Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ЗИП и оръжейна смазка за...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • ЗИП и оръжейна смазка за...

    Здравейте!
    Попрегледах доста теми, но не успях да открия нещо подходящо като отговор на въпросите ми. Ако съм пропуснал - моля за извинение!
    Първо да предупредя, че съм пълен лаик в областта на газовите оръжия. Целият ми опит въобще с лично оръжие за самозащита се изчерпва с няколко изстрела в казармата и запаса от ТТ и Макаров. Но това беше преди мнооого години.
    По същество. Наскоро по случай РД ми подариха газов револвер EKOL Viper 6", 9мм, турско производство. Доколкото схванах от прочетеното из форума - нещо като ВЕКО или NEO при телевизорите и Трабант при колите. Мен обаче не ме гризат съмнения или разочарование - пищовът ще се използва главно в исторически възстановки(за зло или добро съм член на такъв клуб) и ще гърми основно с халостни патрони. Изборът падна точно на револвер, за да е най-близък до оръжията на нашите четници и възстанници от епохата на Възраждането. Затова е поръчан и никелиран, а не оксидиран модел. Вече успях да гръмна десетина пъти с него, ей тъй - за проба, съответно с турски и немски патрони, както и да изстрелям две ракети с приставката. Мога да кажа, че не е много сигурен в гърменето, в смисъл, че често иглата не удря достатъчно силно по гилзата(остава само лека следа, а не както при изгърмените - дълбока и ефективна хлътнатина). Но това не ми е болка, тъй като и за споменатия исторически период такова явление не е било рядкост.
    Искам обаче да попитам тук следното. Първо, подразбрах, че не е много добре за пищова да се щрака с него празен. Вярно ли е това?
    Второ. Понеже много се опушва при стрелба, каква смазка ще ми препоръчате, откъде да си я закупя и въобще, как да го поддържам и съхранявам? За кои части е добре да се смазват грижливо? Трябва ли да му разглобявам всички механизми и да ги смазвам след всяка употреба? Какви парцали са най-подходящи? В упътването му пише да се почиства с памучен парцал и топла вода - това коректно ли е?
    Какъв комплект ЗИП(шомпол и четки) бихте ми препоръчали, и откъде мога да си ги взема?
    Благодаря за вниманието!

    П.П. Забравих да поясня, че не съм от София.

  • #2
    От: ЗИП и оръжейна смазка за...

    Добре дошъл! Честита придобивка!
    Не знам дали е "Трабантче" но всъщност 99% от газовото оръжие, което се продава в България е турско (още един пропуск на тежкарите от нашия т. нар. ВПК) - много си ти е хубав револвера.
    Щракането напразно, в никакъв случай не износва и товари механизмите повече отколкото при изстрел. Препоръката, това да не се прави, е основателна дотолкова, доколкото тези оръжия така, или иначе нямат особено голям ресурс, предвид материалите, от които са изработени (това е законова норма). Това с невъзпламенилите се патрони, не знам по каква причина може да е, но не непременно е в оръжието - може и патроните да са некачествени. Чисти се като всяко друго оръжие, някои въобще не ги чистят. Предвид, че в него няма никакви стоманени елементи (освен пружинките), миенето с вода и сапун, си е много уместно. Револверите по принцип нямат особено много елементи, така че нищо не ти пречи да си го разглобяваш напълно винаги и да си го миеш (след всяка употреба). Смазките и препаратите са като за всяко друго и не е необходимо да са непременно "оръжейни", много добра работа върши и фино машинно масло (популярно като масло за шевни машини), което струва стотинки. В комплекта, в който е купено, трябва да има една четка, която е напълно достатъчна, иначе, ако си мераклия, аксесоари всякакви се продават навсякъде.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

    Коментар


    • #3
      От: ЗИП и оръжейна смазка за...

      Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
      Добре дошъл! Честита придобивка!
      Щракането напразно, в никакъв случай не износва и товари механизмите повече отколкото при изстрел. Препоръката, това да не се прави, е основателна дотолкова, доколкото тези оръжия така, или иначе нямат особено голям ресурс, предвид материалите, от които са изработени (това е законова норма). .
      В допълнение, щракането напразно натоварва нефукнционално бойната игла /жилото/. При изстрел жилото опира в капсула на патрона. При щракане напразно няма какво да "подпре" иглата и е възможно да се отчупи/откъсне предния край. При "сухите тренировки" на състезателите по стрелба винаги задължително се постава изстреляна гилза в патронника.
      Наблюдавал съм няколко случая /при пистолети/ един от които ми се случи на мен. По-лошото е, че се изгражда вреден навик и може да се случи народната мъдрост "Оръжието веднъж гърми празно". Естествено то не е празно, но ти си го мислил за такова.
      По-важното е никога да не го насочваш срещу хора, освен ако не искаш умишлено това да е така.
      сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
      dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

      Коментар


      • #4
        От: ЗИП и оръжейна смазка за...

