Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

    Привет на всички!
    Попаднах на една интересна статия в един форум отвъд голямата вода преди време. Реших да я споделя с вас разделена на две части.
    Надявам се както и преди да ми простите правописните грешки. Допускам, че ще има и лексикални такива.
    Отново - това е само мой превод и оригиналната статия е писана съгласно законови, обществени и психологически особености характерни за Щатите.
    Статията е на:

    Nathan W. Collier of http://CarryGuide.com

    Като собственик на много оръжейни форуми и като сертифициран инструктор на NRA ( Карабина, Пистолет, Пушка и Лична охрана извън дома), всяка седмица получавам дузини мейли от хора искащи съвети относно избора си на оръжие, муниции, кобури, калибри, както и въпроси относно дефанзивната умствена нагласа и ролята и при носенето на оръжие. С цел да покрия нуждите на тези които все още не са открили това, което работи най-добре за тях, реших, че е време да представя своите препоръки във форума за да могат да бъдат използвани за в бъдеще.
    Тези инструкции са предназначени само за отправна точка. Идеята им е да предоставят солидни и проверени препоръки на всеки, които се доверява на моето мнение. Някъде може да има и по-добри инструкции според някой но аз вярвам в тези и това са най-добрите препоръки, които аз мога да дам. Нямам намерение да водя дебати какво е по-добро от друго; това са просто мои събрани мисли и мнения какво работи при скритото носене и какво не. Препоръките ми са базирани на мнението ми формирано при формално и неформално тестване на споменатите продукти и е нормално да не сте съгласни с тях (препоръките). Например, вие може да се чувствате адекватно защитени от .25 ACP но аз не бих могъл да го препоръчам с чиста съвест за каквато и да употреба.
    След всичко казано до тук съм горд да ви представя:

    Упътване за употреба на "носенето на оръжие" за начинаещи

    Достигащо до вас чрез Deadeye Media

    Първото нещо, което трябва да се научи (и ще бъде демонстрирано по-късно) е че всичко свързано със скритото носене е компромис. Жертвате:
    - калибъра в полза на капацитета или цялостния размер
    - екстри в полза на цената
    - дължина на мерната линя в полза на по-лесното скриване и т.н.
    Приемете тази концепция т.к. от този момент нататък тя ще бъде фактор във всеки избор който правите. Няма перфектен пистолет нито магически куршум и въпреки най-големите ми усилия няма такова нещо като – един размер пасва за всичко.

    Средства за защита


    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:ranevi kanali.jpg
Прегледи:1
Размер:123.5 КБ
ID:6076587

    Калибър/Балистика

    Това сигурно е най-тежко дебатираната тема във всеки оръжеен форум. Започвайки с 9мм срещу .45 през ВСВ и продължавайки с ново-появилите се калибри. Някой вярват в големите куршуми, други в бързите, леки куршуми с високи енергийни стойности, други вярват в точното пласиране на попадението и всички грешат еднакво. Потенциалната ефективност на всеки куршум използван при стрелба за самозащита е резултат от комбинация на много фактори – калибър, скорост, маса, ( които в резултат дават проникване и експанзия), пласиране на попадението и дори физическото състояние (наркотици, ярост, размер) на целта, която се опитвате да неутрализирате. Можете да чуете за нападател паднал от първия изстрел от .25ACP както и за такива продължаващи нападението си след попадение от .44 Magnum но такива случаи са редки изключения и не следва да бъдат приемани като статистика за стопиращ потенциал на калибъра. Докато пропускам теорията за „ стопираща сила“ аз напълно възприемам концепцията за „стопиращ потенциал“.
    Преди да продължим нататък, бих искал да обособим две отделни понятия – способности на стрелеца и способности на куршума. Препоръките, които ще направя през тази инструкция, предполагат, че сте способни да направите добро пласиране на куршума. Ако премахнете човешкия фактор от уравнението и ограничите сравненията до представяне на куршума, няма как да спорите си твърдението, че „по-голямото е по-добро“. Въпреки по-ниските нива на енергията, по-големите и по-точно по-тежките куршуми имат повече стопиращ потенциал и това е ясно отразено в историята.
    В началото на миналия век (1900г.) американската армия е заменила револвера M1873 Миротворец в калибър .45 Long Colt с револвер с DA спусък в калибър .38 Long Colt, който е много по-лек и бърз. През 1902г. по време на Американо-Филипинската война, американската армия е била изпратена в бой срещу племената Морос където за пръв път е срещнала силно надрусани противници. Американските войници са изпразвали револверите си срещу настъпващия противник, който е продължавал да настъпва и промушвал с копие и дори обезглавявал американските войници въпреки огнестрелните си рани, преди да умре от тях. Бързо станало ясно, че .38 Long Colt не може да се справи със задачата да спре туземците. Армията заменила новото оръжие с пенсионирания Миротворец.
    Също както през предишния век, .45 Long Colt се доказал като спирал туземците най-често с един изстрел (да, един изстрел с .45 в гърдите се е доказал като по-ефективен от 5-6 с .38 Long Colt)
    Това е документирано в Американската история и няма спор около този факт. .45 Long Colt е изиграл решаваща роля в спечелването на тази война и директно е довел до разработката на .45 ACP, който е служил на войските през 2 световни и няколко по-малки войни.
    Само по себе си, при всички останали фактори – изравнени (пласиране и т.н.) да уцелиш целта с 230 грейнов .45 куршум, не е същото като да я уцелиш на същото място с 115 грейнов .355 куршм, въпреки значително по-високата му скорост. При типичните за пистолет скорости и типичните за пистолет дистанции по-голямото Е по-добро.Въпросът е обаче колко по-добро и на каква цена? Преди 20 години е имало значителна разлика в балистичните качества на 9мм сравнен с .45 но съвременната балистична наука е доближила 9 милиметровия до .45 по-близо от всякога.
    Въпреки, че все още съм на мнение, че по-голямото е по-добро е трудно да се спори с 147 грейнов 9мм куршум, който навлиза на 14 инча и експандира до .72 инча.
    Въпреки, че е точен и верен, дали примерът с Моросите означава, че всеки следва да носи .45?
    АБСОЛЮТНО НЕ. Въпреки че .45 би служил отлично на всеки както е показала историята, това не го прави подходящ за всеки. Оръжията в .45 са най-често по-големи като размери и с намален капацитет, което ги ограничава като избор за някои. За да усложним нещата още повече, въпреки че вярвам, че по-голямо е по-добро, останалите фактори са рядко еднакви, особено като сметнем и човешкия фактор. Въпреки че 180 грейновия .40 предлага малко по-висок стопиращ потенциал от 147 грейнов 9мм, това не го прави по-добър избор за носене поради други фактори. Ако намирате отката на .40 за неприятен и неудобен е по-вероятно да не уцелвате мишената с толкова увереност както бихте го направили с 9мм. Друг фактор е капацитета, особено ако целта е прикриващ огън. По-добре ли е да имате 8 патрона в .45 отколкото 16 в 9мм? Отговора на този въпрос е толкова индивидуален колкото и човекът на който го задавате.
    Следва сравнение на някой често срещани куршуми с моите възгледи за всеки от тях.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:22.gif
Прегледи:1
Размер:7.1 КБ
ID:6076588
    .22 LR
    Предимства:
    - Оръжията са малки
    - Мунициите са евтини и достъпни
    - Адекватно за резервно оръжие
    Недостатъци
    - Неадекватно за основно оръжие
    Забележка
    - Ако носите резервно оръжие в този калибър, препоръчвам патрони CCI Mini-Mag JHP.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:25.gif
Прегледи:1
Размер:5.1 КБ
ID:6076589
    .25 АСР
    Предимства
    - оръжията са малки
    - по-добре от нищо
    Недостатъци
    - Неадекватно като основно оръжие
    - Неадекватно като резервно оръжие
    - Цената на патроните е много висока
    Забележка
    - Моля не носете този калибър. Присъствал съм на случай при който .25АСР събаря бутилка от Кока Кола без да я счупи на разстояние 50 фута. Единственото нещо което беше впечатляващо в случая беше, че от 50 фута изобщо беше уцелена бутилката.


