Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правене на дръжка - първи стъпки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Правене на дръжка - първи стъпки

Първоначално публикуван от webe Преглед на мнение
    А защо точно пчелен восък , терпентин и ленено масло ?Същата работа за импрегниране на дърво става и за жълти стотинки вместо тея терпентини и масла - бензин.Бензина прониква и по-надълбоко,да мирише на бензин след импрегниране , но той изветрява и на всичко отгоре , ако импрегнираш с тея масла чакаш дни , а с бенза минути .
    Хм, това за бензина не съм го срещал/чел
    А иначе за восъка знам, че запечатва добре и пази от вода, както и че дръжката не се хлъзга.

В неделя си поиграх и малко рязане и разпробиване.

Гардчето го минах с кече на бормашината и шлайф-паста.

Снощи си играх малко да порисувам, не ме бива особено, ама смятам криво-ляво добре.

Днес по между останалите задължения имаше малко пилене

Тая гъба със шкурка (по съвет от друг форум) е много добра за извивки.

Дръжката остана (от предпазливост да не препиля нещо ) на 12см, ама ми се струва добре.
    Все още не съм го лепил, че се опасявам да не сгафя с нещо . Незнам, ама ми се струва доста удобно тапата да е с резба на края, че може да разглабяш и ако е нужно да подмениш нещо или коригираш.
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Няколко снимки и от днес.

Дръжката въпреки, че е една идея по-дълга е удобна

Тук една "рецепта" за обработка на дръжката съм си изнамерил, ама нещо не ми стана ясно, на водна баня ли да смеся компонентите или восъка ще се разкашка от маслата?!?!?
      "Затопленият пчелен восък(не повече от 70°С) прониква добре в дървените повърхности. Смесен с масла или алкохол образува кремообразни пасти или разтвори.
      Изпитана рецепта:
      - дървото се грундира с ленено масло
      - следват една или повече полирания със следната смес:
      1/3 ленено масло, 1/3 терпентиново масло и 1/3 пчелен восък.
      Резултата са много добре гланцирани и устойчиви повърхности.
      Нанасянето е желателно да се извършва напреки на жилките на дървото, финалното полиране надлъжно"
      И това: "Аз ползвам само боров терпентин и чесно да си кажа миризмата много ми харесва. Терпентина е само като основа за разтваряне на другите работи. Например добавяш восък и ето ти една каша за намазване на дръжките. Към горната комбинация добавяш ленено масло и получаваш още по-добър импрегнант. Към тях можеш да вкараш някаква смола - колофон или прополис и получаваш малко по-твърдо покритие. Можеш да комбинираш с различни комбинации от карнауба и пчелен восък. Тия бози можеш да ги вкараш с горещ въздух (но не толкова дълбоко и отнема дни), с варене (1-3 часа и пропива до дъно и при най-твърдото дърво) и под вакуум - за около половин час. Като изсъхне окончателно всякаква миризма изчезва и дървото става 100% водоусточиво и на практика вечно"
      Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.

Коментар

Зимаш терпентина , наливаш го в нещо (аз го наливам в кутия от пурички- цилиндричните дето са) восъка ако си го зел на пити слагаш една пита, ако си го взел на буца режеш една буца колкот прецениш и слагаш в бурканя.След туй загряваш, кат ти се стопи восъка.Спираш и топиш ножа.
        Тва не знам за кой път го пиша ти май и в ножарските форуми питаш .

Коментар

Въпрос към Автора на темата:
          Искам да попитам , дали докато пилиш самата "дръжка" , отнемаш ли също от метала който стои в края и ако правиш с каква пила ?
          Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
          Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
          Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

Ами отнемам разбира се, (специално гардето отпред, го бях доближил почти до това което трябва да е) тапзата отзад си беше грубо оформена и си я мАаах с пилата покрай дръжката , а пилата се нарича: пила за метал . Не е много функционална за дърво, ама аз се стараех да не се престарая (как звучи само ) та доволно си отнемаше, пък беше и новичка.

Такаа, ето малко снимки от завършъка на дръжката.

Първите снимки са на етап шкурена с водна шкурка 600 и после 1500.

Но горе-долу това е завършеният й вид.

Тук вече направих един бъркоч от пооо горе цитираната рецепта от восък, борово масло и ленено масло. За някой/и недоразбрал, в едно джезве с водичка се топва друг съд (в моя случай беше кутия от редбул, пасна идеално на дължина и е сравнително тесна, т.е. не ти трябва излишно много материал) с бъркоча, чийто съставки бяха разделени горе-долу по равно, чака се да се разтопи хубаво восъка леко разбъркваме и топим дръжката. Гледах известно време мехурчетата които излизаха от дръжката, но слязох да вечерям и го заеб@х на тих електрически огън (демек котлона на 1.5) колкото да не се одърви сместта.

Ей с това .... по наше му калец (по други места: шушон, калцун, плетен чорап и т.н.) го ползвах да го поизлъскам.

