Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нож от Erco- ревю

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нож от Erco- ревю

Здравейте, днес ще направя само едно малко ревю, със снимки, тт данни и малко тестове, защото не ми дава мира да ви го покажа този нож и това е. По натам ще допълвам, след като го потествам още.

Предистория: Всичко започна, след като видях това:

Какво ли стана след като говидях, много ми хареса и попитах Ерко на ЛС каква му е цената и се уточнихме и т.н. Изчаках един месец и половина и днес дойде при мен в този вид!

ТТ данни:
    Острие:
    -Дължина: 13 см.
    -Ширина: 3.3 см.
    -Дебелина: Острието е с ромбовиден профил, на който най-дебелата му част е 4.5 мм. Дебелината на гърба е 3 мм.
    -Материал: Острието е изковано от лагерна стомана ШХ06 (1.2210 по DIN). Закалено е от Жоро Хондата на 58-60 единци, което за мен е повече от прилично.

Дръжка:
    -Дължина: 12.5 см. Малко е дългичка, но това не шречи на нищо.
    -Ширина: 3.6 см.
    -Дебелина: 2 см.
    -Материал: Месинг, черен фибър, Гренадил и Череша. Нанизана, залепена и занитена отзад.

Кания: Здрава работна кания, от кожа, която е боядисана в кафяво. Дебелината на кожата е 4 мм.направена е точно по ножа, той не може да изпадне от нея дори и да го тръскаш с дръжката на долу. Зашита е от мен, така поисках аз и за това. Заших я с един много дебел бял конец, който Ерко ми прати. Помъчих се 1 час и 20 мин, ама поне стана добре за мен. Ухото за колана беше зашито от Ерко, сравнително широко е, ножа не те ръга в гърба когато седнеш.

Малко за дръжката: Много добре изработена, малко ми е дълга на мен, но пък ми е много удобна, лепне в ръката просто. Позволява всички хватове и не ръби ръката.

Малко за острието: Изковано е от лагерна стомана, много добре направено, полирано огледално, което ще го предпази от ръжда. Скадни скосяване с малък вторичен скос, което прави острието устойчиво на удари върху дърво. Ромбовиден профил, което е добре, когато се цепят дърва, режещият ръб не контактува с дървото, аз батонинг с този нож няма да правя. Не е нужно да го съсипя!
    Тук се вужда как е скосено острието:

Лични впечатления: На снимките си го представях по малко ножле, но на живо си е доста голямо. Има хубав баланс за сечене! Като пристигна реежше много добре, бръснеше с лекота, но Ерко сигурно не му беше направил стропинг и аз като го минах по 10 пъти от всяка страна на острието космите започнаха да хвърчат, много ми хареса как реже.

Тестове:
    - Дялане на дърво: Използвах 2 вида дърва, мокри и сухи. Мокрите бяха някакви Каваци, които са израстнали покрай пъновете на дебели дърва които са отрязани преди 4-5 години и аз реших да разчистя малко пътеката по която минават рибарите! С мокрите дърва нямаше проблеми, клони с дебелина 2 см ги отдялва на един път. Сухо дърво дялка малко по трудно, но пък сваля големи дебели парчета. Много добре се впива в дървото!

-Сечене на дърво: Намерих една овчарска тояга дебела 3 см и с 4 удара я отсякох. Много добре сече, има добър баланс, тежи около 300 грама. Каваците бяха дебели 4-5 см, в тях се впиваше като в масло. Много хубаво е скосено, скоса му е като на Томи. Клони с дебелина 2 см с един удар ги разсича.
    Този клон е с дебелина 4 см!

Този 5 см, с 6 слаби удара го отсякох!

Овчарската тояга:

Ето с един среден удар, как се впива, дървото е дъбово, някой го беше мушнал в корена на един каваков пън, на който си снимах ножа. Сухо и твърдо е!

-Рязане на хранителни изделия: След тестовете остротата на ножа не беше мръднала, ето как реже салам. Друго не съм рязал, но и това ще стане! Харесва му да реже мезенце на тънко.

Заключение: Много добър нож, не съжалявам, че го притежавам. Смея да го сравня с качеството на Канкаанпаа. Сега не трябва да казвате, че в България нямаме майстори! Ако си поръчате нож от Ерко няма да съжалявате, много точен човек е!

Снимки:

Видео:
    http://www.youtube.com/watch?v=TwbFJ9Sli4U

Всички снимки може да видите тук!

Благодаря на Ерко за коректноста! Когато добия още впечатления ще постна тук! И не на последно място, браво на Жоро Хондата, че си е свършил работата със закаляването както трябва!
    Може ли намеса от модератор, че не мога да се оправя със снимките? Ще съм благодарен ако ги прикачи!

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
X