Обява

Свий
Няма добавени обяви.

избор на пушка

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • избор на пушка

    Здравейте колеги.За първи път влизам в този под форум.Имам ловна пушка ИЖ58,запалил съм се обаче да си купя "Байкал 12-76 магнум.Порових малко по ловните форуми но не намерих нищо.Моля за мнения и отзиви относно качествата и възможностите на тази пушка.Ще съм ви много благодарен ако ми помогнете да направя правилния избор

  • #2
    До: избор на пушка

    Байкал си е търговско наименование на ИЖ-27 - модел взимствуван от ИЖ-12 с леки изменения, поради факта, че последния е ТОЧНО копие на Браунинг мод.25(дано не бъркам модела) и е причина за първото дело срещу заводите на Ижевск, някъде в началото на 70-те.
    Пушка практична и на теория много добра. Казвам "на теория" именно заради новото Руско производство със силно занижен стандарт - слаба оксидация, лош финиш, криви мерни планки, криви резби за шоковите втулки (това при мултишок моделите) водещи до влошен бой с ловен куршум, дефект в УСМ при моделите 1С (с един спусък) водещ понякога до стрелба с двете цеви едновременно.
    С две думи, ако ще купуваш НОВА пушка от този модел, гледай да е с два спусъка и с фиксирани шокове - всичко друго е преодолимо като забележки, но е необходимо все пак внимателен оглед преди закупуването. А най-добре ще е, ако си намериш такава с надпис USSR на нея - съветските са в пъти по-качествено произведени от руските.
    Ако те съблазнява силно опцията "Магнум"- не е толкова задължителна. Всъщност аз отрекох Магнума и минах изцяло на 12/70, но това е друга тема......и ще предизвика силен дебат.
    Общо погледнато - пушката е добра за парите които струва и бих я предпочел пред турските модели от този ценови клас, при спазване на горните забележки. Има добър бой, изхвъргачите работят прилично и има възможност лесно да се изключат, не чупи пружини и е надеждно оръжие. Имах такава ( ИЖ-27 ММЕ) с два спусъка и фиксирани шок-полушок и се разделих с нея само по две причини:
    1. Оказа се, че надцевката не е "моето" оръжие
    2. Дразнеше ме непрецизната изработка на оръжието
    Иначе за около 5000 патрона изстреляни с нея, нямах нито един технически проблем. Смених я с ИЖ-54 от 1963г.
    Поздрави!

    Коментар


    • #3
      До: избор на пушка

      Познавам хора,които имат иж 27М от най-обикновените 12/70 2 спусъка фиксирани шокове - за повече от 4,5 години никакви ядове.На мен също успоредката по-ми ляга.Специално ИЖ 43М английски приклад USSR - перфектното оръжие за мен.Ако си решил да си купуваш ИЖ 27М няма лошо - здрави пушки,но както каза колегата Любо мисля че се казваше,новите ижовки колкото са по-прости толкова са по надеждни.
      Ако е машина, нека бъде немска!
      XJR 1200
      ETZ 150
      Kawasaki Ninja ZX10R

      Коментар


      • #4
        До: избор на пушка

        Колеги,благодаря за мненията и съветите.Не съм абдикирал от темата,но ми се скапа "кампюторо".Сега пиша от друг,който нее мой и не ми е постянно на разположение!

        Коментар


        • #5
          До: избор на пушка

          Здравейте отново.Не че иж58 е лоша успоредка,но някъкси ме гложде отвътре да похарча некоя паричка за нова пушка.Много пари не ми се дават(за Берета примерно)за това отивам в този ценови клас.Имам познати с такава пушка и отзивите са добри.

          Коментар


          • #6
            До: избор на пушка

            Това "глождене" ми е до болка познато! Ама вземи първо иди с твоите приятели на някое стрелбище за СКИЙТ и пробвай как ти ляга 27-цата. Не се хвърляй само от мерак. И пак да кажа - ако ще е такава, да е простичка - без мултишокове и да е с 2 спусъка, така ядове няма да имаш.

            Коментар


            • #7
              До: избор на пушка

              Ще те послушам

              Коментар


              • #8
                До: избор на пушка

                Преди десетина години и аз се бях хванал за тая вълшебна дума магнум. Тогава с един приятел отидохме в гората с две пушки и двете надцевки мойта ИЖ 27 12х70 и неговата Берета 12х76 и след петдесетина истрела с магнума разбрах че осезаема разлика има само в цената на боеприпасите и за себе си реших дилемата . Най верния път да разбереш дали едно оръжие (калибър боеприпас) оправдава твоите очаквания е като го пробваш и сравниш с друго.
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                Коментар


                • #9
                  До: избор на пушка

                  Колега ижовката е една от най разпространените пушки в БГ, а иж58 е една добра пушка ,но наистина трябва сам да си прецениш.Съчмения сноп при успоредката се разпръсква хоризонтално ,което е по добро при птичия лов.Докато при надцевката вертикално .Аз съм с успоредка иж43Е.
                  Успех при избора и много слука.

