Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Колко сме подготвени всъщност? Предложение за анкета... помагайте!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Колко сме подготвени всъщност? Предложение за анкета... помагайте!

... приложна психология. Това може да ви изглежда като част от т. 7, ама не е. В другата анкета често се споменаваха "мародери", само че най-страшно е невинното мародерство - масовото озверяване, което в социалната психология се нарича "вторичен взрив" (като в Ню Орлийнс в онова наводнение). Човек трябва да знае това-онова, за да "имунизира" себе си и да овладее неколцина около себе си.
    Искам България чиста!

Коментар

Конкретна формулировка?
      VPetrov.photography

Коментар

Не ме е страх от мечки, вълци и лисици.
        Не ме е страх от змии и гущери.
        Не ме е страх от бабалюги.
        Не ме е страх от тъмното.
        Мога да паля огън със подръчни средства.
        Мога да се ориентирам по звездите и слънцето.

Коментар

В случай на какъвто и инцидент може би този който ще бъде "лидерът" или човекът притежаващ голяма част от тези умения, ще трябва да взема и решения кой да бъде жертван, изоставен и т.н с цел да спаси повечето. Май се изисква много повече от лидерски умения.
          Трябва да познава и да знае при различни инциденти,биле те природни или вследствие на голяма авария в по-голям мащаб(световен) какъв вид предпазна екипиривка е необходима- Лични предпазни средства.
          Някои от точките би следвало да се обединят. лов,риболов, боравене с оръжие, муниции.
          Да познава флората и фауната в конкретния район, кои представители са ядливи, кои не и/или кои стават за консумация при различно третиране.
          Да може да пали огън при различни метео условия с подръчни материали и средства.

п.п Може би и това трябва да се добави
          Мога да плувам.
          Мога да упрявлявам лодка.
          Мога да управлявам самолет хеликоптер и т.н или да се обединят като въздухоплавателни средства.
          Мога предсказвам времето по местни признаци и знаци.
          Последно редактирано от _Константин_; 31-05-11, 19:25. Причина: допълнение
          Техниката в ръцете на дивака е парче желязо.
          Dacia Duster 4WD

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
            ... И така предлагам да уточним какво всъщност разбираме всички под това, че сме добре подготвени (общо казано) за някакво произволно бедствие или катастрофа? Кое е важното, кои знания или умения, какви запаси? ...
            Не мисля, че някой може да е добре подготвен за "произволно бедствие или катастрофа". Дори въоръжените сили на една държава (разполагащи с ресурси, за каквито средностатистическият гражданин не може и да мечтае) не се готвят по принцип за всичко. Планирането и подготовката се правят въз основа на оценка на обстановката и възможните рискове в някакво обозримо бъдеще.

Едно е да имаш готовност да преживееш до възстановяване на нормалната обстановка след едно относително краткотрайно бедствие като земетресение/наводнение/ураган. Съвсем друго е да си готов да живееш във филми от рода на нееднократно споменатия "Лудият Макс".
            Критериите, споменати дотук, по-скоро навеждат на мисълта за подготовка за живот в един друг свят.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Константин (stankovich) Преглед на мнение
              В случай на какъвто и инцидент може би този който ще бъде "лидерът" или човект притежаващ голяма част от тези умения, ще трябва да взема и решения кой да бъде жертван, изоставен и т.н с цел да спаси повечето. Май се изисква много повече от лидерски умения.
              Трябва да познава и да знае при различни инциденти,биле те природни или вследствие на голяма авария в по-голям мащаб(световен) какъв вид предпазна екипиривка е необходима- Лични предпазни средства.
              Някои от точките би следвало да се обединят. лов,риболов, боравене с оръжие, муниции.
              Да познава флората и фауната в конкретния район, кои представители са ядливи, кои не и/или кои стават за консумация при различно третиране.
              Да може да пали огън при различни метео условия с подръчни материали и средства.

п.п Може би и това трябва да се добави
              Мога да плувам.
              Мога да упрявлявам лодка.
              Мога да управлявам самолет хеликоптер и т.н или да се обединят като въздухоплавателни средства.
              Мога предсказвам времето по местни признаци и знаци.

Няма много общо между боравене с оръжие, лов, риболов, муниции и разбиране от оръжие... Пример състезател по IPSC определено може да борави с оръжие, но това съвършено не значи че ако иде на лов ще знае какво прави там..., както и обратното... разбирането и поправката на оръжието пък нямат нищо общо с боравенето... А на лов може да се ходи и с капани, за оръжие и дума не става. Пък риболовците са съвсем отделен филм... За гъбите има точка... Чак за огън отделна точка не знам дали си заслужава... Но ако и други го смятат за нещо важно като умение добре... Според мен всеки средно-интелигентен човек може да запали огън по няколко десетки начини с подръчни средства...
              VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                Не мисля, че някой може да е добре подготвен за "произволно бедствие или катастрофа". Дори въоръжените сили на една държава (разполагащи с ресурси, за каквито средностатистическият гражданин не може и да мечтае) не се готвят по принцип за всичко. Планирането и подготовката се правят въз основа на оценка на обстановката и възможните рискове в някакво обозримо бъдеще.

