Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Jukka Hankala Tommy 95mm тест-ревю

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Jukka Hankala Tommy 95mm тест-ревю

Нещо като тест-ревю на малкото томи на Ханкала.
    Някои може и да знаят кое е ножчето, но все пак и малко сухо инфо

Размери на острието 95мм, скосяването е сканди на нула с лек вторичен ъгъл.

Стомана: Bоhler K510 по немския стандарт номенклатурно наименование (DIN 115 CrV 3) Silversteel: C 1.18%, Cr 0.7% and V 0,1%. по известна на жаргон като сребърна стомана.
    Дръжката е месинг-орех-месинг, но ще я преправям с къдрава бреза

Та тя не е много интересна.

Току що подминалата ни неделя имах възможност да ползвам ножчето върху две прасета . Тая седмица ще има още едно, и след това смятам да се заема с преправянето на дръжката.

Но да се върнем на теста.

Предната вечер (преди фаталният ден за прасчовците) баща ми покрай разни други ангажименти беше изключил да наточи някой и друг нож (а не ми беше и казал ), та беше довлякъл някакви от по 2лв, ама супер зле, други едни стари, ама не виждали точене .... незнам от кога, и да се порежеш не може . Та общо взето единствено мора 2000 и томито бяха в състояние за работа.

Томито не бях го точил, като с него си бях дялкал дървена вложка за него, дървено „калъпче” покрай правенето на калъфчето за викторинокса, с него е рязана и кожата за калъфчето (мислех да взимам едно макетно ножче, ама като видях това как реже, не сметнах за необходимо ) отделно разни мезалъци за ракия и проба, ябълки, портокали ... в момента не включвам нещо по-така дали е имало.

Мората не падаше по-долу, и тя беше бръснеща .

От моричката съм много доволен, и друг път съм работил с нея по прасета и не се е налагало да я дозаточвам. И двете ножчета се представиха много добре. По прасе на нож или обратно .

Работело се е само с тях, единствено едни от ребрата ги умаах с едно кукри, да видя как е .

Като тук се включват: дране, рязане на крачка, бутове, ребра (сланината не я броя особено), дет се вика цялостно разфасоване. Като естествено при рязането на крака, ребра и т.н. срещите с костите се е гледало да се избягват до колкото може.

След масата с ракийката, винско, свинско и т.н. се продължи с разфасоването. Основни играчи продължиха да са тези двете ножчета. Може би томито идва една идея по-късичко за доразфасоване/разпарчетосване, ама се свиква. След като всичко беше обезкостено и нарязано и наместено на студено, в тоя иначе топъл ден, вече дадохме почивка на ножчетата.

Като цяло доста се бяха захабили, режеха хартия трудно, особено при коремчетата, но останах доволен .

Покрай това ревю и мората намаза .

Днес на бърза ръка върнах остротата на томито, много ме кефят тея финки колко лесно и бързо се точат, а това е важно условие, ако си някъде по горите. Не съм засичал време, че го правех в разни промеждутъци покрай работата, ама сега като го хвана за края на дръжката и го пусна с неговата тежест по ръката си оставам без козина .

Много добро работно ножче.
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

От: Jukka Hankala Tommy 95mm тест-ревю

Страхотен нож, само не ми става ясно как е сканди на нула, ама е и с вторичен скос?
    Зима иде

Коментар

Първоначално публикуван от huko Преглед на мнение
      Страхотен нож, само не ми става ясно как е сканди на нула, ама е и с вторичен скос?
      Вероятно при заточването някой го е дялнал на криво с по-голям ъгъл от предварително зададения....
      О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
        Вероятно при заточването някой го е дялнал на криво с по-голям ъгъл от предварително зададения....
        Аш-баш
        Целта е да се увеличи малко ъгъла, като идеята е при среща с някоя кост да не води до проблясъци по острието, т.е. да държи повече на бачкане .
        Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.

Коментар

След лека корекция по втората дръжчица, вече смятам е готова. И съответно къде го ревю без нож

Та ето и снимчиците. Пак портокали и мандарини имаше в къщи, та с нещо "сухо" ще се постарая като направя канийката да има.

Направих корекция по коремчето и задната част от долната страна.

Като тук вече съм я варил в бъркоча от масла и восък и се вижда как леко е потъмняла.
          Само за сравнение.

Ами туй то

п.п. Май трябваше и някакви данни да пусна
          Размери на цялото ножче 210мм, дръжката 115мм от къдрава бреза, гард и "дупе" от месинг, тегло 110г (+ - 5гр.,че кантара мери през толкоз )
          Последно редактирано от mohera; 08-01-12, 15:41. Причина: забравих

Коментар

Да продължа с канийката. Вече е готова и смятам, че трябва да я добавя като завършен вид на томито.

Може и да не е много добра, но за първа кания ... горе-долу добре, най-хубаво че заключването ми се получи идеално. При вкарване на ножчето се чува как избутва въздуха от канията, просто е невъзможно да изпадне.

За изваждане си трябват две ръце. Опитах, така на усет, да направя сравнение с усилието за изваждане на мора 2000 съпоставено с томито, ами смятам, че около 2-3 пъти по-голямо усилие си трябва (като май повече към 3 пъти клони)

Ей тук с някакво подобие на шпек

Като такъв за тип кания, така по мое усмотрение, смятам би било по-удобно за човек десняк, да я носи от лявата страна (като за шпага/меч ), поне на мен сякаш ми е по-удобно за вадене.

Подвеската само с по една точка лепило момент, съм я залепил. Днес ще видя дали ще мога да направя нещо като копче от парче хартисало от дръжката и да я зашия.

п.п. забравих да спомена, че кожата е 4мм дебела, като там дето лежи вложката съм я изтънявал към върха, там е около 2мм. С нищо не съм я втвърдявал или нещо такова, минал съм я две ръце с вазелин прополис.

Коментар

Днес спретнах едно леко нескопосано копче, което реших да вградя и зашия повеската. Докато дълбаех с томито по кожата, нямаше проблем, ама хванах едно бръснарско ножче и заради ъгъла на работа, на 3 пъти изязах от шаблона

Коментар

Наскоро правих едно тестче върху кутийка от редбул .

Не ме бива в снимането , ама толко си можеМ, без практика . А и разположението срещу прозореца, ама хич не е добре за снимане , то и аз не се сетих на време де.

и няколко снимки за пълнеж

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X