Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ножове - видове, предимства и недостатъци...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Аферим, Бабо - машаллах /за да не бъда обвинен в туркофилство - това е цитат от Вазов/

    1 По първа точка съм пас - имам няколко заключени теми - виноват съм на тема УАЗ

    2 Правилно! Заточвал съм няколко щика като за нож, защото си мислех, че като са военна вещ, трябва да са "от много истинска стомана", ама нъцки, само им унищожих колекционерската стойност.

    3 Рокуел да е жив и здрав На тази характеристика относно Глок, никой не набляга

    4 Тук съм натясно За какво става въпрос?

    5 За глиганите и мечките ще премълча , от скромност , но какво е оцеляването без пържоли от фЕрмено прасе

    6 В битки не съм участвувал, дори по надплюване, с което съм горд!

    7 За да ги топлят!

    8 Имам три! Нито един не е помирисал Финландия! Първият си го правих сам - на времето имах много свободно време - от коса, една испанска, после имаше "строй се, преброй се", но пък аз си имам нож. Освен, че е от коса, го "точа" като коса, при нас му викаме "клепане" т. е. кова го. Чирените му са от корк, това мисля, че си е оригинален мой патент! Вторият е руски, когато го донесох беше СССР, също самоделен, техните улични апаши много уважават такива ножове! Третият, като един затлъстял бюргер си го купих - Солинген.

    П. П. Тези брадвички ги гледам по Бриколаж и подобни места от много време, нямам представа като що за качество са, но ако си купя такава - което сигурно ще се случи - най-напред ще й сменя дръжката с дървена

    А фалически символи - дал Господ - какво ще кажете за пушките /пищовите/
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • Първоначално публикуван от davc

      ...

      А фалически символи - дал Господ - какво ще кажете за пушките /пищовите/
      200%

      Коментар


      • Явно много бавно пиша, започнах веднага след поста на "set", а докато натисна "прати", гледай какво станало
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

        Коментар


        • Искам да попитам, като любител, какъв всъщност е принципа на рязането, има ли отношение примерно масата на острието и дебелината и размера към ефективността?
          Нещо за оптимален център на тежестта?
          Нещо за най-ефективна крива но режещия профил?

          Иначе за размера....защо ли скалчелчето реже крайник през сухожилията и ставата за нула време?

          Коментар


          • Барем да го беше конвертирал по Бринел, ако не другото... За черпенето ще напомня в сгоден момент.

            Първият композит, ама друг път. Лъковете и стрелите са къде по-ранни.

            Принципът на рязането е прост. Силата е абстрактно понятие и е производна, а реалната величина е налягането. Добрите остриета правят по 5000 бара на кв. см. Представи си дюзата на дизела като те пръсне, че дупчи повече от игла.

            Коментар


            • Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
              Барем да го беше конвертирал по Бринел, ако не другото... За черпенето ще напомня в сгоден момент.

              Първият композит, ама друг път. Лъковете и стрелите са къде по-ранни.
              Ъъъъъ, щото не ме интересува бря . За това.

              Инак за черпенето - който направи 98 от 10 на 25. Ставает ли По стара традиция. И едно отделно ще си делнем

              Коментар


              • Поради липса на смисъл и полезност в последните постове, си позволявам да споделя нещо, което гледах в някакво телевизионно предаване и ме се видя интересно. Може би са го гледали и други, знам че след това ще се появят и свръх компетентни мнения, но без никакви претенции за състоятелност ще го разкажа, защото може да е интересно за обикновенните хора във форума..
                Самурайския меч се прави, като желязото се кове в една посока, издължава се и се превръща в дълга лента, след което се сгъва на две и отново се кове.. Така се прави 12 пъти при което се получава нещо като листов ресор - 12 пласта стомана, която се заварява чрез дифузия в отделните пластове - хем тънко и жилаво, хем в напречния срез със голяма площ на отделните режещи повърхности!

