Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дишащите материи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Дишащите материи

    Понеже възникнаха много въпроси за максималната ефективност на дрехите с мембрана,искате ли да допълня темата за обличането в три пластта и кои материи изпълняват тези изисквания?

    Коментар


    • #17
      До: Дишащите материи

      Ще се радваме да разкажеш разбира се.

      Коментар


      • #18
        До: Дишащите материи

        Първоначално публикуван от jashi1 Преглед на мнение
        Понеже възникнаха много въпроси за максималната ефективност на дрехите с мембрана,искате ли да допълня темата за обличането в три пластта и кои материи изпълняват тези изисквания?
        По време на своите разходки човек се сблъсква с най-различни климатични условия-ниски,средни и високи планини,горещи влажни тропици,екстремални територии.Но дори и в рамките на една и съща климатична зона е изложен на въздействия,предизвикани от смяната на годишните времена и промяната във времето.Диапазонът на тези вариации в природата контрастира с твърде ограничените граници,в които човешкият организъм усеща топлина или студ.Организмът полага усилие да запази своята терморегулация.Точно това усилие може да бъде подпомогнато от подходящото обличане.Рецептата за неговото съвършенство е концепцията за трипластовото обличане.И така,първи е т.нар.контактен пласт-бельото.То е в непосредствен контакт с кожата и трябва ефективно и бързо да отвежда потта от нейната повърхност,за да не позволява нериятното усещане за мокрота при физическо усилие.Втори е термичният или изолационен слой.Той предпазва тялото от външни въздействия като едновременно осигурява свободна циркулация на въздуха и запазването на постоянен микроклимат при повърхността на кожата.И най-накрая идва предпазващият външен слой.Той е оптимална преграда пред атмосферните влияния при дъжд,виелица и сняг.Кои материи изпълняват тези изисквания?За първият(бельото) това са Polartec Power Dry и Polartec 100 Series на "Malden Mills Inc." или на френската Rhovyl,On.Първите две предизвикват разпространяване на потта върху максимална повърхност и бързото и отделяне.Този процес води резултатна регулация на температурата и влажността на кожата.Това осигурява максимален комфорт.Отрицателната йонизация при контакт с тялото благоприятства доброто самочувствие.Френската материя притежава антистатични и антиалергични качества.От вътрешната и страна има специална апретура,която убива вредната микрофауна.За втори пласт без конкуренция са Polartec 200 Series, Polartec 300 Series,Polartec Bipolar.Интерес предизвиква биполара,който е нов продукт.Материята осигурява 10-15% по-добра термоизолация и ветроустойчивост и с 30-40% по-добра регулация на влажността,въпреки,че тежи колкото стандартния полартек.Вътрешната повърхност поглъща и отвежда влагата навън,а външната позволява бързото и отделяне чрез изпаряване,т,е. процессът на съхнене е много бърз.На изключително високите изисквания пред третия,външен пласт най-добре и най-пълно отговаря Gore-tex,като за това писах в темата по горе.По късно ще ви разкажа и за последните новости при Polartec и Goretex.П.П.Всички тези наименования на изброените продукти са отбелязани върху етикетите и не са марки на определени изделия.