    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:32.gif
Прегледи:1
Размер:5.7 КБ
ID:6076590
    .32 АСР
    Предимства
    - Оръжията са малки
    - По-добро от нищо
    - Минимална адекватност като резервно оръжие с FMJ патрон
    Недостатъци
    - Въпреки сравнителната си популярност, .32 АСР не е адекватен за основно оръжие
    - Патроните са сравнително скъпи и избора е ограничен

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:.380.gif
Прегледи:1
Размер:7.1 КБ
ID:6076591

    .380 АСР
    Предимства
    - Оръжията са малки
    - Адекватен като резервно оръжие с FMJ патрон
    Недостатъци
    - Въпреки сравнителната си популярност, .32 АСР не е адекватен за основно оръжие
    - Патроните са сравнително скъпи

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:38.gif
Прегледи:1
Размер:8.6 КБ
ID:6076592
    .38 SPECIAL
    Предимства
    - Адекватен като основно оръжие ако се носи със 158 грейна +Р патрони
    - Адекватен като резервно оръжие при патрони с нормално налягане
    - Компактни оръжия
    - Евтин за стрелба
    - Много популярен калибър с голям избор на оръжие и патрони
    Недостатъци
    - Ограничен капацитет (револвер)
    - На долната граница на ефективността при стандартни по налягане патрони

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:9mm.gif
Прегледи:1
Размер:7.1 КБ
ID:6076593
    .9мм NATO/LUGER
    Предимства
    - Отличен като основно оръжие със 147 грейнови куршуми или 125 грейнови +Р/+Р+
    - Патроните са евтини и достъпни
    - Най-популярния калибър на света, предлагащ неограничен избор на оръжия.
    - Голям капацитет дори в компактните системи.
    Недостатъци
    - На долната граница на ефективността при стандартни по налягане патрони с лек куршум
    Забележка
    - 9мм Luger е познат малко по-отдавна от .45 АСР и е широко приет по света, повече от всеки друг калибър. Почти всяка модернизирана нация на света създава пистолети в този калибър. Тъй като калибърът е значително по-малък по размер от .45, оръжията в 9мм могат да носят повече патрони както и войската въоръжена с тях. 147 грейновите куршуми правят 9мм патрони наистина подходящи за самозащита и това е патрона който аз препоръчвам ако оръжието ви работи без засечки с него. Ако изберете 115/124/125/127 грейнови куршуми, нека те бъдат само +Р.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:.357.gif
Прегледи:1
Размер:8.9 КБ
ID:6076594

    .357 SIG
    Предимства
    - Отличен за основно оръжие
    - Калибърът ускорява 125 грейнов куршум до 1450 фута в секунда!
    - Дупчи твърди обекти както никой друг нормален пистолетен калибър
    Недостатъци
    - Цената на патроните е буквално двойна спрямо 9мм
    - Изборът на патрони е ограничен в някой райони
    - Сравнително силен откат
    Забележка
    - Ако не беше цената, този калибър би бил най-доброто предложение, което бих могъл да дам за носене.


    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:.357m.gif
Прегледи:1
Размер:8.7 КБ
ID:6076595

    .357 MAGNUM
    Предимства
    - Отличен за основно оръжие
    - Най-гъвкавия калибър за късо оръжие с огромен избор на патрони
    - Може да се практикува с по-евтиния .38 Специал
    Недостатъци
    - Ограничен капацитет (револвер)
    - Сериозен откат (субективно)

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:.40.gif
Прегледи:1
Размер:8.0 КБ
ID:6076596
    .40 S&W
    Предимства
    - Отличен за основно оръжие
    - Евтин за стрелба
    - Голям избор на патрони
    Недостатъци
    - Хаплив откат (субективно)
    Забележка
    - Предлагайки перфектният компромис (без компромиси в представянето) между 9мм и .45 АСР е трудно да се открият недостатъци в .40 S&W. Този калибър е роден индиректно след отхвърлянето на 9мм от страна на ФБР след известната престрелка в Маями през 1986г. Предлагайки повече стопиращ потенциал от 9мм и по-голям брой патрони в пълнителя от .45 АСР, .40 запълва нишата между двата калибъра доста добре. Без да жертвате много от стопиращия потенциал на .45 и без да губите много от капацитета на 9мм, .40 е идеален калибър за ежедневно носене.

    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:.45.gif
Прегледи:1
Размер:9.3 КБ
ID:6076597
    .45 АСР
    Предимства
    - Балистично превъзхожда останалите като основно оръжие
    - Големи и тежки куршуми
    - Ефективен дори във FMJ вариант
    - Не е нужно да е в +Р вариант за да има отлично представяне
    - Голямо разнообразие на патрони
    Недостатъци
    - Оръжията са или големи или с ограничен капацитет.

