Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #31
    От: Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

    @О.К. Аз преди време имах твоя проблем, и проблема не е цената. А във възможността да се възползвам от тънката доставка. И направих обратното на теб, еми сбърках. Големината може да я компенсираш с по-дебел чорап или двойна стелка. А аз си търпя заради моето решение. Колкото до парите, еми 2 лв. да са, ти си се трудил за тях, така че трябва да ги цениш.
    @Алекс това със ширината е американски модел, при същата поръчка, за която става дума по-горе имах и този проблем, но за мен си знам, че съм тесният вариант. Но с опита всичко се учи. Не се коркай за излишни неща. Като си погледнеш ходилото е видимо дали е широко или тясно.
    Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

    Коментар


    • #32
      От: Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

      Преди няколко дни пристигнаха обувките, при съвсем малкото тичане съм в общи линии доволен, абе дето се вика за тия пари 6 им пиша.
      Лопата - друг солдата!!!

      Коментар


      • #33
        От: Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

        Напиши малко повече, защото и аз мисля да си взема едни такива за по-сухото време зимата. Номерацията отговаря ли, меки ли са при бягане на твърда настилка, широки или тесни? Предполагам Everlast Jog 20 си си взел?

        Иначе на мен ми пристигнаха вчера маратонките, които си поръчах от startfitness.co.uk - ето този модел, за 55 паунда със доставката мисля, че бяха добра покупка. Проблема им е, че са много тежки, но това се очакваше. Мисля, че с едни гети ще стават и за ходене в снега през зимата.
        Александър

        Коментар


        • #34
          От: Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

          Тези взех, нямам база за сравнение с никакви други маратонки, тъй като не съм носил. За номерацията, напълно отговаря, ширината също мисля, че е универсална. За подметката не мисля, че не е мека по-скоро по-твърда от средното. Евентуално утре ще потичам с тях и ще пиша допълнително. Ако има интерес може да им направя снимки да видите как изглеждат, защото по-добре си личи така според мен.
          Лопата - друг солдата!!!

          Коментар


          • #35
            От: Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

            Понеже в последните няколко месеца смених около 5-6 чифта маратонки (върнах общо 4, два запазих, но едните ги продавам), ето и моите размисли, които всеки може да приеме както реши за добре.


            Съвременните "традиционни" маратонки за бягане ни карат да посрещаме земята с пета, което е много неприятно и неестествено. В миналото е било така:

            Натиснете снимката за да я уголемите

Име:runnersphoebe.png
Прегледи:1
Размер:177.7 КБ
ID:5440566

            Сравнение между модерното и естественото : http://www.9run.ca/2011/07/minimalis...s-part-5a.html

            Този тук е роден за това, ясно е че неговата форма е недостижима, но определено принципа се вижда.

            Всеки може да си направи изводите. В другата тема, която пиша за жалост се разбира и какво може да се случи с обувка с висока пета, макар и доста технически издържана. Става дума за Asics GT-2000, която е единствената обувка, с която се чувствам комфотно за ходене и за бягане дотолкова, че започвам да правя огромни крачки , но дебелата пета тегли крака иснтинктивно назад. Това ми го обясни един младеж, който се занимава дълго време с различни спортове и аз някак не можах да приема психологически нещата и сбърках. С една дума - обувката за бягане за мен, след много опити и грешки, трябва да притежава следните качества :

            Тънка подметка, която да е много гъвкава в предната част (абсолютно задължително!) и да "обира" удара в предната част на крака, но да се усеща и земята, т.е. не повече от 15 мм. Петата трябва да е най-много 5-6 мм по-висока, а най-добре около 3-4, може и 0. Ако е необходимо, поддръжка на свода и устойчивост на усукване в средата на обувката, ама май е все тая, защото при толкова ниска подметка крака не се изкривява кой знае колко навътре или навън. И най-важното - широка отпред! Всичко масово е тясно като обувките на Али Баба. Това дава по-голяма скорост, но е пагубно за пръстите и възглавниците на крака. Ако успея да се възстановя и се завърна към любимото занимание, с удоволствие ще разкарам всичко с дебели пети и гелове, въздушни възглавници и т.н.

            Другото важно нещо - в парка по тревата, по камънаците и по хълмовете е по-безопасно, отколкото по тротоара. Причина? Бягайки в пресечена местност, естествена за нас по природа, ставаме по-внимателни, нагаждаме се към терена и стъпката ни става естествена. Поне така мисля, не че не може човек да се пребие и там. С ето това http://www.irunfar.com/2010/09/salom...-2-review.html, без почти никакво разчупване и с извадени стелки, защото са ми леко тесни отпред, пробягах пробно 3 километра в парка по разнообразен терен слизане и изкачване, на моменти почти "по задник". Тази обувка на асфалт е самоубийство, направо си е опасна. В тревата, калта и в снега става съвсем различно, нещо като "MT" гума. Тясна е, но е стабилна и единствено имах леки болки по стъпалото, които бих казал че са от несвикналия крак. Всъщност общото ми време беше с около 10% по-бавно отколкото на равната писта през лятото и то без да се напъвам. Това с денивелация 50-100 метра. С една дума - обувка за извън пътя си е с грайфер като типичната "бутонка" - няма особено значение какви системи има, колкото по-малко, толкова по-добре. Крака трябва да е близко до земята, да усеща неравностите, а погледа да е насочен напред и да предвижда промяната на терена.