Едно е да имаш готовност да преживееш до възстановяване на нормалната обстановка след едно относително краткотрайно бедствие като земетресение/наводнение/ураган. Съвсем друго е да си готов да живееш във филми от рода на нееднократно споменатия "Лудият Макс".
                Критериите, споменати дотук, по-скоро навеждат на мисълта за подготовка за живот в един друг свят.
                Не е точно така. Уменията изброени по-горе не са нещо изключително... Особено пък за бивши или настоящи воини от спецчастите... не точно нашите... Всъщност познавам хора които ги покриват на 100%...
                VPetrov.photography

Коментар

Според мен всеки средно-интелигентен човек може да запали огън по няколко десетки начини с подръчни средства...
                  А според мен от как пуснаха на пазара бренери и прочее газови горелки - не. Особено при влажно време и мокри дърва.
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Според мен всеки средно-интелигентен човек може да запали огън по няколко десетки начини с подръчни средства...
                    Ако е така, значи 95% от хората са под средната интелигентност.
                    Поне според моите наблюдения.

Коментар

ОК, добавям щом сте рекли...
                      VPetrov.photography

Коментар

1. Имам добро общо здраве
                        2. Не нося очила или лещи
                        3. Не са ми необходими постоянни медицински грижи или лекарства без които не мога.
                        4. Мога спокойно да премина поне 10-на километра в сложен и пресечен терен
                        5. Мога да се ориентирам в непознати местности или терен, със или без средства за навигация.
                        6. Имам понятие от земеделие или животновъдство, мога да организирам малко стопанство.
                        7. Притежавам организаторски способности, мога да управлявам колектив, да разрешавам конфликти.
                        8. Изпълнителен съм, мога да работя в колектив без да предизвиквам конфликти.
                        9. Разбирам от електроника или електротехника, източници на ток, устройство и поправки.
                        10. Мога да стрелям с огнестрелно оръжие добре, както и да боравя с него.
                        11. Разбирам от устройство на оръжията, поправки и поддръжка.
                        12. Разбирам от химия като теория и практика.
                        13. Разбирам от машини, поправки, машинни елементи, метали и обработка.
                        14. Разбирам от тактика, стратегия, мога да организирам охрана на обекти.
                        15. Разбирам от ВИК, водохващания, кладенци, пречистване на вода.
                        16. Разбирам от медицина, оперативна медицина, спешна помощ и фармация.
                        17. Разбирам от промишлени стоежи, сграден фонд, градска инфраструктура.
                        18. Разбирам от природни науки, тектоника.
                        19. Разбирам от физика, радиология, измерване и предпазване от радиоактивност.
                        20. Разбирам от изчислителна техника и методи. Съхранение и обработка на информация.
                        21. Притежавам запаси от храна която е във форма способна да издържи поне няколко месеца без ток.
                        22. Притежавам запаси от вода или средства за добиване и пречистване.
                        23. Притежавам оръжие и муниции за него.
                        24. Притежавам място и изградена инфраструктура извън голям град
                        25. Притежавам автомобил с висока проходимост.
                        26. Разбирам от автомобили, части и поправки.
                        27. Умея да управлявам автомобил в сложни условия и трудни терени.
                        28. Разбирам от дрехи, обувки, шиене и плетене.
                        29. Разбирам от билки, народна медицина.
                        30. Психически стабилен съм, нямам зависимости (стимуланти, алкохол, тютюн, наркотици), нямам фобии, мании и депресии.
                        31. Разбирам от лов и/или капани
                        32. Разбирам от риболов
                        33. Познавам гъби и мога да ги намирам
                        34. Разбирам от дърводелство/дървосекачество и работа с дърво.
                        35. Мога да запаля огън с подръчни средства по много начини.
                        VPetrov.photography

Коментар

Не е точно така. Уменията изброени по-горе не са нещо изключително... Особено пък за бивши или настоящи воини от спецчастите... не точно нашите... Всъщност познавам хора които ги покриват на 100%...
                          Хайде да кажем така. Който е готов за живот след Doomsday, със сигурност ще се оправи лекота с дреболия като 1-2-3 седмично бедствие. Обратното обаче не мисля, че е вярно.
                          Та мисълта ми е каква е целта на занятието?
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Все пак не е ясно за какво точно да сме подготвени, за ядрена война, за мощно изригване на повечето вулкани на земята съпроводени с трусове от 10 + степен, за удар на астероид в земята, за гигантски цунамита, и т.н и/или всичко взето заедно с изчезването на 90% от населението на земята.

Другия вариант е от няколко месечен до 1-2 годишен катаклизъм при който всеки, който има изградено някакво скривалище, бункер или друго подобно съоръжение за оцеляване на определен брой хора ще оцелее за другите е ясно.

При първия вариант всички отиваме в пещерите и се връщаме в каменната ера с дървените копия и сечивата от камъни и всичко по горе е неприложимо освен личните умения на индивида и психическото му състояние и способността за адаптация.
                            Dacia Duster 4WD

Коментар

ОК, добавям щом сте рекли...
                              Не подценявайте първите 4 точки от пост 18. Не се майтапя. И за двата пола важи.
                              Нямате си идея, какво настана, след побягване от бръмбар и последвало приКосяване на прилеп в главата на бягащата "жертва".
                              Добре, че нямаше дълбоко дере наоколо. Момък беше.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                                Не подценявайте първите 4 точки от пост 18. Не се майтапя. И за двата пола важи.
                                Нямате си идея, какво настана, след побягване от бръмбар и последвало приКосяване на прилеп в главата на бягащата "жертва".
                                Добре, че нямаше дълбоко дере наоколо. Момък беше.
                                Не върви в анкетата за оцеляване от глобален катаклизъм да пише: Не ме страх от бръмбари, мухи, комари, мишки, паяци, стоножки и др. гадини.
                                по-скоро да има не съм гнуслив и непретенциозен към храната, независимо от нейния вид и състояние.
                                Dacia Duster 4WD

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X