Обява

Свий
Няма добавени обяви.

На какво учим децата си?!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• На какво учим децата си?!

Пускам тази тема тук - в раздела за оцеляване, защото нацията ни е на ръба на оцеляването според всички статистики. Ако модераторите смятат, че не е за тук, моля да я преместят.
    Първо, какво ме провокира да я пусна.
    Гледах вчера репортаж с една 100 годишна жена, чиито мъж бил разстрелян от "другарския съд". Впечатли ме, как описваше осемте си години щастлив брак с царски офицер и после как описваше борбата си за съществуване в комунистическия период. Каза, че България е най-страхотната страна, независимо кой е на власт : "Мен така са ме учили от малка и за мен няма друга страна като МОЯТА България". Каза го ГОРДО, въпреки всички препятствия, които е имала по онова време (сещате се - съпруга на "враг на народа" как живее в комунистическо общество!!)
    Възхитих й се и се натъжих!
    Много е важно да сме БЪЛГАРИ! Много е важно да го подчертаваме и да се гордеем всеки път, въпреки строя и въпреки моментната ситуация. Много е важно да научим и децата си на това, за да оцелеем - да оцелеем като нация и като народ и като индивиди ... и да бъдем личности.
    Всяко мрънкане срещу държавата ни НИ УБИВА!
    Та въпроса ми е: НА КАКВО УЧИМ ДЕЦАТА СИ???

Непрестанното натякване за неуредици и лошавини (по всички медии и за съжаление, на много места вкъщи) кара децата да се страхуват да живеят тук, кара ги да свикнат да мрънкат и те (нали така се прави), кара ги да не искат да са българи или поне да не живеят тук.
    Така, че втория ми въпрос е: Какво можем правим и ще правим по темата - всеки от нас като член на обществото, като член на форума, като родител и като индивид?
    Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 16-06-09, 15:33.
    Ако не свършва добре, значи не е свършило!
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

До: На какво учим децата си?!

Moже би не съм се изразил ясно, но това не беше "поучителна лекция по родолюбие за родители", а опит да зародя накаква дискусия по въпроса. Аз например не говоря за политика пред децата си и гледам "да не се карам на новините", когато дечинята са наоколо. Ходя да гласувам, ходя да садя дървета, опитвам се да парирам всеки опит на някого, който ми твърди, че българите на ставаме за нищо, но някак ми се струва, че мога да направя още по въпроса ...
    Давайте идеи!
    0888 315 794
    LZ1UPI
    A1 (Rh+)

Коментар

Първоначално публикуван от upi Преглед на мнение
      Moже би не съм се изразил ясно, но това не беше "поучителна лекция по родолюбие за родители", а опит да зародя накаква дискусия по въпроса. Аз например не говоря за политика пред децата си и гледам "да не се карам на новините", когато дечинята са наоколо. Ходя да гласувам, ходя да садя дървета, опитвам се да парирам всеки опит на някого, който ми твърди, че българите на ставаме за нищо, но някак ми се струва, че мога да направя още по въпроса ...
      Давайте идеи!
      Ти си един от според мен 5те процента българи които биват. Всички останали реват, че им е мръсна държавата ама на светофара си хвърлят фаса през прозореца.
      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
        Ти си един от според мен 5те процента българи които биват. Всички останали реват, че им е мръсна държавата ама на светофара си хвърлят фаса през прозореца.
        Бях се отчаял, вече мислех, че всичко е дало фира, кой по чужбините, кой се е снишил да оцелее. Когато се събрах с хора от форумът видях хпра от моята порода и както се изрази един колега "Те некачествените сами си заминават". Не е минало събиране в което положителните хора да са били по-малко от отрицателните.
        Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
          Бих отговорил, че всички българи са като мен, само трябва да им го припомним. Колкото повече хора припомняме, толкова по-голям ефект ще има!
          Когато кажеш на тоя дето си хвърля фаса да не го прави, той ти се ядосва, че му навлизаш в личното пространство и те "хока", но аз лично съм вдигал хартийка хвърлена от съсед на земята и съм я слагал в коша, кото просто му се усмихнах. От тогава насам го гледам как винаги ходи до кофата и за най-малкото боклуче. Просто трябва да се показва добрия пример.
          0888 315 794
          LZ1UPI
          A1 (Rh+)