    Има и други калибри заслужаващи да се споменат като подходящи за самозащита но по принцип не ги препоръчвам поради различни причини.

    .38 SUPER: Въпреки, че в балистично отношение .38 Супер е по-добър от 9мм, изборът на оръжия и патрони в този калибър е посредствен. Търговците които имат в наличност такива предлагат много ограничен избор на много висока цена. По принцип .38 Супер е калибър подходящ за релоуд.
    10мм: От гледна точка на балистиката стопиращият потенциал на 10мм е по-голям от този на .45 и .357. Всъщност зареден до номиналните си стойности, 10мм е равносилен на .41 Magnum. Въпреки, че е смятан от мнозина за върховен калибър, вместо да се развие тази платформа, в момента наличните по магазините 10мм са малко над представянето на .40 S&W като при това са двойно по-скъпи. Има няколко качествени марки патрони в 10мм но за тях в повечето случаи се правят предварителни заявки и трябва чакане. Също като .38 Супер, 10мм е добра основа за релоудване.
    .41 Мagnum - .41Магнум е прекрасен патрон с прекрасна балистика който никога не е получил славата която заслужава.Въпреки, че би служил добре, поддръжката на този патрон е на изчезване.
    .44 Magnum – „Най-мощният пистолетен патрон на света“ има впечатляващи балистични характеристики но не мисля, че оръжията използващи този калибър са особено практични за носене.

    Има почти безкраен списък с калибри които не сме споменали но тук изброените са единствените, които бих имал предвид що се касае за оръжие за носене.

    Избор на оръжие

    Много важен (ако не НАЙ) аспект от скритото носене е избора на оръжието. С толкова голям избор ( специализирани / компактни / субкомпактни полу-автоматични и револвери с почти безкраен избор на калибри) е едновременно и много лесно и много трудно да избереш най-подходящото за теб оръжие. Най-честата грешка която може да бъде направена е да купите оръжие по съвета на някой търговец или още по-лошо – заради това, че сте го видели в някой филм.Да предполагаме, че търговецът е квалифициран да ви препоръча оръжие е същото като да предполагаме, че готвач специализиран в бързото хранене с пържени храни е експерт диетолог. Да изберете правилното за вас оръжие е процес който сами трябва да осъществите т.к. вие сте единствения човек, който би могъл да каже до колко добре нещо пасва на ръката ви. Да откриете оръжие в адекватен калибър, което да носите комфортно и да използвате с увереност може да даде решаващата тактическа разлика(предимство) ако някога бъдете въвлечени в стрелба за самоотбрана.
    Преди да направя каквито и да е препоръки, моля да имате предвид, че не очаквам който и да е да се довери на моята преценка. Отидете и изпробвайте всичко налично. Стреляйте с всичко възможно и открийте това което работи за вас. Не приемайте препоръки от никой, който би спечелил от вашия избор (производител, продавач в магазин и т.н.) и подхождайте към думите им със затворено съзнание. За много хора лоялността към дадена марка може да е много заслепяваща и психически сравнима със защитата на тезата „Форд срещу Шевролет“. Нямам нищо против да спестявам пари там където мога, но при закупуването на оръжие, следва да се прояви по-голяма загриженост към стойността от колкото към цената. Вашето оръжие може да определи разликата дали ще се приберете у дома живи и не би следвало да бъде покупка диктувана от цена. Истинското качество просто струва повече.

    Бел. Прев.
    Тук авторът сравнява 3 модела пистолети
    Глок 19/23/32 – еднаква база в три различни калибъра – 9мм., .40 и .357 SIG
    Smith & Wesson MP
    Heckler & Koch VP9
    Считам, че превод на тази част не е нужна т.к. това би било в разрез с казаното по-горе. В общи линии не мисля, че избора на оръжие може да се генерализира т.к. процесът е изключително субективен. Има огромно количество отлични пистолети и револвери, кой е вашият следва сами да разберете!