                Коментар


                • Първоначално публикуван от Volk
                  Искам да попитам, като любител, какъв всъщност е принципа на рязането, има ли отношение примерно масата на острието и дебелината и размера към ефективността?
                  Нещо за оптимален център на тежестта?
                  Нещо за най-ефективна крива но режещия профил?

                  Иначе за размера....защо ли скалчелчето реже крайник през сухожилията и ставата за нула време?
                  Има много ралични и все верни отговори.

                  Като се започне от това как ще си служиш с острието (примерно кукри, танто, финско и т.н.)

                  и се стигне до начина на заточване. Микро грапавините на "дамаска" , гъвкавост и кво ли не.

                  Коментар


                  • Да кажа и аз по темата защото някой беше споменал ножове на Муела Испания.та за въпросните ножове(не им знам точно имената по каталог)-са много голям боклук и почти не стават за нищо освен да си ги окачи някой на витрината и да им се радва.От въпросната Муела имах 4/четири/ножа и нито един не ставаше за нищо-ама за абсолютно нищо,то не беше ходене по точилари и разни майстори и къде ли не Та за ножовете-ножът на Глог си е много добър и не ми се вярва да се скърши както каза някой в предишните постове-защото ножът е направен да се реже с него а не да се секат дървета или да се чупят камъни-за това има брадви и големи чукове Колкото до боя с ножове и разните там фантастики за Филипински и не знам какви други бойни изкуства-е пълна заблуда-защото ние с ме в България и не се бием с филипинци-а предимно хората които налитат на бой с нож са цигани и срещу тях се ползва или огнестрелно или газово оръжие при самоотбрана или при някой по леки стълкновения-бухалка-аз лично ползвам тръба един цол от чешма около 70 сантиметра-която си нося винаги в джипа и има ефект срещу почти всякакви бойни изкуства независимо дали включват техники за боравене с нож или не-пробвано е и работи засега безотказно.Иначе за ножове имам няколко които са ми като колекцийка и си ги пазя.В гората си нося ножа на Арсенал/Командото/-който си е доста добър според моите нужди и ми върши много добра работа.

                    Коментар


                    • Относно боя с ножове.Гледах едно предаване на Слави Трифонов в
                      което някакъв командос разказваше как един гурк на служба при
                      англичаните изклал няколко войници на пост по време на войната с
                      Аржентина.Сторими се невероятно затова го запомних, а този който
                      разказа случката беше някакъв англичанин с доста богата биография.

                      Коментар


                      • Първоначално публикуван от TRAPERA
                        Да кажа и аз по темата защото някой беше споменал ножове на Муела Испания.та за въпросните ножове(не им знам точно имената по каталог)-са много голям боклук и почти не стават за нищо освен да си ги окачи някой на витрината и да им се радва.От въпросната Муела имах 4/четири/ножа и нито един не ставаше за нищо-ама за абсолютно нищо,то не беше ходене по точилари и разни майстори и къде ли не Та за ножовете-ножът на Глог си е много добър и не ми се вярва да се скърши както каза някой в предишните постове-защото ножът е направен да се реже с него а не да се секат дървета или да се чупят камъни-за това има брадви и големи чукове Колкото до боя с ножове и разните там фантастики за Филипински и не знам какви други бойни изкуства-е пълна заблуда-защото ние с ме в България и не се бием с филипинци-а предимно хората които налитат на бой с нож са цигани и срещу тях се ползва или огнестрелно или газово оръжие при самоотбрана или при някой по леки стълкновения-бухалка-аз лично ползвам тръба един цол от чешма около 70 сантиметра-която си нося винаги в джипа и има ефект срещу почти всякакви бойни изкуства независимо дали включват техники за боравене с нож или не-пробвано е и работи засега безотказно.Иначе за ножове имам няколко които са ми като колекцийка и си ги пазя.В гората си нося ножа на Арсенал/Командото/-който си е доста добър според моите нужди и ми върши много добра работа.
                        Друже,

                        Ще се спра на четири точки, и ще съм пределно ясен. Дано да ме разбереш.