            На асфалта е друга работа - доверяваме се на еърбеговете с които бягаме и си мислим, че ни пазят от всичко. Загубваме осторожността си и резултата е на лице... Аз лично бих ги ползвал само лятото на пистата на стадиона, където знам че е равно.
            Колкото и да е странно - Зимата е по-безопасно да се бяга извън пътя...

            И още нещо много важно - загравяне ! Задължително поне 10 минути леки аеробни упражнения вкъщи. След тренировката - разтягане! След това баня, вода, чай и т.н. Обувките са като гумите - от тях зависи возията, но в крайна сметка отгоре стои човека, който решава кога и какво ще се случи и ако за миг загуби концентрация, резултата може да бъде много неприятен.

            В общи линии, ако или когато успея да се възстановя смятам да наблегна на "trail running" - не защото е по "offroad", а поради изказаните по-горе причини. Който го е опитал веднъж ще ме разбере, а и там по-рядко получаваш втренчени и понякога неодобрителни погледи, защото си по тънка фанелка и клин през зимата, което за мен си е разсейващо...
            Последно редактирано от axlastro; 03-01-13, 20:43.
            Александър

            Коментар


            • #36
              От: Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

              Способностите за тичане са природна дарба, както и почти всичко друго. Бегачът трябва да има достатъчно силни крака, за да изхвърлят с лекота тялото, съответствие между сила и тегло, и стъпало с правилен свод.
              При тичане най-важна е техниката:
              - правилното "меко" стъпване и после изхвърляне с предната част на стъпалото (като че нямаш подметки на петите);
              - правилното дишане (за кросове 5:3);
              - влизане в ритъм при дълги бягания, който е индивидуален и при него бегачът се изморява най-бавно.
              Колкото до обувките - удобни маратонки с тънки и еластични подметки, но ако нямаш, може и с гуменки да тренираш.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

              Коментар


              • #37
                От: Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

                Понеже много разхождам за риба по чукари и т.н съм сменил доста марки трекинг обувки с мембрани и не такива , ще ги класирам по цени и марки.

                1.Евтини здрави и удобни - Brasher, Hi-Tec, Gri-Sport, Karrimor
                2.Среден ценови клас- Lizard, Lafuma, Berghaus,The North Face
                3.Висок ценови клас - Scarpa, Asolo, Boreal, Мerrell

                Коментар


                • #38
                  От: Избор на обувка за бягане+още нещо за есента и зимата.

                  Леко се бях разочаровал от предложението "да бягам бос" по пясъка, защото просто не става. Състава на пясъка е миди, рапани, камъчета и разни други не особенно хигиенни "какалашки" от био-произход...
                  Та се взех в ръце и понеже долапа с обувките е голям и пълен, започнах с експериментите.
                  Адидас-адистар с гортекс за running , удобен но не става.
                  Найки еър макс 2009 халтав и не става,
                  Едни Меррел за вода и те не стават.
                  Филла за трекинг и те не стават.
                  Тип баскетболните и тези за тенис не ги коментирам, че те и за обикновено ходене са кофти.
                  Най-общата причина е, че след 30м са пълни до горе с каквото там има под подметките.
                  Назря ми прозрението. Нещо височко трябва да е и с цял език. И се почна.
                  Росиньол с вибрам и гортекс за много меко и скали, с твърда подметка с метална шина, много ми омаря ходилата.
                  Филла-кубинки за летни преходи, не достатъчна опора за глезена. Прекалено са свободни около пръстите.
                  Адидас-уотърпрууф много леки и високи (най-високи от тестваните), достатъчно удобни, но се късат бързо.
                  Найки тип зимна обувка, леки са но са и най-ниски от примерите, иначе са очудващо удобни.
                  Клейн, една качествена обувка за туризъм, лека и с широка муцуна. Добра е!
                  От изводите които си направих ми хрумна да се забавлявам, като се чекна и по камъните на брега по прибоя.
                  Както и основното, за да се ходи и тича по пясъка е необходима лека, здрава и висока удобна обувка с цял език.
                  Все се присещам за един Ню Баланс мт110 уинтър, ама го няма нийде по шоповете.
                  А и моделите ще добавя утре.
                  Последно редактирано от ПЛАМЕН ТЕНЕВ; 07-02-13, 22:59.
                  ...TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО

                  Коментар


                  • #39
                    Сега има големи отстъпки в спортдирект на едно обуща VIVOBAREFOOT. Имат и модели, които са водоустойчиви и като цяло имитират ходене/бягане бос, тъй като са тънки, но едновременно с това пазят ат остри предмети.
                    Александър

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X