    Избор на муниции

    Губим значително количество време в търсене на магическия куршум в магическия калибър, който да спре заплахата моментално. За съжаление такъв куршум не съществува извън Холивуд и по-точно в рамките на скоростите на пистолетните куршуми. Точно както и с оръжията има много отлични избори за патрони. За съжаление има и също толкова лоши избори и е много лесно за един неинформиран човек да бъде подведен от находчив маркетинг, което води до носенето на неподходящи патрони. Не всеки може да носи S&W .500, но всеки може да постигне максималното от калибъра си съобразявайки се с няколко неща.
    Първо, не бихте искали каквито и да са трошливи куршуми. Маркетинга се опитва да оправдае употребата им като ви накара да се страхувате от свръх-пробивност. Не се връзвайте на тактиката им. Неутрализирането на решителен нападател предполага един конкретен аспект на представянето на куршума (не на стрелеца) повече от всички други – пробивността (способността да навлезе по-дълбоко в тялото). Можете да спрете решителен нападател чрез кръвозагуба (може да отнеме няколко минути, ЛОША идея е да разчитате на това) или чрез унищожаване на способността им да функционират като уцелите важен орган , като сърцето например. Да поразите важен орган предполага да имате пробивност а трошливите(фрагментирани) куршуми нямат такава. В балистичен гел, от упор, тези куршуми навлизат около 5 инча като при това не е имало дрехи и кости. С тези куршуми можете да се надявате в най-добрия случай на кръвозагуба така че ги избягвайте.
    Има и други нови концепции на пазара като например оловно топче поставено в кухия връх на куршума. Рекламата може направи чудеса с тези куршуми но аз отново ви призовавам да ги игнорирате. Вместо в здраво удрящ проектил, куршумите от този тип разпределят кинетичната енергия в два отделни обекта в резултат на което нито един от тях няма нужната пробивност. Два проектила които не пробиват адекватно ви оставят да чакате кръвозагубата.
    Да не правим нещата излишно сложни! Да предположим, че имате адекватен калибър (.38 Special +P и нагоре), всичко от което се нуждаете е най-тежкия облечен куршум с кух връх наличен в този калибър.
    - 38 Special +P - 158 grain JHP
    - 9mm 147 grain JHP
    - 357 Sig - 125 grain JHP
    - .357 Magnum - 158 grain JHP
    - .40 - 180 grain JHP
    - .45 acp - 230 grain JHP
    Някои вярват в по-леките и по-бързи куршуми заради по-високата им енергия. Това е погрешно разбиране за балистичното представяне. По-лекия куршум със сравним заряд ще има винаги по висока скорост генерирайки по този начин по-висока енергия, която на хартия прави по-лекия куршум по-добър. Балистичния гел от друга страна показва точно обратното. По-тежкия куршум от същия диаметър винаги ще навлезе по-дълбоко независимо от по-ниската му скорост и енергия. За да докажа гледната си точка ще ви дам следния пример - .44 Магнум срещу .223 карабинен патрон. На хартия .223 заради по-високата си енергия е по-добрия куршум, но ще го използвате ли за защита от мечки? – Със сигурност не. Само енергията е достатъчен фактор за да бъдат сравнявани два куршума само когато са с еднакво тегло.



    Следва представяне на няколко вида патрони които са неизползваеми в България поради естеството на нашето законодателство а и липсата им в магазинната ни мрежа. Става въпрос за куховърхи куршуми на Federal, Corbon, Speer и Winchester.
    За себе си съм избрал алтернативата за нашия пазар – 147 грейнов 9х19 flatnose на American Eagle (Federal) или roundnose PPU със същата маса.




    Край на част I
    За част II остават:
    -Видове кобури
    -Мисловна нагласа
    -Правила за поведение
    Последно редактирано от slaf4u; 02-01-15, 17:52.
    42

  • #2
    От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

    Благодаря за споделената информация и труда.
    Аз лично, като ловец също предпочитам бавните и тежките куршуми.
    Един от изводите, касаещи България е, че .45АЦП се явява един от най-подоходящите патрони за самозащита с КНО (разбирайте, че легално само FMJ куршуми са разрешени). В щатско едва ли някой би си помислил да ги използва за друго освен стрелбище, но тук реалността е такава...

    Коментар


    • #3
      От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

      Аз ги ползвам да ми пазят касата на още нов пищов,навъртял съм му само 250 и още не му вярвам за домашен пазач та го държа зареден с FMJ на различен ред в касичката насочен към мен,в бързината да не объркам пищовите.
      Всичко на което вече вярвам е с кухарки,тоя като новобранец е Първи Партизан бойни,но поне лек и стреля с правилния патрон ще ми е и първото нещо което ще грабна ако ни нападне съседния квартал.