Коментар

... опит да зародя накаква дискусия по въпроса.
            Не искам да засегна никой, но за мен е смешно човек да се гордее с произхода си. Или да се срамува. Това не е нещо, което можеш да избираш или върху което можеш да въздействаш. Така съм ги учил моите. Повод за гордост и срам могат да са само твоите дела, ничии други.
            Предците и делата им трябва да се познават и уважават /или не/, но само за да се направят правилните изводи...
            Понякога, признавам, и аз съм обхванат от чувства като гордост или срам за чужди дела, но се старая да го превъзмогна...
            Последно редактирано от сто; 17-06-09, 20:47. Причина: правопис

Коментар

Живеем в общество и сме част от него - отговорни сме и за делата на предците си и за делата на децата си. Това, животът да свършва и почва с теб или с мен ми звучи доста егоистично. Гордостта и срамът и вината и възхитата са все чувства и не можеш (лично мнение) да си извадиш правилните изводи за това кое и как, без да мине историята през сърцето ти (ако искаш разбирай чувствата). Според мен няма нищо смешно в това да изпитваш чувства към и от близки, род и родина. И аз не искам да засегна никого.
              0888 315 794
              LZ1UPI
              A1 (Rh+)

Коментар

По принцип смятам,че не трябва човек да се гордее с каквото и да било, защото е егоистично, но не трябва и да се срамува от произхода си. Факт е обаче , че всеки от нас е изпитвал тези чувсва.

Децата трябва да се учат и възпитават на правилни,хубави неща, но в нашата страна в последните години е трудно да се видят такива.
                Все пак могат да се намерят хора (българи или не) от които да се поучим и да вземем пример.

Възниква въпроса кое е правилно ? Отговора е различен - зависи от ценностната система на човека. Общо взето аз казвам Разни идиоти - разни идеали.

Според мен по-важно е да се промени самосъзнанието на българина към по-добро, но това ще стане трудно - може би след като измрат няколко поколения. Звучи гадно , но българската действителност го потвърждава.

Нека всеки да дава добър личен пример или поне да не пречи на останалите хора и живота ще е по-добър.

Коментар

Първоначално публикуван от anjsan Преглед на мнение
                  Децата трябва да се учат и възпитават на правилни, хубави неща, но в нашата страна в последните години е трудно да се видят такива.
                  Не е трудно да се видят, просто не им се обръща внимание.
                  Възниква въпроса кое е правилно ? Отговора е различен - зависи от ценностната система на човека. Общо взето аз казвам Разни идиоти - разни идеали.
                  Кое е ценно??? Ами кажи твоите идеали. Да сравним и да напишем нещо като списък с идеалите, пък после ще обсъдим и твоите и на другите и ща отсеем важното. Какво пречи да се направи някакъв нов прочит на "кодекса на честта" да речем...
                  Според мен по-важно е да се промени самосъзнанието на българина към по-добро
                  Не разбрах какво казваш. Би ли пояснил? Какво значи добро самосъзнание?
                  Нека всеки да дава добър личен пример или поне да не пречи на останалите хора и живота ще е по-добър.
                  Съгласен на 100%
                  0888 315 794
                  LZ1UPI
                  A1 (Rh+)

Коментар

Кое е ценно??? Ами кажи твоите идеали. Да сравним и да напишем нещо като списък с идеалите, пък после ще обсъдим и твоите и на другите и ща отсеем важното. Какво пречи да се направи някакъв нов прочит на "кодекса на честта" да речем...
                    Погледни тази тема: http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...E5%EB%E5%FF%F2
                    Кои са ценностите, кои са идеалите за нашето общество.
                    Как си възпитаваме децата?
                    Кое е черно или бяло?
                    Всичко е сиво...
                    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Всяко ново е добре забравено (или недогледано) старо.
                      Ами, Светльо, насоката на темата е малко по-патриотична и свързана с българското и с това дали имаме бъдеще като народ - с оцеляването на нацията, а не толкова с развитието на индивида, въпреки, че те са свързани неизменно.
                      0888 315 794
                      LZ1UPI
                      A1 (Rh+)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X