Всичко започна с това:

И се превърна в това, ама благодарение на Иво Ангелов (iivetsa)
:

ТТ данни:
Острие:
-Дъжлина: 12.7 см.
-Ширина: 2.5 см.
-Дебелина: Острието е с ромбовиден профил, дебелината на гърба е 4 мм, а най дебелата част на ромба е около 5,5.5 мм.
-Материал: Висококачественна инструментална стомана марка 80CrV2 (един из производителите и е "KRUPP HOESCH STAHLEX", Германия)
Твърдост - 58-59 единици, което за мен си е супер
Дръжка:
-Дъжлина: 11 см.
-Ширина: 3 см.
-Дебелина: 2 см.
-Материал: Месинг, нещо черничко, може би фибър, розово дърво, червен фибър, чимшир и орех от Горския
Много добре я е направил Иво, много е удобна, просто лепне в ръката 
Кания: Кания нямаше, ама ей така случайно ми мина през ума че канията от Лаури Лапландера ми ще стане и като сложих ножа вътре, просто заспа... Сега лаурито е без кания

Малко за стоманата:
Висококачественна инструментална стомана марка 80CrV2 (един из производителите и е "KRUPP HOESCH STAHLEX", Германия)
Твърдост - 59 единици по Rockwell. / оптимална може би имат предвид /
Химически състав (%):
С - 0.821
Сr - 0.524
Mn - 0.590
V - 0.174
Al - 0.007
Si - 0.278
P - 0.012
S - 0.0040
Други механични характеристики на стоманата:
Rp0.2 (N/mm2) - 384
Rm (N/mm2) - 762
Alo=5d (%) - 17
Според автора остриетата от тази стомана при оптимална ТМО лесно се заточват и добре държат остротата .
Руския и чуждите й аналози - 9ХФ (8ХФ); 1.2235 (Германия); L2 (САЩ).
Може да се уверите че майстора ги кове:
http://www.youtube.com/watch?v=G_SMC...layer_embedded
Тестове:
Дялане на дърво:
-Сухо: Много хубаво влиза, като го напънеш малко, отдялва доста дебели парчета
Явно скосяването и заточването си показват какво могат, Були му направи вторичен скос, така не ме е страх да го напъвам малко повече 

-Мокро: Много хубаво влиза и в мокрото дърво, отдялва едни едри парчета от раз, 1.5 см клон от раз:

Колче за палатка

Сечене на дърво:
-Мокро: 3 см клон с 2 удара, като се има впредвид колко е лек ножа, си е супер

-Сухо: Намерих една дръжка от кирка под сайванта и я насякох, мога да кажа, че беше адски твърда, не беше по дебела от 5 см, ама доста се помъчих, не съм напъвал ножа, за 2 минути я разякох. Бръснеше трудно, но пък за сметка на това проблеми със вестника нямаше, минах от всяка страна на острието по 5 пъти с диамантената паста която ми изпрати Кендо, по 5-6 пъти с ГОЯ и ножа започна да бръсне, а космите хвърчаха. Ще споделя опит със заточването като се поизхаби

Рязане на хранителни изделия:
Много хубаво реже, салам, кашкавал и хляб съм рязал до сега с него... Просто ти се иска да не спираш да режеш
Лични впечатления: От доста време се канех за това острие и накрая се сдобих с него. Дръжката е направена перфектно, канията също, а за острието няма думи, вече притежавам един истински кован фински нож
Заключение: Вземете си такова острие, няма да съжалявате
Снимки:

И се превърна в това, ама благодарение на Иво Ангелов (iivetsa)

ТТ данни:
Острие:
-Дъжлина: 12.7 см.
-Ширина: 2.5 см.
-Дебелина: Острието е с ромбовиден профил, дебелината на гърба е 4 мм, а най дебелата част на ромба е около 5,5.5 мм.
-Материал: Висококачественна инструментална стомана марка 80CrV2 (един из производителите и е "KRUPP HOESCH STAHLEX", Германия)
Твърдост - 58-59 единици, което за мен си е супер

Дръжка:
-Дъжлина: 11 см.
-Ширина: 3 см.
-Дебелина: 2 см.
-Материал: Месинг, нещо черничко, може би фибър, розово дърво, червен фибър, чимшир и орех от Горския

Кания: Кания нямаше, ама ей така случайно ми мина през ума че канията от Лаури Лапландера ми ще стане и като сложих ножа вътре, просто заспа... Сега лаурито е без кания

Малко за стоманата:
Висококачественна инструментална стомана марка 80CrV2 (един из производителите и е "KRUPP HOESCH STAHLEX", Германия)
Твърдост - 59 единици по Rockwell. / оптимална може би имат предвид /
Химически състав (%):
С - 0.821
Сr - 0.524
Mn - 0.590
V - 0.174
Al - 0.007
Si - 0.278
P - 0.012
S - 0.0040
Други механични характеристики на стоманата:
Rp0.2 (N/mm2) - 384
Rm (N/mm2) - 762
Alo=5d (%) - 17
Според автора остриетата от тази стомана при оптимална ТМО лесно се заточват и добре държат остротата .
Руския и чуждите й аналози - 9ХФ (8ХФ); 1.2235 (Германия); L2 (САЩ).
Може да се уверите че майстора ги кове:
http://www.youtube.com/watch?v=G_SMC...layer_embedded
Тестове:
Дялане на дърво:
-Сухо: Много хубаво влиза, като го напънеш малко, отдялва доста дебели парчета

-Мокро: Много хубаво влиза и в мокрото дърво, отдялва едни едри парчета от раз, 1.5 см клон от раз:
Колче за палатка

Сечене на дърво:
-Мокро: 3 см клон с 2 удара, като се има впредвид колко е лек ножа, си е супер

-Сухо: Намерих една дръжка от кирка под сайванта и я насякох, мога да кажа, че беше адски твърда, не беше по дебела от 5 см, ама доста се помъчих, не съм напъвал ножа, за 2 минути я разякох. Бръснеше трудно, но пък за сметка на това проблеми със вестника нямаше, минах от всяка страна на острието по 5 пъти с диамантената паста която ми изпрати Кендо, по 5-6 пъти с ГОЯ и ножа започна да бръсне, а космите хвърчаха. Ще споделя опит със заточването като се поизхаби

Рязане на хранителни изделия:
Много хубаво реже, салам, кашкавал и хляб съм рязал до сега с него... Просто ти се иска да не спираш да режеш

Лични впечатления: От доста време се канех за това острие и накрая се сдобих с него. Дръжката е направена перфектно, канията също, а за острието няма думи, вече притежавам един истински кован фински нож

Заключение: Вземете си такова острие, няма да съжалявате

Снимки: