Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ФЕЦ на покрива + батерии

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• ФЕЦ на покрива + батерии

Като гледам на къде вървят нещата и мисля да си сложа една малка ФЕЦ с батерии на покрива на сградата си.
    Имам 300м2 покрив, който не се засенчва от нищо. Време е да го оползотворя. Мисля да си взема един хибриден инвертор DEYE трифазен 12KW + 2 x 9,6KW батерии и 27 броя 550W панели.
    Тока ми е трифазен и затова съм се спрял на този инвертор, като той е най-големия от серията с нисковолтови батерии. Каква ми е консумацията в момента ....6KW на месец, но тенденцията е да се преместя там и да си отворя една работилница със струг, фреза и какво ли още не. Може би живот и здраве и ще си живея там. Инверторът ще се товари асиметрично, но мисля, че не е нужно цялата консумация да минава през него. Системата няма да продава ток по обясними причини.
    Въпросите са:
    - Някой ползвал ли е на тази марка трифазен хибриден инвертор за да даде отзиви.
    - Батериите са LiFePo 4 2бр, но може да добавя после още и се чудя дали да не ги охлаждам на 25 градуса за по-дълъг живот.
    - Как виждате отношението на държавата в бъдеще към личните ФЕЦ_ове. Аз се чудя няма ли да измислят такса слънце примерно. За съжаление няма как да ги скрия тия панели. Това няй-ме притеснява от всичко по тази тема.
    - Другото което се чудя - опитвам се да си оправя един 500л бойлер и с какво да го грея? Ток от централата или да му сложа колектор за топла вода? Някой да се е сблъсквал с подобна дилема?

Лично за мен към момента смисъл от панели няма, чисто икономически. Особено ако си на битов ток, разбирай 25 ст. киловата. Направи си една разбивка и сметни за колко години ще си избиеш инвестицията. Поне още година няма да има повишение на тока, никой не иска той да е лошия и да вдига цената. То пак си плащаме разликата, но през други механизми, но това сега не е темата. Живота на батериите е около 5 години, а те до скоро бяха половината от всичко. Инвертора също е скъп и едва ли ще живее повече от 7-10 години. За живота на панела, и най-вече производителността му във времето никой нищо не казва. Наскоро прочетох за новоизграждаща се централа, гарантирана ефективност на панела мисля беше 80% от номинала до 20 години. Но това съм го видял веднъж, и то на някаква огромна централа. Иначе за бойлера един колектор е идеалното решение, недостатък е ако не го ползваш редовно лятото започва да прегрява, трябва да му слагаш калъф....като прегрее избиват връзки. Ако го ползваш няма ядове.
    Ford Maverick II 2.3 XLT
    Ford Mondeo MK5

Коментар

За съжаление съм битов потребител на бизнес ток. Т.е. - тока ми е скъп, но не ми се признава за разход, защото съм физическо лице.
      Инвертора е с 10г гаранция, както и батерията. Ще си я спазят ли обаче е друга бира. Уж и дават 6000 цикъла до 80%.
      Ако разбивката ми е вярна, а това няма как да е така, защото незнам колко дни годишно ще е слънчево то за 5....7г ще се избие при сегашните цени на ток. Те обаче може и да паднат...знам ли.

Коментар

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение
        ...Иначе за бойлера един колектор е идеалното решение, недостатък е ако не го ползваш редовно лятото започва да прегрява, трябва да му слагаш калъф....като прегрее избиват връзки. Ако го ползваш няма ядове.
        Прегрява защото хората ги мързи да мислят, пък и ако нещо не се продава готово в магазина, то не може да бъде направено...

Или казано накратко: Техника сложна, народът прост.
        Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Батерията има живот 10 години с падане на капацитета до 80%. Поне на моите така е написал производителя. Което означава, че няма пречка ако не е тотално разбалансирана, да си работи и след тези 10 години. При мен има графика с капацитета на батерията до 15 години!!!

