Във форума на ценителите на Макаров прочетох, че мерните прибори на Макаров са изработени така че на 50м точката на прицелване да съвпадне с точката на попадение, а на 25 м. следва да се даде снишение от 12,5 см. Никакво друго странично отклонение. Човекът звучи като да разбира от тази работа. Обаче един друг колега се похвали, че неговия арсеналски макаров бил с гражданска прострелка и двете точки - на прицелване и попадение, съвпадали на 25 м. Понеже това го чувам за първи път, бих искал по-запознатите от вас да споделят знанията си. Как следва да се прицелваме и стреляме с макаров на 10, 15, 25 и 50м? Питам, защото при мен точката не прицелването не съвпада с попадението на 50м., ама това вероятно е от стрелеца, а не от пистолета.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Стрелба и мерни прибори на Макаров
Свий
X
-
От: Стрелба и мерни прибори на Макаров
Така се говореше едно време /преди петнадесетина и повече години/, че руското производство ПМ са простреляни на 25 м., а българските на 50м...Това при положение, че си се докопал до пищов с консервация от завода. Всчко друго е в зоната на здрача - не се знае кой какво и как...
Най-добре отдели пари и време, и с някой компетентен по въпроса си простреляй пистолета. Може и сам - нова мишена, еднообразно прицелване с упор, без да се бърза...Ако попрочетеш ще разбереш за СТП и други неща...За цивилна употреба на ПМ това са безумия-25, 50 метра....За дефанзивна стрелба въпросните разстояния май нямат никакво значение, защото самоотбраната е на 3-5, до 10 метра...
Дай малко информация зе твоя писолет и групите, които правиш на различните разстояния.
-
Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнениеПри някои серии български ПМ има означения за прецизността на стрелбата. При моя е І-клас.
Някой бъркат/много често/ маркировката на мереца с какво ли не - колко бие на ляво/дясно/, нагоре/надолу/ в зависимост от означението и още какво ли не. За първи път виждам да има класификация на прецизността.
Истината е една - означенията на мереца означават номера му, което има значение при прострелката на пистолета - мереца се подменя/избива се/ съответно с по-нисък или по-висок за коригиране на попаденията.
Коментар
-
Първоначално публикуван от TONI 1977 Преглед на мнениеП.п. какво е това номер на мереца?
Предполагам "мерец" означава мерник
Коментар
-
Мушката се нарича "мерец" предполагам.Предната част на мерните прибори.(пишката отпред дето стърчи)
Колкото е по-висока мушката,толкова по-ниско се прицелваш, за да поддържаш мерната линия.
Ако мушката е по-ниска,цевта се вдига при прицелване. Та това е смисъла на номерирането на МЕРЕЦА (мушката).Да се знае колко е висока.
Ако искаш на по-далечна дистанция да стреляш - слагаш по-ниска мушка.
Първоначално публикуван от traktorist Преглед на мнение.
Предполагам "мерец" означава мерник
Мерните прибори се състоят от:
1. Задна част, пластина с прорез наричана мерник .
2. Предна част,издадена пластина наричана мушка.
В зависимост от разликата в размерите на мерника и мушката, мерните прибори може да бъдат "строги" или не.
Строги означава да има съвсем малък просвет (белите странични ивици ) при прицелването.
Използва се повече за прецизна стрелба от много ротинирани и тренирани стрелци.
Така, че може със смяната на мерника с различни по широчина прорези да си припаснете прицелването.
Същото може да се постигне и с поставяне на по-дебела (по-тънка) мушка.
А за височината на мушката вече е ясно.Последно редактирано от bgbul; 04-07-10, 22:06.
Коментар
-
Коментар
-
[QUOTE=bgbul;1212194]Мушката се нарича "мерец" предполагам.Предната част на мерните прибори.(пишката отпред дето стърчи)
При ПМ мушката не може да се подменя доколкото си спомням, съответно прострелката ще се корегира от височината на мерника и хоризонталното му фиксиране.
Коментар
-
Първоначално публикуван от dido uzunov Преглед на мнениеБлагодаря, долу горе ми стана ясно.Само че не ми станаха ясни корекциите нещо.
Коментар
-
Въпреки, че може и с грубата сила на чука, корекциите ляво-дясно се извършват със специализиран инструмент, който представлява нещо подобно на малко менгеменце. Същото се нанизва върху мерника и съобразно с посоката на въртене на лостчето се извършват фини корекции в двете посоки. В тоя ред на мисли първо се подбира височината на мерника (мереца), а след това се извършват хоризонталните коректировки.
П.п. Навремето, за да не се чудя къде ще "бие" Макаровеца, просто се спрях на Байкал 442 със "спортен" мерник, който може лесно да се коригира на където си поискам.
Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.
Коментар
-
Естествено, че няма самоотбрана на 25 м. Имам арсеналски макаров произведен 2006г. Според мен пистолетът е прострелян така че на 25 м. следва да се направи снижение от 12,5 см. - така правя добра група в деветката от ляво на десетката. Не знам дали следва да се коригира мерника налява надясно или да давам отклонение при меренето. От каченото от колегата военно четиво се вижда, ме има и пистолети на които точките на мерене и попадение съвпадат на 25 м. и се вижда, че до 25м (на 10, 15, 20 м.)стрелбата все е с почти право мерене. Но макаров не е такъв. Интересно ми е кой е този руски пистолет (ТТ?), тъй като щом четивото е военно, то се отнася за руско оръжие.
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар