Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Автоматичен Външен Дефибрилатор

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #76
      • deyan_h коментира
        Днес, 08:02
        На първият въпрос отговорът е... Не. Не може. ))
    Отговорът е "не може" защото ще те гърбят ако те хванат. Не ми се рови сега по българския закон, допускам , че е сходен. При дойчманите медицинско изделие клас 3 а.к.а. автоматичният дефибрилатор(марлите и бинтовете са клас едно ли, две ли, там е съвсем друга бира) принципно може да се използва само от лице с медицинско образование. Допустимо е изключение при спешен случай, когато пострадалият е в неадекватно състояние и не може да бъде попитан "може ли", когато предвидимо евентуалната полза от действието ще бъде по- голяма от евентуалната вреда- и тук се връщаме на първия ми пост по темата, а именно- за да си чист от законова гледна точка, лепвайки електродите на уред, който нито е твой, нито знаеш къде и колко е висял на дувара човекът трябва да е умрял. Понеже от умрял нататък няма накъде.
    And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

    Коментар


    • deyan_h
      deyan_h коментира
      Редактиране на коментар
      Оффффф.... Тук е България. Отговорът е "не може да се случи" щото е губивреме. На такова ще трябва да обяснявам прекалено много, прекалено отдалече, и то няколко години... преди всъщност да почне да работи, а не да пречи... Възможно е обаче, под мое наблюдение, да ти продаде аспиринче или 100 спирт '95 някой с незавършено фармацевтично образование...
      Последно редактирано от deyan_h; 13-07-21, 17:03.

  • #77
    На български език е еднозначно ясно и с референция преведено, кога да лепиш електродите - при безсъзнание и липса на нормално дишане. За умрял не се споменава нищо, и на английски не се споменава... За немския не знам, но дълбоко се съмнявам и там някъде в протокола да се дава дефиниция за умрели. Понякога, колкото и да не ни се вярва има прости и ясни правила, които да следваме без да ги измисляме и интерпретираме наново. Разбира се, всеки сам преценява как би постъпил той. Не ти се меся. Но когато пишем по важна тема в публичното пространство, нека да е с ясни източници на информация и доказателства. Това, което съм написал аз е международно приет алгоритъм, издаден от Европейския съвет по ресусцитация. Не съм си го измислил. Всичко което си написал за немския закон е вярно и полезно за всички, които се интересуват. Но защо трябва тези обяснения за умрял, полу умрял, напълно умря и т.н., когато те не лежат на никаква основа, а заблуждават хората и насаждат неправилна нагласа.
    Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

    Коментар


    • #78
      Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
      На български език е еднозначно ясно и с референция преведено, кога да лепиш електродите - при безсъзнание и липса на нормално дишане. За умрял не се споменава нищо, и на английски не се споменава... ] ....Но защо трябва тези обяснения за умрял, полу умрял, напълно умря и т.н., когато те не лежат на никаква основа, а заблуждават хората и насаждат неправилна нагласа.
      Хехе. Защото простата единична дума, която се използва за човек в безсъзнание с липса на нормално дишане е "умрял"
      Сетих се за темата по повод това, че АВД устройствата внезапно се появиха ...отнякъде при нас. Предстои да ги монтират тия дни след, като им сменят батериите.

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20211008_060300.jpg
Прегледи:184
Размер:225.5 КБ
ID:6777698


      Междувременно ми се наложи да ползвам услугите на щатния спасител, какъвто имаме 24/7/365 на обекта и очаквано установих, че до услугите на тия пичове /макар, че много хубаво броят бутилките за промиване на очи по спасителните табла и правят готини писмени предупреждения, ако някой паркира пред пожарния кран/...е хубаво да не ти се налага да прибягваш. Понеже конкретно тоя не беше много наясно как действа хипотермичният пакет от аптечката, пък и имаше страх да гледа кръв, май...





      Прикачени файлове
      And if all others accepted the lie, then the lie passed into history and became truth.

      Коментар


      • icerunner
        icerunner коментира
        Редактиране на коментар
        Харесва ми подписа ти

    • #79
      И тази тема гледам, кара пета година във Форума... И се развива и извън него, но и заедно с участниците тук също...
      Преди години гледах едно предаване за Джейми Оливър - готвача. Разказваше за борбата си със системата на училищните столове в УК и нездравословното хранене в тях. Борбата му беше започнала с протести, съдилища... накрая каза, че никоя система не може да бъде променена само отвън. Ако искаш действително да я промениш трябва да стане стъпка по стъпка отвътре... В голяма степен вярвам в това и опита го показва.

      В София вече има разработена програма "Пътна карта" за внедряване на програма за ранна дефибрилация. Като част от проекта по създаването на този документ реализирахме кратък мотивационен клип, който имам удоволствието да покажа тук. И още по-голямото удоволствие да благодаря на Венци Петров, очарователната му съпруга Вики, Тео - оператор и монтажист и Йоана - дизайнер, чиято е цялостната заслуга този клип да изглежда така, както изглежда:


      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

      Коментар


      • kameno karp
        kameno karp коментира
        Редактиране на коментар
        Ако позволиш, някои забележки.
        Би било добре да покажете как се определя мястото за поставяне на дланта при индиректен сърдечен масаж.
        И в случая ми се струва, че момъка по-скоро помпаше стмаха.Вярно, че "пациента" е леко закръглен и може да се бъркам, ама ме съмнява.