      На следващите стрелби го чакат 100 кухарки и още поне 200 FMJ,ако не се издъни минава и той пазач.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

      Коментар


      • #4
        От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

        Първоначално публикуван от jose Преглед на мнение
        Благодаря за споделената информация и труда.
        Аз лично, като ловец също предпочитам бавните и тежките куршуми.
        Един от изводите, касаещи България е, че .45АЦП се явява един от най-подоходящите патрони за самозащита с КНО (разбирайте, че легално само FMJ куршуми са разрешени). В щатско едва ли някой би си помислил да ги използва за друго освен стрелбище, но тук реалността е такава...
        Аз легално имам .357 Магнум полуоблечени и с тях ми простреляха оръжието в КОС, мънкаха но свършиха работа и мисля, че тъпи полуоблечени са много по-ефективни от напълно облечени, не е ли така?
        Бъдете живи и здрави!

        Коментар


        • #5
          От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

          разбирайте, че легално само FMJ куршуми са разрешени
          В кой нормативен документ го пише? Че само FMJ са разрешени?
          If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

          Коментар


          • #6
            От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

            Повишен смъртоносен ефект ......или някаква такава глупост имаше.Имаш нож ма да е тъп,че да не порежеш някой
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

            Коментар


            • #7
              От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

              Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
              В кой нормативен документ го пише? Че само FMJ са разрешени?
              Няма нормативен документ Ненчев, има нормативен/вни АКТ/АКТОВЕ!

              Чети сега действащият ЗОБВВПИ и ще ти стане ясно, в чисто практически аспект, кои боеприпаси можеш да носиш и ползваш за самозащита....
              Боеприпасите с експанзивен ефект са забранени за самозащита...Макар и все още в закона да няма легална дефиниция на експанзивен боеприпас...Всъщност текстът буквално е ,,боеприпаси с експанзивно действие"....а за такива боеприпаси в ДР на ЗОБВВПИ, няма легална дефиниция ...това е една непълнота и прави нещата доста мътни, по отношение тълкуването на същността ,, с ,,експанзивно действие"...
              Както и да е...С разрешение за КНО, притежавано, съхранявано и носено за самозащита, нямаш право да носиш и употребяваш такива боеприпаси...Вече за ловни и спортни цели, нещата са по-други / може да се ползват /, но там режимът за самите оръжия, касателно носенето им, стои по различен начин...
              https://www.youtube.com/watch?v=f4KS0m24Lts

              Коментар


              • #8
                От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

                Няколко пъти съм коментирал казуса с адвокати, приятели и фенове на оръжието. По тяхно мнение, чисто юридически, всичко освен ФМЖ може да мине за експанзивен и т.н. Някой дае умишнено минаха на оръжие с по-голям калибър след промяната на закона...
                Иначе лично мнение - 125грейнов JHP в .357 е eдин от най удачните калибри за самоотбрана...

                Коментар


                • #9
                  От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

                  Първоначално публикуван от andreiS40 Преглед на мнение
                  Всъщност текстът буквално е ,,боеприпаси с експанзивно действие"....
                  Дай член и алинея. Ровя в закона след последната му промяна от Ноември 2014 и не намирам такова нещо мамка му. Май окюровявам...
                  42

                  Коментар


                  • #10
                    От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

                    Поздравления за труда! Възможно най-изчерпателен като информация и оптимален като обем пост! Даже и аз се зачетох!
                    ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

                      Чети сега действащият ЗОБВВПИ и ще ти стане ясно
                      Андрей, въпроса ми е конкретно за FMJ, къде пише, че не е законно да ползвам или необлечен проектил примерно, къде пише че трябва да е задължително FMJ? Ще си отговоря сам - никъде. Няма забрана за вида на куршума, т.е. облечен или не, с кух, тъп и т.н. връх. За проектилите с експанзивно действие 100 пъти съм казал как се определя от закона дали даден проектил е такъв или не. Определя се от криминалист след като е изваден от тялото в което е влязъл. Единствено тогава компетентните органи казват дали е експанзивен боеприпаса или не. Ако е - има нарушение на закона, санкцията е административна.
                      If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

                      Коментар


                      • #12
                        От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

                        Реално никъде в закона не се споменава вида на проектила. Както по-горе написах, тоа е мнението на 2-3 приятели адвокати. Единия мина от 9мм на .40св, другия направо на .45АЦП , единия на някакво чудо 44магнум... Никога не съм подкрепял използването на ФМЖ за самозащита, но в БГ са такива обстоятелствата...
                        По техен съвет дори използването на софтпойнти може да мине за "повишен смъртоносен ефект, експанзивно действие и т.н.)

