Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спомени на танкистите.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Спомени на танкистите.

Първоначално публикуван от FLY_FREE Преглед на мнение
    На полигона в Ново село имаше стари немски оръдия за цели ,цевите им бяха като накълвани от КПВТ то на БТР 70 ,а щитовете като сачми по знак.
    Мисля, че не сме имали БТР-70, най-добрите ни са били 60пб, а на тях картечницата им е 12,7 май.
    Лопата - друг солдата!!!

Коментар

60 ПБ бяха, що ли съм написал 70?За Елхово в Кашишкия полк става дума.Но си беше КПВТ и е 14.5 имаше и втора 7.63 ПКТ.С двата двигателя на ГАЗІ 51 ,понякога си беше бая зор да ги запалят.
      А първата година кемафите бяха с Т 34.В началото на втората получиха 55 ци.А Артилерията още от първата година бяхме със САУ. Два зимни ,два летни лагера имам на Нова село ,плюс КЩУ един месец на Корен и един месец на Широкии лан в Украйна.

Коментар

Да моя грешка 14, 5 са си!
        Лопата - друг солдата!!!

Коментар

КПВТ-то си исползва муниции от противотанкови винтовки от ВСВ. Мисля че при нас расчетите на КПВС се водили като картечари-противотанкисти. Не вярвам че КПВ може да проби бронята на танк, но без никакви усилия може да го ослепи и да го спре от движението.

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
            КПВТ-то си исползва муниции от противотанкови винтовки от ВСВ. Мисля че при нас расчетите на КПВС се водили като картечари-противотанкисти. Не вярвам че КПВ може да проби бронята на танк, но без никакви усилия може да го ослепи и да го спре от движението.
            На времето в казарма съм чел преведена на български инструкцията за бойно използване на тия пушки от 1941 година . Такава пушка не съм виждал но инструкция имаше Там изрично пише не се стреля по бронята първа цел са веригите . Втората цел е просвета между корпуса и купулата за да се заклини и от там нататък наблюдателните прибори и външните баки . Ясно си спомням че пишеше нещо от сорта че при скъсване на верига със скорост в повечето случаи танка се завърта на някоя страна и това дава възможност да се порази и оръдието . Обездвижиш ли танка го лишаваш от основното му предимство и е само въпрос на време да го унищожиш . Едва ли при сегашната технология на боеприпасите е проблем да се произведат патрони със сърдечник от волфрамов ; титаниев или друг карбид или в краен случай като американските от обеднен уран които при тая скорострелност на КПВТто да дупчат и бронята .
            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

тая технология /май волфрамов беше сърдечника/ немците я използват още през войната, само че на самолетните оръдия и са дупчили танковете отгоре, където е слаба бронята.

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                ... титаниев или друг ...
                Какъв е смисълът от приложение на титанови сплави за такава цел? Идеята на тези сърдечници е, че са много тежки, не да са особено твърди.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Волфрамовия ; титаниевия ; танталовия и някои други карбиди съединени с кобалтова връзка са в основата на свръх твърдите сплави . Това е праховата металургия синтероване . С тях се обработват металите . Американците понеже нямат залежи и тези метали им идват скъпи ползват обеднен уран и понеже не воюват на тяхна територия им дреме кого ще отровят . Руснаците си ползват свръх твърди сърдечници от тези сплави защото по голямата част от световните залежи са в техните граници и като изключим големия поход до Берлин всичките им войни са на тяхна или много близка до тях територия .

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                    Какъв е смисълът от приложение на титанови сплави за такава цел? Идеята на тези сърдечници е, че са много тежки, не да са особено твърди.
                    Те са особено твърди, и особено тежки.
                    Твърдостта им е основния плюс, който се ползва при изработването на твърдосплавните пластини - Сек.1 го е обяснил, ама не е казал колко тежи една кутийка с пластини.
                    Твърди, респ - крехки.
                    Но - тежки.

Това, мисля, е в основата на използването на карбидите. Ако са карбидни тези сърдечници, а не от нещо друго волфрамово..

Коментар

КПВТ-то исползва муниците като запалителен куршум БС-41 със сърдечник от вольфрам карбид, нов куршум БС, а също така и по-стари куршуми.

Коментар

...
                        Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                        ...
                        Волфрамовият е много и тежък и твърд. Обедненият уран е главно тежък.
                        Ставаше въпрос за титанови сплави. За тяхното приложение нещо не ми е ясен смисъла.

пп
                        Обедненият уран е токсичен като за всеки тежък метал. Примерно олово. Общо-взето, толкова е и радиоактивен.
                        Последно редактирано от davc; 21-04-13, 19:23.

Коментар

Волфрамовият е много и тежък и твърд. Обедненият уран е главно тежък.
                          Ставаше въпрос за титанови сплави. За тяхното приложение нещо не ми е ясен смисъла.

пп
                          Обедненият уран е токсичен като за всеки тежък метал. Примерно олово. Общо-взето, толкова е и радиоактивен.
                          Това са общо взето основните съставляващи на твърдите сплави На времето майка ми доста години утрепа във техните вариации в института по металокерамика . Включително и за военните . Колкото до обеднения уран и неговата безвредност има доста изследвания по въпроса http://www.pravoslavieto.com/news/2002/stajata_irak.htm. - волфрамови (ВК), с представител ВК15, със съдържание на Co около 15%, останалото е WC,
                          - титан-волфрамови (ТК), с представител Т15К6, Co ~ 6%, TiC ~ 15%, останалото е WC,
                          - титан-тантал-волфрамови (ТТК), с представител ТТ20К9, Co ~ 9%, TiC+TaC ~ 20%, останалото е WC.
                          Последно редактирано от sek.1; 21-04-13, 20:44.

Коментар

Това за титана връзки ли са, или просто писано с цветно (`щото нищо не излиза)? Кажи де, с две думи за какво става въпрос. Надали е за ядра.

А това
                            ...го зАрежи.
                            Нали знаеш, че абсолютно всички, имали някога по какъвто и да е начин досег с дихидроокис - умират.

Коментар

Това за титана връзки ли са, или просто писано с цветно (`щото нищо не излиза)? Кажи де, с две думи за какво става въпрос. Надали е за ядра.
                              Писано е цветно . Преди много години майка ми работеше в тая област в института по металокерамика . Тогава работата им беше секретна то точните състави и технологии за получаване на твърди сплави с определени качества и днес са си поне фирмена тайна . Иначе фирми като Сандвик и Хертел отдавна да са фалирали . Ще я питам тия дни помни ли нещо по точно . На времето бяха постигнали параметри значително по високи от западните аналози . Още имам в работата пластини правени от нея .

А това
                              ...го зАрежи.
                              Нали знаеш, че абсолютно всички, имали някога по какъвто и да е начин досег с дихидроокис - умират.
                              Има една съществена разлика че тука нито знаеш с какво имаш досег нито имаш избор . Ония ги ръсят на едро щото им е по евтино .
                              Последно редактирано от sek.1; 21-04-13, 23:10.

Коментар

А това
                                ...го зАрежи.
                                Eто част от пластинките . Тези са много особени такива не съм виждал никъде с резбова втулка в самата пластина. Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSCN1814.jpg
Прегледи:1
Размер:122.0 КБ
ID:5474340

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X