        Относно това,че не всички патрони гърмят явно се получава при турските патрони.Те се правят от твърди капси също като при ловните пушки и затова не всички патрони гърмят.Ако използваш само немски патрони този проблем отпада.
        0885719173-Красимир

        Коментар


        • #5
          От: ЗИП и оръжейна смазка за...

          Благодаря на всички за отговорите!
          Склонен съм да приема констатацията, че причината за невъзпламеняването е в патроните, а не в револвера. Дефакто досега съм изгърмял два барабана - един с турски и един с немски патрони. Вярно, че при турските направи да речем 2 засечки, а при немските само 1. Но, както се оказа впоследствие, патроните не са били за барабан, а за пълнителен пистолет! Затова и толкова се чудих, че изхвъргача не успява да захапе изгърмяните вече гилзи! Ама кой да знае! Турските ми бяха подарени с пищова и вероятно същи не са подбирани, а немските си ги купих от оръжеен магазин в Балчик и като не знаех, че трябваше да кажа "за барабан" момчето ми е продало пълнителни. Може би засечките са се дължали на различията в конструкцията на патроните за барабан и пълнител?! Направи ми впечатление, че турските патрони са от по як материал(с бял блясък) и освен това разни "корифеи" ме открехнаха, че могат да се използват многократно като се подменят капсул-детонаторите им с такива за ловни патрони. Немските са изработени от жълт, доста по мек и тънък метал и техните капсули не подлежат на подмяна. Освен това са и по-скъпи. Според вас по-добре ли е да се ползват немски или да си купувам турски?
          За съжаление, освен приставката, в комплекта нямаше четка. Ще трябва да си набавя от някой магазин. А фино масло за шевна машина имам. Но не знам дали ще се справи добре с нагара. Откъм дулната страна на патронните отвори по челото на барабана, още след първите изстрели се образуваха концентрични кръгове от нагар, който не успях да сваля с обикновен парцал както да речем опушването по останалите части. Пробвах да го остържа дори с клечка за зъби - не стана. Пак "корифеи" ми казаха, че имало оръжейни смазки, които се справят с такъв проблем - просто разяждали(или разтваряли) нагара и после лесно се свалял с четка или парцал. Дали маслото за шевна машина ще се справи по същия начин с това?
          И още нещо. Един познат има същия тип револвер(но с по-късата цев). Наскоро ми се оплака, че се опитал да разглоби механизмите за да ги почисти и смаже. Но при отварянето се разхвърчали наляво и надясно пружинки и други дребни детайли. Трябвали му два часа за да разбере след това, кое от къде е и как да ги монтира обратно. В упътването няма добър и подробен асконометричен чертеж на тези механизми и детайли. Знае ли някой дали нейде в нета може да се намери и изтегли подобна инструкция?

          Коментар


          • #6
            От: ЗИП и оръжейна смазка за...

            Здравейте!
            Ето с какво смазах за първи път добичето:


            Пловдивско производство на някаква фирма "Диана - М 2000". Не знам дали е добро. Пише, че става и за коли, велосипеди и брави. Ужасно летливо е, защото пръснах само на 2-3 места, а то за секунди се разнесе по целия пищов. Обаче концентричните кръгове от нагар по челата но барабанните отвори не можа да разтвори и почисти. Хубавото е, че има тънка тръбичка, която можеш да завреш във всякакви отвори и да пръснеш и там.
            Ако някой си е имал работа с тази смазка нека да сподели мнение.

            Коментар


            • #7
              От: ЗИП и оръжейна смазка за...

              А-ма ти не очаквай, от която и да е смазка да прави магии като по рекламите - трее си тръканье, точно затова, колкото повече го разглобиш, толкова ще ти е по-лесно. Тази, която си показал е нелоша. Не се притеснявай да ползваш фин, неособено агресивен абразив - примерно вълнен парцал - след известно време на действие на смазката. Разглобяването на револвера не е кой знае каква философия, също и сглобяването, но елементарна сръчност и технически умения са си необходими. Чертежи, все някъде има - трябва да се рови.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X