От известно време забелязвам ясна тенденция, високият клас сгъваеми ножове, все повече да са със заключване Frame Lock. Да, изглежда добре, солидно, няма къде да задържа боклуци, чисти се по-лесно... Но пък се замислих, доколко е надежден и дълговечен? Идеята в края на краищата е да бъде една пружина. Това добре, но знаете, колкото е по-голяма една пружина, т.е. на колкото повече дължина се разпределя огъването, толкова по-добре за пружината... А при фрейм лока, реално пружината, е един малък участък, който е нарочно изтънен. Докато при линер лока, цялата дължина е реално пружина, тук имаме един малък участък...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
FrameLock vs LinerLock или въобще доколко е дълговечен FrameLock?
Свий
X
-
От: FrameLock vs LinerLock или въобще доколко е дълговечен FrameLock?
Те винаги имат значение. В случая не ни интересуват, приемаме, че и в двата случая за използвани еднакво качествени материали... Въпросът е, доколко тази малка и къса пружина, може достатъчно дълговечно да си върши работата надеждно?
Коментар
-
Не съм виждал досега счупен фреймлок, докато за лайнерлока не мога да кажа същото/даже наскоро в ножарския форум имаше постнати снимки със здраво изкривена пластина на Онтарио РАТ!/ Не е по темата, но аз намирам за най-удобен аксис лока.
П.п. Г-н Петров, адмирации за показания "Паяк", благородно завиждам!"Make love, not war!"
Коментар
-
Няма място за завист..., не е мой, пък аз се чудя дали да завиждам за сега... Но много си мисля, относно този малък участък под 1 см, изтънен при това, който всъщност играе пружина...? Притеснява ме, доколко ще е добра и дълговечна, при малко по-голямо натоварване... при това имайки предвид, че титана, макар и много прехвален, всъщност е доста под нивото на най-обикновената неръждавейка, що се отнася до механичените му качества... Единственото предимство, което има е теглото му, нищо друго... Та размишлявам дали новата мода, е нещо полезно или просто мода... Колкото до чупенето, всичко може да се счупи, фрейм лока още повече даже не е никак трудно... ето:
Коментар
-
Това изкривяване не е ли от натоварване в обратна посока? Тоест, на сгъване? Това на първата картинка ми се струва по-читаво в това отношение от счупеното.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Да на сгъване е, постига се сравнително лесно... Отвореният нож, се удря с обратната на острието част по ръб на маса да речем... Горната картинка сложих, само за демонстрация, че нечупливи решения няма... Всичко се чупи от лесно, по-лесно, само желание да има. Колкото до конструкцията, тя си е на практика еднаква на двата ножа, защо ти хареса първият повече? Освен в прецизните детайли и стоманеното усилване на контактният ръб, нещо което е важно за титана, който е доста по-мек от стоманата на острието и се изтрива бързо...
Коментар
-
Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение...защо ти хареса първият повече?
ПП: Само да уточня че опита ми с такива "ножки" е практически нулев. Коментирам само каквото виждам на картинките.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
За наблюденията мисля си прав, на същото мнение съм. Да, общо се очаква към 2-4мм. да има движение рамото... Но пък и в крайно положение трябва да е с достатъчно усилие, при това трябва да издържа известно количество обратно натоварване... (снимката по-горе) при това тази пружина е 99.99% от времето в натиснато състояние и реално се освобождава при отваряне на ножа... И ето точно това е дилемата: Е ли в състояние, титанът, принципно смешен като качества в този му аспект, да запази достатъчно качество на пружина за дълги години напред?
Коментар
-
Като гледам тия снимки, се чудя как се постигат такива достижения. Може би просто боравенето с ножа е неправилно, не конструкцията.
Нито един "лок" не е толкова здрав, колкото фикс и не трябва да се третира така.
Ползването на сгъваем нож за батонинг може да се прави САМО, когато острието не е щракнато. Тоест, ножът е отворен до половината и при полагане на дървото, дръжката виси надолу свободно, биенето става САМО по острието.
Не, че сгъваемите ножики са за такива цели, но на мен ми се е налагало веднъж...
Иначе фикса си е фикс, фолдърите са за храненеЗима иде
Коментар
-
Не съм много съгласен с теб... За хранене нищо повече от един Викторинокс не е необходимо... Пък и като се видим ще ти покажа сгъваем, който е по-здрав от доста фиксове (доказано)... Освен това има разни причини поради които сгъваемите имат неоценимо преимущество... Но голяма част от тези неща не са за твърде широка аудитория, живот и здраве като се видим на живо ще ги обсъдим...
Но да се върнем на темата... Поне да има някой с фреймлок на 15-на години, сериозно използван?
Коментар
-
Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение... Пък и като се видим ще ти покажа сгъваем, който е по-здрав от доста фиксове (доказано)...Зима иде
Коментар
-
Сега и ако бяхте изяснили, примерно със снимки, кой "лок" какво представлява всъщност, току виж темата станала полезна и за мене например!"Do not correct a fool, for he will hate you;
Correct a wise man, for he will appreciate you."
Коментар
-
За съжаление такива сравнително простички неща се изясняват много трудно с писане, щеше да е много по-лесно на живо, но ще се опитам, Ето една снимка:
Лявото е фреймлок, дясното линер лок. Всъщност фреймлока, е частен случай на линерлока, и всъщност въпросът ми в темата е повдигнат поради факта, че линерлока, работи в цялата си дължина, при това не се явява част от дръжката на ножа... При фреймлока е точно обратното, при това поради привичната му дебелина, има едно малко място където е специално изтънен и това място играе ролята на пружина... Е, аз не съм убеден доколко това е решение издържащо във времето, най-вече поради това, че напоследък фреймлока се изпълнява поради причини свързани с теглото и дизайна от титан...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар