Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пореден скандал

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Пореден скандал

    България и нелицензираната търговия с АК

    24 юни 2006 | 18:07 | “Независимое военное обозрение”


    Русия за пореден път изрази възмущението си от нарушаването на интелектуалните й права във връзка с производството и търговията на автомат “Калашников”, отбелязва електронното издание на “Независимое военное обозрение”. Един от директорите на руската компания “Рособоронекспорт” Николай Димидюк, представящ експозицията на компанията на изложението “Евросатори-2006”, каза пред журналисти, че Русия губи около 2 млрд. долара ежегодно, защото руските компании производители на световно известния автомат “Калашников” доставят на международния пазар само 10-15% от АК. Останалите се произвеждат и продават незаконно, по думите на Димидюк, става въпрос за нискокачествени копия. “Нужно е непрекъснато да защитаваме честното си име, защото контрабандната продукция се произвежда без спазването на технологията, което се отразява на качеството й”, казва Николай Димидюк.
    Почти един милион автомата, без лиценз, ежегодно произвеждат бившите приятели на СССР, на които ЦК на КПСС е направил голям подарък и им е предоставил технологията за производство на “калашници”. Лицензните договори, подчертава представителят на “Рособоронекспорт”, са сключени с полската фирма “Бумар” и българската “Арсенал”, като последната основава, съвместно с американски бизнесмени, фирма, предлагаща изготвените без лиценз автомати в САЩ.
    Преди няколко години “Арсенал” спечелва конкурс за доставка на АК-47 на новата иракска армия, проведен под наблюдението на американската администрация. Българската фирма продава 40 000 нелицензирани калашници за смешната сума от 65 долара за бройка. И другите “пирати” търгуват с произведените от тях оръжия на дъмпингови цени.
    Според съобщения на американските медии, само през 2004 г. Пентагонът е закупил от Румъния, България, Йордания, Полша, Словакия, Словения, Чехия и Естония нелицензирани автомати “Калашников” и ги е изнесъл за Ирак и Афганистан.
    По оценка на военни експерти, българските автомати значително отстъпват по характеристика на изготвяните от руските компании. Българските притежават по-малка скорострелност и издръжливост на дулото, освен това са опасни, защото често снарядите на прикрепения гранатомет се самовзривяват при зареждането им. Руската версия на автомата е подобрена в това отношение. Поради това много търговци се отказват да купуват “пиратски калашници” българско производство, които са наводнили нелегалните и полулегални пазари за стрелково оръжие. По думите на представители на “Рособоронекспорт”, това нанася сериозни щети на търговската марка “Калашников” и те неведнъж са предупреждавали клиентите, че българските АК нямат нищо общо с руските автомати. В “Рособоронекспорт” са обезпокоени и от това, че такива оръжия попадат в ръцете на групировки в горещите точки на планетата, в ръцете на терористи, което не спомага за намаляване на напрежението по света.
    Посланикът на Русия във Франция Александър Авдеев, след оглед на щанда на “Арсенал” на изложението “Евросатори-2006” отбелязва: “Много добре познавам заводите “Арсенал”, изпитвам симпатия към България и българския народ. Но пиратското производство е незаконно и се преследва в целия свят. Този проблем е едновременно етичен и юридически. Това е нарушаване на авторското право, на международните лицензионни права, поради което ние задължително ще решим проблема на междуправителствено равнище”.
    На свой ред представител на “Арсенал” казва, че “предприятието му произвежда оръжие с отлично качество, иначе не би било купувано в такива количества”. Той си позволи и следното любопитно изказване: “Клиентите, включително и от САЩ, са доволни от нашата продукция, което е от полза както за руската, така и за нашата страна. Ние получаваме приходи, а автомат “Калашников” - имидж по целия свят”.


    Америка се бори срещу пиратството,но не й пречи да купува от приятелски настроени "пирати" като нас.
    А изказването на шефа на "Арсенал",просто оставям без коментар ,че много се смях.
    B+

  • #2
    До колкото знам лиценза на България за производство на АК е подарък на Тодор Живков от Брежнев и тои го е предоставил след това на Ареснал .

    Тва за качеството е голяма смях,

    китаиските автомати са най качестени , срока им на годност е 2 пълнитела

    Коментар


    • #3
      Да бе, да! самият Михаил Калашников, каза кои са най-добри! Политически работи някакви, тука.... Сега и това ако спреме да произвеждаме......

      Коментар


      • #4
        то незнам дали сега се произвежда в арсенал, като бях там преди 1 година жива душа не можеш да видиш, всичко беше потънало в прах.

        те нашите АК-та издържат 2 пожече от руските,
        наще цеви са хромирани отвътре за да се износва по малко
        а руските намат такова нещо.

        Коментар


        • #5
          какъв е тоя патент - калашника е на 60 години... още малко ще търсят авторски права за "Илиада" /току-виж се намерил наследник/
          помогнете да открием откраднатите двигатели http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...ad.php?t=59117

          Коментар


          • #6
            Пичове, тая тема е за "Оръжие....."!
            Търсете я там след малко!
            Благодаря за разбирането!

            Коментар

            Активност за темата

            Свий

            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

            Зареждам...
            X