Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За видовете стомани

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: За видовете стомани

Ето още няколко чарта

това било идвало с Alaskan сериите ножове

Ето и моите 5 стотинки:

1095 - страхотно се заточва, хваща ръжда само като я погледнеш, но с едно тръкване изчезва. ESSE 4 е с такава стомана, много корав и държи острие завидно.

О1 - много популярна стомана, много корава, същевременно се заточва супер лесно (дори в полеви условия), и тя ръждясва лесно. Казват, че държала страхотни характеристики при работа в студена среда. Може би една от най- добрите цена/качество.
    Зима иде

Коментар

Като за начало това е добър подход, нека всеки публикува де що има като таблици, както и личните си впечатления, междувременно ще помислим как да ги систематизираме и обобщим...
      VPetrov.photography

Коментар

Зима иде

Коментар

До момента аз съм учуден от единодушието, с което правилите таблици, определят на D2 посредствено място... За съжаление нямам личен опит, но ми се струва че ще трябва да се обърне повече внимание на тази стомана...
          VPetrov.photography

Коментар

Колеги, няма ли някой с нож от D2, поне впечатления да сподели?
            VPetrov.photography

Коментар

Има, има Именно затова смятам таблиците за натъманени.
              О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

И какво сега, ще ни оставиш на тъмно и ще си траеш така ли?
                VPetrov.photography

Коментар

Ако остане време следобед ще понапиша
                  О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Аз до колкото съм чел/чувал за D2 (най-вече при Enzo) разни ревюта и тестове, била много добра, държи ряз при продължителна работа. Като кусур, ако може така да се нарече, е твърдостта, т.е. била твърдя и съответно за дълги остриета не е много подходяща, също така скосяването зависи какво е. За един ензо... трапър (май беше) от тая стомана, имаше оплакване че при батонинг (това дето ползваш ножа за брадва ) имало нащърбвания по острието, ама то при сканди на нула и твърда стомана, к'о да очакваш . Виж вече като има вторичен скос или е конвекс заточването, няма проблем и такива дейности да се правят.

Ама да видим Дроба с какво ще ни освети
                    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 12-12-11, 16:17. Причина: Линкове
                    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Наскоро подарихме Енцо Баджър на един познат. Д2, конвекс - ползва го доста интензивно, дялкане, рязане и т.н. кълне се че до момента не го е барал да го заточва (2 месеца почти), кара на фабрична заточка.
                      Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Не зная има ли смисъл от таблици с технически характеристики, които дават суха информация за състава на стоманите и в общи линии никаква реална представа за качествата им ако не си специалист или поне абстинентен по въпроса. Убеден съм, че всеки производител спестява или добавя части от процеса, при производството на D2. Дали за да намали разходите, дали за да подобри свойствата и за сметка на други но е факт, че D2 при различните фирми е с различни свойства. Да не говорим за D2 на Боб Дозиер, чиито ножове на практика не ръждясват. Изхождайки от горното, да се говори за D2 без да се конкретизират производителите не би било твърде коректно. Вярно е че са с доста сходни характеристики но понякога дреболиите могат да са от невероятно значение. Няколкодневен излет с големичък нож от D2 може да ви остави без ценен инструмент при неправилна употреба или неправилно подбран производител. Факт е че големи ножове от D2 почти не се произвеждат. Трошлива била. Може, но не и в изпълнение на kershaw. Никога не съм си държал ножовете по витрините и малко от тия минали ми през ръцете са видели добро За едричкото момче на Kershaw мога да кажа само добри неща. В един форум, някой беше споделил, че сече телешки кокали за кучето си със същият нож. Естествено бях силно скептичен та не мирясах, докато не накълцахме половин телешки скелет без никакъв демидж по ножа освен леко надрано покритие. Блъскан нееднократно, влизал в ролята на брадва също неведнъж без да ми е дал и най-малкият повод за съмнение в здравината му. В последствие подарен на Lazar от форума, който също се съмнявам да си го къта на витрината. Ръждясваше доволно бързо където успявах да му смъкна покритието макар последното да изискваше сериозни усилия. Такова покритие и досега не съм срещал у друг нож. Някакъв Тефлон, невероятно здрав и износоустойчив.
                        Малко снимки и инфо от руснаците http://talks.guns.ru/forum_light_message/5/101494.html
                        Толкова за Kershaw Outcast и тяхната D2.

