Здравейте, един майстор ми даде да разгледам този нож за да го разгледам, но когато ми го даде ми каза да го потествам малко и реших да напиша няколко реда!
ТТ данни:
-Дължина: 12.5 см.
-Ширина: 3.5 см.
-Дебелина: 4 мм.
-Материал: Кована стомана Х12МФ, по моите наблюдения е добре закалено, понеже го тръкнах на керамиката и издаваше звук като на добре закален нож!
Дръжка:
-Дължина: 11 см.
-Ширина: 3 см.
-Дебелина: 2 см.
-Материал: Биволски рог и кост, ама не знам от какво животно
-Острието като форма е като на ловен нож, масивно и здраво. С него от рязане на храна, през дране и разфасоване- става и за отсичане и дялане на дръвца с дебелина около 5 см.
Дяла много добре, направи ми впечатление, че в сухо дърво влиза по-добре, отколкото в мокро!

Сече добре, удрях дървата леко, защото ножът не беше мой и ме беше страх да не го съсипя

Днес разфасовах едни ребра, работих по ставите
само за разсичането използвах един стар нож от Костенец(не този, а един друг), обаче заточен като брадва *ROFL* Не се захаби въобще. Няколко пъти го пипнах в кокал и нямаше проблясъци.

При сеченето също нямаше проблясъци или назъбвания, остротата също не се промени. Имайте в предвид, че дървата бяха сухи, но пък и не бяха много дебели
Порязах и картон, ножът се представи отлично, имам някои ножове, които не могат да го режат и се захабяват бързо. Е този нож не се захаби въобще. Правен е от Костенски майстор, ама с мерак и добре закален! Това е най-важното, че не е мекица на 51-52 единици
!
-Дръжката е много удобна и много добре направена. Прилепва в ръката и не иска да я пуснеш
Удобна е и след като се намокри, прилепва още по-добре, даже скърца, което значи, че при работа с кръв няма да се порежеш лесно- въпреки, че има всякакви хора 

Впечатлих се от това, че ножът е скосен много добре, само да режеш с него
В началото го мислех за по-малко ножче, но се оказа доста здрав и масивен ловен нож!

Като заключение мога да кажа, че това е един много добре направен нож и човекът който го е правил се оказа добър майстор!
Няколко снимки:

Всички снимки може да видите тук
Скоро очаквайте тест на въже!
ТТ данни:
-Дължина: 12.5 см.
-Ширина: 3.5 см.
-Дебелина: 4 мм.
-Материал: Кована стомана Х12МФ, по моите наблюдения е добре закалено, понеже го тръкнах на керамиката и издаваше звук като на добре закален нож!

Дръжка:
-Дължина: 11 см.
-Ширина: 3 см.
-Дебелина: 2 см.
-Материал: Биволски рог и кост, ама не знам от какво животно

-Острието като форма е като на ловен нож, масивно и здраво. С него от рязане на храна, през дране и разфасоване- става и за отсичане и дялане на дръвца с дебелина около 5 см.
Дяла много добре, направи ми впечатление, че в сухо дърво влиза по-добре, отколкото в мокро!

Сече добре, удрях дървата леко, защото ножът не беше мой и ме беше страх да не го съсипя

Днес разфасовах едни ребра, работих по ставите

При сеченето също нямаше проблясъци или назъбвания, остротата също не се промени. Имайте в предвид, че дървата бяха сухи, но пък и не бяха много дебели

Порязах и картон, ножът се представи отлично, имам някои ножове, които не могат да го режат и се захабяват бързо. Е този нож не се захаби въобще. Правен е от Костенски майстор, ама с мерак и добре закален! Това е най-важното, че не е мекица на 51-52 единици

-Дръжката е много удобна и много добре направена. Прилепва в ръката и не иска да я пуснеш

Впечатлих се от това, че ножът е скосен много добре, само да режеш с него

Като заключение мога да кажа, че това е един много добре направен нож и човекът който го е правил се оказа добър майстор!
Няколко снимки:
Всички снимки може да видите тук

Скоро очаквайте тест на въже!
Коментар