Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Инструменти и технологии за точене

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: Инструменти и технологии за точене

Тъй де, така е... само дето не са микро "зъбчета," а направо макро "зъбове" бих ги нарекъл...
    VPetrov.photography

Коментар

Е, то е ясно, че острието винаги ще е назъбено, вкл и при дялкането на самата кристална решетка. Въпросът е къде е оптималното нащърбване. Явно месарските ножове са много назъбени и така в рязането участват само върховете, т.е. острието се скъсява.

Като стана дума за меса, обаче, от значение е и какво се реже. дълките молекули и влакна яко изтъпяват остриетата. Хартията е много вредна за остриетата, а следователно и месото ще е нещо подобно, че с тези дълги мускулни влакна. Навремето ставаше дума за разкрояването на кевларени и арамидни влакна. Е, там ножовете и ножиците стават на нищо, а иглите се трошат през бод.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
        Въпросът е къде е оптималното нащърбване.
        Няма такова . Ножа за писма бих го заточил по един начин, бойния по друг. Работният... ми зависи от това каква е работата - по подобна на отварянето на писма или коленето . Напрактика и по-горе се спомена, че това е тема само за маняци. Колкото до мен. Аз си точа ножовете с каквото ми попадне под ръка и както мога. Ъгълът го определям изцяло на око, взимайки предвид за какво мисля да ползвам конкретния нож(случвало ми се е да ги затъпявам умишлено)... До сега не съм се оказвал в практическа ситуация острието да не ми е вършело достатъчно добра работа(все пак не си изкарвам хляба ползвайки по цял ден ножове) .
        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
          не се прави нищо друго, освен движение, все едно режете стружки от камъка
          То това хубаво, ама не винаги е възможно.

Коментар

Аз все си мисля че "оптималното нащърбване" е никаквото. То самата идея на заточването е и максималното изглаждане на режещият ръб. След като сме постигнали желаният ъгъл разбирасе. Колкото по-големи са тези микро зъбчета ,толкова по-лесно ще се затъпява острието. Натоварването е повече ударно отколкото на триене и води до отчупване (износване) на матеряла от режещия ръб. Знаете че добрия "ряз" зависи по-скоро от плътността на метала ,от колкото твърдостта му. (За такива под 55 HRC не говорим ,то не си струва усилието да ги точим според мен.) Причината вероятно е че се постига по-голяма гладкост. Колеги дето са "по-в час" нека да споделят...
            Назъбването си има безспорни предимства в някой случаи и затова се произвеждат и ножове със сератирани (назъбени) остриета. Които аз лично не харесвам .
            А за месаря и масата смятам че просто това е най-добрия начин да си наточиш ножа "в движение" - на масат. Дори и да не е добре почистен с няколко движения е готов, а това че се назъбва е вторичен ефект не търсен. Реже добре ,но докато се изхаби ,а това е доста бързо и пак на масата...и работата си върви ,без много философия - просто и ефективно .

Коментар

много интересен ми стана спора за искуственият и естественият камък . искуственият има 2 характеристики , едрина на зърното и твърдост на спойката. в заи берковица може да си поръчаш всякакава комбинация .и ще е почти без пари . сигурно бензина дотам ще струва повече .струва ми се че естественият камък е с по здрава спойка и по дребно зърно , та затова работи по меко . липсата на разнообразие в предлагането на брусове вероятно е заради липсата на пазар .
              навремето в циитт имаше производство на магнитни глави .там всичко опираше до шлайфане . та хората работеха с прахове ,масло , и чугунова плоча на която търкат .докарваха много прилична гладкост .точил съм ножче на шлайф масата , резултата е отличен . разбира се под микроскоп не съм го гледал .
              а по повод шмиргелите имах диамантен инструмент с формата на чаша . работната повърхност е плоска (като на камък за шлайфане на мозайка) . използвал съм го за заглаждане на остриета .много удобно и лесно се работи разбира се двигателя е с регулируеми обороти. и.ама някой го взе назаем и го е срам да ми го върне .

Коментар

Сетих се че Венцислав Петров има повечето точила на Lansky та си викам ако и той не знае няма кой
                Трябва ми сравнително фин диамантен камък (около 3000-4000 ) но никъде в нета не пише грида на Lansky. Това груб,фин,ултра фин и незнам още какви рекламни удари под кръста хич не ме устройват.За пример финният на DMT всъшност е 800 Вчера обиколих Варна и единственият поносим камък с който успях да се сдобия (оръжеен магазин Магнум) е един воден японски но и той е 1500 Иначе хората работеха с Lansky но и те не знаеха колко всъшност са финни камъните им .Като попитам за 3000 - 4000 и се хващат за главите.В друг магазин един умник дори взе да ми обяснява че воден японски означавало само по себе си най-финният камък Отплеснах се нящо.Въпросът ми е колко грида е най-финният диамантен камък на Lansky

Япончето
                Прикачени файлове
                О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Да, Lansky наистина не пишат нищо смислено а само груб, среден и екстра фин... което нищо и не значи... Предполагам че иде реч ей за тези камъни нали:

Така че мога да кажа каква им е едрината по груба съпоставка с такива дето ги знам колко са.

Най-финния според мен е ~800 грит... по-едрите не знам за какво са... аз си ги купих, но за ножове са прекалено едри и после е голям зор докато изтъркам драскотините... Може би ще са полезни при евентуална смяна на форма на ножа... Във всеки случай и финния е по-груб от Лански едрият Арканзас, който пък се позиционира около 1000 грит...

А ти колега за колко го купи този камък и с какви размери е?
                  VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                    Д Предполагам че иде реч ей за тези камъни нали:

http://www.isd-bg.com/product.php?product=914

Да , същите . И при DMT е така - грид 800 са най-финните

А ти колега за колко го купи този камък и с какви размери е?
                    54 лева ,което е прекрасна цена за България 8 3/4 in. x 2 in - приблизително 20 х 6 см

тук намерих един клип в който човека разправя че S-1500 всъшност отговаря на 5000(по таблиците ги дават точно обратното) но нещо не ми се вярва.Вчера не ми остана време та днес ще го пробвам.Дано излезе прав.
                    клипа
                    Последно редактирано от droba; 20-03-09, 16:41.
                    О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

1500 е този камък. А тези момци дето уж показват как се точи като ги гледам какво правят май не може да им се има много доверие...
                      VPetrov.photography

Коментар

Е,начини на точене колкото поискаш .Резултати гоним все пак

Коментар

Току що наточих 2 големи кухненски и Leatherman-a от S30V . Справя се повече от добре.Отнема адски бързо , почти като диамантените плочи на DMT.До сега не бях точил на такъв камък.Мек е като тебешир(почти) но яде здраво желязото . По моя преценка размера на зърната е 1000-1500.По скоро 1000 Чудесно камИче

p.s. Една поправка трябва да направя на един от предните си постове
                          най-финният камък на DMT (зеленият) е с едрина 1200 .
                          Последно редактирано от droba; 20-03-09, 16:56.

Коментар

Те това е пътят, скоро и с други камъни ще се похвалиш
                            VPetrov.photography

Коментар

Те това е пътят, скоро и с други камъни ще се похвалиш
                              Ще,ще .Поръчал съм един воден 4000

Коментар

Някой знае ли нещо за тези камъни?Питам защото тази марка не съм я срещал по форумите.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 117,215 в 10:38 на 20-06-26.

Зареждам...
                                X