Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Анатомия на нож с фиксирано острие

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Анатомия на нож с фиксирано острие

    Анатомия на нож с фиксирано острие

    Да напишем малко теория. Знам, че повечето които четете тук тези неща ги знаете, но има
    и нови хора запалващи се по ножовете - за тях е тази тема.


    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:fixed_anatomy1.jpg
Прегледи:1
Размер:19.5 КБ
ID:6019870

    Не всички от тези части винаги ще присъства на острието на ножа и обратно, има някои характеристики,
    които ги имат ножове, но не са показани тук. На снимката по-горе е само един пример.

    Blade Tip - Върхът на острието.

    Spine - гърбът, обикновено не заточена страна на острието.

    Ricasso - Не скосена част на острието на ножа след заточване, където острието преминава в дръжката.
    Обикновено тук се слага знака на фирмата производител или типа на стоманата на острието.

    Bolster - Част от дръжка, веднага след рикасото. При фиксовете, болстера служи за балансиране на ножа
    повече от колкото за неговото укрепване, за разлика например при сгъваемите. Този баланс е важен, тъй като
    често при големи ножове, острието може да бъда много тежко.

    Mosaic Pin - Те се използват за закрепване на ръкохватките(чирените) към острието, макар че те се и залепват,
    като се използват епоксидни смоли или други лепила. Мозаечни пинове често се използват за ловните или друг
    вид ножове. Те имат различен вид и форма в зависимост от използваните тръбички и игли за тяхната направа.

    Blade Belly - Коремът е извитата част на острието, който започва след върха.

    Choil - Това е мястото, където показалеца може да се постави и ви позволява да държите острието по-близо до
    мястото където то работи. Чойлът може да бъде и по-малка част в края на заточеното острие.

    Handle – Е дръжката на ножа без болстерите.

    Butt (Pommel) - Това е най-задната част на ножа, в която се намира дупка за ремък. В зависимост от конструкцията
    на ножа това може да бъде помел или задния болстер или просто част от танга, както в примера по-горе.

    Tang - При фиксираните ножове задната част на острието, която е скрита в дръжката или затворен между чирените,
    в зависимост от вида на опашка. Има четири вида танг: Full Tang, Partial Tang, Tapered Tang and Hidden/Rat Tail Tang.

    Да добавим още няколко картинки показващи отделните части на ножа с фиксирано острие.
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Knife_anatomy.jpg
Прегледи:2
Размер:9.8 КБ
ID:6019871

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:A0Allbladeparts.jpg
Прегледи:1
Размер:91.9 КБ
ID:6019872

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:fixed.jpg
Прегледи:1
Размер:152.7 КБ
ID:6019873

  • #2
    От: Анатомия на нож с фиксирано острие

    Чудесно си се сетил.
    Малко за танговете.

    Full tang - ясно. Добре се вижда на картинката.



    Partial tang (Half tang) - половин танг. Ето как един "хаф" става "фул".



    Tapered tang - изтънен танг (за да се намали теглото на ножа, тъй като в края танга няма нужда да е с пълна дебелина).



    Hidden tang - скрит (т.нар. нанизана дръжка)



    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X