Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Заместител на т.нар. choji oil

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Заместител на т.нар. choji oil

Здравейте,

от известно време тренирам Иайдо и обмислям закупуването на иаито(т.нар. тренировъчни катани, които са затъпени с цел безопасност), и тъй като обзоримото бъдеще невъзнамерявам да ходя в Япония на семинари, по-икономичен и по-практичен вариант е да си купя стоманено такова. До тук добре, обаче това иаито, както всичко друго си изисква поддръжка след всяка тренировка - изчистване и смазване.

За смазване обикновено се използва масло чоджи, което до колкото видях е доста скъпо и съответно за да не се занимавам с доставки отвън - седнах да си търся заместител. Между другото маслото чоджи е смес от: light mineral oil & clover oil в съотношение 90%/10%

По западните форуми пишат, че може да се използва:
    - минерално масло
    - оръжейна смазка
    - фино машинно масло

От което следват два-три въпроси:

1) Кое е най-доброто средство за консервиране (предпазване) от ръжда? Какво използвате вие, за да предпазвате ножовете си, например.
    2) Ако евентуално реша да си правя чоджи - тези неща light mineral oil & clover oil къде мога да ги намеря? Чета по форумите - първото в аптеките, а второто по хранителните магазини?! Само, че аз такова до сега не съм виждал.

Предварително благодаря.

От: Заместител на т.нар. choji oil

Аз ползвам везелин, за предпазване на моите ръждаеми ножове.

Коментар

Технически вазелин, например. Или смес от технически вазелин и 10% стеарин (парафин от свещи), или повече както ти харесва. Или и под 0,5% колофон за трайност на покритието и прилепване. Или грес за хранителна промишеност, за да не ти мирише нищо и да не цапа зле. Или силиконова, малко скъпа, но пък наистина маже и има много гъста от нея. Но тя е дефицит.
      Може да има значение за употребата колко плъзгава или лепкава остава повърхността след обработка.
      Маслото от мирта, или карамфил, не вярвам да е задължително. Изненадах се, че се предлага само за под 10 долара за 100 грама - розовото масло е по 50 лв грама или нещо такова. Парфюмерийните фирми го имат, може и аптеките, индийски магазини и други.
      Последно редактирано от lodkar; 23-05-13, 23:53.

Коментар

Балистол спрей или WD-40.

Коментар

Общо взето ръжделник като ръжделник всякаква смазка, която намираш за добре да ползваш, може да мажеш.
          Може също така да го ... ецнеш (май му се викаше) т.е. да топнеш меча* в лимонов сок, лимонена киселина (разтворена във вода), кока-кола и там подобни киселяци . Ще добие един по-тъмен цвят, т.е. патина, но пък тя задържа корозията/ръждата.

п.п. може и да го боядисаш (шегувам се)
          Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
          И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
          вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Не и ВД 40. То е смес от газ за лампи, нафта и изпаряващо се масло, което цапа.

Коментар

Това за WD-40 е хубаво да го знам, понеже ми предлагаха и аз сметнах за по-добре да се консултирам, преди да правя необмислени действия.
              Благодаря за съветите!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
              X