Анатомия на нож с фиксирано острие
Да напишем малко теория. Знам, че повечето които четете тук тези неща ги знаете, но има
и нови хора запалващи се по ножовете - за тях е тази тема.

Не всички от тези части винаги ще присъства на острието на ножа и обратно, има някои характеристики,
които ги имат ножове, но не са показани тук. На снимката по-горе е само един пример.
Blade Tip - Върхът на острието.
Spine - гърбът, обикновено не заточена страна на острието.
Ricasso - Не скосена част на острието на ножа след заточване, където острието преминава в дръжката.
Обикновено тук се слага знака на фирмата производител или типа на стоманата на острието.
Bolster - Част от дръжка, веднага след рикасото. При фиксовете, болстера служи за балансиране на ножа
повече от колкото за неговото укрепване, за разлика например при сгъваемите. Този баланс е важен, тъй като
често при големи ножове, острието може да бъда много тежко.
Mosaic Pin - Те се използват за закрепване на ръкохватките(чирените) към острието, макар че те се и залепват,
като се използват епоксидни смоли или други лепила. Мозаечни пинове често се използват за ловните или друг
вид ножове. Те имат различен вид и форма в зависимост от използваните тръбички и игли за тяхната направа.
Blade Belly - Коремът е извитата част на острието, който започва след върха.
Choil - Това е мястото, където показалеца може да се постави и ви позволява да държите острието по-близо до
мястото където то работи. Чойлът може да бъде и по-малка част в края на заточеното острие.
Handle – Е дръжката на ножа без болстерите.
Butt (Pommel) - Това е най-задната част на ножа, в която се намира дупка за ремък. В зависимост от конструкцията
на ножа това може да бъде помел или задния болстер или просто част от танга, както в примера по-горе.
Tang - При фиксираните ножове задната част на острието, която е скрита в дръжката или затворен между чирените,
в зависимост от вида на опашка. Има четири вида танг: Full Tang, Partial Tang, Tapered Tang and Hidden/Rat Tail Tang.
Да добавим още няколко картинки показващи отделните части на ножа с фиксирано острие.


Да напишем малко теория. Знам, че повечето които четете тук тези неща ги знаете, но има
и нови хора запалващи се по ножовете - за тях е тази тема.
Не всички от тези части винаги ще присъства на острието на ножа и обратно, има някои характеристики,
които ги имат ножове, но не са показани тук. На снимката по-горе е само един пример.
Blade Tip - Върхът на острието.
Spine - гърбът, обикновено не заточена страна на острието.
Ricasso - Не скосена част на острието на ножа след заточване, където острието преминава в дръжката.
Обикновено тук се слага знака на фирмата производител или типа на стоманата на острието.
Bolster - Част от дръжка, веднага след рикасото. При фиксовете, болстера служи за балансиране на ножа
повече от колкото за неговото укрепване, за разлика например при сгъваемите. Този баланс е важен, тъй като
често при големи ножове, острието може да бъда много тежко.
Mosaic Pin - Те се използват за закрепване на ръкохватките(чирените) към острието, макар че те се и залепват,
като се използват епоксидни смоли или други лепила. Мозаечни пинове често се използват за ловните или друг
вид ножове. Те имат различен вид и форма в зависимост от използваните тръбички и игли за тяхната направа.
Blade Belly - Коремът е извитата част на острието, който започва след върха.
Choil - Това е мястото, където показалеца може да се постави и ви позволява да държите острието по-близо до
мястото където то работи. Чойлът може да бъде и по-малка част в края на заточеното острие.
Handle – Е дръжката на ножа без болстерите.
Butt (Pommel) - Това е най-задната част на ножа, в която се намира дупка за ремък. В зависимост от конструкцията
на ножа това може да бъде помел или задния болстер или просто част от танга, както в примера по-горе.
Tang - При фиксираните ножове задната част на острието, която е скрита в дръжката или затворен между чирените,
в зависимост от вида на опашка. Има четири вида танг: Full Tang, Partial Tang, Tapered Tang and Hidden/Rat Tail Tang.
Да добавим още няколко картинки показващи отделните части на ножа с фиксирано острие.
Коментар