Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Антики

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Антики

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    Този "древногръцки" нож, обаче си е формено менте и не само в смисъл на "новодел". В Класическия период, желязно оръжие почти не е имало, някакво разпространение, то придобива едва в Елинистическия период, след войните на Александър Велики, а наистина масово, то става по време на Рим. .
    Чакай, чакай...Пообърка малко периодите Ранно желязната епоха започва още 11 в. пр. Хр., доста преди Класическия перод. Гръко - персийските войни от тогава се водят изключително с желязно оръжие. А за Елинизма - за бронзово такова, използвано масово и дума не може да става, освен някой и друг връх на стрела, ритуален нож или защитно въоръжение. А че ножа е сувенир и дори на копие на оригинал не прилича - спор няма. Все пак колегата да каже от какъв материал са остриетата - ако е стомана, поне няма да е чиста проба сувенир, а ще има и практичност някаква
    Руският шофьор нарича "път", мястото през което възнамерява да мине.
    ...Българския коледен дух е духът на заклано прасе...[COLOR="#008000"][/COLOR]

Коментар

Откога изобщо човечеството познава желязото е едно - кога оръжията стават изключително (и кога практически единствено) железни - съвсем друго. Бронзови оръжия, са били все още много разпространени и през римската епоха. "Древногръцки" поне за мен означава - от Класическата епоха. По това време, желязното оръжие, си е било екзотика.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Късната Бронзова епоха приключва 1 век преди Христа ,а не 11........Виждал съм доспехите на Филип 2 Македонски / на Ал.Македонски бащата . около 340 г. пр.н.е. / в гробницата му във Вергина - масивните щит и шлем са бронзови , позлатени , а мечът - от желязо / личи си по ръждата му /
        Та там видях и подобен нож.На сувенирния - дръжката и канията са от жълт бронз , а острието е меко - не е стомана със сигурност.
        За жалост там не може да се снима...
        животът е магия !
        X5 3.0d

Коментар

Колеги, моля ви, допитайте се до литературата за периодизацията. Мен това ми е професията и няма как да съм по- сигурен. Ако някъде бронзовата епоха завършва 1 в. пр. хр., то това определено не е Древна гърция. Последната голяма война която се е водила с бронзови оръжия, за която знае историята е Троянската - 1200г. пр. Хр. А за брони и шлемове споменах по- горе - такива с елементи от бронз се срещат и през среновековието, ако става въпрос - но тук говорим за нападателно въоръжение
          Колкото до Древна Гърция - Първо историята и се дели на Микенски, Ахеиски и Дорийски период, и чак след това идва Класическия

Коментар

Не става въпрос за периодизацията по принцип, но:
            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            Откога изобщо човечеството познава желязото е едно - кога оръжията стават изключително (и кога практически единствено) железни - съвсем друго.
            По време на троянската война не е имало железни оръжия - да - А през пети век, са били екзотика...

п. п. А Микенският период, общо взето, предхожда Троянската война.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Tроянската война е през късно бронзовата епоха - Ахейски период. Но да уточним друго - през 5 в. защитното въоръжение е предимно бронзово - ако не и изцяло - говорим за изцялометалически щитове, шлемове, кнемиди и брони - анатомичен или мускулест тип. Но нападателното, изключая известен брой върхове на стрели е желязо - мечове, кописи, ножове, копия и пр. И в гробницата на Филип съм бил. В музея, където работя имаме доста шлемове от класическия, елинистическия и римския периоди, които са бронзови. Бронзът от тези времена значително превъзхожда желязото по твърдост, но и е значително по- скъп.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1010128 (2).jpg
Прегледи:1
Размер:95.6 КБ
ID:5278761Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1010128 (2).jpg
Размер:95.6 КБ
ID:5278761Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1010126 (2).jpg
Размер:162.8 КБ
ID:5278762
                Първоначално публикуван от manQK78 Преглед на мнение
                А какво ще кажат капацитетите за това : [ATTACH=CONFIG]293687[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293688[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293689[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]293690[/ATTACH]
                нож от Априлското възстание / поне за такъв ми го продадоха / Острие Солинген - пише си го , рогова дръжка , оловно топче накрая.
                Закупен е от Копривчица , от антиквариата до Конака.
                А сега обещаните от мен снимки за ''Солингена'' от априлското въстание.Приликите са поразителни.
                Если запрещено, а тебе очен хочется - тагда можно!

Коментар

Колеги, в събота минах през Нареченски бани и спрях да погледна предлаганите антики, от многото неща имаше интересни два ятагана и една сабя, тънка като рапира!
                  Направи ми впечатление, че дръжките на ятаганите бяха дървени! Да са на каракулаци иди дойди, ама на ятагани?? Дължината на остриетата им е 72 см и 80...см на единия и другия!
                  Въпроса ми е, изработвани ли са ятагани с дървени дръжки и ако е така, това специфично само за, някой райони на Балканите ли е?

Коментар

Трябваше да направиш някоя снимка, ако е боло възможно. Не че не е възможно, дръжките да са дървени - голяма част от оръжието се е правело според покупателните възможности на човека, но и е твърде вероятно да са новодел - и изкуствено състарени.
                    пп. Има и един тип ятагани с изцяло метални дръжки - правени в бързината покрай подготовката на Априлското въстание от местни майстори...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X