Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Каракулак от 21-и век

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Каракулак от 21-и век

Здравейте, момци!...напоследък из раздела като че ли само вносни ножове битуват..та рекох да ви покажа един наистина традиционен български(балкански?), правен по традиционната, но силно осъвременена технология - ще обясня защо. Едно време, вероятно за икономия на материал, а и за да увеличат динамичната устойчивост на ножа, ковачите са заваряли( с ковашка заварка!) режещ ръб от висококачествена стомана("челик"), за по меко нисковъглеродно желязо("демир").Така се комбирали добрите режещи качества с еластичността.Е, аз го правя по същия начин, но с електрозаварка(разбира се - с последващо изковаване за постигане на характерната форма и грубо скосяване)Оттам нататък - всичко си е по традиция - нормализация в угасващата жар на оджака,груб шлайф,закалка и отвръщане(е, и тях ги прави термист - в електронно управляема пещ...ами - 21-и век сме, все пак). После следва финишен шлайф, полиране, и оксидация.Чирените и канията са си вече съвсем по канона - черен рог,медно-месингови инкрустации,тЕнка кожа върху дървена кания, с месингов обков.
    Набързо-цифри: обща дълж.450 мм, само острие 345 мм, ширина 32 мм, дебелина 5 мм, режещ "челик" - ШХ15(лагер), гръб("демир" - Ст.25), 420 гр.чисто, с канията 600 гр...и сега - да се преборя с качването на снимки..
    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07137_1.JPG
Прегледи:1
Размер:190.9 КБ
ID:5974946Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07129_1.JPG
Размер:191.5 КБ
ID:5974947Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07130_1.JPG
Размер:196.4 КБ
ID:5974948Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07131_1.JPG
Размер:182.0 КБ
ID:5974949Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07132_1.JPG
Размер:187.2 КБ
ID:5974950Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07133_1.JPG
Размер:176.8 КБ
ID:5974951Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07134_1.JPG
Размер:196.2 КБ
ID:5974952Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07135_1.JPG
Размер:183.9 КБ
ID:5974953Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC07136_1.JPG
Размер:181.4 КБ
ID:5974954
    Със здраве!

От: Каракулак от 21-и век

Страхотен Каракулак и наистина автентичен си го докарал, по канон, както се казва
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Майсторе, имам един, всъщност май два въпроса....

Как оценяваш/сравняваш работните свойства или по друг начин казано функционалността на този тип острие спрямо кукрита?

На какви пари може да стъпи хубаво острие с кания и дръжкка без никакви украси.....
      Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
      Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Сори за натрапването
        Мисля, че ще е добре да се каже за каква дейност ще се ползват кукрито или каракулака.

Кукрито е по-тежко, вероятно и по-дебело самото острие (моето е 8-10мм) и съответно за по-тежки задачи ще се справи, като по бих го конкурирал с брадва.
        Докато каракулака (не съм имал такова "животно") има подобна извивка, което допринася за по-голяма сила при удар , по тясно и тънко е острието и мисля, че би се справял по-добре при кастрене на не кой знае колко дебели клони, както и при храсталак, там кукрито ще загуби. Или като цяло клони повече към тип мачете

От немай къде, каквото и да е острие, ще свърши криво-ляво работа .
        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
        И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
        вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Аз пък се чудя ако си купя такъв къде ше го нося. Май ще трябва жената да ми ушие пояс и да го затъквам вътре. Проблема е че тя е твърдо против да си купувам ножове и май ще трябва сам да си шия пояса. Голяма картинка ще съм. А иначе ако си поръчаш кулак може да ти го направят и 8-9 мм дебел димек към 700-800 гр. и тогава ще е колкото кукрито.
          "If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

Коментар

За какво ще се ползва.... Явно по предназначение - лагеруване, биваци всякакви и прочие.... Точно приликата в форма на острието поражда въпроси. Явно и двата ножа си имат общи функции, само че със специфики имайки предвид происхода....

Като гледам, пропорциите дължина/тегло доближават каракулака към малко мачете..... Демек удачно ще се справя със тънки храсти, ще служи за дълга кама или малка сабя и прочие.... От друга страна и 12 инчово кукри ще свърши същата работа, само че ще е малко по-тежко и съответно ще става и за цепене.

Та затова искам по-компетентно мнение от мое....
            Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!

Коментар

Имам мачете имам и кукри. Не можеш да сравняваш каракулака с мачете, нито малко, нито голямо (т.е. късо или по-дългичко). Според мен и каракулака и кукрито ще ти вършат еднаква работа - цепене и сечена на дърва. Кукрито би трябвало да те уморява по малко ако ти е удобна дръжката, но разликата ще я усетиш ако трябва да се справяш с големи количества. И двата няма да са удобни за рязане на луканчица, но и двата ще са дуракоустойчиви остриета, които няма да жалиш много много. Бяхме на едно мероприятие в гората, трябваше да се опечат мръвки за 20 човека, разбирай гооооолям огън, а иначе сняг и студ под нулата. Имахме мойто кукри и една брадва. На десетата минута брадвата сдаде багажа, счупи се дръжката, та с тва кукри ще дърва се изсякоха, всички 20 човека си опекаха мръвките на жар и бая ракия се сгря. Мачете не би се справило. За каракулак не съм ползвал ама ако е здвао желязо мисля че няма да отстъпва на кукрито. Най добре е да си имаш и двете ама таз мойта жена е доста против.