По инвертора- много добре си помисли за това дали ще можеш да натовариш трите фази еднакво и колко процента допуска асиметрия конкретния инвертор който си избрал.
          Ако се налага голям дисбаланс - помисли за три еднофазни инвертора работещи заедно и даващи три фази. Конкретно с Виктрон това се прави лесно и се допуска на практика товар само на една или две фази с произволна /в рамките на възможностите на инвертора/ мощност.
          По живота на инвертора - ремонтират се, повечето доста успешно.
          Живот на панелите - лични наблюдения върху соларна централа на 16 години. Два панела са сменени за целия този период!!! Другите работят както в началото, или поне няма видима разлика. Говорим за малко над 200квт пикова мощност на централата изградена с панели 175 вата. Всеки може да сметне брой панели ако има желание

Бойлера за топла вода през инвертора. Сложи му нагревател с относително ниска мощност и си го пускай през деня. Това е моето мнение, въз основа на личен опит. Премахнах 20 броя вакумни тръби и си ползвам ток от слънцето. Ефекта е значително по-добър, ако говорим за есенно-зимния период.
          Последно редактирано от pansim; 18-05-24, 13:17.
          Панайот Бърдарски
          0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнение
            Прегрява защото хората ги мързи да мислят, пък и ако нещо не се продава готово в магазина, то не може да бъде направено...

Или казано накратко: Техника сложна, народът прост.
            Е то решения могат да се измислят, този проблем го знам от трета ръка, демек аз лично не съм го изследвал в подробности. Само съм чувал за две проблемни инсталации, и то при големи жеги, с малка или никаква консумация на топла вода.
            Ford Maverick II 2.3 XLT
            Ford Mondeo MK5

Коментар

• piron45
              piron45 коментира
              Редактиране на коментар
              Ако системата не е под налягане а е отворена няма такъв проблем.При мен е завирала, но имам отдушник и си се изпарява навън.

• Asen Kushlev
              Asen Kushlev коментира
              Редактиране на коментар
              Той завира флуида, а там не мисля че може с отворена система. Но пак казвам даже не съм се интересувал от изпълнението на такава система. Но познат си имаше доволно топла вода на аванта преди 15 години с такава, почти постоянно и целогодишно.

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
            ....

По инвертора- много добре си помисли за това дали ще можеш да натовариш трите фази еднакво и колко процента допуска асиметрия конкретния инвертор който си избрал.
            .....
            Инвертора позволява асиметрично натоварване. Примерно 6kw на едната фаза, 2KW на другата и 0 на третата.

Коментар

• KingofROAD
              KingofROAD коментира
              Редактиране на коментар
              Гледай по възможност товара да се разпредели по-равномерно на трите фази, и по възможност да не се стига до голям дисбаланс...

Производителите дават на панелите обикновенно 12 годишна продуктова гаранция и 20 годишна ,че производителноста няма да падне под 80%.Инверторите 5 години,с доплащане 10 години.
            Генерираната годишно ел.енергия от един ФЕЦ е 1 400-1 500 часа умножени по инсталираната мощност .Лошото е ,че когато ти трябва отопление работните часове са малко,примерно декември едната година произведе ел.енергия 35 часа ,а на другата година 50 часа умножени по инсталираната мощност .
            За март месец средната цена на която изкупуваха произведената енергия беше към 65 лева за мегават.

Коментар

При 6 киловата консумация за целия месец,няма никакъв смисъл от соларна система.....

По това което си написал,имаш възможност за 85 киловата инсталирана мощност....

Аз бих заложил онгрид 100 киловата инвертор без никакви батерии.....

Панели според реалната консумация...не те бърка натоварването на фазите ....имаш мегдан за мощност....
              Ограничаване за зеро експорт... задължително.

Предвид че с това се занимавам,не разбирам хората защо изобщо чепкат темата с батериите.

Офгрида е ясен...там е друго....
              Но да имаш мрежа и да слагаш батерии....

Моля,дай един смислен отговор,за какво са ти батериите...(Това към автора)

Такива като живея в гората,спира често тока зимата....имам помпа на парното не са предмет на батериите в соларната система...тоест такива отговори не се приемат....

Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
              Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
              Анатолий Пейчинов o8875о9815
              https://dvrbg.com/

Коментар

• gy6ter
                gy6ter коментира
                Редактиране на коментар
                Има един проблем,че при много солари,както е в при нас в момента електро системата на държавата става нестабилна
                и трудна за регулиране,и без съхранение на енергията няма как да се получи.