Ами това е от мен. Днес от едно парче тръба от черните за ВИК (на кангал дето са навити), си спретнах със сешоар една вложка за кания . Ще видим кога ще ми донесат кожата.

Коментар

А дупката в дървото с какво я прави ?
              Питам, щото такава дълга бургия не съм виждал.
              Ясно , че после трябва вътре да се оформя с тънка пила за дърво ... но просто началната дупка не ми ражда главата с какво може да стане.
              Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
              Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
              Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

Браво!

Коментар

Първоначално публикуван от Faca Преглед на мнение
                  А дупката в дървото с какво я прави ?
                  Питам, щото такава дълга бургия не съм виждал.
                  Ясно , че после трябва вътре да се оформя с тънка пила за дърво ... но просто началната дупка не ми ражда главата с какво може да стане.
                  Ами дупката .... имах замисъл да я правя на настолната бормашина, ама там няма място за цялата дръжка, понеже е от едно парче, та както си е на трупче дървото, му взех средата от двете страни и с обикновена дрелка го пробих от двете страни (почти съвпаднаха ) та с малко корекции се получи. Въпросът е да не прекаляваш с дебелината на бургията, че да има място за корекция. В моя случай ползвах една 4.5мм (дебелината на опашката беше 4мм и 5мм широка, това в най-тънката част)За пили ... ами незнам, аз нямах пък и в железарията не видях да имаме за дърво толкова малки пили, та дораздишявах отвора с пили за метал, или по скоро за заточване на вериги на моторни резачки . А и при опит да ... един вид прорежа/разширя дупката с бургията за дърво ... хоп и я счупих , ама то за няма левче бургия какво да очакваш.

Коментар

Много добре се е получил ножа, браво!С нетърпение очаквам да видя и канията.

Коментар

Браво, поздрави за ентусиазъма и резултата, наистина добре се е получило! Очаквам нови постижения!
                      "Make love, not war!"

Коментар

Ти си новият 5 Ракиев бре.
                        Ако е машина, нека бъде немска!
                        XJR 1200
                        ETZ 150
                        Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

Вчера за сефте пробвах ножчето на един суджук за ракийката , останах много очарован и приятно изненадан , това острие, въпреки дебелшкият си клин, режеше толкова финни парчета , толкова тъничко ... направо много ме изненада.

Обаче обмислям да преправя дръжката, след малко напътствия и критики от ножарскят форум. А и баланса отива много назад, предполагам, че до някъде е от дължината на дръжката 123мм (от гарда до края), пък и ми посочиха като кусур голямото стъпало между острието и гарда. Отделно има едни съвсееем леееко забележими цепнатини между гарда и острието, т.е. не добре пасната гард. (а забравих и да го намажа с вазелин или нещо такова, преди да лепя, та при чистенето от лепило има две драскотини) Това с гарда се получи така, понеже при набиването му, назад опашката в долната част беше леко по-дебела от тази част към острието (незнам дали го обясних добре), а аз почти не съм пилил опашката, освен леко заглаждане.
                          Но преработката ще е след като оправим прасчовците покрай коледа , че ми е голям мерак да видя как ще се работи.
                          Та в тоя ред на мисли, и кания няма да има докато не го преработя. За сега си стои увит в една истинска гюдерия от еленска кожа .

Коментар

Тая седмица в промеждутаци от работното време (то в тая криза се позасилиха промеждутъците май ) реших да се пробвам да направя нещо от една кожа, за тренинг, че ми е за първи път *DRINK* .
                            Та реших да направя едно калъфче за форестърчето, ама хоризонтално.
                            Кожата незнам точно каква е, ама е сравнително мекичка и е 4мм дебела.

И така минах през едно магазинче "От игла до конец" и ми препоръчаха конец за кожа, ням късане, ама пък тънак.

Направих си импровизирано едно такова за вдяване на конеца, че из нас не намерих

От магазина си взех и игла за шиене на кожа за машина и я модифицирах, да се правя на машина

Шева кърти мифки и изпраа пернишки винкеУи

малко снимки

Айде да не претрупвам, другите снимки ако някой/и любопитства може да ги види тук : http://mohican.snimka.bg/other/kal-f...40906.25844633

Коментар

Да разбутам малко темата
                              Та преправих я вече дръжчицата, в момента и увира "главата" в един бъркоч.
                              Снимките продължавам да ги качвам в по-по-по назад посоченият линк, но ето все пак линкче към албума http://mohican.snimka.bg/hobby/jukka...32151.26014839

Като размери:
                              обща дължина 210мм
                              острието си е 95мм , вадите го и получавате размера на дръжката

Ето няколко снимчици

Тия дни ще мислим "дрешката"

Коментар

Портокалите и ябълките...нещо не се вписват сякаш в идеята...по добре би изглеждало ножлето например на фона на 2-3 суджука с подложка от пъстърма...шегувам сееееее.
                                Супер е!!
                                LZ3YG

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X