        Коментар


        • #19
          До: Дишащите материи

          AIMMS-Що е то?Много интересна е и представената пред широката публика е Triplepoint Ceramic с използването на технологиите AIMMS и Dry Yarn(суха прежда-въведена през 2000 г. мембрана). Това е съвременна система за постоянно извеждане на влагата от вътрешната страна на дрехата,използвана само от фирмата"Lowe Alpine". Тя избягва прекомерното натрупване на пот. При нея е използвано т. нар. "форсиране на дишащата способност" при голямо физическо усилие. Технологията AIIMS позволява отстраняване на влагата без използване на абсорбиращи тъкани от вътрешната страна на якето.Хастарите, които трябва да подпомагат "дишането", могат да предизвикат подгизване на долните пластове на облеклото. "Lowe Alpine" използват хибридна система. AIMMS транспортира навън - през мембраната - водните молекули. А технологията CERAMIK "отговаря" в същото време за нормалното "дишане" на дрехата. Т.е. отстранява молекулите навън през мембраната, като резултатно блокира евентуалнотот проникване на влага отвън навътре. На книга всичко изглежда гениално просто. Но когато се разгледа напречния разрез на тъканта, става ясно, че японската лаборатория, която конструира новия тип мембрана заслужава възхищение и много висока оценка. Тя използва свойствата на добре познатия Triplepoint - керемичните миниатютни каналчета, осигуряващи дишането на мембраната, и прибавя към тях новост: молекули, които действат като катализатор и отвеждат навън водната пара. На молекулярно ниво водните частици се всмукват от покритието на керамичните частици и се отделят като водна пара. Тази нова структура позволява много по-бързото отвеждане на водата. Поради това остава незабележим ефекта от форсирането на дишащата способност. И което е най-важното Triplepoint Ceramic не е ламинат.Мембраната е порест полиуретанов слой,свързан със специален найлон. Отделните пластове не са залепени (ламинирани) един за друг, а вкарани под налягане. Производственият процес прилича на мазането на масло върху филия хляб.Това предпазва от лющене и отделяне на пластовете, които са свързани с главната материя. Споменатите каналчета имат диаметър 5-10 микрона. При наслагването на поредните пластове в структурата се въвеждат допълнителни керамични каналчета в диаметър 1 микрон. Именно те определят свойствата на новата тъкан.

          Коментар


          • #20
            До: Дишащите материи

            Новата революция на polartec
            През 80-те години на миналия век американската фирма MALDEN MILS създаде материята полартек, която предизвиква революция в обличането на занимаващите се със спортове и дейности на открито. С времето изделията от нея завладяха света. Новата линия от изделия е още по-съвършенна от гледна точка на функционалност, трайност в сравнение с близкото минало. На пазара бяха пуснати нови материи, за чието създаване се използвани технологиите polartec heat, polartec special edition, polartec power dry, polartec power shield, polartec termal FR, polartec power strech, polartec wind pro. Те предствляват новия стандарт, на който трябва да отговаря съвременното спортно облекло. Най-известните световни производители на специализирана екипировка веднаги ги използваха в своите колекции.
            Polartec heat technology е необикновена материя. Има самостоятелен източник на отопление, захранван от литиеви батерии. може да се използва за производство на дрехи, чорапи и ръкавици. След износване батериите могат да се сменят с нови. Първа приложи новоовъдението фирмата North Face с якето Met 5 Heat. Температурата на пластичните панели, които са част от него може да се настройва на максимална мощност или на икономичен режим. По този начин се очаква нова революция в производството на дрехи ,особено за зимни условия.
            Polartec special edition е най-добрата материя за облекла, използвани от практикуващите екстремни спортове. Характеризира се с повишена дишаща способност, в сгънато положение заемат изключително малък обем и осигуряват съвършена топлоизолация въпреки ниското си тегло. Това е най-съременната група специализирани тъкани.
            Polaretec power dry - X-static е нова разновидност на новата материя power dry. Тя разполага с всички качества на досегашната с тази разлика,чe са използвани изцяло влакната X-static. Благодение на добавката от сребро има способността да убива бактериите и миризмата на пот. Новия Power dry ще се използва за дрехи, които имат непосредствен контакт с тялото.
            В повечето климатични условия материите от групата Polartec power shield осигуряват най-добра защита срещу студа и променливото време, много са здрави и отлично дишат. Най-важното им достойнство е че един пласт от тях замества два пласта от традиционните дрехи. Обичайното връхно облекло пази от намокряне, но не извежда достатъчно пот навън, а влагата кондензира от вътрешната му страна. Power shield прави точно това - премахва необходимостта от носене и на горно, и на термо изолиращо яке, което пази резултатно от вятър и дъжд и притежава много голяма здравина. Съдържа еластична полиуретанова мембрана. Вътрешната повърхност е като велур и предизвиква приятни усещания при допир. Външната е гладка и водоотбскваща.
            Polartec power strech е разработен в сътрудничество със фирмата Beiersdorf. Той се използва за производството на ортопедични бандажи и има по-добри качества от използваните до сега неопренови материи и е по-комфортен и най-важното е, че за разлика от неопрена диша.
            Polartec wind pro е най-нова сред тъканите, които пазят от вятър. Произвежда се от много гъсто и плътно тъкана прежда без изплзване на мембрана. Спира 95% от вятъра и има дишаща способност 85%. Една анкета сред клиентите показва, че якето от polartec wind pro се носи през 280 дни от годината. Polartec wind pro е материя с многостранни възможности, защото обединява качествата на традиционния флийс с мембранните тъкани.