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                В момента поне енергийната ни система е свързана ако не с цяла Европа то поне с близките съседи . Това до някъде е хубаво но стане ли някъде голям фал като нищо може да се срине като в Албания ; Черна гора и Словения тия дни в жегите .

• gy6ter
                gy6ter коментира
                Редактиране на коментар
                То и за това тока ни е най-скъп от момента на връзването.

Их тоя Анатоли как всичко знае...
              И как хубаво планира как другите да харчат парите си...
              И как аргументирано говори: "аз цел живот само такоу съм бачкал", "ти на мен ли ша ми ка'еш"...
              Браво!
              Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                При 6 киловата консумация за целия месец,няма никакъв смисъл от соларна система.....

По това което си написал,имаш възможност за 85 киловата инсталирана мощност....

Аз бих заложил онгрид 100 киловата инвертор без никакви батерии.....

Панели според реалната консумация...не те бърка натоварването на фазите ....имаш мегдан за мощност....
                Ограничаване за зеро експорт... задължително.

Предвид че с това се занимавам,не разбирам хората защо изобщо чепкат темата с батериите.

Офгрида е ясен...там е друго....
                Но да имаш мрежа и да слагаш батерии....
                +
                Моля,дай един смислен отговор,за какво са ти батериите...(Това към автора)

Такива като живея в гората,спира често тока зимата....имам помпа на парното не са предмет на батериите в соларната система...тоест такива отговори не се приемат....

Купих си преди месеци някой неща ама забравих да пиша, макар, че седят още в кашоните.
                Та взех 12_ката DEYE, но с 60kw/h батерии да има от немай къде си.
                А на въпроса за какво са батериите - най-малкото дават една добра линейност в облачно време, когато слънцето ту светне ту не + режим на UPS.
                Това лято мисля да оправя документално нещата и да монтирам.

Коментар

Линейност от батериите не чакай,линейност ще ти дойде от мрежата ....Дай снимка на батерията .....че така звучи страшно....

Дей не ги познавам ,но знам че са Ок....работя с хуавей и отскоро с гроват ,последните не твърдя че ги познавам особено,но се оправям без проблем ,освен ако трябва да се прави нещо по засукано ,тогава търся помощ от приятел....
                  Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Първоначално публикуван от 1115 Преглед на мнение

Купих си преди месеци някой неща ама забравих да пиша, макар, че седят още в кашоните.
                    Та взех 12_ката DEYE, но с 60kw/h батерии да има от немай къде си.
                    ​​​​​​ПРиготвил съм един хибрид на хуавей,24 киловата трифазен .....и така хубаво съм го монтирал....толкова ток прави от пролетта ....а аз ,даже не съм отпечатъл кашона. дори....

п.п Парите,на тоя хибрид,са колкото на онгрид трифазна 50 киловата машина ..имам място за около 70 киловата инсталирана мощност...не съм почнал да правя конструкция...само разчистих дърветата и съм до там...
                    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20250102_204303.jpg Прегледи:0 Размер:264.7 КБ ID:6984049
                    Последно редактирано от Roninn; 02-01-25, 19:54.

Коментар

Е те и моите са монтирани по същия начин. Иначе батерията са 6 отделни по 9,6KW на V-Tac. В същност са 57KW от които около 40KW са използваеми, а другите в резерв примерно.
                      За линейността от батериите съм наблюдавал - голяма далавера. Цял ден не теглиш ток от мрежата и накрая си с заредени батерии. Това е смислено ако не връщаш в мрежата за изкупуване.

Някой има ли в час със законовата рамка при поставянето на панели на покрив. Без да претендирам да разбирам от закони останах с впечатление, че ако си частно лице можеш без нищо да си сложиш на къща или вила в която живееш до 20KW без проект и т.н. - само казваш на енергото.
                      При мен обаче съм частно лице, но сградата ми е промишлена и мисля, че не важи това. Някой по на ти с законите какво мисли?

Коментар

Партидата на фирма ли е,или на частно лице....
                        Ако панелите са на границата на имот ....нотариално съгласие от комшиите или 1.5 метра отстояние

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                        X