                        1. Споменах точно определен модел на Муела, поради характеристиката на стоманата, качествата на изработката и ниската цена. За вас нож от 150 лева в скъп. А за мен - евтин. Няма да одобрите въобще някой от 250$ примерно.

                        2. Войната във Филипините докарва на въоръжение Колт 1911 45 калибър. Просто тея с ножовете падат като круши от него. А защо тоя калибър и пищак - справка китайското възстание на боксьорите и английския Вебли Скот кал. 455.

                        3. Ако аз се изтъпаня във вашия форум и напиша: Най, ама най коравия и истински джип, проходим във всичко условия, но за сметка на това комфортен и ергономичен като С класа е Опел Фронтера, ще ме определите като първия ламер . За това първом се опитвам да мисля и да попрочета.

                        4. Никой до сега не е говорил относно видовете ножарски стомани. Какви характеристики се изискват и т.н.

                        П.с. НОЖА ГЛОК ще ти пасне екстра ако продължаваш да мислиш еднопосочно.

                        Всичко най-добро.

                        Темата за мен се изчерпи.

                        Коментар


                        • А, бе това не е никакъв бой, ами диверсия. То така на пост можеш да изколиш сума народ, еле пък редови новобранци. Аз затова казвам, че ножът е нападателно, тихо и скрито оръжие. Веднъж изгубиш ли елемента на изненадата, ножът само пречи да хванеш нещо дълго, тежко и държавно, както вече отбеля Трапера.

                          На който му се чете какво казват хората (ако някой има интерес да проучи кой е авторът) - http://www.nononsenseselfdefense.com/knifefighting.html

                          Пък, лично моето мнение е, че всеки, който се е докарал до "бой" с ножове е яко куха лейка.

                          Коментар


                          • Като си казал за материалите, най-често срещаната стомана е високовъглеродният мартензит, който се получава чрез закалавяне на аустенита. Тъй като мартензитът е много твърд и сътоветно крехък, след закаляването се подлага на отвръщане, за да се балансират качествата. В тези стомани легиращите елементи са в малки концентрации, тъй като ограничават аустенитния преход. Тези остриета са идеални, но пък лесно ръждясват и кородират и трябва да се пазят. Другата тенденция са високо легираните стомани, дето им викат неръждаеми. При тех независимо от въглеродото съдържение има високи концентрации на хром или нещо такова. Тези стомани са с повишена износоустойчивост поради дислокациите на кристалната решетка и поради по-високата твърдост на карбидите. Такива остриета се заточват по-трудно, но запазват остротата си по-дълго време. За сметка на това обаче, коравостта и якостните показатели отстъпват на високовъглеродите стомани. В тези стомани, хромът дава окисния слой, който служи за антикорозионна защита, а ванадият и молибденът играя ролята на рекристализационни центрове, които формират дребнозърнестата структура, т.е. един вид симулират закаляване.

                            По въпроса за желаните характеристики - въпрос на компромис е между взаимоизключващи се показатели - твърдост и якост, а отделно износоустойчивост, химическа устойчивост и т.н. Поради това се търси балансът според предназначението на инструмента. Щото в момента, в който някой ме пита за ножарска стомана, чакам да чуя за какъв нож го интересува.

                            Коментар


                            • Без претенции за супернож - аз ползвам само Муела /той е на снимката/, иначе в мазето се търкалят и един кашон железа от всякакви десени!
                              Когато поръчах да ми вградят плочка в дръжката, бижутера след като го направи ми довери, че борчетата /това което пили зъбите при стоматолозите/ са му се изхабили от дръжката..
                              Иначе си става и за брадвичка и за скалпелче!

                              Трябва да направим едно "чукане" на острие в острие и лесно ще лъсне резултата..

                              Коментар


                              • малко инфо:

                                Журнал ценителей ножей

                                има броеве, които могат да се свалят в PDF формат

                                http://www.knifemagazine.ru/index.ph...0683bae&do=arh
                                ________________________________________________
                                Subaru OUTBACK 2,5
                                Hyundai TUCSON 2.0

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X