Здравейте,колеги!Смятам - ясно е защо е "трицветен"-различните метали:мед,месинг,сребро.Поръча ми го колега от форума,ако реши - той ще си каже кое-що.А сега набързо: стомана RWL 34,острие 138х38х5,гард от същия матрЯл,после бивол,сребро,бивол,дръвцето(подарък - благодаря,колега-той си знае../- елша,върху него един селски "плет" от меден,месингов и сребърен тел,задтилък - неръждавейка,както и тръбичката за ремък,глуха гайка-бронз.Тегло 300 гр,вторичния скос е "бузест"(май "конвекс" му думате).Канията е малко поразкрасена с апликацийка,връхТен обков, и копче - от същите метали.Та това е, със здраве!
п.п. нещо май се "опетлах" с качването на снимките..
...от стъргането на острието,до импрегнацията на канията - ВСИЧКО е минало през ръцете ми(използвам повода да се извиня за "чистичките" ми кунки на три от снимките- ама дори и с четка да ги мия,трябва поне седмица нищо да барам,за да заприличат на човешки), със здраве!
...от стъргането на острието,до импрегнацията на канията - ВСИЧКО е минало през ръцете ми(използвам повода да се извиня за "чистичките" ми кунки на три от снимките- ама дори и с четка да ги мия,трябва поне седмица нищо да барам,за да заприличат на човешки), със здраве!
Браво за това.
Рядкост са майсторите, които могат цялостно да завършат едно такова нещо - и изковаване, и закаляване, и дръжката и канията и т.н.
Извинявам се за закъснялото мнение!
Като собственик на този нож и аз да си изкажа коментара. Избрах майстор Са4мо, защото имаме вече едно негово произведения в семейството и познавам от близо майсторлъка му. Исках, човека който изработи ножа за мен, да го направи от "А" до "Я" и за това избрах Петър. За ножа, поръчах му за изработка ловен нож за дране и разфасоване. Материала на острието не е нужно да бъде коментиран. Формата я подбрахме от няколко предложени и се получи точно това което търсех. За дръжката, мама и тате са ме кръстили Явор...смятам става ясно избора на дървото, материалите между него и гарда са същите като на ножа на брат ми, така и ножчетата са братчета , плетката и материалите...в професията която практикувам, медта и месинга са навсякъде около мен, а на много моменти живота ми зависи от предмети изработени от тези материали. Среброто за късмет. Канията, за мен е идеална, красива, добре изработена и позволява ножа да не се закача нежелано, т.е. държи го прибрано.
Тази година нямах много време за лов, за това и късмет липсваше, но пробвахме ножа на две полудиви прасИта. Резултата, дръжката ми ляга идеално в ръката, изключително удобна, перфектно балансиран нож, острието и дебелината му позволяват много лесна употреба за целите за които го поръчах,а остротата... Мой роднина който цял живот гледа прасета от черните по горите и е драл...та драл взе да пробва "Трицветния" и онемя (това не е хипербола!). По удобен,красив и стабилен нож, каза, че не е виждал, остана възхитен, само дойде му малко по остър от колкото очакваше .
В заключение, дедо Са4мо надмина себе си, за което съм му много благодарен и за на му е на уроки, ще посоча недостатък! Получи се прекалено красив за ловен нож, но добре, че съм човек който използва инструментите си, а не ги пази за витринката...като нови .
С този нож, майстора проби на чуждестранния пазар и вече получи заявка за изработка на една красота за Норвегия, очаквайте новини по въпроса скоро .
Approximately 29% of the Earth is land,the rest is ours...
Коментар