            Коментар


            • #21
              До: Дишащите материи

              Една новост от Gore(Creative Technologies Worldwaid)!

              През миналата година"L.W.Gore and Associates" пусна на пазара мембранните тъкани Gore-tex XCR и Gore-tex Paklite.Те се приемат много добре както от производителите така и от потребителите.В момента изделията от XCR са ядрото на колекциите на фирмите,които имат лиценз на "Gore"(Mammut","Mello,s","Millet").
              Gore-tex XCR обхваща семейство от изделия с повишен комфорт(eXtended Comfort Renge),koито гарантират 100%-водонепропускливост и несравнимо ниво на удобство и комфорт.Те използват нова мембранна технология,която е свързана с външни материи,притежаващи много висока издръжливост на механични въздействия,осигуряващи максимална защита на тялото и при най-сурови климатични и метеорологични условия.Докато класическите якета от двупластов горетекс са известни със своята универсалност,а класическите трипластови- със здравината си,Gore-tex XCR осигурява с 25% по-висока дишаща способност.Когато потребителят се изпотява по-интензивно,новите ламинати му предлагат значително по-бързо и по-лесно отделяне на потта от познатите досега.Дрехи от трипластов ламинат на Gore-tex XCR е идеално решение,ако купуващият търси максимална дишаща способност и сигурна защита от дъжда.Облеклата от двупластов горетекс намират много добър прием срд алпинисти,ветроходците и байкърите.
              Gore-tex Paclite е нов продукт за занимаващите се с класически алпинизъм,катерене,трекинг,т.е. за тези които търсят сигурна дреха с минимално тегло и обем в сгънато състояние.Ламинатите на Gore-tex Paclite са направени от много здрава и устойчива външна материя и мембрана Gore-tex.От вътрешната и страна се намират специални "пъпки" от полимерен материал,които я предпазват от износване и разкъсване и изпълняват ролята на традиционния мрежест хастар.
              Основните параметри на Gore-tex Paclite са пренебрежително малкия обем след сгъване и много добро "дишане".Единствен недостатък е слабата му устойчивост на механични въздействия.

              Коментар


              • #22
                До: Дишащите материи

                Новите мембранни ламинати за обувки на "Gore-tex" съм ги поставил в темата за "Туристическите обувки-от...",и при тях има интересни нови решения.

                Коментар


                • #23
                  До: Дишащите материи

                  Една тема за видовете раници-видове ,материали,предназначения като комлект към добрата и оптимална подготовка ще ви е интересна ли?

                  Коментар


                  • #24
                    До: Дишащите материи

                    Първоначално публикуван от jashi1 Преглед на мнение
                    Една новост от Gore(Creative Technologies Worldwaid)!

                    През миналата година"L.W.Gore and Associates" пусна на пазара мембранните тъкани Gore-tex XCR и Gore-tex Paklite.Те се приемат много добре както от производителите така и от потребителите.В момента изделията от XCR са ядрото на колекциите на фирмите,които имат лиценз на "Gore"(Mammut","Mello,s","Millet").
                    Gore-tex XCR обхваща семейство от изделия с повишен комфорт(eXtended Comfort Renge),koито гарантират 100%-водонепропускливост и несравнимо ниво на удобство и комфорт.Те използват нова мембранна технология,която е свързана с външни материи,притежаващи много висока издръжливост на механични въздействия,осигуряващи максимална защита на тялото и при най-сурови климатични и метеорологични условия.Докато класическите якета от двупластов горетекс са известни със своята универсалност,а класическите трипластови- със здравината си,Gore-tex XCR осигурява с 25% по-висока дишаща способност.Когато потребителят се изпотява по-интензивно,новите ламинати му предлагат значително по-бързо и по-лесно отделяне на потта от познатите досега.Дрехи от трипластов ламинат на Gore-tex XCR е идеално решение,ако купуващият търси максимална дишаща способност и сигурна защита от дъжда.Облеклата от двупластов горетекс намират много добър прием срд алпинисти,ветроходците и байкърите.
                    Gore-tex Paclite е нов продукт за занимаващите се с класически алпинизъм,катерене,трекинг,т.е. за тези които търсят сигурна дреха с минимално тегло и обем в сгънато състояние.Ламинатите на Gore-tex Paclite са направени от много здрава и устойчива външна материя и мембрана Gore-tex.От вътрешната и страна се намират специални "пъпки" от полимерен материал,които я предпазват от износване и разкъсване и изпълняват ролята на традиционния мрежест хастар.
                    Основните параметри на Gore-tex Paclite са пренебрежително малкия обем след сгъване и много добро "дишане".Единствен недостатък е слабата му устойчивост на механични въздействия.

