Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Lauri Laplander- ревю!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Lauri Laplander- ревю!

Здравейте съфорумци. Днес ще ви представя още един от моите ножове. Ножът е на марката Lauri, модел Laplander.

Предистория: Искаше ми се да имам ножче от марката Лаури но от карбонова стомана, дълго обмислях точно кой модел да бъде той и накрая реших, че ще е това. Другото нещо е. че го купих на супер цена!

ТТ данни:

Острие:
    -Дължина: 145 мм.
    -Ширина: 26 мм.
    -Дебелина: 3 мм.
    -Материал: Карбонова стомана, закалена на 59 единици, заточва се лесно, но запазва острота!
    -Черната част, която е над скоса на острието, е оставена така и острието ще ръждясва по-трудно.

Дръжка:
    -Дължина: 130 мм.
    -Ширина: 30 мм.
    -Дебелина: 15 мм.
    -Материал: Дървото е Венге, има месинг, черен фибър и някакво розово дърво пред Венгето!
    -Много удобна ръкохватка е направил Наско Николов, не се пързаля при мокра ръка, тъничка е и ми е много удобна.

Кания: Много добре направена от кафява естествена кожа. Ножът влиза добре в нея, стои удобно на колана. Шита е на ръка, също така е и лепена!

Рождено място: Острието е направено във Финландия, дръжката в Пазарджик, а канията в Стара Загора.

Лични впечатления: Много добро ножче за мен, който си купи острието няма да съжалява никак. С всеки един поход, този нож ми става все по любим.

Тестове: Правил съм доста тестове за няколко дни. Бях на форумна среща на В.К. Сабазий и там доста го потествах.

Рязане на храна: Луканка реже много добре, кашкавал съм рязал, майка ми вчера отряза на 6 риби главите с него, изчисти ги и си бръснеше с лекота!

Сечене и дялане на дърво: С тази работа, ножът се справя просто чудесно, никакви оплаквания нямам. С дебелината си от 3 мм сече подобаващо, може би е заради финският скос. Не е точно като финка, защото има вторичен ръб, но дялка много добре. Върби по 5-6 см ги разсичам за 1 минута. Не се спира.

Заключение: Много добър нож, всеки който си го вземе няма да съжалява! С минимална поддръжка няма да имате проблеми!

Снимки:

От: Lauri Laplander- ревю!

Имам забележка, към стоманата.

Ако държите ножът Ви да е фешън, то той задължително трябва да е от карбонова стомана! Нищо, че имаме наша си думичка за този химически елемент и тя е, въглерод. Нищо, че ако нямаше въглерод, нямаше да е стомана, а просто желязо...
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

И аз за това се замислих-в нашия бит чисто желязо много трудно се намира. Или е окислено, или с добавени въглерод и/или легиращи метали.
      А да запитам къде правят хубави дръжки и кании?
      Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

В София, в Пазарджик, например и 5-ракиев прави добри дръжки!
        Ами в един друг форум дето аз пиша, на въглеродната стомана и казваме карбонова! Въглеродна стомана =Карбонова стомана!

Коментар

Колега, поздравления за представянето на ножа, изглежда наистина добра придобивка и отлично балансиран. Вие определено имате усет към хладните оръжия, ще се радвам да видя още представяния от вас. Колкото до забележката от нашият колега, аз съм съгласен, че чуждиците бързо навлизат, и с това че къде ли не, вече се пише и използва неправилно думата "карбонова"... Даже съм виждал това върху етикет и то на фирма с претенции. Факт е за съжаление, че високият стил, знанията и правилният изказ, които са проява на грамотност, са на изчезване в днешни дни. "Карбонова" стомана няма, тя си е въглеродна! Когато има един термин, заел ясно място в езика, вкарването на негов заместил не е добра референция за пишещият. Моля приемете, всичко това, като приятелски съвет, в никакъв случай критика. Както и да пишете за в бъдеще, аз ще чета вашите представяния, но ще се радвам в стилът им, да виждам същият стремеж към съвършенство, както в другото. Оставете думата "карбонова" да я употребяват "разбирачите"... Хората, които наистина разбират от ножове и стомани, повярвайте ми използват термина въглеродна...

Имам само една малка забележка по същество, за представянето: Пишете че горната част е оставена "черна", предполагам неполирана, с цел по-трудно ръждясване. Това не е така, всеки нож, ще ръждясва най-трудно ако е идеално полиран. Просто контактната му повърхност тогава е възможно най-малка... Затова и т.н. нареченото сатиниране, се прави само на неръждаеми стомани...
          VPetrov.photography

Коментар

Едно въпросче в същия офтопик дух Как й викат на "карбоновата" стомана със съдържание на "карбон" над 3%?
            Последно редактирано от NovemberCharlie; 08-12-10, 15:21. Причина: Правоговор
            Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Над 2% и нещо. Чугун.
              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Теоретично - 2.14%
                Със съдържащи ламелен или сферичен графит над 2,14% не разговарям.

Коментар

Първоначално публикуван от NovemberCharlie Преглед на мнение
                  Как й викат на "карбоновата" стомана със съдържание на "карбон" над 3%?
                  Елементарно Уотсън - карбонов чугун!!
                  П.С. Май оспамихме на човека темата!!
                  יעבור
                  «И това ще мине»

Коментар

Поздравления за ножа!
                    Особено ми импонира дръжката - класическа, изчистена форма, от много удачен материал. Впрочем, не е лакирана, или покривана с нещо друго нали? Аз също съм си приготвил тук едни парчетии от тик и венге, и само чакам да ми донесат обещаните ножове от промишлена мелачка (популярното - кутер), за да си направя едни отдавна замислени ножове

Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                    Имам забележка, към стоманата.

Ако държите ножът Ви да е фешън, то той задължително трябва да е от карбонова стомана! Нищо, че имаме наша си думичка за този химически елемент и тя е, въглерод. Нищо, че ако нямаше въглерод, нямаше да е стомана, а просто желязо...
                    Силно изоставане от фешън тенденциите - в изказа!
                    Последният писък е не дори и "карбонова", а направо "карбон".
                    Съвсем скоро прочетох такова нещо в този форум, в този раздел - еди си кой нож бил с острие от карбон. Ма бързо бях ограмотен де, `щото първо се усъмних, че става въпрос за пластмасово моделно ножче за пластелин...
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Извинявам се за офф-а, ама къде в Пазарджик правят хубави дръжки, защото знам магазина на пазара, но там продават ножове и остриета.
                      Благодаря предварително.

Коментар

Стоманата от която е изработено това острие, следва да се нарича "високо въглеродна". Високо въглеродни са стоманите които съдържат над 0.4% въглерод. Предполагам, че въпросната е с над 0.5, защото иначе не би се закалила до посочената твърдост.

Ножът си го бива, не случайно писах, че имам само една забележка и тя не беше към ножа, радвам се че сте ми разбрали правилно забележката и се надявам да видя още добри ножове, като този.
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Магазинът е в Пазарджик, на центъра, в него се продават ножове, остриета, правят се дръжки и се продават цветя! Човекът дето работи се казва Атанас Николов!
                          П.С.: Въглеродът в стоманата е 0.81%.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X