      • icerunner
        icerunner коментира
        Редактиране на коментар
        Разбира се, че позволявам забележки. Нали прочетохте, че пише "мотивационен" клип, не пише учебен... Мога да дам веднага списък от 10 точки, за неща, които са променени спрямо действителността, за да се получи качествено за гледане видео. Разбира се всяко от тях е обсъдено и коригирано, така че да не води до погрешни изводи за публиката и в крайна сметка да се запази достоверността на всичко показано. И не, точката за извънгръдните притискания НЕ е измежду тях. "Момъка", освен че е наш инструктор, е 5 курс медицина и инструктор по basic life support... актьорския му потенциал Венци и Тео го разгърнаха

    • #80
      Да напиша и аз какво преживях в Петъка преди няколко дни, свързано с АВД.

      Летях на сравнително кратък полет под два часа и по средата на полета, настана паника до мен, през една седалка, на един дядо нещо му станало.

      Докато отида да викна стюардите и стюардесите минаха 30-40 секунди.

      Когато се върнах до дядото вече имаше един лекар, щастлива случайност.

      Дядото беше в безсъзнание, изведнъж му изчезна и пулса.

      Лекаря го събори на седалката, извика "започвам сърдечен масаж" и започна да го помпи.

      Дядото хъркаше от устата, почна да посинява с всяка изминала секунда и взе да се пени от устата.

      След няколко сърдечни масажа, дядото започна да сменя цвета от синьо-черно до към червено и после към нормален цвят.

      Лекаря спря с масажа, не му пусна ток с АВД, свалихме го на земята и стюардите му сложиха кислород през маска.

      Всичко това по-горе стана за под 2 минутки.

      Попитах доктора кое го накара да реши да не ползва АВД - той каза "човека по едно време извика от болка и ми каза стоп".

      После забелязах, че дядото имаше отбелязани на сънната артерия две вдлъбнатини - доктора супер силно е натискал търсейки и проследявайки пулса.

      Признавам си, че се панирах, не очаквах, бях изморен, стресиран след тежка седмица, недоспал и т.н. и ми отне над 2 минутки да осмисля какво се случва и какво трябва да се прави. Ако не бяха лекаря и супер адекватните стюарди и стюардеси, аз сам надали щях да се справя толкова добре.

      Изводи, които аз си извадих:

      Доктора беше като машина, перфектна, отмерена, спокойна. После му свърши адреналина и си личеше, че се стресира но в първите минутки беше перфектен.
      Курса по първа помощ струва смешни пари, отнема ден-два годишно, подновяването е дори и по-малко всяка година, а аз от 5-6 години съм от*бал тия неща, а не бива.
      Портативен оксиметър струва колкото бутилка вино, а нито доктора, нито в самолета имаха, аз имам винаги... ама в аптечките в колите.
      Ако не бяха доктора и стюардите/сите, пасажерите гледаха тъжно и безучастно и дядото сигурно щеше да стане просто статистика.
      Дори и при спешен случай самолета не може да кацне за по-малко от 20-30 минутки и да осигури парамедици от земята.
      Ако персонала беше неадекватен/бавен, дори и при наличие на АВД, след 2-3 минутки без пулс и дишане, дори и "съживен" човека почти гарантирано ще има тежки поражения.
      Молитви да не дава Господ и аз съм млад здрав и силен не важат, на всеки може да се случи и подготовката и адекватното поведение са разликата между тъжна статистика и спасен живот!
      Бъдете живи и здрави!

      Коментар


      • icerunner
        icerunner коментира
        Редактиране на коментар
        Дори при правилно изпълнявани извънгръдни притискания на сърцето има риск от счупване на ребро или ребра, но в никакъв случай това не е правило или показател за добри притискания. Необходимата дълбочина на притисканията (от 5 до 6 см за възрастен) не би трябвало да причини счупване. Най-честата причина за това е или изместване на притискането извън средата на гръдната кост или притисканията не са точно вертикални, а под ъгъл. Разбира се, това е второстепенно, защото от счупено ребро се умира трудно, а от неработещо сърце - веднага...

        П.с. Сърдечен масаж се прави на плоска твърда повърхност, извън болница това значи на земята... на седалка, просната или не, едва ли...

      • BatGeorgeone
        BatGeorgeone коментира
        Редактиране на коментар
        Сашо,

        Дядото бе положен напречно на трите седалки, облегалките се прибират и се получава почти равна и достатъчно твърда повърхност за импровизация.

        В А320 на земята НЯМАШ къде да застанеш за да можеш да правиш адекватен СиПиАр на човек в безсъзнание + сто кила мъж в безсъзнание ни озори 3ма мъже, ами ако бяха само стюардеси, шанса да го свалят на време е под нулев + видях как състрадателно и безучасно гледаха всички наоколо, включая със сина(мой набор) на дядото.

        Аз не казвам, че грешиш, дори напротив, просто казвам, че в живота нещата рядко се случват гладко по предварително подготвен план и понякога трябва да се жертва едно за сметка на друго и да се гонят приоритите, моите две стотинки.

      • deyan_h
        deyan_h коментира
        Редактиране на коментар
        Да очакваш идеални условия е толкова...
        Идеалистично....



        Имал съм пукнато ребро. Без лекарска помощ, щото беше безсмислено. И какво, ще ме залепят с лейкопласт? Иии?
        Това е преди години, на първият ден на сзигет, Будапеща... Един ми скочи с коляно в гърдите в погото на първият ден, още преди старта на първият официален концерт.... 🤣🤣🤣🤣🤣

        Кихането беше кошмар, около месец...
        И стейдждайвингът, на Иги Поп, с пукнато ребро си беше 10... 🤣... 🤣
        По скалата за оценка на болката. Сещате се, "кажете колко ви боли, от 1 до 10"... Е, като те гепи охраната и те метнат през загражденията... 10.10 ребро.. Аха, да, на някой му пука... 🤣🤣🤣🤣
        Последно редактирано от deyan_h; 14-06-22, 20:58.

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X