Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Spyderco Military Titanium C36TIP

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Spyderco Military Titanium C36TIP

Пишейки за един друг нож, някои споменаваха за баткото, та реших да напиша и за него.

Става дума за Spyderco Military с титаниеви дръжки.

Спецификации
    • Острието: 4 "(102 mm)
    • Режещ ръб: 3-11/16 "(94 mm)
    • Затворен: 5-1/2 "(140 mm)
    • Общо: 9-1/2 "(241 mm)
    • Ширина: 31,00mm
    • Дебелина: 3.65 mm
    • Стомана: CPM-S30V
    • Тегло: 5,9 унции. (167 г)
    • Острие: Плоско скосено
    • Дръжки: Титан
    • Клип: Десен
    • Начин на носене: Down
    • Произведен в Golden Colorado, САЩ

Производството на Spyderco Military започва през далечната 1990 г., от тогава е претърпял много модефикации и интерпретации. Една от тях е тази. Дизайнер на ножа е Sal Glesser.
    Острието е плоско скосено с вторичен ъгъл на заточване. Стоманата е неръждаема прахова S30V . Химичният и състав е Въглерод – 1.45%, Хром – 14%, Ванадии 4%, Молибден – 2%, Ефективна твърдост на закаляване 60 HRC. Стоманата се отличава с много добра способност за полиране и износоустойчивост. Върхът на острието е доста тънък, но за рязане е превъзходен. Има отвор правен с лазер 14 мм, за лесно отваряне дори и с ръкавици. На чойла и на гърба но острието, преди отвора има насечка, която спомага да не приплъзва ръката при използването на ножа.

Дръжката е това, което прави този вариант на Spyderco толкова специален.Тя е скосена по ръбовете за комфорт на ръката. Titanium като материал за дръжка се счита за много предпочитан сред познавачите на ножове. Той е по-устойчив на надраскване от анодизиран алуминий, лек и издръжлив.

Заключването е RIL Рийв Integral Lock. За мене, тъй като съм имал ножа и с дръжки от G10, ми се струва по използвателен този с G10, защото е по-лек, по-лесно се отваря и най-вече по-лесно се затваря. Фрейм лока е особен начин за заключване на острието в отворено състояние, трябва да се внимава къде са пръстите, за да не притиска заключването и да не пречат на затварянето на ножа.

Тук се вижда сравнението между двата вида заключване, лайнер лок и фрейм лок.

Моят екземпляр има допълнителна стоманена пластина (lockbar), която опира в острието и фрейм лока е по стабилен и траен.
    Клипса е голям, от полирана неръждавейка и ножът не може да потъне добре в джоба за да се скрие. Положението му е само едно, без възможност за преместване.

На задната част на дръжката, в средата има пластина и така дръжката е по-стабилна.

Някои имат доста от този вид.

Използвани са снимки и от интернет.

От: Spyderco Military Titanium C36TIP

Много добро ревю, признавам, въпреки че не съм фен на марката, чак на мене ми хареса. Само за едно не съм сигурен, не че съм много компетентен, но ....

Той е по-устойчив на надраскване от анодизиран алуминий
    А слоя върху който е положена анодизацията не е ли по-устойчив на износване и с по-висока твърдост от титана?
    If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Благодаря.

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение

А слоя върху който е положена анодизацията не е ли по-устойчив на износване и с по-висока твърдост от титана?
      Така се споменава в литературата.

Коментар

Първоначално публикуван от knifeman Преглед на мнение
        • Произведен в Golden Colorado, САЩ
        Малка поправка, произведен в Golden, Colorado, USA, Earth. Така поне пише на моя (обикновен лайнер-лок, Г-10 в диждитъл камо). Явно има бройки произведени и на Марс

Както споменах и в другата тема - злобен резач, замалко да си ампутирам топките с него, при опит да го забърша в гащите (рязах едно печено пиле и не уцелих ъгъла на забърсване)... Корава ножка, кеф за всеки неин притежател.
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Може да дойде време и на Марс да ги правят, но ние няма да го дочакаме и затова си ги взимаме от Земята.

Коментар

Ако трябва да съм честен - винаги съм възприемал Паяците като Ай-фона на ножовете - скъпи и прекалено рекламирани. За разлика от Фелкнивен да речем. Но с всеки следващ техен нож, който си купувам (на Паяците де), все повече се убеждавам колко не съм прав.

Но все още съм на 100% убеден де

Коментар

Затова трябва да продължиш да си ги купуваш, докато се убедиш на над 100%.

Коментар

Айде сега реклама. Добър нож е, но е скъп, много скъп и да кажем, че се срещат доста по-евтини и по-практични. В пъти. И едва ли не някой като напише "Титаниум" и вече ножа става златен. Според мен над 200 долара за тая "чикия" са адски много. Титана според мен от функционална гледна точка е излишен, просто е модерен, гъзарски и скъп. Аз също имах избор дали да си взема "титаниевия" на ЦРКТ или дезърт варианта и си взех дезърт. Значително по-ефтин и също толкова функционален.

Коментар

Първоначално публикуван от Dimitar Nenchev Преглед на мнение
                  Айде сега реклама. Добър нож е, но е скъп, много скъп и да кажем, че се срещат доста по-евтини и по-практични. В пъти. И едва ли не някой като напише "Титаниум" и вече ножа става златен. Според мен над 200 долара за тая "чикия" са адски много. Титана според мен от функционална гледна точка е излишен, просто е модерен, гъзарски и скъп. Аз също имах избор дали да си взема "титаниевия" на ЦРКТ или дезърт варианта и си взех дезърт. Значително по-ефтин и също толкова функционален.
                  Хех, то с ножовете като с дамите. Един харесва с голям задник и малки цици, друг - наопаки. На Клаудия Шифър, например, оная и работа не е напреки, за разлика от на всички останали дами. Ама друго си е да вметнеш небрежно - снощи опънах Клаудия Шифър Звучи солидно, някак си....

Коментар

То и Москвича е кола, ама всеки иска да кара Мерцедес. И двете започват с М.

Коментар

В този смисъл ако си вземаш ножа за красота и да се хвалиш "вижте ме имам нож за 230 долара" - тогава да, макар че красотата е разтегливо понятие. Практичността му и приложимостта му в дадена сфера са съвсем друго нещо.

Коментар

Не ми се иска да почваме спор за това кой нож е по по най. Един харесва един нож, друг друг нож, затова се произвежда
                        толкова много видове по форма и цена, да има за всеки.

Коментар

Имай милост към нашего брата! Пак няма да се спи цяла нощ....Поздравления - една от "лимузините" на Спайдерко.
                          Аз пък цял ден си подмятах "Spyderco Rescue"-то. Само чаках да се мерне някой кашон за отваряне!

Коментар

Няма да пускам скоро нови ревюта, за да се успокоим малко

Коментар

Първоначално публикуван от jose Преглед на мнение
                              ....................... Само чаках да се мерне някой кашон за отваряне!
                              Опа , и аз това си ползвам скъпото ножче, кашон след кашон, служи ми вярно, не ме е предавал.....
                              Т5
                              Crossrunner

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X