуете други. Ефекта е подобен като от войнишка партенка, само са по-удобни. Вълната би била перфектният материал, ако беше ветроустойчива и непромокаема. Затова външният слой облекло, трябва да е такъв - ветроустойчив, непромокаем и "дишащ". Перфектната комбинация от тези свойства притежава естествената кожа, но заради високото си тегло и ниската си еластичност, тук е по-удачно да се използват изкуствени материали. И все пак бих предпочел да замръкна в планината с ескимоски кожух, отколкото с най-качественото на света скиорско яке.

По-принцип изкуствените материали за екипировка имитират и са по-евтин аналог на естествените. Ватата имитира структурата на гъши пух, мембраната имитира структурата и свойствата на кожа и т.н.

Вкратце:
                          -фино вълнено или памучно бельо, тънка вълнена или памучна блуза с дълъг ръкав, тънка вълнена риза, тънка вълнена (може и с изкуствени примеси) жилетка, която да е лесна за обличане и събличане, яке...

Към първият пост, по повод замръзването на памучното бельо. Колега, докараш ли се дотам, че да ти замръзне бельото, така или иначе си пукнал отдавна и е все тая дали е памучно, вълнено, или Хели Хенсън (любимата ми марка за якета).

Коментар

Ако е чиста партенка - добре. Кашиците обичат всеки който им подарява партенки, а за чисти - може да изкара и уважение
                            Не мисля че това са хората, които могат да оценяват каквито и да е технологии.

Коментар

Точно на обратното мнение съм от това на Камен.Когато съм в движение предпочитам изкуствени материи.Иначе ако човек е в покой,нищо не може да замени изолацията на гъшия пух и вълната.Всичко това го казвам от собствен опит върху себе си.Да добавя,че тялото ми е абсолютно убедено в това,че поларът мокър е по-добър изолатор от мократа вълна.
                              Тома Томов
                              Вече с Kia Sportage.

Коментар

Първоначално публикуван от Kamen13 Преглед на мнение
                                И аз да хвърля 5 ст.

По-принцип изкуствените материали за екипировка имитират и са по-евтин аналог на естествените. Ватата имитира структурата на гъши пух, мембраната имитира структурата и свойствата на кожа и т.н.

Вкратце:
                                -фино вълнено или памучно бельо, тънка вълнена или памучна блуза с дълъг ръкав, тънка вълнена риза, тънка вълнена (може и с изкуствени примеси) жилетка, която да е лесна за обличане и събличане, яке...
                                Едно голямо ТЦ,нито топли,нито сьхне бьрзо ,нито е леко............С тьнка памучна блуза и тьнки гащи си станал на пингвин.Пьрвия слой е да ти дьрпа влагата далеч от тялото и да сьхне бьрзо,а точно вьлната и памука са нещото което не ти трябва.
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X