АА и забравих да кажа - евала майсторе мноо добре изглежда.
              "If they give you ruled paper, write the other way." Juan Ramon Jimenez

Коментар

Първоначално публикуван от ssaattyyrr Преглед на мнение
                Имам мачете имам и кукри.
                То и аз имам.... Каракулак нямам. А все пак в България живеем.

Та чакам майстора все пак да каже неговото мнение, че ми е интересно.

Коментар

Еее Бай Сачмо! Бех се притеснил за тебе. Викам си тоз чиляк се позагуби нещо. А той красоти правел. Някой ден ще имам такова истински българско нещо. Ма да видим кога.
                  Поздрави.
                  Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                    То и аз имам.... Каракулак нямам. А все пак в България живеем.

Та чакам майстора все пак да каже неговото мнение, че ми е интересно.
                    Колега Злой, май ще те разочаровам..аз съм занаятчия(самоук-при това), и силата ми е в изработването, а не в ползване,тестване и сравнение на остриета..За ятагана, и умалените му подобия - кулаклии, и овчарски ножки, за мен е почти сигурно, че са произлезли от тракийската сика, която е по-позната с гръцкото наименование махайра. Виж за произхода на кукри-то(кхъ-хри -така приблизително се произнасяло на непалски) - не зная нищо, освен , че си прилича с горните - ама с далечна прилика.Различават се по конструкцията на дръжката, а известна прилика имат - по формата.Мачетето е особено екзотичен и непознат за мен нож, не го и харесвам(макар че вероятно е незаменим при определени условия).
                    За днешна България, и за случаите на ползване, за които стана дума в горните постове - пикник, туризъм, сечене и цепене на дърва...смятам - нито кулаклията, нито кукрито са изключително пригодни, ще свършат работа, която ще свърши примерно малко топорче, или дори финландския голям нож - леуку-то.Та така..ама пак ти казвам - това е мое лично,и твърде дилетантско мнение, със здраве!
                    п.п. кулаклиите, които правя(респ.- реставрирам), ми ги поръчват хора, за които остриетата са или спомен от скъп роднина, или имат някаква друга емоционална стойност(примерно-колекция), а съм правил и за хора, участващи във възстановки на исторически събития или фолклорни обичаи...т.е - никога заради прякото им предназначение като нож(още по-малко оръжие-щото в определен исторически период са си били единственото разрешено за носене от българи острие).Но независимо от горния факт, ножовете ми (твърдя го категорично) са си били пълноценни ножове..но как го използва конкретния собственик - не зная..пак със здраве!
                    Последно редактирано от sa4mo; 20-06-12, 20:44.

Коментар

Благодаря за отговора.

Коментар

За произхода на кулака и ятагана на дълго спорихме в един друг форум, но до краен извод не се стигна. Формата на острието на кулак/ятаган и копис/сика/махайра е близка- даже много, но докато първите се появяват по нашите земи 17 - 18 в. (най- ранните ятагани с датиращи надписи са от втората половина на 18в.), вторите изчезват като оръжие тук век- два преди христа. Не вярвам майсторите да са ги преоткрили, но как точно са се появили този тип остриета не ми се гадае. И друго - ятаганът, като дълго оръжие, призлиза от извития нож- т.нар. кулак. В мирно време както на християни, така и на мохамедани в Османската империя се е забранявало да носят дълго бойно оръжие - пушки и саби. И "кулаклията" малко по малко "израства" от нож до ятаган, някои от които богато украсени - символ за положение в обществото и ...гъзария понякога. Та така...
                        А на майстор Сачмо се е получил просто прекрасен...Чудя се само кога ще се появи армагедона да се заяжда Поздравления майсторе!!!
                        Руският шофьор нарича "път", мястото през което възнамерява да мине.
                        ...Българския коледен дух е духът на заклано прасе...[COLOR="#008000"][/COLOR]

Коментар

Първоначално публикуван от razkazwacha Преглед на мнение
                          ..А на майстор Сачмо се е получил просто прекрасен...Чудя се само кога ще се появи армагедона да се заяжда
                          Благодаря за оценката! Пък с Армагедончо си хортуваме в друг един форум(и то на високо ниво дебати водим, поне докато все още има достъп, щото пък в трети един форум отдавна бил отрязан...чудна работа)

Коментар

Първоначално публикуван от sa4mo Преглед на мнение
                            Благодаря за оценката! Пък с Армагедончо си хортуваме в друг един форум(и то на високо ниво дебати водим, поне докато все още има достъп, щото пък в трети един форум отдавна бил отрязан...чудна работа)
                            Чета и аз ножарския форум (ама само чета, щото нямам какво да кажа още) и гледам ти и останалите майстори какви чудеса пускате. А такива като споменатия ги има във всички форуми- няма отърване от тях
                            Руският шофьор нарича "път", мястото през което възнамерява да мине.
                            ...Българския коледен дух е духът на заклано прасе...[COLOR="#008000"][/COLOR]

Коментар

Имам и аз една питанка към бай Самчо!
                              Този каракулак имали си жена за продан, защото аз много отдавна си търся?
                              Такава изработка и такъв нож чакам отдавна.
                              Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 29-06-12, 10:20.
                              Samurai Gemax

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X