Обява

Свий
Няма добавени обяви.

FrameLock vs LinerLock или въобще доколко е дълговечен FrameLock?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• FrameLock vs LinerLock или въобще доколко е дълговечен FrameLock?

От известно време забелязвам ясна тенденция, високият клас сгъваеми ножове, все повече да са със заключване Frame Lock. Да, изглежда добре, солидно, няма къде да задържа боклуци, чисти се по-лесно... Но пък се замислих, доколко е надежден и дълговечен? Идеята в края на краищата е да бъде една пружина. Това добре, но знаете, колкото е по-голяма една пружина, т.е. на колкото повече дължина се разпределя огъването, толкова по-добре за пружината... А при фрейм лока, реално пружината, е един малък участък, който е нарочно изтънен. Докато при линер лока, цялата дължина е реално пружина, тук имаме един малък участък...

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:lionspy1 (1).jpg
Прегледи:1
Размер:129.7 КБ
ID:5973463
    VPetrov.photography

От: FrameLock vs LinerLock или въобще доколко е дълговечен FrameLock?

Предполагам, че материалите и обработката им също имат значение в случая.Иначе аз също харесвам LinerLock

Коментар

Те винаги имат значение. В случая не ни интересуват, приемаме, че и в двата случая за използвани еднакво качествени материали... Въпросът е, доколко тази малка и къса пружина, може достатъчно дълговечно да си върши работата надеждно?
      VPetrov.photography

Коментар

Без да мога ясно да фомулирам защо - и аз не харесвам фреймлок, както и баклок. Може и да е въпрос на навик, но твърдо предпочитам лайнер-лок.
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Не съм виждал досега счупен фреймлок, докато за лайнерлока не мога да кажа същото/даже наскоро в ножарския форум имаше постнати снимки със здраво изкривена пластина на Онтарио РАТ!/ Не е по темата, но аз намирам за най-удобен аксис лока.
          П.п. Г-н Петров, адмирации за показания "Паяк", благородно завиждам!
          "Make love, not war!"

Коментар

Няма място за завист..., не е мой, пък аз се чудя дали да завиждам за сега... Но много си мисля, относно този малък участък под 1 см, изтънен при това, който всъщност играе пружина...? Притеснява ме, доколко ще е добра и дълговечна, при малко по-голямо натоварване... при това имайки предвид, че титана, макар и много прехвален, всъщност е доста под нивото на най-обикновената неръждавейка, що се отнася до механичените му качества... Единственото предимство, което има е теглото му, нищо друго... Та размишлявам дали новата мода, е нещо полезно или просто мода... Колкото до чупенето, всичко може да се счупи, фрейм лока още повече даже не е никак трудно... ето:

Име:Emerson HD7.jpg
Размер:23.6 КБ
ID:5380751
            VPetrov.photography

Коментар

Това изкривяване не е ли от натоварване в обратна посока? Тоест, на сгъване? Това на първата картинка ми се струва по-читаво в това отношение от счупеното.
              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да на сгъване е, постига се сравнително лесно... Отвореният нож, се удря с обратната на острието част по ръб на маса да речем... Горната картинка сложих, само за демонстрация, че нечупливи решения няма... Всичко се чупи от лесно, по-лесно, само желание да има. Колкото до конструкцията, тя си е на практика еднаква на двата ножа, защо ти хареса първият повече? Освен в прецизните детайли и стоманеното усилване на контактният ръб, нещо което е важно за титана, който е доста по-мек от стоманата на острието и се изтрива бързо...
                VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                  ...защо ти хареса първият повече?
                  Защото въпросния участък е по-къс и ще трябва значително повече усилие за да се получи това, което се е получило на изкривения на втората снимка, ако въобще може да се получи. Недостатъка е повече деформации на по-къс участък, но това вече си е от материала, който трябва да е предвиден за това. Лично според моите представи, предвид че деформацията при заключване и отключване не е чак толков голяма (рамото е дълго, а се мести предполагам около 2 милиметра в заключващия край), че да е проблем.

ПП: Само да уточня че опита ми с такива "ножки" е практически нулев. Коментирам само каквото виждам на картинките.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За наблюденията мисля си прав, на същото мнение съм. Да, общо се очаква към 2-4мм. да има движение рамото... Но пък и в крайно положение трябва да е с достатъчно усилие, при това трябва да издържа известно количество обратно натоварване... (снимката по-горе) при това тази пружина е 99.99% от времето в натиснато състояние и реално се освобождава при отваряне на ножа... И ето точно това е дилемата: Е ли в състояние, титанът, принципно смешен като качества в този му аспект, да запази достатъчно качество на пружина за дълги години напред?
                    VPetrov.photography

Коментар

Като гледам тия снимки, се чудя как се постигат такива достижения. Може би просто боравенето с ножа е неправилно, не конструкцията.
                      Нито един "лок" не е толкова здрав, колкото фикс и не трябва да се третира така.
                      Ползването на сгъваем нож за батонинг може да се прави САМО, когато острието не е щракнато. Тоест, ножът е отворен до половината и при полагане на дървото, дръжката виси надолу свободно, биенето става САМО по острието.
                      Не, че сгъваемите ножики са за такива цели, но на мен ми се е налагало веднъж...
                      Иначе фикса си е фикс, фолдърите са за хранене
                      Зима иде

Коментар

Не съм много съгласен с теб... За хранене нищо повече от един Викторинокс не е необходимо... Пък и като се видим ще ти покажа сгъваем, който е по-здрав от доста фиксове (доказано)... Освен това има разни причини поради които сгъваемите имат неоценимо преимущество... Но голяма част от тези неща не са за твърде широка аудитория, живот и здраве като се видим на живо ще ги обсъдим...

Но да се върнем на темата... Поне да има някой с фреймлок на 15-на години, сериозно използван?
                        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                          ... Пък и като се видим ще ти покажа сгъваем, който е по-здрав от доста фиксове (доказано)...
                          Чакам с нетърпение
                          Зима иде

Коментар

Сега и ако бяхте изяснили, примерно със снимки, кой "лок" какво представлява всъщност, току виж темата станала полезна и за мене например!
                            "Do not correct a fool, for he will hate you;
                            Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

За съжаление такива сравнително простички неща се изясняват много трудно с писане, щеше да е много по-лесно на живо, но ще се опитам, Ето една снимка:

Име:f-ll.jpg
Размер:54.7 КБ
ID:5382365

Лявото е фреймлок, дясното линер лок. Всъщност фреймлока, е частен случай на линерлока, и всъщност въпросът ми в темата е повдигнат поради факта, че линерлока, работи в цялата си дължина, при това не се явява част от дръжката на ножа... При фреймлока е точно обратното, при това поради привичната му дебелина, има едно малко място където е специално изтънен и това място играе ролята на пружина... Е, аз не съм убеден доколко това е решение издържащо във времето, най-вече поради това, че напоследък фреймлока се изпълнява поради причини свързани с теглото и дизайна от титан...
                              VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X