                        Коментар


                        • #13
                          От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

                          Чл. 5. (1) Забранява се придобиването, съхранението, носенето и употребата на огнестрелни оръжия и боеприпаси от категория А:

                          1. бойни ракети с експлозивен ефект и устройства за изстрелването им;
                          2. (доп. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) автоматични огнестрелни оръжия, с изключение на такива за колекциониране или за културни цели, използвани за филмови и телевизионни продукции, театрални спектакли и други културни прояви;
                          3. огнестрелни оръжия, прикрити под формата на друг предмет;
                          4. боеприпаси с бронебойно, експлозивно или запалително действие, както и куршуми и снаряди за тях;
                          5. (изм. и доп. - ДВ, бр. 73 от 2012 г., в сила от 25.09.2012 г.) боеприпаси с експанзивно действие, както и куршуми и снаряди с такова действие, с изключение на тези, предназначени за огнестрелни оръжия за ловни или спортни цели, или за колекциониране.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

                            Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
                            Андрей, въпроса ми е конкретно за FMJ, къде пише, че не е законно да ползвам или необлечен проектил примерно, къде пише че трябва да е задължително FMJ? Ще си отговоря сам - никъде. Няма забрана за вида на куршума, т.е. облечен или не, с кух, тъп и т.н. връх. За проектилите с експанзивно действие 100 пъти съм казал как се определя от закона дали даден проектил е такъв или не. Определя се от криминалист след като е изваден от тялото в което е влязъл. Единствено тогава компетентните органи казват дали е експанзивен боеприпаса или не. Ако е - има нарушение на закона, санкцията е административна.
                            Не знам колко пъти и къде си го казвал това ама въобще не си прав. Класификацията се прави не от криминалист, а от вещо лице на щат в конкретния съдебен орган. Ако то (лицето), обикновено бившо АВ от армията, прецени, че проектилът е бил бил с "повишена пробивност", "еспанзивност" и т.н. няма да се разминеш с административна санкция, а от обвинението ще ти оборят тезата за неизбежна отбрана. Т.е. ще те гонят за превишаване пределите на неизбежната отбрана.

                            Аз лично за себе си съм преценил, че .357 MAG JHP е правилния за мен боеприпас за самоотбрана и предпочитам тази си позиция да я защитавам в съда, отколкото да дискутирам "законността" на калибрите с евентуални нападатели застрашаващи здравето и животът ми.
                            Последно редактирано от paunoff; 08-01-15, 11:06.
                            Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

                            Коментар


                            • #15
                              От: Скрито носене - инструкции за употреба. Част 1

                              Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
                              Не знам колко пъти и къде си го казвал това ама въобще не си прав. Класификацията се прави не от криминалист, а от вещо лице на щат в конкретния съдебен орган. Ако то (лицето), обикновено бившо АВ от армията, прецени, че проектилът е бил бил с "повишена пробивност", "еспанзивност" и т.н. няма да се разминеш с административна санкция, а от обвинението ще ти оборят тезата за неизбежна отбрана. Т.е. ще те гонят за превишаване пределите на неизбежната отбрана.

                              Аз лично за себе си съм преценил, че .357 MAG JHP е правилния за мен боеприпас за самоотбрана и предпочитам тази си позиция да я защитавам в съда, отколкото да дискутирам "законността" на калибрите с евентуални нападатели застрашаващи здравето и животът ми.
                              Логично звучиш с една забележка, от кога кух проектил НЕ е експазивен и НЕ е с повишен смъртоносен ефект, нима т.н. хидрашоков ефект не се постига точно чрез тази кухина в куршума?

                              Дори само с малка дупчица в напълно облечен куршум, неговия смъртоносен ефект се увеличава значително както и вероятността да се получи т.н. експанзивен ефект, знаем едно време как някой хора правеха кухи експанзивни куршуми с дрелката и с пиличката, още от времето на каубойските филми ловците на едър дивеч с ножа прорязваха върха на куршума и дупчеха леко за постигане на точно този експанзивен и хидрашок ефект.

                              Ето дефиниция на по-горните неща - http://en.wikipedia.org/wiki/Hydra-Shok
                              Бъдете живи и здрави!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X