Другият нож от тази стомана за който мога да споделя лични впечатления е benchmade Bone Collector. На практика не ръждясва или поне не успя докато беше у мен. Твърде крехък за моят вкус, много бързо губи бръснещата си острота но пък за сметка на това невероятно дълго запазва работни качества. Не бръсне, не реже хартия с лекота но е достатъчно остър за ред по-груби задачи. Смятам, че за дране D2 на Бенч би била прекрасна. Наложи се да избирам между Benchmade Bone Collector и spyderco‑military от S30V. Определено последният ми харесва повече. Не, че на D2 нещо и има, просто не е моята стомана. Обичам ножовете ми да са злобно остри дори след работа с тях. Ако пък не, то поне да се заточват лесно а D2 (според мен) не отговаря и на двете условия.
                        http://www.britishblades.com/forums/...rm(ish)-review.
                        В крайна сметка, моите 20 стотинки за D2 - Много твърда, сравнително крехка, лесно ръждясва ако е D2 според стандарта, бързо губи първоначалната си острота но запазва за много дълго вторична(работна) острота. Много абразивоустойчива, трудна за заточване, не позволява зоново закаляване( в последното не съм съвсем сигурен ).

http://faq.customtacticals.com/steels/carbon_d2.php
                        http://zknives.com/knives/steels/steelchart.php
                        Последно редактирано от droba; 13-12-11, 17:07.

Коментар

Е те това горното струва повече от 1000 таблици и диаграми.

Аз имам същия Kershaw Outcast и то втори, първият замина в един бартер, едно енцо трапер D2 и в общи линии с това се изчерпвам, но забележки не мога да кажа, че имам.
                          Между другото Ауткаст е със скелетонизирана дръжка и пак не се предава при злоупотреба, клипчета в тубата има не малко.
                          За енцото - чудесен е. Не бих бухал по него, но и не виждам смисъл да го правя, при положение, че има доста по- подходящи ножове за тая работа. Това последното, ако няма брадва...
                          Зима иде

Коментар

По табличката която е пуснал Венци гледам , че 8CR13MoV и AUS8A са много сходни като качества . Харесал съм си едно ножле на KERSHAW което го има и в двата вида стомана ( новите серии са с 8CR13 a старите с AUS8А ) . Koe да избера е въпроса ???
                            Вашето мнение какво е ?
                            Последно редактирано от Stank; 04-05-12, 15:25.
                            ‎По 2 литра са само млякото и сока !
                            WJ 4.7

Коментар

Първоначално публикуван от Stank Преглед на мнение
                              По табличката която е пуснал Венци гледам , че 8CR13MoV и AUS8A са много сходни като качества . Харесал съм си едно ножле на KERSHAW което го има и в двата вида стомана ( новите серии са с 8CR13 a старите с AUS8А ) . Koe да избера е въпроса ???
                              Вашето мнение какво е ?
                              С уговорката, че освен мое скромно впечатление ще ползвам и чужди такива/по-горния пост на Droba/, ще кажа, че KERSHOW определено държат на качеството си. За сравнение фолдер от тази марка и такъв от "чисто" китайски произход, и двата от 8CR13MoV - осезаема разлика при тестването/в tube примери много/, и при заточването в полза на първия. Сравнявайки обаче двете стомани, за които питаш, в изпълнение на KERSHOW, категорично ти препоръчвам AUS8A. По думите на мой познат, до когото винаги се допитвам:..."много я могат KERSHOW тази стомана...!"
                              П.п.А и в нашия форум японското е на почит! Бъди здрав!
                              "Make love, not war!"

Коментар

Първоначално публикуван от Stank Преглед на мнение
                                Вашето мнение какво е ?
                                Тия от Кершоу казват, че на практика разлика в качествата на двете стомани, при техните ножове няма. Взимай тоя, който ти харесва повече или е по-ефтин. Ако са еднакви на външен вид и цена си избери на - Онче-бонче....

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X