Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Проблем с ръжда по острието

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Проблем с ръжда по острието

Здравейте, имам едно опеинелче (OPINEL) №8 от карбонова стомана. Много добра ножка, попринцип се си ми стои в джоба и рядко го използвам, но винаги е с мен. Така сутринта отивам до магазина и го намирам в джоба на якето и като го отворих с разочарование разбрах че е "ръждясъл" не точно, а леко потъмнял. Сега свалих всичко с водна шкурка и е като нов, дажо по-гладък. Та въпроса ми е как да го предпазя. Преди време го топих в оцет за около 20тина минути зада се окисили метала, но явно не се е получило. Идеиии ?

Поздрави !

От: Проблем с ръжда по острието

Замени оцета с Кока Кола и не за 20 минути а 20 часа. Ако можеш наплескай дървото около ключалката с нещо мазно, че инък се разкисва и трудно се заключва и отключва.
    О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
      Замени оцета с Кока Кола и не за 20 минути а 20 часа. Ако можеш наплескай дървото около ключалката с нещо мазно, че инък се разкисва и трудно се заключва и отключва.
      ама нямали да стане много тъмно, няма ли начин да се запази блясъка на остирето по някакъв начин. А ще стане ли с ръждопреобразовател от тоя зеления в малките шишенца.

За основата дето е нита и ключалката вече съм се погрижил - топих го в горещо ленено масло и вече няма никакви проблеми.

Поздрави !

Коментар

Няма как карбонова стомана(тая думичка не я ползвай в тоя форум, ако не искаш да бъдеш линчуван) да остане лъскава ако ножа се ползва или не е намазан постоянно с някоя гнус. Или ще продължава да ръждясва или ще хване патина и ще потъмнее.
        О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Въглердона по-добре ли е ? или с високо съдържание на въглерод. То проблема е че ножката ми е подарък от скъп човек и има голяма стойност за мен иначе веднага щеше да си взема една иноксова и нямаше д аимам грижи. Ами тогава да отивам за кола. Та няма ли да и е множко 20часа ? Няма ли да стане черно острието ? А с ръждопреобразовател че ми е подръка ?

Поздрави !

Коментар

Колега, човекът ти каза какво да направиш, а той от остриета разбира.
            На преобразувателя идеята му е съвсем друга.
            Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
            имат право да гласуват на избори.

Коментар

Ясно !

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                ...карбонова стомана(тая думичка не я ползвай в тоя форум, ако не искаш да бъдеш линчуван)...
                Понеже това са камъни в моята градина и понеже - без преувеличение - вече спекулираш по некоректен начин:
                Последният път приех, че по отношение на въглеродната стомана, не е толкова недопустимо да се употребява и изразът - карбонова (още повече, че имаше и "съпорт" от модератор-химик). Само дето моите обструкции не са (и не бяха) толкова за това, а за фразата: "Нож с карбоново острие".
                Този път ще илюстрирам. Ето това е нож с карбоново острие, даже целият нож е от масивен карбон (малко примесен с водород и хлор):

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF2009.jpg
Прегледи:1
Размер:81.7 КБ
ID:5341763
                А това е нож с острие от карбонова стомана:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCF1992.jpg
Прегледи:1
Размер:126.7 КБ
ID:5341767

Колкото до употребата на преобразовател за ръжда. Да, ефекта от него, а и от всеки друг разтвор на фосфорна киселина, ще е същият като със кока-кола (или всякаква друга газирана безалкохолна напитка) като последните всъщност са заместител!
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Колега, много съм впечатлен от ножа от масивен карбон, дали ще може малко повече разяснения относно състава и как е направен, не относно обувалкоподобната форма.
                  Зима иде

Коментар

Формата лъже (поскоро, фотографските ми възможности) мисля, че това е съоръжение от технологично оборудване за обезкосмяване. А съставът е както казах почти чист карбон, с малко водород и направо пренебрежимо количество хлор. Ако трябва в тон с карбона - последните две са хайдроджен и клорайн.
                    Последно редактирано от davc; 30-01-12, 21:36.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Рисунката под ножа на дневалния кефи много

Коментар

В книгата за ножове, която излезе на скоро има един чалъм за полиране.Върху коркова тапа се поставя някаква паста и се търка острието.Някой пробвал ли е този метод и става ли за премахване на петна?

Коментар

Виж сега, питал съм майстори полировчици, когато още имаше такива. От тях знам, че най-финната паста за полиране, която е общодостъпна, е пастата за зъби.
                          Има пасти за зъби, в които има нещо като гранули - в този случай, ще приемем, че това е "грубата" паста. После - обикновената. Обаче не щеш да знаеш колко търкане е необходимо и колко време. С обикновена паста за зъби ми полираха стъкло на часовник(то не е стъкло, разбира се, ами някаква пластмаса). Отиват около 3 часа.
                          (Това, защото не им повярвах). Като вади само най-плитките драскотини, по-дълбоки не може.
                          Така че, който е перфекционист и маниак -- да пробва.
                          За мен ножовете са инструменти -- достатъчно е да ги поддържаш чисти и тънко(ама съвсем тънко) омаслени. Ако е за кухнята -- със зехтин.
                          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
                          имат право да гласуват на избори.

Коментар

Нещо се бях улисал в задължения тия дни и нищо не съм и правил на ножката стои си на тезгяха заедно с водната шкурка, ообаче вчера ми потрябва и спокоен че си ми е в джоба не я намирам. Та сега тя е на дневен ред и реших да я топна в ръждопреобразовател, но се чудех дали да е концентрат или да го разредя по някакаъв начин ?

Поздрави !

Коментар

Поразтърсих се и намерих някакъв пич в тубата да действа с горчица Далу е ефикасно ?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X