                  Коментар


                  • #10
                    До: избор на пушка

                    Колеги,аз съм нов ловец/новобранец/."иж58"е наследство от баща ми.Нямам преки впечатления от нея,затова изкам нещо ново,по съвременно.Колегите в дружината също казват че "иж 58"е добра пушка.Идеята е да си купя моя пушка,нова пушка.Та затова е цялата дандания.Четох доста литература,за агнум,супер магнум,шок,полу шок,и т.н.Смятам че тези "екстри" са за Супер ловни излети.За редовия ловец средна ръка пушка е добре.Сега за успоредката:точно заради това че съчмения сноп се разпръсква хоризонтално не ми харесва.Тръпката е в лов на едър дивеч,затова надцевка!Да, ама два патрона!Защо не,полу автомат 4+1?Такива дилеми ме тормозят,ама ще видим!!!!

                    Коментар


                    • #11
                      До: избор на пушка

                      Да ти кажа и аз съм ловец новобранец със наследени от тати ИЖ27 12-70и Тула 16ка успоредка 1963г. Но за себе си реших първо да видя какво могат добрите стари пушкала , защото ми се струва че ще бъде излишно да се пръскат пари за лъскави пушкала при положение че и старите свалят успешно дивеча, стига да го има!
                      Не знам за какво е малкия лост на Джипа ми!!!

                      А това е поздрав за всички ФЕНОВЕ-http://vbox7.com/play:3dc959bd

                      Коментар


                      • #12
                        До: избор на пушка

                        Попринцип си прав.Ама нали,пусто тръпка.Нали,като станеш нов шофьор ти се изка твоя кола,на откриването на риболовния сезон,поне една нова пръчка,или макар и кукичка.Та,затова е целатаистория.А по въпроса за пушкалото:ще пострелям малко с наличният арсенал,пък ще видим по подир.Наистина не е разумно да се пръскат пари просто ей така /иконом.криза/.

                        Коментар


                        • #13
                          До: избор на пушка

                          Хора, мислете като пишете! Цевта е с КРЪГЛА форма и при двата вида спояване - надцевка или успоредка. Съчмения сноп е с формата на ....вретено - няма такова нещо, като разпръскване хоризонтално или вертикално!
                          Разликата в балистиката е друга - както се знае, осканалните линии на двуцевното глдкоцевно оръжие не са успоредни с мерната линия, а се пресичат с нея (и един с друг) на 35-42м. от дулния срез. Което ще рече, че на тази дистанция боя на двете цеви се пресича - при надцевката във вертикална, а при успоредката в хоризонтална посока.
                          Другата съществена разлика не е пряко свързана с балистиката, а с начина на прицелване или по-точно начина по който цевите "покриват" дивеча. И тука има какво да се напише, но според мен е строго индивидуално - за мен правилната пушка се оказа тази с успоредно споени цеви, за всеки е различно. Като подсказване - в СКИЙТ-а се ползуват надцевки за летящите цели.

                          Коментар


                          • #14
                            До: избор на пушка

                            Първоначално публикуван от stanislav13 Преглед на мнение
                            Колега ижовката е една от най разпространените пушки в БГ, а иж58 е една добра пушка ,но наистина трябва сам да си прецениш.Съчмения сноп при успоредката се разпръсква хоризонтално ,което е по добро при птичия лов.Докато при надцевката вертикално .Аз съм с успоредка иж43Е.
                            Успех при избора и много слука.
                            Е колега как ще летят сачмите хоризонтално и вертикално.Нали все от гладка тръба излизат??! По тази логика, купи си една успоредка, стреляш както се стреля - хоризонтален сноп, стреляш странично вертикален. . И това, че надцевките имали по-голям бой не е вярно, или поне аз него вярвам. Това са абсолютно, не доказани твърдения.

                            ПП - по Дискавъри са давали стрелба с ловна пушка на забавен каданс, - съчмения сноп си лети също като рояк мухи или пчели.
                            Ако е машина, нека бъде немска!
                            XJR 1200
                            ETZ 150
                            Kawasaki Ninja ZX10R

                            Коментар


                            • #15
                              До: избор на пушка

                              Това че излизат от кръгло дуло никой не го успорва.Разликата е в ритането на пушката.Нееееееееееее спирам щото бирата ми е много!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X