                    Коментар


                    • #25
                      До: Дишащите материи

                      И за раниците ще ми е не по-малко интересно!
                      Поздравления, изключително полезни за мен текстове!
                      Благодаря!
                      ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                      СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

                      Коментар


                      • #26
                        До: Дишащите материи

                        Първоначално публикуван от Stas Преглед на мнение
                        И за раниците ще ми е не по-малко интересно!
                        Поздравления, изключително полезни за мен текстове!
                        Благодаря!
                        И аз ти благодаря за вниманието,които си им отделил.

                        Коментар


                        • #27
                          До: Дишащите материи

                          Първоначално публикуван от jashi1 Преглед на мнение
                          Новите мембранни ламинати за обувки на "Gore-tex" съм ги поставил в темата за "Туристическите обувки-от...",и при тях има интересни нови решения.
                          Да не се разбира като реклама.
                          В магазина на "Стената" вече могат да се закупят едни от най-добрите експедиционни обувки "Boreal Triglav". Технически обувки от 2.6 мм водонепропусклива кожа,Teramida и Neoprene.Мембрана-Dry Line.Ходило-Vibram Muraz с 10 мм EVA-Pro среден слой.Подходящи са за високопланински зимни преходи.Единствено цената е малко "солена"-465 лева,но качеството си има материална стойност.
                          Поздрави.

                          Коментар


                          • #28
                            До: Дишащите материи

                            Здравейте!
                            Да посъживим малко темата.Идва зимния сезон и на мен ми предстои да си потърся едни добри зимни обувки,които да не са на много висока цена,но пък да са с мембрана и да ми държат краката сухи и топли при не много екстремни условия....просто като едни много добри зимни обувки!!!
                            Загледах се в едни високи туристически боти на HEAD/на цена около 150.00лв/,но ми прави впечатление че не са със познатата ни Горетексова мембрана,а с някаква водонепропусклива мембрана Duraplus.
                            Предполагам че това ще е някакъв компромис,но все пак...дайте някакво мнение за въпросната мембрана и доколко ще върши работа!
                            Предварително ви благодаря!
                            Поздрави!
                            NISSAN FOREVER
                            -----------------------------------------------------------------------------
                            Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

                            Коментар


                            • #29
                              До: Дишащите материи

                              И аз си харесах от някои от моделите на HEAD със споменатата мембрана, гледах такива обувки в Метро имаше и едни други за цена около 120 лв. на с марка Killtec от кожа които са с мембрана killpro та въпроса ми е имате ли впечатление за този тип мемпбрана.
                              Между другото повечето фирми които произвеждат туристическо оборудване като дрехи и обувки са разработили собствена мембрана или даден тип дишаща материя под някакво друго име които са аналози на Горетекса и другите такива по-известни марки. Та въпроса ми е дали тези други фирми които произвеждат подобен тип мембрани и материи дали като цяло отспъват по качества и свойства на тези по-марковите известни, които се падат техни аналози? Въпроса ми е породен от осезаемата разлика в цената на продуктите изработени от Горетекс, симпатекс и другите подобни фирми наложели се в бранша и дали на техните конкуренти може да се има доверие макар и на по-ниска цена.

                              Коментар


                              • #30
                                До: Дишащите материи

                                Аз не съм голям специалист по мембраните, но от досегашния ми опит и проби установих, че има мембрани Goretex и някакви си други... Всеки сам да си избере, но все пак - доверете се на изпитаното!
                                ДНЕВНИКЪТ НА СТАС
                                СВЕТЪТ НА МАИТЕ. ГВАТЕМАЛА, БЕЛИЗ И ХОНДУРАС

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X